12В напајање за ЛЕД траку: типови, конекција

Није тајна да се ЛЕД трака неће испоставити само да буде укључена у мрежу - она ​​ће се искључити, а да није прошла ни секунде. Али онда, како да га обезбедите потребним напоном? Управо за то постоји уређај за стабилизацију. Једноставним језиком, то је 12 В напајање за ЛЕД траку која изједначава напон са потребним. Али о томе какви су они, како су конструисани и ако је могуће властитим рукама направити сличан уређај за стабилизацију, данас ћемо разговарати.


12 В напајање за ЛЕД траку - какву врсту посла обавља

Регулатор напона врши рад на смањењу високог напона 220, 12 или 24 В и претварању наизмјеничне струје у константу. Ако га погледате, иста ствар ће се обавити пуњачем било ког мобилног телефона, али ће произвести мање напона.

Али такви стабилизатори не могу дати само једносмерну струју од 24 или 12 В. Напајање за ЛЕД траку 12 В може бити и контролер. Захваљујући сложеном електронском кругу, ови БП контролишу режиме треперења и промену боје РГБ траке. Они су способни да производе снагу која је довољна да "запали" неколико одвојених сегмената ЛЕД траке под условом да су правилно одабрани и повезани. Али, све је у реду. И прво, хајде да видимо које предности и недостатке можемо приметити у потреби за коришћењем таквих извора напајања.

За и против повезивања ЛЕД трака са напајањем 12 В

Главни позитивни тренутак ове врстепребацивање се може назвати електрична безбедност - зато што је напон од 220 В опасан по живот, што нећете рећи око 12 В. Ова предност преклапа све мале мане, као што је потреба за куповином БП за траку и потребе да се то негде сакрије.

Пракса показује да чак и изолована једињења у влажним просторијама могу дати кварове. У случају уградње позадинског осветљења у купатило је двоструко актуелније. Можете да замислите шта ће се десити ако се фаза појави на купки од ливеног гвожђа у време када у њој постоји особа. Вероватно сви замишљају фен за косу, пао је у воду ... Ако се то догоди са 12В позадинским осветљењем, онда особа неће осетити ништа осим лаког брања, на што многи неће ни обраћати пажњу.

Још једна предност је да ако се уређај за стабилизацију комплетира са регулатором, онда се на 12 В испостави да је прилично компактан. Може се замислити каква би била величина напона од 220 В. Стога се сугерише да се мале неугодности повезане са употребом 12 В напајања за ЛЕД траке преклапају са предностима такве везе.

Типови уређаја за стабилизацију светлосне траке

ЛЕД траке се могу поделити у неколико типова:

  • за хлађење- активно или пасивно. Активно подразумева присуство вентилатора који се присилно хлади помоћу трансформатора;
  • према- ово може бити затворено, затворено или отворено кућиште. Потоњи се монтира само на суво инезагађене просторије;
  • према функционалности- обични БП, са димер, контролер или комбинира све ове функције.

Наравно, најзанимљивије напајање за ЛЕД диоде са РГБ контролером. Ова скраћеница за обележавање БП и светлосних опсега значи да је уређај вишебојан. То се десило од првих слова назива главних трију боја на енглеском, које формирају друге 4. Такви контролери су често опремљени пријемником инфрацрвеног зрачења за могућност контроле боја помоћу даљинског управљача. То омогућава укључивање и искључивање позадинског осветљења, као и пребацивање нијанси из било које тачке просторије.

Често, она такође користи функцију затамњивања - споро пригушивање осветљења - што је такође веома корисно.

Јединице за напајање у затвореном кућишту се инсталирају у просторијама са високом влагом, као што су купатило, купатило или кухиња. У овом случају, добар контролер је способан да по потреби пребацује светло из једне линије у другу.

Важно је знати!Да би се осигурало непрекидно функционисање ЛЕД диода, потребно је правилно изабрати напајање не само за напон него и за напајање. Такође, веома је важно и правилно повезивање, о чему ћемо мало детаљније говорити.

Како израчунати напајање за ЛЕД траку

Тешкоће не представљају званичне податке. Све што је потребно је да се израчуна укупна потрошња енергије сегмента светлосне траке, послешта да се дода залиха од 20%. Покушајмо, на пример, да израчунамо потребну снагу јединице за напајање за ЛЕД диоде. Узмите траку са елементима СМД3528, дужине 3 м и фреквенцијом од 120 ком /м. За такву траку, потрошња енергије свих диода на 1 м сегменту ће бити 28,8 В. Гет 28.8? 3 + 20%, што је 100,68 вати. Најближе овим показатељима биће БП-БП од 150 КС, што је оно што ће му требати. Иако је блок од 100 вати сасвим нормалан, он ће радити са таквом траком.

