Земљиште испод падине и падине, савјети за дизајн пејзажа

У природи нема лоших рељефа, све је складно и осебујно. Верује се да ако имате место са падином, онда то није добро. Али то није разлог за фрустрацију - то је прилика да се размишља о томе како да се његови недостаци претворе у достојанство. На врху парцеле ћемо изградити кућу, украсити терасе у средини, у доњем току падине - најбоље мјесто за мали резервоар. Многи власници чак и подручја умјетно стварају брда и низине како би представили софистициране идеје дизајна. Уосталом, неравном терену - огроман поље за креативност, што је најважније, не бојте се и замотајте рукаве.

Карактеристике неуједначене локације

Побољшање косине ће захтијевати озбиљне материјалне и физичке трошкове. Али као резултат тога, добићете јединствен, запањујуће леп и изражајан крајолик имања, потакнут самом природом.

За почетак, потребно је одредити угао нагиба парцеле, смјер тока воде, састав тла, оријентацију нагиба у односу на стране свијета. Следећи корак је планирање простора за будуће зграде и рекреациона подручја. Дизајн и све калкулације за локацију са посебно сложеним рељефом је боље повјерити стручњацима, а мала пристрасност ће омогућити да се сав посао обавља властитим рукама.

Стручњаци ће помоћи у процјени локације са инжењерске и архитектонске тачке гледишта, предложити како најбоље прилагодити неједнако подручје жељеним увјетима рада.

Приликом планирања локације на нагибу потребно је узети у обзир неколико карактеристичних карактеристика таквог објектаолакшање

  • На падинама је земљиште веома склоно различитим природно-климатским утицајима (снег, киша, вјетар, итд.), Што може проузроковати његову ерозију или клизање.
  • У различитим деловима нагиба, микроклима ће бити другачија. За доњи део карактерише нешто нижа температура, акумулација влаге, нека стагнација ваздушних маса. И врх падине је подложан јаком утицају сунца и ветра, тако да је земља брзо пресушила.
  • Треба узети у обзир оријентацију нагиба према дијеловима свијета. Јужна падина ће увијек бити сунчана и биљке требају додатно наводњавање, а сјеверна ће бити сумњива и влажна.
  • Почевши од радова на унапређењу "комплексног" подручја, потребно је пажљиво размотрити геопластику земљишта. Тамо где је могуће максимално повећати ниво рељефа, уклонити део слоја земљишта на једном месту и сипати га у други. Понекад је можда потребно да се простор просије даље. То је због одводњавања и подизања влажних ниских тла или формирања авиона.


Потапљање парцеле или њеног дијела зависи од даље примјене територије и задатака. Дакле, како би се ојачала земља за изградњу, за поравнање депресија, формирање тераса (у недостатку правилног тла), могуће је користити грађевински отпад (комадићи од цигле и бетона) за средњи слој дробљеног камена или шљунка у доњем слоју. На влажним влажним местима са блиским подземним водама, поред наведених материјала, и даље се користи песак. Запрљана површина или дио мора увијек заспати са слојемплодно тло (под озелењавање слоја тла треба бити дебље).

Примарни задатак је да се избегне клизишта. Можете оставити природни нагиб, изједначити његово рељеф и учврстити га. Друга могућност - терасирање парцеле на падини. Ове опције се често комбинују.

ојачавање косина

Ако је нагиб тако малом простору, онда се може користити за јачање различитих биљака са веома разгранатом кореновог система. Ова патуљасте врсте смрче, бора, који шире од клеке, Мицробиота перекрестнопарнаиа, Цхамаеципарис, граба, леске, врбе, Еуонимус, снезхноиаходник, глог, Амеланцхиер, барБерри, метла руском, рибизла златних, травњака беле, о којима се може наћи више овде. А брзо расте цорнфловерс, детелина, Ливада, плева, Буттерцуп, Даисиес не само помоћи у јачању подручје падине, али ће створити прелепу Моорисх травњак.

И шта са јаким падинама? Користити геотекстил, геогрид, геогрид, Геоматс. Ови материјали су високе отпорности на сунцу и агресивне медије, имају дуг животни век, не угрожавају животну средину. Леже на падини, а затим заспу са земљом. А засађене из горе наведених биљака ће ојачати учвршћивање ових материјала.

Снажно косо области треба ојачати и кроз терасе.

Терапија

Звук консолидација нагиб се ствара преко њене површине хоризонталне "кораке" терасе. Немојте их дуго и правити, многољепше и практичније када ће бити другачијег облика и величине. Предност тераса је у томе што оне пружају хоризонталну раван за уређење простора за рекреацију, сјенице, травњаке. На терасама можете засадити воћке или засадити кревете. Сваки "корак" слоја треба да буде уређен на различите начине, што ће посебно учинити занимљивим дизајн пејзажа на падини.

