Зимска башта у приватној кући, изградња и дизајн

То је крај топлих дана. Јесен је дошла са влагом и лошим временом. Полако врт постаје тужан, губи радосне боје. Почињемо да пропуштамо пуну зелену светлост топлих летњих дана. Но, постоји могућност да се љето продужи за цијелу годину - да се направи зимски врт у приватној кући. Као и сви "шармантни и дивни" то је јефтино и захтијева помоћ стручњака. А да би се донијела исправна одлука, да ли вам је потребан "комад љета" зими, хајде да детаљно размотримо сложеност питања.

Мало историје

Историја зимских вртова почиње у КСВИ веку, али онда су то били само пластеници за узгајање егзотичних биљака. Само у КСВИИИ вијеку се промијенио дизајн зимске баште, постаје мјесто за рекреацију, ту су смјештене фонтане, уређен удобан намјештај, насељавање егзотичних птица. У свим богатим имањима настојало се уредити такав "рајски кутак".

Сада се мода на зимским вртовима вратила. Уосталом, брзи темпо савременог живота натера људе да траже мјесто гдје се можете опустити, остати сами с природом, осјетити хармонију и смирити се.

Немојте се бркати са зимским вртом са стаклеником или стаклеником. Стакленик је намијењен само за узгој биљака у угодним увјетима за њих, а стакленик је мјесто гдје се ствара посебна микроклима за егзотичне примјерке. Али у овим собама, за разлику од зимске баште, удобно је само за биљке, а особа може бити прилично кратка.

Карактеристике уређења зимских вртова

Почетак изградњезимски врт, морате одредити његову локацију и врсту дизајна.

Ово може бити независна структура, која треба да се комбинује са општим дизајном пејзажа имања. Али такав избор се ријетко бира, јер нема директне везе са животним простором, што може донијети неке неугодности.

Најчешће се дешава конструктивна одлука зимске баште:

 1. Интегрирана у кућу (уграђена) - продире у зграду. Ова врста зимске баште постављена је у фази пројектовања и гради се заједно са стамбеном зградом. То може бити интеграција у дубину куће, а можда и висина - двоетажно рјешење.
 2. Сусједна кућа је најраширенија варијанта, јер жеља за изградњом зимске баште властитим рукама често долази након изградње стамбене зграде. Таква веза може бити више врста:
  • Додаје се кући са једном страном (са кровом са једним шаркама, двоструким шаркама или кровом са четири греде).
  • Изграђен у углу зграде (спољашње или унутрашње).
  • Надградња над кућом.

Одабиром локације зимске баште, неопходно је узети у обзир њену оријентацију широм свијета.

- Север. Имајући башту на овој страни, треба знати да ће се топлота слабо акумулирати и брзо потрошити, то ће захтијевати интензивније загријавање и дуго освјетљење.

- Југ. У зимском периоду, топлота ће се добро акумулирати, али у топлијим годинама, биљке могу патитипрегревање и захтева додатну вентилацију хлађења, наводњавање и заштиту од сунчеве светлости.

- Запад. Топлота са ове стране ће бити добро одржавана, али ће током лета бити потребна заштита од сунца (ролетне, ролетне, тенде).

- Исток. Ова област се сматра најбољом. Са ове стране има довољно сунчеве топлине и светлости, а јутарње сунце није баш агресивно чак ни током лета.

Карактеристична карактеристика свих врста зимских вртова је максимално застакљивање (фасадни зидови, чак и кровови). С тим у вези, веома је важно направити коректне прорачуне на пројекту, нужно узимајући у обзир оптерећење од јаких удара ветра, снежног притиска. У таквом питању, стварање зимски врт у приватној кући са својим властитим рукама, без помоћи стручњака не може учинити. Поред тога, мора се обезбедити адекватна заштита од прегревања или хладноће, адекватног преноса светлости и заштите од временских прилика.

Зимска башта мора бити величине најмање 15 квадратних метара, а висина најмање 3 метра.Кров мора имати нагиб од 20-45 степени, што ће осигурати оптимално продирање сунчеве свјетлости за биљке, избјегавајући накупљање снијега и стајаће кишнице.

