Једноставни кругови блинкера на бази ЛЕД диода које су трептале за монтажу властитим рукама

Откријте комплетне загонетке света радио електронике, без специјализованог образовања, препоручљиво је да почнете са развојем једноставних електронских кола. Ниво задовољства ће бити већи ако позитиван резултат прати пријатан визуелни ефекат. Идеална опција је склоп са једним или два трептајућа ЛЕД диода у оптерећењу. У наставку су информације које ће вам помоћи да имплементирате најједноставније шеме које сте сами направили.

ЛЕД диоде и кругови који трепере у току употребе

Међу разноврсним завршеним ЛЕД диодама, најраширенији производи у кућишту од 5 мм. Поред готових монохроматских ЛЕД лампица, постоје и двосмерни узорци са два или три кристала различитих боја. У њима је у једном случају са кристалима уграђен генератор, који ради на одређеној фреквенцији. Он производи појединачне наизменичне импулсе за сваки кристал у датом програму. Брзина треперења (фреквенција) зависи од датог програма. Са истовременим осветљењем два кристала, трепћући ЛЕД излази на средњу боју. Друга најпопуларнија је диода која емитује светлећу светлост коју покреће струја (ниво потенцијала). То јест, присилити ЛЕД бљескалицу овог типа да промијени храну на релевантним закључцима. На пример, боја зрачења двобојног црвено-зеленог ЛЕД са два закључка зависи од правца протока струје.

Трицолор (РГБ) трепћући ЛЕД са четири излаза има заједничку аноду(катода) и три закључка за управљање сваком бојом одвојено. Ефекат трептања се постиже спајањем на одговарајући контролни систем.

Направите трепћуће светло на бази спремне светлеће диоде која је спремна да трепери је прилично лако. За то је потребна ЦР2032 или ЦР2025 батерија и отпорник од 150-240 охма који треба да буде залемљен на било који пин. Пратећи поларитет ЛЕД диоде, контакти су повезани на батерију. ЛЕД лампа је спремна, можете уживати у визуелном ефекту. Ако користите батерију типа "круна", на основу Охмовог закона, требате покупити отпорник веће отпорности.

Нормалне ЛЕД диоде и седам жаруља на њима

Почетнички радио аматер може сакупити бљескајуће свјетло на једноставне једнобојне свјетлеће диоде, с минималним сетом радио елемената. Да бисте то урадили, размотрите неколико практичних шема које се разликују у минималном скупу коришћених радио компоненти, једноставности, трајности и поузданости.

Први круг се састоји од транзистора К1 мале снаге (КТ315, КТ3102 или сличног аналогног увоза), поларног кондензатора Ц1 до 16В капацитета 470 μФ, отпорника Р1 од 820-1000 охма и Л1 ЛЕД као АЛ307. Читав круг се напаја из извора напона 12В.

Горња схема ради на принципу лавинског квара, тако да база транзистора остаје да "виси у зраку", а емитеру се даје позитиван потенцијал. Када се активира, наелектрисање кондензатора је око 10В, након чега се транзистор на тренутак отвара уз поврат акумулиране енергије уоптерећење које се манифестује у облику трепереће светлеће диоде. Недостатак схеме је потреба за напонским извором 12В.

Други круг се заснива на принципу транзисторског мултивибратора и сматра се поузданијим. За његово спровођење потребно је:

  • два транзистора КТ3102 (или њихов аналог);
  • два поларна кондензатора капацитета 16В од 10 μФ;
  • два отпорника (Р1 и Р4) на 300 ома да ограниче струју оптерећења;
  • два отпорника (Р2 и Р3) од 27 кΩ у сврху струје базе транзистора;
  • два ЛЕД диода било које боје.

У овом случају, елементи се снабдевају константним напоном од 5В. Круг функционише на принципу наизменичног кондензатора Ц1 и Ц2 пражњења, што доводи до отварања одговарајућег транзистора. Док ВТ1 враћа акумулирану енергију Ц1 услед отвореног пријелаза колектора-емитера, први ЛЕД светли. У овом тренутку постоји глатки набој Ц2, који смањује струју базе ВТ1. У неком тренутку, ВТ1 се затвара, а ВТ2 се отвара и друга ЛЕД светли.

Друга схема има неколико предности:

  1. Може радити у широком распону напона у распону од 3В. Уношењем више од 5В потребно је прерачунати номиналне вредности отпорника како не би пробили ЛЕД и не прешли максималну струју базе транзистора.
  2. У оптерећењу можете укључити 2-3 ЛЕД диоде паралелно или секвенцијално, наводећи номиналне вриједности отпорника.
  3. Равномерно повећање капацитивности кондензатора доводи до повећања трајања сјаја.
  4. Промена капацитетаЈедан кондензатор добијамо асиметрични мултивибратор, у којем времену ће сјај бити различит.

У оба случаја, могуће је користити проводљивост пнп транзистора, али уз корекцију шеме повезивања.

Понекад, уместо ЛЕД диода које трепере радио аматерски посматра уобичајени сјај, односно, оба транзистора су дјеломично отворена. У том случају треба замијенити или транзисторе или отпорнике Р2 и Р3 који ће бити затворени нижом номиналном вриједношћу, чиме ће се повећати струја базе.

Треба имати на уму да напајање из 3В неће бити довољно да се упали ЛЕД са високим директним напоном. На пример, за белу, плаву или зелену ЛЕД лампицу, потребно је више напона.

Поред основних схема, постоје и многе друге једноставне одлуке које узрокују трептање ЛЕД диоде. Почетници радио аматери требају обратити пажњу на јефтин и широко распрострањен чип НЕ555, који такођер може остварити овај ефект. Његова мултифункционалност ће помоћи у прикупљању других занимљивих шема.

Поље примене

Трепереће ЛЕД диоде са уграђеним осцилатором пронашле су примјену у конструкцији новогодишњих вијенаца. Састављајући их у серијском кругу и постављајући отпорнике са малом разликом у номиналној вриједности, они захтијевају помаке у треперењу сваког појединог елемента круга. Резултат је леп ефекат светлости који не захтева сложени контролни блок. Само укопчајте вијенац кроз диодни мост.

Трепереће диоде које емитују светлостструје, користе се као индикатори у електронској технологији, када свака боја одговара одређеном стању (он /офф ниво напуњености, итд.). Такође, прикупљају се и електронски семафори, табле, дечје играчке и друга роба, у којој шарено трептање интересује људе.

Способност прикупљања једноставних блинкера ће стимулисати изградњу кола на снажнијим транзисторима. Ако се мало потрудите, онда уз помоћ трепћућих ЛЕД диода можете створити много занимљивих ефеката, на примјер - трчање валова.