Једносмерни систем грејања у приватној кући: принцип рада

Приликом пројектовања посебног стамбеног насеља, једна од тачака је њено гријање. Исто питање се јавља када се купује готова зграда. У приватној кући, инсталиран је једнокружни или вишекружни систем гријања. Други бирају више контура. Све зависи од величине куће, типа система и потреба власника. Најчешће се користи прва верзија, јер се лако инсталира и захтијева мање компоненти. За гријање се користи котао, а као расхладно средство - вода.

Принцип рада једносмерног система

Шема једнократног грејања инсталираног у приватној кући састоји се од следећих компоненти:

 • котао;
 • радијатори;
 • цеви;
 • експанзиона посуда.

У ствари, систем је досљедна веза свих горе наведених уређаја. Централни чвор је котао. Загрева воду која затим пролази кроз цијеви у радијаторима. Пролазећи све елементе расхладна течност се хлади. Циклус се завршава када течност поново уђе у котао.

Приликом пројектовања важно је запамтити да ће први радијатор добити максимално гријање. У исто време, вода која пада у следећу, ће се охладити. У просеку, у последњој батерији, температура расхладног средства се креће од 40 до 50 степени, што не дозвољава потпуно загревање једне просторије.

Ово се може водити на два начина:

 • повећава топлотну снагу последњих радијатора, повећавајући топлотни капацитет;
 • укључите више температуре гријањасам котао.

Важно! Иако се чини да је то једноставно рјешење, доводе до повећања оперативних трошкова и трошкова у цјелини.

Жељени ефекат се може постићи постављањем циркулационе пумпе која повећава брзину воде. Сличне компоненте се напајају електричном енергијом. Чини се да су чак и одлично рјешење, док на мјестима гдје се често догађају путовања, то није добра опција.

Још један велики учинак је акцелератор акцелератора, који је висока равна цев. Носач топлоте, из њега се убрзава, што омогућава брже превладавање батерија. У том случају висина ове компоненте у односу на горњу точку првог радијатора не би требала прелазити 2,2 метра. Иначе, његова инсталација нема смисла. Дакле, боље је опремити систем гријања у двоспратној згради. Што је цев већа - то ће бити ефикаснији рад.

На колектор је постављена експанзиона посуда на којој се врши контрола расхладног средства. Када се загреје, течност се повећава у запремини. И превише само улази у овај резервоар. Након хлађења система - враћа се на њега.

Специфичност система лежи у чињеници да у њој нема обрнутог правца - то је друга половина целокупног дизајна. Ово је главна разлика између више-круг система за грејање од једно-круга у приватној кући.

типови ожичења

Постоје два начина за инсталирање система са једним кругом у просторији:

 • хоризонтално;
 • упригхт

Дакле, хоризонтално ожичење подразумева употребу минималног броја цеви. Повезивање компоненти врши се доследно. У овом случају може доћи до ваздушног плута. Поред тога, не постоји могућност регулисања протока топлоте.

Вертикално ожичење подразумијева постављање централног аутопута кроз простор поткровља, из којег цијеви одлазе до сваког радијатора. Ова метода вам омогућава испоруку воде у батерији исте температуре. Главна карактеристика је општи успон за радијаторе, без обзира на површину зграде.

предности

Једнокружно грејање има много предности пред појавом сабласних:

 1. Једина цев пролази кроз целу просторију.
 2. Овај систем омогућава постављање цеви испод прекида врата, што смањује трошкове.
 3. У случају квара једног од њих могуће је одједном инсталирати неколико котлова.
 4. Способност да се означи смер протока носиоца топлоте, што ће бити корисније за власника куће.

недостаци

Истовремено, постоје и неки недостаци:

 1. У случају дугог празног хода - дугачак почетак.
 2. Приликом грејања приватне куће на два спрата, топла вода се прво служи на спрату. Повлачење већ има температуру много нижу. Да бисте повећали излаз топлоте, можете инсталирати више радијатора - трошкови система ће се повећати, а истовремено неће имати естетски изглед.
 3. Није могуће искључити један-на-један из система, због чега је неопходно приликом поправкипотпуно одбити грејање.
 4. Велики пренос топлоте.

инсталационе карактеристике

Инсталација једносмерног система грејања има своје карактеристике. Тако је, на пример, инсталиран први котао. Може се налазити иу подруму иу приземљу. Сматра се оптималним да се стави на под. Поред тога, пожељно је опремити опрему. Ова опција је поуздана и естетска.

Затим се повезује димњак, који је повезан валовитом цијеви. Овдје свакако требате одабрати савршене промјере. Иначе унутар просторије могу бити ослобођене супстанце које се формирају током сагоријевања, што ће нашкодити здрављу.

Затим су радијатори инсталирани на одабраним мјестима. Најчешће су то распони испод прозора. Батерије се монтирају на носаче или на металне носаче.

Тек након тога све цеви се буди и постоји веза. У исто време, неопходно је поставити дизалицу Мајевског за излаз за ваздух и откинути вентил. Цеви су причвршћене на остатак система за грејање помоћу навојних адаптера.

Такође, не можете заборавити експанзиони резервоар. Требало би да буде на највишој тачки система. Оптимална висина је 3 метра.

Важно! Неопходно је направити пројекат тако да су гране додатних аутопутева само директне. У супротном ће значајно утицати на ефикасност грејања.

Само након тога се котао прикључује на довод воде и прикључује се одводна цев.

Многи стручњаци препоручујутакођер испред мјеста гдје вода улази у опћи сустав у кругу гријања инсталираном у приватној кући, за постављање филтера. Биће лакше промијенити ову компоненту него обновити систем у цјелини.

Све дебло треба да има мали нагиб - не мање од 5 мм на 1 метар. Ако се то не уради, на повишеном месту ће се прикупити ваздух који ће спречити нормалан проток расхладне течности.

Пожељно је инсталирати запорни вентил прије сваког уређаја. Ако је потребно, поправак неће захтијевати одводну воду из цијелог сустава. Поред тога, овај елемент вам омогућава да подесите температуру система.

Дренажни кран се налази на дну конструкције.

Још један важан елемент је синхронизација електричног котла и пумпе. Ако не ради - други такође мора бити искључен.

Па, можете разумети да инсталирање једнокружног система грејања у кући има много нијанси. Ако их све размотрите и исправно повежете сваки елемент - уживат ћете у свакој сезони гријања. Ако се неки моменти не узму у обзир - могу постојати озбиљни проблеми.