5 принципа инсталације система грејања са природном циркулацијом

Систем грејања са природном циркулацијом је добар у ефикасности и поузданости, а природно грејање отвореним водама користи се углавном у приватним кућама, где је могуће инсталирати котао за грејање и експанзиону посуду. Ако нема могућности за спајање гасног котла, могуће је користити котлове за обраду или чврсто гориво.

Како функционише самозагрејан систем грејања приватне куће?

Зашто власници малих викендица изаберу систем за снабдевање топлотом са природном циркулацијом? Само-грејање се сматра најјефтинијим од свих расположивих. Он не предвиђа инсталацију циркулационог уређаја, јер проток воде кроз цеви тече природним путем.

Систем самозагревања ради углавном без људске интервенције

За систем грејања, потребан је котао, цевовод, батерије високог квалитета и експанзиона посуда. Посебност рада гравитационог система је следећа - вода која се загрева у котлу диже се кроз цеви и шири се кроз систем, гурајући хладну воду назад у котао за грејање.

Главни услов за уградњу система - цеви на којима тече топла вода, треба да буде постављен под благим одступањем.

Нагиб цеви је неопходан да би се олакшало кретање хладне воде из радијатора у котао за грејање. Што су радијатори виши на вертикалној оси, а самим тим и нижи котао, брже ће расхладно средство путовати по систему.

У соматском системугрејање од полипропилена пожељно је инсталирати резервоар - експанзиону посуду, која ће створити додатни притисак и срамотити никакво кретање воде кроз цеви. Циркулација расхладног средства ће бити непрекидна све док јединица за гријање не ради.

Природна циркулација воде у систему грејања: за и против

У гравитационом систему грејања, расхладна течност се креће кроз цеви гравитацијом, без учешћа пумпе. Кретање воде се одвија кроз цијеви, које се налазе под благим нагибом. Циркулација воде у систему ће бити боља ако су цеви већег пречника. Пластичне цеви се сматрају стандардним, мада их је могуће разбити приликом прегревања котла. Металне цеви добро одржавају топлоту, оне ће трајати дуже, иако њихова инсталација подразумева финансијске трошкове.

Систем мора остати отворен, ваздух је потребан за правилно функционисање.

Када се велике количине воде у резервоару загријавају само-загријавајуће. Након затварања котла, расхладно средство ће се моћи дуго кретати по систему, гријањем радијатора. Тако ће се собна температура полако смањивати. Овај систем је независан од струје.

Да би природни систем грејања радио исправно, он мора бити инсталиран у складу са упутствима

Гравитационо грејање има недостатке:

 • Не постоји могућност регулисања температуре;
 • Ако један и батерије не успију, цијели систем гријања не ради;
 • Не можете повезати под на систем;
 • Мала ефикасност.

Судећи по сложености инсталације и накнадном одржавању, сматра се да је систем грејања са природном циркулацијом у потпуности разумљив, тако да га је власник монтирао сопственим рукама.

Какав добар једноцевни систем грејања са природном циркулацијом

Једноцевно загревање воде сматра се најлакшим за инсталацију и одржавање. Овај систем снабдевања топлотом подразумева постављање цеви за грејање на максималну висину испод плафона, а цеви за повратак се налазе испод и воде до котла.

Једноцевни систем дозвољава уградњу котла и грејних јединица на истом нивоу.

Затворени једноцевни систем је опремљен експанзионим резервоаром, који помаже да се ослободи ваздуха у систему и регулише промену запремине расхладне течности у цевима.

Једноцевни природни циркулациони систем грејања има компактне димензије

Основни принципи постављања:

 • Угао нагиба цевовода не већи од 7 степени;
 • Метално-пластичне цеви које воде до акумулатора морају имати пречник од 20 мм;
 • Запремина експанзионог резервоара је 30 литара, а четврти део резервоара мора остати празан;
 • На сваком радијатору се користи ваздушна дизалица, која вам омогућава да избаците ваздух из батерије;
 • Инсталирање термо глава на радијатор ће вам помоћи да подесите температуру у свакој засебној просторији.

Код једноцевног система гравитационог грејања, најважније је да ниво воде у резервоару не падне испод цеви која из ње излази,У супротном, довод топле расхладне текућине у систем ће се зауставити. Да би се напунио волумен воде у резервоару препоручује се да се стави црево са краном, преко којег се може допунити количина расхладног средства у систему.

Важно је напоменути да овај систем није погодан за двоспратну кућу - у овом случају, потребан је затворени систем снабдевања топлотом.

Двоцевни круг за грејање приватне куће са природном циркулацијом

Двоцијевни систем гравитацијског гријања је реда величине сложенији и скупљи од једног цијеви. Овај дизајн грејања подразумева инсталацију две линије - једна циркулише топлу воду, а друга враћа расхладно средство у котао. Пре инсталирања система, потребно је израчунати материјале.

Фазе постављања:

 1. На котлу се налази цев која се уклапа у експанзиону посуду. Спремник се може поставити испод плафона или на тавану.
 2. На дну резервоара, цијев је спојена на контуру врућим расхладним средством, што доводи до узгоја у цијелој кући. С друге стране, цев је повезана са резервоаром, доводећи до канализационог система - да уклони вишак расхладне течности.
 3. Цијеви цијеви спојене су цијелом кућом, спојене на радијаторе.
 4. Са дна радијатора се приказује повратни вод цеви, на који се расхладна расхладна течност враћа у котао за грејање. Обрнуто је паралелно са цевима за топлу воду.

Двоцевни систем грејања погодан за велике и мале куће

Код инсталације двоцевног система грејања са опуштенимКод циркулације треба узети у обзир да се поткровни простор на којем се налази експанзиона посуда препоручује да буде изолован. На тај начин, искључити хлађење или дјелимично замрзавање система гријања.

Препоручује се загревање и главни успон тако да се не губи топлота.

Правилан распоред котла и експанзионог резервоара је гаранција ефикасног рада цијелог сустава гријања. У том случају, котао за грејање треба да буде што је могуће нижи, идеално - у подруму, посебно опремљен за јединицу.

Типови система грејања са природном циркулацијом (видео)

Исправна уградња система за загријавање који се може загријавати омогућава његово кориштење до 40 година. Такав систем је најбоље рјешење за сеоску кућу, која се не може прикључити на линију централног гријања.