5 начина за креирање удобног осветљења у купатилу са напетим плафоном

Инсталација осветљења у купатилу са затезним плафоном је најбоље да се повери професионалцима. У ту сврху постављају се различити производи за осветљење и осветљење. У овом случају, конфигурација, осветљеност и врста осветљења се организују на основу личних преференција, простора за купатило и техничких карактеристика просторије, укључујући и врсту плафонске облоге.

Исправно планирање расвете у купатилу

Квалитативна расвјета је резултат компетентног распореда расвјете и правилно одабраних свјетиљки према типу просторије.

Шема организације осветљења купатила је представљена у облику:

 1. горње осветљење или стропна свјетла (спот, стропна свјетла);
 2. Радна или помоћна расвјета (пјеге, зидне облоге);
 3. Ниже осветљење.

Ако је просторија опремљена са затезним плафоном, онда се одаберу уређаји и узимајући у обзир техничке карактеристике ПВЦ фолије

Украсно осветљење може бити направљено као светла за подне тачке дуж обима купатила. Ако је купатило опремљено декорацијом у облику степеница, ниша или постоља, подне лампе ће их у почетку нагласити.

Да би се одабрало право осветљење за купатило, треба узети у обзир препоручене стандарде осветљења. Према томе, према стандарду ИСО 8995, купатило је потребноосветљење у 200 лукса (лк). Овај стандард се заснива на техничким карактеристикама купатила, узимајући у обзир потребе особе на којој се заснива физичко и ментално здравље. Овај индикатор се узима за израчунавање снаге лампи. Такође је вредно размотрити параметар светлости по квадратном метру просторије, мерено у лумену.

За мало купатило, оба параметра су једнака. Да би се одредила снага лампе у ватима по квадратном метру собе, постоји посебна формула. Или, можете користити податке из прилагођених табела. На пример, халогена сијалица од 35 вати - одговара 670 лумена. С обзиром на стандард од 200лк = 200млм по квадратном метру такве величине је довољно за купатило од 3 квадратна метра, али недовољно ако је величина већа од три.

Приликом одабира расвјете, морате знати подручје просторије и потребну снагу свјетлосне технике, узимајући у обзир препоручене стандарде.

Правила за избор лампе за затезне стропове у купатилу

Плафонско осветљење за купатило под напонским системима мора се планирати и разјаснити прије постављања самог темеља конструкције напона. У овом случају, потребно је размотрити које направе могу да издрже затезну тканину. Зато што прегревање, које може настати из лампе, деформише темељ затезног плафона. Дозвољена снага лампе је 40 вати за поливинилхлоридну фолију и само 60 вати за тканину.

За системе затезања, с обзиром на техничке карактеристике таваница и ИСО стандарда, инсталирајте лампе од:

 • Жаруље са жарном нити на 25 В, приближно једнаке 200 лм;
 • Халогене лампе од 42 вати су око 625 лм;
 • Флуоресцентне сијалице на 40 вати - око 2000лм;
 • ЛЕД лампе 40-60 вати - око 6000лм.

Лампице отпорне на влагу имају унутрашњу затворену структуру, чији делови имају водоодбојна својства

Купатило има високу влажност, што значи да свака електрична инсталација то треба предвидјети. За ову просторију развијене су помоћне мере - покривање хидроизолацијом плафона и подова и вентилације.

Инсталирање затезног система од ПВЦ фолије је један од начина хидроизолације, који ће штитити просторију када је потопљена одозго.

Међутим, уграђене лампе, које су монтиране на самом плафону, могу патити од исте воде "одозго". Према томе, стропне свјетиљке у кади саме морају бити отпорне на влагу. Означавање таквих уређаја означено је ИП класом.

За купатило, ИП се определа кот:

 1. 0-3 јединице - заштита није обезбеђена;
 2. Светиљке које носе ознаку 4 јединице имају заштиту од прскања;
 3. 5-6 јединица - имају заштиту од воденог млаза;
 4. 7 јединица - водоотпорне лампе;
 5. 8 јединица - непропусност лампе.

Лампице заштићене од влаге су несигурне од кратког споја, мање су склоне оштећењима од корозије и не излазе из употребе дуже време.

Одговарајуће светиљке за затезне плафоне у купатилу

У савременом дизајну се користи осветљење тачака, укључујући иу купатилу.

Съвместимост на монтажни съемки на търговските конструкции могат да бъде:

 • фактуре;
 • Уграђена.

Приликом одабира лампе за купатило, потребно је узети у обзир облик уређаја, прирубница за слетање, која би требала бити широка најмање 1 цм, потребу за вентилацијом и изолацијом

.

Инсталација надглавних светиљки врши се на површини затезне мреже. Са овом врстом светлосног инжењеринга, могуће је користити било коју врсту лампе. Инсталација уграђених склопова почиње у тренутку затезања платна, директно на самом плафону, а завршна инсталација осветљења настаје након затезања целокупне конструкције плафона.

Предности уграђене расвјете укључују:

 1. Херметичка светиљка, која је значајан плус за купатило;
 2. Савремена популарност и велики број идејних решења за ентеријере фотографија коришћењем уграђеног типа осветљења.

Идеална плафонска расвета: ЛЕД осветљење

Од свих врста расвете, погодних за затезне конструкције, најидеалнији ЛЕД уређаји. ЛЕД диода уметнута у сијалицу је полупроводник, наиме, уређај у којем електронски напуњени прелази претварају електричну струју у оптичко зрачење.

Предности ЛЕД осветљења су следећи параметри:

 • Висок ниво уштеде енергије (највиши од свих лампи);
 • Дуг радни век;
 • Економичност лампи;
 • Трансформатори високог квалитета који штите лампу од прекида напајања;
 • Панорамско осветљење погодно за мала купатила.

Негативне диоде које емитују светлост могу се сматрати високом цијеном самих ламела и додатном опремом за њих - трансформаторима и вентилацијским суставима

ЛЕД-ови се користе за:

 1. Спот светла;
 2. ЛЕД траке (диролоите).

Помоћу дуролита, ствара се декоративно додатно осветљење које се може уградити у сам систем за затезање, на пример, по ободу купатила или на ободу купатила директно за покривање просторије. ЛЕД у таквој врпци је представљен у облику бијеле боје, као база, и у облику шарених боја. Главна функција таквог помоћног осветљења је искључиво декорација и стварање атмосфере погодне за купатило.

Инсталација расвете у купатилу са затезним плафоном (видео)

Избор расвете за собу са системом затезања на плафону неће отежати ако разумете структуру затезног плафона, знате карактеристике филма, специфичности просторије и техничке карактеристике лампи директно са лампама. Да би се предност дала најсигурнијем светлосном инжењерству може се извршити анализа свих параметара.

Примери осветљења у купатилу са затезним плафоном (унутрашња фотографија)
)