Анализирамо аутономно грејање на гас у приватној кући

За приватну кућу или приградску кућицу са појавом хладног периода постаје актуелан проблем гријања. Захваљујући досадашњем техничком напретку, можете створити аутономни систем грејања у вашем дому, користећи котлове и другу пратећу опрему. Као гориво, угаљ, дрво, може се користити електрична енергија, али природни гас остаје најповољнији и најјефтинији. Овај аспект је главни разлог за чињеницу да данас многи грађани покушавају да користе гас за загревање својих домова. Компетентно дизајнирано аутономно гасно грејање приватне куће, омогућиће вам не само да уштедите сопствена средства, већ и мирно чекате почетак хладног времена.

Упркос чињеници да данас нису сви региони наше земље покривени мрежом магистралних гасовода домаћих гасова, постоје и други, не мање погодни начини грејања гаса за стамбене зграде.

Самостално грејање гасом - основна суштина и принцип рада

Шта је гас који се самозагрева? Одговор на ово питање може бити једноставан и разумљив. Систем гријања зграде ради самостално, користећи природни плин као гориво. Начин снабдевања гасом може бити централизован, уз помоћ централне линије, или појединачно, коришћењем гасних цилиндара или гасног цилиндра.

Популарност овог типа гријања је због лакоће уградње цијелог сустава и приступачне цијене, у успоредби с другим изворима топлине. Да видимо више о предностимагрејање на гас у приватном дому и, ако га има, са недостацима.

Предности и недостаци аутономног гасног грејања

Плински котлови у смислу економичности и ефикасности данас су најкориснији апарати за гријање. Поредећи рад гасног котла са сличном снагом електричних уређаја за грејање, прва опција изгледа боље. Након инсталације аутономног система грејања на гас, уложена средства ће се вратити за 2-3 године рада.

Аутономни гасни котао, на основу својих техничких карактеристика, може да реши читав низ задатака на нивоу домаћинства. Котао не само да брзо и ефикасно осигурава унутар куће потребну температуру, већ и за кућну употребу. По многим опцијама, котао на природни гас је најпогоднији за аутономно гријање приватних кућа.

Погледајмо детаљније предности које технологија грејања има на природни гас:

  • природни гас има један од највиших коефицијената преноса топлоте;
  • ниска инерција гасних котлова обезбеђује брзо загревање расхладног средства;
  • доступност и ниске цене природног гаса;
  • опрема за производњу топлоте, опремљена аутоматизацијом, способна да ради без присуства људи;
  • различити пројекти и врсте гасних котлова могу ефикасно да греју и мале стамбене области и велике објекте;
  • гас, за разлику од лож уља, нафте, дрва или угља, је еколошки прихватљивврста горива;
  • модерни модели имају висок степен поузданости и пројектовани су за дуге периоде рада.

Листа се може наставити ако се пребаците на бројке и калкулације, али постоје плински котлови и неки минуси, који се могу назвати суптилностима рада и карактеристикама дизајна.

Инсталацију гасног котла и читавог система грејања у кући обављају само стручњаци који имају одговарајућу квалификацију. Уградњи котловске опреме претходи дуготрајна процедура за добијање дозволе за аутономно плинско гријање.

Напомена: Прије уградње потребно је имати готов дизајн сустава гријања који мора садржавати све потребне податке и прорачуне. Пројекат мора бити извршен у складу са постојећим СНиПами и ГОСТами. Рад је само координирани пројекат који је одобрила енергетска компанија.

Систем за грејање гасом поставља посебне захтеве за власнике приватних кућа, чије поштовање и спровођење гарантује ефективан рад опреме за грејање и безбедност стамбене имовине.

Избор аутономног система грејања

Имати средства и жељу да се у њиховом дому направи аутономно гријање на гас - пола случаја. Мораће да потроши доста времена да добије одговарајућу дозволу од контролних органа и власти. У овој фази биће потребно изабрати који ће тип бити будући аутономни систем грејања, којим ће се поставити задаци и захтјеви за опрему за гријање.

Одговорите намнога питања ће дати пројекат система грејања. Правилно прилагођен реалним условима типа система аутономног гријања, прецизно и правилно изведених одговарајућих хидрауличких и термичких прорачуна, осигурат ће континуирану сигурну уградњу опреме.