Основа дизајна је оквир (оквир) у који су елементи за пренос светлости уметнути из стакла или поликарбоната. Овај дизајн је базиран на бетонском бетонском темељу.

Да би се изградила зимска башта, није дошло до изобличења структуре због закривљености или пукотина у подлози, важно је знати колико дубоко замрзава тло. Темељ не би требао бити дубокмања од 0,5 м, поред тога, лежи испод нивоа замрзавања тла за 15-20 цм

Такође је потребно направити исправну дренажу. За стаклене кровове у готовим конструкцијама то је већ предвиђено. Праг треба да буде изнад нивоа тла не мање од 15 цм, ако не постоји таква прилика, онда пре прага треба пробушити одводни канал, који се затим прекрива металном решетком.

Материјали за оквире

Приликом конструисања зимске баште, алуминијум, дрво, челик, ПВЦ, као и комбинација ових материјала се традиционално користе за израду оквира.

Тренутно, најпопуларнији зимски вртови од алуминијумског профила. Овај материјал је издржљив, лак, отпоран на негативне атмосферске утицаје, корозију и паљење. Алуминијум се може конструисати било које величине. Боја алуминијумског профила је традиционално бела, али се може обојити посебном бојом у сваком тону. Топлинска изолација алуминијума побољшана је употребом пјенастог полиуретана. Зимски вртови алуминијума имају високу цену - то је њихов главни недостатак.

Профили од пластике су много јефтинији од алуминијума, а топлотна изолација таквог оквира је много већа. Али они су слабији од оптерећења и подложни су температурним колебањима. За спречавање деформација, ПВЦ структуре су ојачане металним уметцима. Али и након тога, приликом изградње зимских вртова великих димензија, не користе се пластичне конструкције. Да би се смањило оптерећење у таквим оквирима уместо стакленог уметка поликарбоната.

Можете направити оквир за зимски врт квалитетног дрвета. Овај материјал је издржљив, еколошки, изражајан, ствара топлу и пријатну атмосферу. Али прилично скупа, тешка, захтева редовну негу и темељиту заштиту од разних атмосферских утицаја. Често, за спољашњу заштиту дрвених оквира, користе се алуминијумске профилне облоге. Када изградите малу зимску башту својим рукама, не треба користити дрво за оквир, јер ће масивност таквог оквира смањити количину светлости која улази у просторију и изгледат ће гломазно.

Челичне оквирне конструкције су високе чврстоће, отпорности на ватру, а савремена технологија их је учинила потпуно стабилном против штетних утицаја природних феномена. Али такве структуре су веома тешке и имају низак ниво топлотне изолације (које захтевају додатну изолацију).

Као што видите, сваки од ових материјала има своје позитивне и негативне стране. На основу тога, произвођачи оквира стакленика често комбинују ове материјале. Врло добар зимски врт са алуминијским профилом који користи дрво. Дрво добро одржава топлину и ствара удобност, а алуминијум га штити од атмосферских утицаја.

Челичне шипке или уметци јачају пластичну конструкцију. Комбинација челичних елемената са алуминијумским профилом чини поуздане и трајне конструкције са великим распоном.

Карактеристике остакљења зимских вртова

Зимска завеса је веома важна фаза у изградњи, као и већина зградетреба да буде стакло. На основу карактеристика таквог дизајна и његове сврхе, материјал мора да обезбеди низ важних захтева:

 • проћи велику количину дневне светлости;
 • имају добру топлотну изолацију;
 • звучно изоловани;
 • да заштити од различитих природних утицаја (снег, киша, град, ветар, активно сунчево зрачење);
 • бити јак и сигуран;
 • имају естетски изглед.

Постоје многе врсте стакла са разним додатним својствима, а то су: заштита од сунца, обојено, штедљиво, ојачано, ламинирано, пресвучено посебним филмом и др. Стога, провођењем остакљења зимског врта, могуће је одабрати погодан за сваки конкретни тип конструкције, његову намјену, климатску зону и друге услове.

Радећи са проблемима звучне изолације и очувања топлоте, пронађено је савршено решење - стаклопластични прозори са енергетски штедљивим стаклом (најбоља двокоморна). Унутар стаклопластике се налази инертни гас са веома ниском топлотном проводљивошћу.