Ови прорачуни су веома важни. На крају крајева, ако не разумете како да подигнете напајање и урадите то погрешно, он се једноставно може изгорети. А ово је новац који је бачен на ветар и без напора се троши на инсталацију.

Опције за повезивање ЛЕД траке са уређајем за напајање

Начини повезивања ове опреме за осветљење, као и свака друга, само су два - она ​​је конзистентна и паралелна. Али овде опција монтаже игра веома важну улогу. Ако сте погрешно одабрали начин пребацивања, можете спалити контактне стазе кроз које напон иде од једног ЛЕД-а до другог.

Избор схеме монтаже зависи од дужине сегмента траке. Свака од њих има места за резање. Обично је удаљеност између њих 3 ЛЕД диоде. А ако сегменти траке чине више од 5 метара, онда га не можете повезати секвенцијално. Да видимо како правилно монтирати и повезати.

Серијска веза - у којим случајевима се извршава

Такво пребацивање је таква веза у којој снага улази у другог потрошача, пролазећи кроз њупрви

Ако су сегменти довољно кратки, онда их треба повезати у серију. То ће повећати дужину траке на потребну. Али треба разумети да укупна коначна дужина не би требало да пређе исти параметар нове ЛЕД траке. Другим речима, ако је продата у заливу за 5 м, онда након спајања коначна величина траке треба да буде мања или једнака оригиналу.

Када је дужина прекорачена, постоји опасност од испуштања водљивих путева између светлосних диода кроз пролаз кроз њих струје велике снаге. У овом случају, трагови између првих елемената прво изгарају. Када се уклоне између следећих, и тако све док дужина траке није нормална за правилан рад.

Паралелна веза траке и како је извршити

Паралелна веза се назива пребацивање, при чему снага из извора иде истовремено на два или више потрошача. У исто време нису међусобно повезани.

Ако треба да повежете опсег, на пример, 9 м, онда је инсталација потребна паралелно. Да бисмо то урадили, узимамо сегменте од 5 ми 4 м. Полазећи од јединице за напајање, жица се замењује истим редом са обе траке. Испоставља се да се напајање из стабилизирајућег уређаја истовремено напаја на оба дијела. Ово вам омогућава да не преоптерећујете стазе које иду од једног ЛЕД-а до другог.


Важно је да знате! Са таквом инсталационом шемом, не треба заборавити радни капацитет стабилизатора. Она јесастоји се од укупне потрошње два сегмента.

Уопштено, потребно је разумети да када је напон паралелно повезан, пад напона остаје непромењен, али струја расте - важно је знати када се инсталира таква светлосна опрема.

Колико је тешко направити уређај за стабилизацију напона за светлосну траку

Треба напоменути да је монтажа таквог БП "од нуле" могућа само професионална радиоелектроника. Али не треба мислити да је то немогуће без одређене квалификације. Уосталом, сасвим је могуће у ту сврху користити трансформатор фабричке производње. Добра опција је да користите напајање из свог рачунара. Главни задатак овде је да изаберете уређај који је погодан за ЛЕД траку на струји.

Пре него што подигнемо напајање за траку, утврђујемо потребан напон. Ако су диоде потребне 12 В, онда излаз из трансформатора треба бити 12 до 20 В. То је згодно, ако је при руци ће бити спреман два полуводичка исправљача, који је потребан за стабилизатор. И треће, оно што је потребно је микропроцесор. Најуспешније решење је употреба чипа 7812.

Сакупљањем свих детаља можете добити напајање са излазном струјом од 1,5 А, што је сасвим довољно за ЛЕД траку. Наравно, сакупљање вашег контролера за РГБ траку је мало вероватно да ће успети, али ту је трик. Потпуно је могуће користити блок из старог кинеског венца, чији су параметри назначени нацорпс У овом случају, на основу онога што им се даје снага, можете израчунати потребну дужину траке и спојити је на контролер, чиме се постиже могућност пребацивања између режима треперења и боја. Недостатак ће бити то што се пребацивање може вршити само дугметом на блоку, што значи да га неће бити могуће сакрити.

Још један врло једноставан начин који не захтијева знање радија - је повезивање свјетлосне траке преко контролера са ЛЕД лустера с даљинским управљачем. Сви технички подаци за израчунавање дужине траке на снази могу се узети из документације до лустера.

Да ли је могуће поправити регулатор напона за светлосне диоде

Овај рад је сасвим изводљив чак и за домаће занатлије који немају специфичне вјештине и знање. Главни задатак овде је да одреди који делови захтевају замену. Главни детаљи који могу да пропадну су микропроцесор и исправљачки мост. Трансформатори ријетко горе, али то се догађа. Хајде да покушамо да разумемо како се носити са сломом.

