Ђубриво за саднице парадајза и бибера

Парадајз и бибер су најпопуларније поврће у свим вртларима наше земље. Они нису само укусни, већ су и изузетно корисни за тело. Да би се узгајала богата жетва овог поврћа, неопходно је не само правилно га посадити, већ и на вријеме направити потребне храњиве твари за саднице. Данас ћемо говорити о томе како оплодити саднице парадајза и паприке.

Када се храни саднице парадајза и паприке

Аграри не препоручују груди парадајза и паприке. Вишак хранљивих састојака узрокује више штете него недостаци. Оптимално користити ђубриво за саднице парадајза и паприке са његовим лошим изгледом - слабост и сувоћа. Ако се биљке нормално развијају, имају јаке стабљике и сочне зелене листове, што значи да им није потребна исхрана.

Током раста и развоја повртарских култура, гнојива се уводе неколико пута по сезони. И у случајевима посебне потребе.

  • након бербе садница;
  • у стресним ситуацијама;
  • Слаб састав тла;
  • болест;
  • пре цветања;
  • Током појаве јајника;
  • Почетак жетве.

Општа правила за ђубрење садница парадајза и паприке

Чак и уз употребу посебног тла за рајчице и гнојива обогаћена папром, биљке могу имати недостатак нутритивних елемената. Узгој у кутијама ових усева одвија се у року од два мјесеца, а биљке за исхрану нису довољне за цијели период.

Међутим, храњењемниједна садница не треба да изгуби осећај мере. Велике дозе ђубрива за саднице парадајза и бибера, као и пречесто храњење, неће помоћи биљкама, али ће вероватно болети. Приликом избора лека предност треба дати текућим врстама. Ако сте купили суву мјешавину минерала, обавезно је разриједите водом прије употребе. Чињеница је да коренски систем садница није у стању да самостално користи суве минералне материје које се уносе у земљиште. Неопходно је спровести процедуру ујутру тако да до вечери, када се температура ваздуха спусти, не изазива развој гљивица у земљишту.

Наношење припремљених мешавина ђубрива прати њихову намену. Ако је ђубриво које сте купили намењено одраслим биљкама, онда је за саднице потребно двапут смањити њихову концентрацију у раствору. Храњење ће донети више користи ако редовно просипате земљу око биљака. Учините то само уз крајњи опрез, само горњи слој земље се одлијева за сат или два након наводњавања.

Гнојиво за љуску јаја за саднице парадајза и бибера

У нашој земљи, љуска јаја се често користи као ђубриво за поврће. То је богат комплекс корисних супстанци. Припрема се заснива на љусци, као и на бази банана. Прелијте га (3-4 комада) у посуду од три литре и напуните водом. 3-4 дана касније, таква корисна вода може се залијевати садницама.

ђубриво од бананине коре за саднице парадајза и бибера

ХрањењеСаднице парадајза након брања народних лекова такође се могу урадити самостално. О томе ћете моћи прочитати иу овој публикацији. У том случају, ако имате огромну количину банане коже, не бацајте их. По правилу, они су одлична опција за елиминисање недостатка калијума код многих биљних врста. У случају да калијум није довољан за биљке, то ће утицати на асимилацију азота и довести до врло слабих и тромих садница. Кухање Банана Пуњење је врло једноставно. Да бисте то урадили, узмите посуду од три литре и ставите је у кожу од 4-5 банана и прелијте топлом водом. Инсистирајте да је ово решење потребно за три дана. Након тога, калијум се може ослободити из банана и напунити водом. Ово решење захтева заливање биљака.

Ђубриво за квасац за саднице парадајза и паприке

Квасац квасног ђубрива не само да доприноси уношењу хранљивих материја у земљиште, већ и потпуно преуређује структуру земљишта. Такав рад микроорганизама гљивица убрзава раст садница и побољшава принос паприке и парадајза.

Основа таквог прелива су квасац (10 г), шећер (4 кашике жлице) и вода (10 литара). Добијени раствор је концентрат, који пре уласка у земљу треба разблажити чистом водом у пропорцијама 1:10.

Ђубриво од јодних садница парадајза и паприке

Софистицирани вртлари су дошли до другог начина да ојачају и заштите младе грмље паприке и парадајза. За то користе љекарни јод. На канту воде додати само 10 г лека и добитикорисна храна.

Ђубрива од земље за кафу за семе парадајза и паприке

Количина витамина у кафи зависи директно од печења и сорти. За ђубриво користити пиво које се кува, иако садржи мање корисних супстанци. Када се узгаја садница на прозорској дасци или у стакленику, талог каве треба оплодити мешањем са земљом, иначе постоји ризик од појаве плесни и гљивичних обољења. Као ђубриво користи се и инфузија коприва, корова, иако је ова инфузија много слабији стајњак, раствор пилећег отпада и друга органска ђубрива. Поред тога, кафа се добро разбија, што побољшава проток кисеоника. Ако храните саднице посађене на отвореном тлу, онда се шикаре могу сипати по земљишту.

Ђубриво из пепела за саднице парадајза и паприке

Дрвени пепео у приступачном облику садржи око 30 минерала који су неопходни за правилан развој биљака. Пепео је пећ (од спаљеног дрвета) и поврћа. Еколошки чиста и погодна за употребу као ђубриво сматра се пепео од дрва за огрев и трупаца, који немају плијесан и разне нечистоће од паљења полиетиленске фолије, синтетичке гуме, гуме, обојеног папира итд. Скуп корисних супстанци и хемијски састав пепела зависи пре свега од врсте дрвета или биљака од којих је добијено. На пример, дрвени пепео као ђубриво садржи већи проценат калцијума, а пепео од зељастих биљака и сламе - калијум.

Пепео није само одличан извор калијума, калцијума, магнезијума идруге минерале корисне за биљке, али и јединствену супстанцу која се може произвести из сојиног тла погодног за поврће. Пепео у земљишту смањује ризик од развоја гљивичних обољења код парадајза и папра. Пепео се може додати у саднице паприке као састојак за мешавину земље, заједно са тресетом и песком, као и самостално ђубриво које се дели на воду и уводи се у течном облику.

За кување од пепела, једну кашику ове супстанце треба мешати са два литра воде и инфузијом преко ноћи. У том случају, морате се побринути да пепео који користите као ђубриво није постигнут приликом сагоревања грађевинског отпада и обојеног дрвета.

Готова ђубрива за саднице паприке и парадајза

Ако не волите да се забављате са кувањем, можете купити готове варијанте у специјализованим продавницама, узгајати их у складу са упутствима и хранити саднице без страха од грешке са пропорцијама и, сходно томе, штетним биљкама. До данас се најбоље припремају преливи за паприке "Цристалоне" и "Кемира Плус", а за парадајз - "Кемира Универсал-2" и "Солвент". Ако не можете наћи горе поменуте лекове, онда можете безбедно купити универзалне верзије типа "Агрицола", "Идеал", "Здорован" и друге. Они су такође веома погодни за свој задатак.

Улога ђубрења садница приликом његовог узгоја, многи вртлари потцењују. И узалуд! Храњење јача имуни систембиљке и помоћи јој да издржи стресне услове.