Зимска вртна завеса има један важан принцип: што је више распона, то је дебља стакла.

За бочне (вертикалне) површине боље стакло без стакла, али за кровно стакло треба бити још издржљивије, поузданије и сигурније. У таквим стакленим влакнима користи се спољашње каљено стакло, а његова унутрашња страна је израђена од јаког триплека (троструко ламинирано стакло).

Ако желите, стаклу се може дати одређену боју - то ће додати декоративну ноту дизајну зимског врта. Стакло може битинаправити огледало (или тонирано) како би се заштитило од сунца које гори у љетним врућинама или од туђих очију. У присуству вештачких резервоара у зимском врту, инсталација прозора са двоструким стаклом са електричним грејачем. А за остакљење крова, за који је тешко бринути, нова ствар - самочистеће стакло ће се добро уклопити.

Ако финансијске могућности дозвољавају, онда је веома занимљиво рјешење кориштење стакла с промјењивом транспарентношћу. "Интелигентно стакло" је саставило најбоље квалитете модерних материјала за остакљење. Његов главни недостатак је висока цена.

Добра алтернатива стаклу је зимски врт од поликарбоната. Ћелијски поликарбонат дебљине 10-25 мм - релативно је јефтин, али у исто вријеме снажан, отпоран на ударце, флексибилан и лаган материјал. Има већу топлотну изолацију од стакла.

Поликарбонат се дешава:

 • Прозирно. Најраширенији облик овог материјала.
 • Мат. Слабо пролази светлост, стога се користи на местима са високом соларном активношћу.
 • Дарк. Недостаје уопште мало светла, стварајући сумрак. У зимском врту ове врсте поликарбоната можете направити само мале декоративне уметке који наглашавају концепт дизајна.

Поред тога, поликарбонат може бити различитог распона боја, што такође чини стакло зимског врта веома оригиналним.

Али поликарбонат има и неке недостатке:

 1. У тамним, засјењеним подручјима, поликарбонатно зелена (микроскопске алге се појављују из влаге).
 2. Брзо прља, трља и након тогапродужена употреба (након 10 година) почиње жућкасто.
 3. Мало мање густине од стакла.

Приликом израде цинковог врта од поликарбоната, треба узети у обзир све његове предности и недостатке. Стога стручњаци саветују да се овај материјал користи за кров, а за зидове - стакло.

Стварање погодне климе: грејање, вентилација, осветљење

Изградња трупа и застакљивање зимске баште је само половина случаја. Сада је потребно створити одговарајуће услове за развој биљака и људског одмора, односно удобне микроклиме.

У хладној сезони, ако је стакло правилно изведено, сунчева свјетлост ће продријети кроз стакло, а топлински објекти (нпр. Намјештај, под) ће се загријати, а та топлина ће се акумулирати. Али то неће бити довољно и захтијеват ће додатно гријање. Али љети, продирући сунчеву свјетлост, неће носити топло, већ врло снажно повећање температуре зрака, што може негативно утјецати на биљке и људско здравље. Овде треба да размислите о сенчењу. И наравно, у било које доба године, вентилација је веома важна за удобну микроклиму.

Размотримо све компоненте удобности у зимском врту.

грејање

\ т

Топлина акумулирана од сунчеве светлости и која долази из стамбене куће кроз врата, у зимском периоду, очигледно није довољна. Одабиром опција за додатно гријање треба узети у обзир величину зимске баште, које ће врсте биљака бити тамо (на примјер, тропска захтијевају вишеда ли ћете ићи тамо само да се бринете о биљкама или ће постати место одмора.

Врсте грејања могу бити различите и свака од њих има позитивне и негативне стране:

- Грејање пећи. Дрва и угаљ неће много коштати. Осим тога, пећ може створити занимљив дизајн зимског врта. Управо такво загревање захтева сталну пажњу и опасност од пожара. А немогућност регулисања температуре грејања може имати штетан утицај на биљке.

- Електрични грејачи. Могу се лако пренијети на било које мјесто, не морају бити посебно инсталиране, можете подесити температуру гријања. Међутим, овакви гријачи знатно исушују зрак и троше много струје, што је финанцијски неисплативо.

- Клима и НЛО. Такви грејачи не исушују ваздух, већ се троше у потрошњи електричне енергије, аи сама опрема је такође скупа.

