Звучно изолирана врата: модели изолације унутрашње буке, методе звучне изолације и звучне изолације платна у стану, звучна изолација за врата

Доласком кући након радног дана, желимо се опустити и уживати у миру. Али то није увијек могуће: понекад је бука с улице или из сусједних станова врло опсесивна. Да бисте се заштитили од непознатих звукова и омогућили удобан боравак код куће, потребно је да звучно изолујете свој смештај. Помоћ у вратима отпорним на буку.


Зашто ми је потребна изолација буке у стану?

Звучна изолација је смањење буке која долази у кући. Постиже се заптивањем зидова, прозора, плафона и врата. Ниво буке се одређује у децибелима. Ова карактеристика је утврђена државним стандардима и мјери се посебним уређајем.


Није прикладно уградити звучно изолирана врата у стан, ако прозори и зидови немају таква својства. Ако се ипак одлучите да се заштитите од буке, онда то морате учинити са свих страна.

Изолација буке у вашем дому ће вам помоћи да се опустите, ослободите напетости и заштитите ваш нервни систем од негативних утицаја. Посебно су релевантна слична врата за дечије собе. Они ће пружити дјеци опуштајући и угодан боравак.


Поред глађења буке, звучно изолирана врата обављају низ пратећих функција:

 • Антикорозивна. Изолациони пуњач спречава развој плијесни у вратима унутрашњих врата.
 • Трајност. Будући да "тиха" врата захтијевају додатно ојачање, јача њихов дизајн.Чини га тежим и издржљивијим.
 • Очување топлоте. Већина тихих материјала има својства топлотне изолације. Они уклањају пропух, ограничавају продор хладноће у стан.

На тај начин, добијајући звучно изолирана врата, добијате још угодније бонусе.

Врсте и материјали

Конвенционална врата могу издржати нивое буке до 30 дБ. Али ако постоји потреба за повећањем звучне изолације врата, врата долазе уз помоћ изолације буке.

Екстерно, звучно изоловани модели су слични стандардним, али унутар њих постоје слојеви изолационог материјала. Ово може бити:

 • Синтепон је прилично меко влакно, које карактерише висока отпорност. За добру звучну изолацију је у неколико слојева;
 • Полистирен има добра звучна изолација. Форма ослобађања: Грануле, листови или течни;
 • Минерална вуна - отпорна на ватру, али је способна да апсорбује влагу и евентуално даје скупљање; • Поролон - најјефтинија сировина, најчешће се користи за крило врата;
 • Сплен или акустична пена. Звучни талас, који продире у њега, губи се и не налази излаз. Површина је залијепљена љепљивим слојем, што му даје густоћу приањања;
 • Изолон је такође дериват пенасте гуме, али у великој мери побеђује на својој позадини; • Пена је добро заштићена од буке, али има ниске ватроотпорне квалитете. Не најбољеопцију;
 • Фолијски полиуретан је добра тканина за звучну изолацију. Има високу отпорност на паљење;
 • Виброфилтер је вишеслојни материјал који укључује алуминијумски битумен и фолију. Обезбеђује чврстоћу, јер се због своје еластичности чврсто пријања на површину. То повећава његову способност заштите од буке.Поред готове звучне изолације врата, постоје и врсте изолације буке које можете додати у уобичајену додатну опрему за уши:

 • Ставите горе поменута изолациона пунила унутар платна;
 • Инсталирајте додатне панеле који су причвршћени за главну крпу. Може бити влакнена плоча, МДФ, ламинат, облога, дерматит;
 • Монтажа других врата. Истовремено, смањење буке која продире у стан ће помоћи не само додатном платну, већ и ваздушном простору између врата.Додатне методе звучне изолације

Такође, да би се побољшао ефекат звучне изолације, помоћи ће једноставнији уређаји:

 • Аутоматски праг: на под је уграђен магнетни јастук. Приликом затварања врата, она је повезана са металном траком у себи, што омогућава херметичко затварање.
 • Кутија за врата. Ако је направљен од метала, онда се изнутра кутија сипа бетоном. Ако се користи иверица, користи се монтажна пена. Сврха је да се смањи зазор између отвора и кутије. По стандардима, њихова величина је дозвољена до 1 цм
 • Поклопац се налази на ободу отвора за врата. ХвалаТакође постиже чврсто затварање врата. Међу најчешће коришћеним су: • гумене траке или цеви;
 • пенаста гума (мекана жута трака);
 • изолон (бијела боја, густоћа већа од пјенасте гуме);
 • силиконска контура;
 • магнетно (обезбеђује највише затегнутости).Скоро све заптивке су опремљене лепљивом подлогом, због чега су причвршћене за врата. Изузетак је силикон, који се причвршћује помоћу пластичног ребра. Заптивач - ово је најједноставнија и најефикаснија опција за побољшање звучне изолације врата.

стандардс

Као прво, звучно изолирана врата стана су дизајнирана да успоравају пролаз звука са улице у стан.

Разликују се следећи типови буке:

 • Ваздух: рођен у атмосфери и кроз звучне таласе пролази кроз препреку;
 • Утицај: формиран као резултат било каквих манипулација (преуређивање намјештаја, скокова). Мјери се уз помоћ "топикалне" машине.


