Јесенска ђубрива за јагоде

Припрема за зиму воћа и бобичастог воћа је у пуном јеку. Шта хранити јагоде у јесен, које ђубре одабрати и да ли се хране зими? Таква питања се појављују сваке године међу љубитељима вртлара. Наравно, они се хране, јер бобице "раде" за вас цело лето, снабдевене бобицама, повећавају раст за узгој, тако да можете да га посадите више. А ако имате поправке сорти, онда им је потребна интензивна нега и јесење одијевање након задње бербе је само потребно. Уосталом, "грмље" издахну ", неке чак могу бити убијене обилном жетвом.

Да ли вам је потребан прелив јагоде у јесен

Често, дивље расте, запуштена јагода даје културну перспективу, уз пажљиву бригу о вртларима. Расте брзо, јако цвета, расте са брковима и чак доноси добру жетву. Али обично такав период "независности" траје од јачине неколико година, с временом, тло под биљкама је исцрпљено, јагоде, а бобице су мање.

Добра брига и правовремено облачење могу повећати принос за једну трећину. Посебно је важно за период садње јесен. Најчешће ове сезоне јагоде добијају прво ђубриво. У случају када су јагоде већ плодоносне, потребно је правилно храњење. Спашава биљке од исцрпљености и помаже им да се опораве, дајући им потребну количину хранљивих састојака. Исправно одабрано ђубриво омогућава лакше преживљавање зиме. Количина биљака зависи од броја појављивањапупољци цвећа. Неадекватна обрада превасходно утиче на квалитет бобица у наредној сезони.

Шема облачења јагоде у јесен

Јагоде у храни почињу у раним данима септембра када у грмљу има листова. У овом тренутку можете донијети Кемиров јесен, око 50 г по 1 ск. Приликом наношења ђубрива за јагоде можете га сијати у средини грла, "сагорети" и грм нестати.

Други завој се врши крајем октобра, након што су листови исечени. За њену употребу хумуса калијума. Након тога, кревети су малчирати, а не дирајте до краја марта. Такође, у овом тренутку можете направити суперфосфат - то се односи на категорију ђубрива са дугорочним растварањем у земљишту активних елемената, тако да је увек препоручљиво да се то направи унапред.

Која су гнојива потребна за јесен

Прво, боље је користити органска ђубрива за оплодњу било које биљке. То су стајњак, компост, птичји измет, крава, дрвени пепео. Таква ђубрива су еколошка, ниско концентрисана (без предозирања) и природна. Ако имате пилеће легло, онда га размножите водом у размери 1:10, инсистирајте 2 дана, а затим сипајте ову мјешавину бразди између редова јагода. На исти начин се припрема и решење за наводњавање прелива јагоде приликом пада краве. Ако одлучите да направите органска ђубрива у облику дрвеног пепела, онда само сипајте земљу у грмље, а затим је сипајте водом. За сваки квадратни метар кревета од јагоде уводи се 150 грама супстанце. Што се тичесвињског гноја, онда је ова врста дјубрива од сламе контраиндицирана.

Могу се користити једнокомпонентна и комплексна минерална ђубрива за јагоде. Разликују се у доброј пробављивости и трајању дејства. Прије свега, биљка треба душик, захваљујући којем плодови досежу велике величине, а њихов укус се побољшава. Иначе, азот у довољним количинама садржан је у амонијум нитрату и урее. Фосфатна и калијумова ђубрива потребна су за јагоде за висок принос, као и за повећање садржаја шећера у бобицама. Иначе, недостатак ових елемената у траговима доказује олујни руб летака у грмљу. Калијум се налази у калијум сулфату, калијум хлориду и фосфору у суперфосфату.

Оптимална опција за побољшање укуса и приноса јагода је комбинација органских и минералних ђубрива. Постоји неколико опција за јагоде у јесен. Одржава се средином краја септембра. У 10 литара воде потребно је разриједити 2 жлице нитрофоски, 1 шалицу дрвеног пепела и 20 грама калијевих гнојива. После доброг мешања, раствор се сипа на земљиште испод грмља.

Да бисте подупрли зелено жбуње, можете направити лисну исхрану. За његову припрему 2 литре кипуће воде улити 1 чашу дрвене хале. У охлађени раствор додајте 1 жлицу јода, 2 г мангана и 2 г борне киселине. Ова мешавина треба попрскати на листове.

Шта хранити јагоде у јесен када се сади

Нека ђубрива се уносе у јесен током садње. У овом случајупотребно је или да ставите ђубриво у бунар са клице, или да сачекате да га узму, па чак и да се укључе у одијевање, стављајући их на отворено тло.

Популарна прелива за јагоде у јесен је мешавина органске материје и минерала. Приликом искрцавања у бунарима, у бунаре се ставља мешавина њиховог хумуса, калијум хлорида и суперфосфата. За квадратни метар обично треба 3-4 кг првог, 10 г другог и 30-40 грама трећег. После садње, земља се мулкира са компостом.

Како оплодити јагоде у јесен популарним методама

Поред модерних додатака и стандардног храњења, постоји много народних метода од оплодње јагода за зиму. Понекад изгледају чудно, али раде.

  • Хлеб. Квасац је одличан ђубриво за јагоде у јесен. Закисељују земљу, дајући плодовима прилику да нарасте до великих величина. Раствор квасца треба узети унапред. Суви крушни мрвици и пулпа се натапају у води све до тренутка када почне да лута. Оплодња траје око 7-8 дана. Добијени раствор се помеша са водом у пропорцијама од 1 до 10. Мешавину ставите испод грма или између кревета. Главна ствар је да се квалитетно пропише земља. Тада ће коријени узети своје.
  • Тропска. Када се расправља о томе које гнојиво је још погодније за јело у јесен, често се налази нектар. Ова трава није увек повезана са нечим корисним. Али њен састав је прави животни еликсир за грмље бобица. Сакупљена коприва се ставља у канту или посуду и сипа водом. Да би биљке имале сокове, оне су притиснуте било којим теретом и пажљиво ометалеу року од неколико дана. Добијени раствор се користи у пропорцијама од 1 до 20. Богат је азотом и калијумом. Вреди напоменути да јагода и њено жетве у јесен захтевају кишницу. Али у одсуству тога може се урадити и обична.
  • Серум. Многи млечни производи су погодни за побољшање квалитета земљишта. Серум има читав скуп корисних супстанци (азот, сумпор, калцијум, фосфор), аминокиселине и минерале. Благо кисело земљиште омогућава да се грмље бобица развија током свих фаза - сазревање и плодност. Али један серум није довољан. Боље је узети га као додатак пепелу или птичјем измету. Можете правити и прскалице на бази млека. Они испуштају инсекте и чувају своје усеве.

Зимска јесенска обрада јагода је веома важна. Органска ђубрива засићују тло корисним супстанцама, које ће биљке трајати до самог прољећа, а минерал ће водити рачуна о високом квалитету будуће жетве.

Јести јагоде на јесен