- Парно грејање. Након што је изграђена зимска башта са радијаторима и повезана са кућним системом грејања, искључујете температурну разлику између просторија, добијате релативно јефтину топлоту. У овој опцији, трошкови и неке потешкоће ће бити код инсталирања и резања у општи систем.

- "Топли под". Овај систем може бити електрични или са текућим расхладним средством. Такво грејање има многе предности. Главна ствар је правилна расподела топлоте. Али распоред топлих подова је прилично скуп, потребно га је урадити у фази изградње зимске баште. Поред тога, поправка таквог система је компликована.

Често, бирајући најбољу опцију за грејање, комбинујте неколико типова.

вентилација

Намјештај, који се налази у зимском врту и високим биљкама, нарушава циркулацију топлог зрака, као и промјена вањске и унутарње температуре доприноси настанку кондензације и "зону стагнације". Због тога је веома важно имати вентилацију.

У било које доба године без одговарајуће вентилације зимске баште немогуће је створити удобну микроклиму. Пратећи законе физике, топли ваздух је на врху, док је хладноћа испод. Полазећи од овог закона и опремљен је вентилационим системом. Може бити два типа: природног и принудног.

Природна вентилација се постиже отварањем опремљених клапни или димњака на врху и дну просторије.

Али да би ова врста вентилације била ефикасна, потребно је неколико услова:

 • висина просторије није мања од 2,5 м;
 • површина отворених врата није мања од 15% укупне површине остакљења;
 • температурна разлика није мања од 5 степени.

Недостаци овог система укључују потребу за опремањем отворених шупљина мрежама против комараца, пријетњом продора, немогућношћу отварања отвора у лошем времену.

Присилна или механичка вентилација се састоји од плимних и испушних отвора. У рупу за напајање налази се технички уређај, а вентилатор је у испушном суставу. Према принципу постављања ових јединица, присилна вентилација је два типа:

1. Уређај за вучу је инсталиран на крову сирене и уређаја за гориво(често два) у доњем делу фронталног зида. У овом случају, користи се природни правац протока ваздуха.

2. Трансверзална вентилација означава уређај чворова на супротним бочним зидовима зграде, а испушни отвор мора увијек бити изнад дотока, а удаљеност између чворова не прелази 6 м.

Недостаци модерних система механичке вентилације могу се сматрати значајном потрошњом електричне енергије и потребом за одржавањем.

осветљење

Светлост је витална за биљке, тако да им је потребно додатно позадинско осветљење у зимским и тамнијим данима. Осветљење у зимском врту треба да буде што је могуће ближе природном, а потребно је узети у обзир и карактеристике биљака.

Важно је одабрати исправне лампе за зимски врт, јер је расвјета у врту ове врсте првенствено функционална, а не декоративна.

- Жаруље са жарном нити немају плаве зраке које су важне за биљке у њиховом спектру, а такође емитују много топлоте, што може довести до опекотина лишћа. Због тога нису погодни за зимски врт.

- Флуоресцентне сијалице плаво-плавог увећаног спектра су погоднија опција, али су веома осетљиве на флуктуације напона и стално трепере. Негативно утиче на очи људи и смањује живот лампи. Када их користите морате користити светограницхиваиусцхие капе.

- Металхалогене светиљке су представници гасних сијалица, малих димензија, али са веома високом светлосном снагом.Близу су природног спектра зрачења. Погодан за веома велике просторије.

- Натријумове лампе високог притиска дају много светла. Њихов црвенкасти спектар зрачења благотворно утиче на формирање и цветање корена. Ове лампе су направљене са уграђеним рефлектором. Препоручују се за употребу са металхалогеним сијалицама за уравнотежење спектра.

- металлоголоидне лампе су оптимално погодне за осветљење биљака. Они имају побољшани спектар зрачења, велику снагу. Међутим, они имају високу цијену.

- Фитолампе су специјално дизајниране за садњу позадинског осветљења. Постоје флуоресцентне и ЛЕД штедљиве енергије. Међутим, они нису погодни за осветљење простора за рекреацију у зимском врту.

Светиљке за осветљење биљака најбоље се користе са огледалима (рефлектори) - они неће расипати светлост и усмеравати је на биљке.