До сада су двије најчешће врсте гријања за кућанство најчешће:

  • радијатор;
  • водоотпорни под.

Оба система имају и своје предности и против. У првој верзији можемо говорити о брзој и једноставној инсталацији. Постављање цијеви, уградња бојлера и прикључак радијатора окупације је уобичајено, а за професионалце нема посебне сложености.

Важно! Радијатори за грејање дају већи ефекат у просторијама са великим стакленим површинама. У процесу гријања испред прозора се ствара топлотна завеса која ствара потребну температурну равнотежу.

У таквом систему нема значајних недостатака. Трошкови инсталације нису високи, али треба узети у обзир: сваки радијатор вриједи много новца, плус трошак котла и потрошног материјала који ће бити потребни за полагање комуникација. Што је већа површина за гријање, то је већа цијена.

У погледу ефикасности, под са грејањем на воду је профитабилнији. У процесу рада на уштрб гријане подне површине долази до равномјерног загријавања цијелог унутарњег простора просторије. Минуси треба да укључују високу цену опреме и сложеност инсталације.

Напомена: Топао ваздух подиже равномерно према горе, док хладноћа пада према доле и тако у круг.Радијатори за грејање загревају ваздух који је тик до њих. У котларници се измјена зрака одвија полако.

На пример: ваздух на надморској висини од 1,5 м. Изнад нивоа пода загрева се до 200 ° Ц, а онда се на нивоу пода ваздух загреје на само 17-180С. Испод самог плафона, ваздух је још топлији од 24-250Ц. Као резултат тога, губитак топлоте се повећава кроз панеле и зидне панеле. Котао ради у побољшаном режиму, потрошња горива расте.


Са подом, ситуација изгледа другачије. Температура потребна за рад система "топлог пода" је нижа од температуре потребне за радијаторе. Гасни котао је способан да ради са максималном ефикасношћу, а потрошња горива у овом случају је минимална.

Ако изаберете систем грејања за ваш дом, немојте заборавити да топли под има ограничену топлотну снагу - само 50-70 В по м2. У просторијама великог простора, са великим бројем прозора и спољних зидова, доћи ће до значајних губитака топлоте.

Дијаграм приказује традиционални двоцевни систем грејања за већину зграда приватног сектора.

Схема грејања двоетажне зграде

Шта је гасни котао за независно грејање

Плински котлови који се нуде потрошачима данас испуњавају све технолошке захтјеве који се примјењују на опрему за гријање овог типа.

Котао се бира у зависности од постављених циљева и циљева. За велике сеоске куће оптималне су викендице површине преко 150 м2Биће постављен подни двоструки котао капацитета 30-75 кВ. Често се у великим државним поседима, са многим зградама и великим затвореним просторима, уграђују котлови на водено грејање. Моћни агрегати који могу да обезбеде топлоту свим зградама и просторијама на фарми, а истовремено свим становницима обезбеђују топлу воду.

За мале објекте, за летње викендице оптимална опција ће бити зидни гасни котао, који ће се потпуно носити са грејањем три, четири просторије укупне површине од 80-100 квадратних метара. м. Котлови су присилна вентилација и атмосферска.

Најбоље за већину кућа је самостално грејање, у којем нема напајања. Једнокружни гасни котао, у којем се расхладно средство природно шири кроз систем, не захтева циркулациону пумпу и вентилатор за убризгавање ваздуха у комору за сагоревање. Овакви аутономни системи грејања потпуно су независни од напајања, али је њихова ефикасност мања од ефикасности котловске опреме опремљене електричним уређајима и механизмима.

Такодје, проверите најбоље опције за грејање приватне куће.

закључци

Гас је најјефтиније и најјефтиније гориво. Постављањем у ваш дом гасног котла одговарајућег модела добијате грејање унутрашњег и топле воде.

Ако имате проблем централизованог снабдијевања гасом, постоји излаз. Инсталирајте на вашу локацију складиште плина - складиште плина.

Један капацитет за пуњење укапљеног плина траје 6-7 мјесеци у сезони гријања. У овој ситуацији ваш систем грејања је скоро потпуно независан, уз присуство стварне ефикасности и ефикасности аутономног гасног грејања.