Ђубриво за ЛЕД лампе: врсте, за избор

Већина произвођача снабдева лампе без дисперзера, дајући купцу избор онога што он жели. За прави избор морате знати карактеристике и њихову сврху.

именовање

Дифузор игра малу улогу у употреби ЛЕД расвјете, па је чак и употреба ЛЕД свјетиљке без дифузора (на примјер, ради уштеде новца) дозвољена.

Главне функције:

 • Заштита од механичких оштећења - ако страни предмет погоди лампу, он ће задати ударац самом себи.
 • Једнака расподела светлости - сваки тип дифузора распоређује зраке светлосног флукса у сопственом стању, у зависности од структуре и рељефа.
 • Дизајн ентеријера - када је потребно, ЛЕД лампа се уклапа у унутрашњост, а ширина опсега не игра никакву улогу.
 • Заштита од прекомерне светлости је узнемирујућа ситуација када је пожељније заменити (инсталирати) дифузор од саме лампе.

типови

Постоје различите врсте продаје, али у пракси су нашли примјену 5 основних:

 • Призма - пропуштање светлости - 85%, материјал - полистирен, дебљина - 2,5 мм.
 • Микропризма - пропуштање светлости - 83%. материјал - поликарбонат, дебљина - 2 мм.
 • Опал - пропуштање светлости - 73%, - материјал - ПММА, дебљина - 1,5 мм.
 • Обрађен лед - пропуштање светлости - 88%, материјал - полистирен, дебљина - 2,5 мм.
 • Пин спот - пропуштање светлости - 89%, материјал - полистирен, дебљина - 2.5 мм.
 • Ћелије - пропуштање светлости - 85%,материјал - ПММА, дебљина - 3 мм.

Сви наведени типови су израђени од модерног материјала и не временом постају жути. Изглед вам омогућава да сакријете унутрашњост ЛЕД лампице, напајање више неће бити видљиво од стране било кога.

Присм

Ово име је дато јер је направљено од органског стакла са призматичном структуром. Призма је веома тражена због следећих карактеристика:

 1. Једнакост осветљења, угао дисперзије достигне 175 степени
 2. Велика пропусност светлости - од 85 до 90%
 3. Добар изглед

опал

Израђено од матираног стакла. У пракси се користи веома ријетко због мале пропусности свјетлости - само 73%. Купују се углавном због дизајнерских разлога.

Поређење расипача - видео

Видео јасно показује разлике и принцип дифузије светлости помоћу различитих дифузора на ЛЕД лампи компаније Самсунг.

кога изабрати

Прије свега, вриједно је обратити пажњу на пријенос свјетлости. Што је већа вриједност, више свјетла ће проћи кроз дифузор, одговарајућа свјетлина ће бити у просторији.

Што је већа пропусност светлости, то је већа цена. И употреба скупих није увек оправдана. За канцеларије, оптимално решење ће бити комбинација ЛЕД сијалице са Присмом. Дебљина и материјал за канцеларију играју малу улогу.

Ако је главна сврха - декор, вреди покушати пронаћи оптималан однос преноса и изгледа светлости.Комбинација светлеће диоде са опалним дифузором се сматра најбољим решењем за дизајн.

Расвјета треба израчунати узимајући у обзир губитак свјетлости у летјелици. На пример, ЛЕД светло даје 2600 лумена, ви изаберете Опал, његова пенетрација светлости је 73%, као резултат тога добијамо 2600 * 0.73 = хиљаду осам стотина деведесет осам Лумена.

Најбољи начин да се ЛЕД лампа заштити је да је подвргне јаким механичким ефектима, његова ограда ће бити металне решетке или ће се премјестити на другу локацију. Од умерених шокова одоздо можете заштитити дифузор у дебљини од 2,5 мм: призму, дробљени лед, саће. Оптималан избор за ову сврху је призма, јер она комбинује најбољи однос показатеља преноса светлости и трајности.

рефлективне решетке

На тржишту је могуће пронаћи ЛЕД лампе, које су намењене за употребу без дифузора. Они користе битмап рефлектујуће решетке. Угао светлосног тока је 120 степени. Такве лампе би требало инсталирати у просторији у којој висина стропа није мања од 2,5 метра. Потребно за:

 • Побољшана ефикасност расвјете.
 • Заштита од механичких оштећења.

Ако се извор светлости инсталира у таваници мањој од 2,5 метра, онда користите Присм. Због великог угла расипања - 175 степени, обезбедиће ефективно осветљење у соби са ниским стропом.

ЛЕД светла са рефлектујућом решеткомНашли су своју примену захваљујући флуоресцентним лампама компаније Армстронг. Да би их сачували, они су редизајнирани у ЛЕД, замењујући лампе. Просечна излазна снага је 36 вати, уместо 80 вати. Снага зависи од ЛЕД лампица које се користе.

уместо исхода

Одабир расипника, прво поставите себи питање - у коју сврху вам је то потребно? Одговарајући на ово питање и пажљиво прочитавши чланак, добићете одговор.