Распоред лампе мора бити пажљиво промишљен. Главно правило - између лампе и биљке треба да буде најмање 20 цм

Наравно, поред осветљења биљака, у зимском врту треба да постоји и опште и декоративно осветљење, као и локално осветљење простора за рекреацију.

Заштита од јаког сунчевог зрачења

Заштита од јаког сунчевог зрачења је такође веома важно питање. Ако се зими биљке морају загрејати и додатно истакнути, ефекат у љетним мјесецима је обрнут - биљке треба заштитити од прегријавања и активног соларног флукса.

У овом случају, веома добро рјешење би било заслањање зимских вртова са "паметним наочалама". Али пошто ово није доступно свима, а овај проблем није потпуно решен стаклом, онда ћемо размотрити друге безбедносне опције.

За заштиту од прегријавања и прекомјерног сунчевог зрачења зимски врт може бити и изнутра и извана.

Спољни правни лекови су веома делотворни. Али то су скупи дизајни који захтевају посебну монтажу и издржљиве материјале отпорне на временске прилике са материјалима који рефлектују површину. Често, ови системи су вертикалне завесе, тенде, тенде. Маркуисес, стварајући хлад, не спречавају дивити љепоти околне природе. Тканина на таквим тендама не загрева и штити од загревања зидова зграда. Приликом стварања зимске баште властитим рукама, као средство вањске заштите од сунца, можете користити природне препреке - стабла високог расцјепа и грмље које вежу густе биљке. Ово ће не само створити сјенчање, већ и украсити фасаду.

Интерни лекови су мање ефикасни, али су много јефтинији и једноставнији за инсталацију. То су разне завесе и ролетне које су направљене од тканине, пластике, финог дрвета, бамбуса. Немојте користити алуминијумске жалузине, тако да се брзо загреју и дају топлину у просторију. Средства унутрашње заштите обављају не само практичну функцију, већ су одличан елемент декорације приликом уређења зимског врта, стварајући пријатну атмосферу у соби.

Кровна зимска башта

Није увек подручје домаћинстваПарцела вам омогућава да направите зимски врт у облику анекса или засебне зграде. У таквој ситуацији, решење ће бити зимски врт на крову приватне куће. Ово може бити кров не само код куће, већ и у гаражи или другој соби. Важна тачка која захтева пажљиво испитивање је колико је чврста основа конструкције и да ли ће издржати додатно оптерећење. Неопходно је узети у обзир могућност одржавања потребних комуникација на крову зимског врта.

За постављање на кров, изаберите зимски врт из алуминијумског профила. Будући да је ово прилично лаган материјал (препоручљиво је смањити додатно оптерећење темеља). Састављање оквира и његово бојење одвија се на тлу.

Изградња зимских вртова ове врсте врши се и на терену. Како се користе материјали од стакла или поликарбоната. Стакло има сталну прозирност, гушће и отпорније на трљање. Главна предност поликарбоната у распореду зимског врта на крову је његова лакоћа и добра топлотна изолација. Али било који од одабраних материјала за остакљивање мора нужно бити обложен филмом који рефлектује ултраљубичасто зрачење.

Комплетно састављен на земљи, изнад куће се поставља зимски врт. Затим прелазе на инсталацију комуникација. Кров зимског врта такође треба да се загреје, проветри и осени.

Вентилација у овом случају је сасвим природна са потребном количином отворене крменице. Сенчење је само интерно. Оптимална опција за грејање ће бити распоредтопли под.

Као зимски врт на крову куће можете користити античку лампу (купола се састоји од оквира и стакла). Свјетла против снијега могу се инсталирати чак и на косим крововима са било којим кутом нагиба. Разноврсност њихових облика је практично неограничена.

Покушали смо у фазама утврдити како направити зимску башту у приватној кући. Наравно, ово је сложен процес који захтева неке трошкове. Али величанствена зелена оаза може донијети мир и равнотежу вашој души, истјерати досаду и тугу, дати снагу и снагу. Брига за ваше омиљене биљке или одмор у зеленилу и цвећу, добићете море позитивне енергије, онда постаје јасно да сви напори да се изгради зимски врт нису били узалудни.