Почетак провјере је из најједноставнијих чворова, као у било којој опреми. Након отварања групе контаката, стављамо прекидач мултиметра у положај наизменичне струје од 750 В (на неким уређајима 1000 В) и доводимо јединицу на блок, проверавамо да ли долази до улазних контаката трансформатора за ЛЕД траку 12 В.

Веома важно!Приликом извођења свих операција са трансформатором треба бити изузетно ограниченпажљиво и уредно. Не додирујте делове који носе струју са незаштићеним деловима тела. Запамтите да је електрични удар опасан по живот и здравље.

Ако се напон примијени на јединицу, онда се жице исправно напајају. Проверите напон на излазу трансформатора. Као што је већ поменуто, требало би да буде од 12 до 20 В. Следећи корак је проверити диоде мост. Да бисмо то урадили, поставимо вредност прекидача мултиметра на константан напон чија је вредност нешто виша од оригиналне вредности трансформатора. Приликом додиривања терминала на излазу из исправљачког моста, уређај треба да прикаже исту вредност као у претходном кораку (могуће су само мала одступања на мањој страни).

Ако након производње ових операција постане јасно да доњи трансформатор и диодни мост раде нормално, то значи проблем у чипу. Након откривања квара, морате замијенити квар струјног круга. Нови би требао имати исте параметре.

Где купити напајање за ЛЕД траку

Куповати потребну опрему у наше вријеме може бити у било којој трговини електротехнике. Благослов и асортиман сличних производа сада су прилично широки. Можете га и наручити онлине. Међутим, вредно је што је могуће детаљније проучити рецензије оних који су већ користили овај ресурс. Посебно је потребно пазити да се такав производ купи на кинеским ресурсима. О томе говори један од корисника мреже.

витас77, Русија, Москва:Возач је прошао скоро три недеље, а ево гадан је дошао када сам у поштанском сандучићу открио дуго очекивани пакет, који је био квалитетно упакован, возач са жицом за лемљење. Повезао сам ЛЕД диоде, према опису, спојио напајање, све је радило, али моја радост није дуго трајала, возач је топло загријао и на крају одбио радити. Уређај није радио више од сат времена. Закључак, новац и време су узалудни. У закључку, све написано, желим да вас упозорим, пре наручивања контактирајте продавца и научите што више информација.

Детаилсат Озовик: хттп://отзовик.цом/ревиев_2975618.хтмл

Покушаћемо да размотримо колико су различите цене приликом куповине таквих уређаја у обичним продавницама и на интернетским ресурсима. Почнимо са правим продавцима контролера за РГБ траке (последња цифра у називу модела значи број канала).

\ т \ т
Марка и модел Укупна струја, А Канал, А Напон, В Број програма Просечна цена, руб.
иМЛед2 30 15 5-25 23 1200
иМЛед4 30 20 5-20 23 1500
иМЛед6 30 15 5-25 20 1900
иМЛед9 80 15 5-20 20 3000
иМЛед16к3 32 2 5-23 20 3300
иМЛед16 80 15 5-20 20 3500

Као што видите, цена таквих уређаја није превисока. И шта је са тимонлине продавнице? Покушаћемо да пронађемо уређаје сличних карактеристика.

\ т \ т \ т \ т
Марка и модел Укупна струја, А Излазна снага, В Излазни напон, В Број програма Просечна цена, руб.

ЦРИКСН ЦРЦН Н18-РФС-12
18 216 12-24 14 1800

АСД ЛС-ЦБ-12
12 144 12-24 20 500
\ т
ЛСЦ 003
2 24 12-24 но 500

ЛСЦ 008
4 144 12-24 3 1500

РГБ 144В
12 144 12 14 1200

Ецола ЛЕД стрип
6.6 1500 12-36 24 2000

Ако узмемо у обзир опћенито, цијене се не разликују. То значи да нема смисла ризиковати куповину "мачке у торби" преко интернета. Уосталом, у овом случају, неће бити могуће изнијети потраживања продавцу, а гаранција, највероватније, неће бити присутна.

На крају

Потребно је напајање за ЛЕД траку - то је разумљиво свима. Главна ствар је да одаберете ону која одговара свим параметрима на вашој светлосној траци. А ако су сви прорачуни изведени исправно, онда ће такав уређај за стабилизацију напона радити дуго времена.

Надамо се да је данашњи чланак био користан нашем цијењеном читатељу. У дискусијама које следе, увек можете постављати питања на тему која је нејасна. Вритеразговарајте, делите своја искуства. И наш тим ће покушати да одговори на ваша питања што је могуће потпуније и на најбољи могући начин.

На крају, предлажемо да погледате кратак видео на тему.

Видео: Повезивање ЛЕД трака