Државни стандарди постављају стандарде изолације за обје категорије буке.

Вреди споменути и класе кућа, јер за сваку категорију постоје њене норме:

  \ т
 • Класа А: већа удобност;
 • Класа Б: удобност постојања;
 • Класа Б: дозвољени услови.


Брзина ваздуха се одвија не само кроз врата, улаз и унутрашњост, већ и за површине других објеката. Представљен јепосебан израз за звучно-изолациону способност. Карактерише само једну конструкцију.

Измерено в децибелите и определено по индексу изолации:

 • Простори класе А - 54 дБ;
 • Простори класе Б - 52 дБ;
 • Простори класе Б - 50 дБ.

Индекс шок-шума у ​​стану и унутрашњим вратима је:

 • просторије класе А - 55 дБ;
 • Простор класе Б - 58 дБ;
 • Простор класе Б - 60 дБ.

нивои изолације буке

Бука - прилично непријатна за опажање звука. Он има иритантан ефекат на нервни систем, који је у стању да елиминише равнотежу. За звукове у опсегу од 25-60 дБ, особа реагује мирно. Под утицајем високих звучних таласа у 90 дБ већ дуже време могу се развити нервни поремећаји у облику несанице, неуроза. Са звуком од 100 дБ, особа може да оглуши.

Да бисте се заштитили од нежељених негативних утицаја, изаберите врата за звучну изолацију. Они су први и високи ниво.Прва класа укључује врата која могу заштитити од буке 32 дБ. Ако се упореди, онда је звук разговора 45 дБ. Конструкције са побољшаним нивоом могу издржати буку од 40 дБ или више. Све зависи од материјала дизајна.

Добре могућности звучне изолације имају врата направљена помоћу сендвич техника, односно имају неколико слојева материјала који апсорбује звук. Осим тога, спољашњост таквих производа је облога у облику плоча од МДФ-а или коже.

Какоизабрати праву?

Почните да одређујете шта треба да буде изоловано. Ако је то врата за кућу, онда ће се овдје можда појавити опција неовисна од изолације буке. Чињеница је да, према стандардима, структура врата мора издржати 26 дБ. Дакле, ако је ниво спољашње буке 60 дБ, онда у просторију продире 34 дБ. Удобан звук за особу је од 25 до 50 дБ. Дакле, за такву звучну изолацију ће бити довољно да се самостално постави изолациони материјал или ојача тапацирунг врата, инсталира се заптивни или запечаћени праг.

Ако је то специјализовани простор (студио за снимање), боље је купити готов модел. Данас, произвођачи нуде прилично широк избор унутрашњих врата која се одупиру буци. Екстерно, они се, као и обичне конструкције врата, могу третирати крпом од иверице, МДФ-а или ламината. Међутим, унутрашњост мора да садржи неколико слојева изолационог пунила.

Добре рецензије звучних изолација су дрвена врата од храста или бора. Такође, да би се смањила пенетрација звука, помажу модели противпожарне заштите. Њихов гријач може издржати звук до 45 дБ.


Одвојено је вреди говорити о звонима на вратима. Опционално за уградњу у стан су сва звучна изолација унутрашњих врата. Довољно је одабрати неколико просторија у којима је то заиста потребно. Може бити спаваћа соба или дјечја соба.

У ту сврху, наравно, најбоље је уградити платно од природног дрвног низа. Овде ће играти своју улогуприлично високе густине производа. Можете користити и плоче од влакана, али материјал мора бити чврст, а не празан. За најбољу звучну изолацију унутар врата налази се картонска кутија, која се слаже у тип пчелињих ћелија.

Што се тиче стаклених врата, они се често користе за поделу просторија у њихов атрактиван естетски изглед. Да би задовољили не само лепоту, већ и тишину, користите као стаклене прозоре са једним или два стакла. Ефекат који добро звучи је такође направљен од производа са двоструким шаркама.


Добро доказана врата са сендвич панелима. То су ПВЦ листови, између којих је изоловани изолатор од пене, пјенастог полистирена и других сличних материјала. Такви дизајни не само да ограничавају буку, већ имају и добра својства топлотне изолације.

Сумирајући све горе наведено, постаје јасно да тренутно постоји широк избор звучно изолираних врата. Детектовани са својом дестинацијом и локацијом, лако можете изабрати одговарајућу опцију за себе.

Гледајући видео, можете сазнати како можете направити звучну изолацију предњих врата властитим рукама.

Добри примери и опције

Врата са сендвич панелом - идеална опција за изолацију буке. Боље је користити ПВЦ за тапацирање, јер овај материјал има много позитивних особина. Може имати дебљину од 18 до 45 мм. Естетика ће додати витражне уметке разним техникама перформанси.


Производи направљени од природних материјала су увек релевантни и најбољи начин да се изборе са својим функцијама. Врата масивних дрвећа, као што су храст или бор може бити и улаз и врата. Они држе звук због његове дебљине. Ударање по својој раскоши, а упркос масовности, изгледају веома импресивно.