Терасе можете уредити било којим редоследом, показујући креативну машту. Њихова величина ће зависити од намјене. Свака тераса је осигурана вертикалним потпорним зидом. Зидови могу бити различитог облика, али је боље формирати завоје у облику трака које понављају природни рељеф. Ово ће ојачати целу структуру, донијети хармонију у цјелокупни крајолик.

Технологија и материјали за изградњу потпорних зидова се бирају у зависности од висине ивице и укупног пејзажног уређења неравног терена.

Ако је висина слојева веома мала, до 50 цм, тада можете користити једноставну зидарску конструкцију без везивања цемента, ау интервалима између стијена стављају се сјеменке вишегодишњих травнатих биљака које, клијајући, јачају и украшавају зид.

Бетон, као и темељни блокови и плоче користе се за стварање високих потпорних зидова, као и приликом постављања на терасу грађевинских објеката (кућа, комуналних објеката). Обнова таквих зидова врши се уз помоћ различитих материјала који одговарају стилу.

У широкој употребипотпорни зидови зидани од природног камена или цигле, цементни малтер.

Гобионас добија на популарности у изградњи пејзажа. То су мрежасти оквири од металне жице, испуњени природним каменом. Практични су, једноставни за употребу, издржљиви, декоративни. Од њих је лако створити потпорне зидове било које конфигурације. Прављење таквих блокова не ствара велике потешкоће. Понекад се унутар решетке камење помијеша са земљом, а затим се сјеменом украсног биља ставе сјеменке. Можете користити било који камен или неки други материјал у габионима. Поред тога, они се лако интегрирају у практично сваки пејзажни дизајн локације са нагибом.

Употреба дрвета у јачању потпорних зидова даје локацији одређену боју, изгледа веома декоративно. Међутим, треба узети у обзир еластичност дрвета са различитим природним утицајима. Пажљивим третманом са специјалним средствима заштите неће се продужити његов радни век на кратко време.

Ако су потпорни зидови високи и изграђени на растреситом, покретном тлу, онда они нужно морају имати добру основу. За ниске зидове (до 1 м) довољно је у подножју шљунка или шљунка (20-40 цм).

Потпорни зид од било ког материјала мора бити попрскан финим дробљеним каменом и имати малу цев за воду која се слијева испод.

Дренажни системи за косине

Дацха парцела на падини је највише подложна ерозији тла под утицајем обилних киша и прољетних поплава. Уништавање воде и даљепотпорни зидови. У кишној сезони, падина испод ће бити претјерано влажна и влажна. Због тога се приликом формирања тераса и изградње потпорних зидова треба ријешити дренаже. То може бити једноставна дренажа која се састоји од разних водопропусних слојева (битне опеке, фини шљунак, крупнозрнати пијесак и др.) Или сложен систем са употребом дренажних цеви и отвора за филтрирање. Паралелно са уређајем за дренажу и системом наводњавања.

Дренажни систем може бити затворен или отворен. Затворено ће уштедети простор, а отворено ће постати елемент декорације. Прелази преко отворених декоративних корита воде, можда на одређеној платформи да пређе у мали водопад или формира украсно језеро испод падине. Практичнији власници могу да организују на лицу места сакупљање воде у посебним контејнерима, из којих се затим врши аутоматско заливање.

Није битно које сте одабрали да се заустави, најважније је да се систем одводње врши исправно узимајући у обзир карактеристике рељефа и правца токова воде.

Трасе и кораци

Пејзажни дизајн на падини не може без шавова и степеница. Они служе за практично кретање по територији и комбинују терасе у складну композицију.

Стазе су распоређене на релативно равној површини. Разне траке за намотавање, шавови визуелно глатко стрму падину. А вртлог серпентина, напротив, наглашава разлике у висинама.

За хармоничну интеграцију у општи пејзаж, степенице могу бити криволинијске илирадии Дуге степенице треба прекидати игралиштима на којима можете ставити клупу или декоративни украс. Занимљива одлука је када се са ове платформе љестве мењају.

Пожељно је да трачнице и степенице буду уједначене ширине, а такође израђене од истог или комбинованог материјала. Може бити камен, дрво, бетон, цријеп.

Суочавање са љествама, најважније, не заборавите на сигурност. Кораци треба да буду неклизајући, неокривљени и довољно широки. Уз снажну пристрасност, монтажа шина је обавезна. Осветљење је веома важно. Декоративна светла и осветљење су обавезни да служе не само декорацији пејзажа, већ и да обезбеде безбедност путовања.

Правила уређења пејзажа на подручју нагиба

Дизајн пејзажа сеоске куће на падини има више карактеристика. Положај зона треба направити узимајући у обзир свако поједино олакшање.

Куће и кућни објекти најчешће се налазе на врху падине. Ово је прикладнија опција, јер је долазак у дворац близу, а прољетни струк не доноси неугодности. Висока стабла су увек засађена изнад падине. Кућа, изграђена испод падине, направљена је од бујних стабала и различитих грмова. У обе варијанте важно је да биљке не затварају зграду.

Ако желите да визуелно изгладите висину, онда се највише биљке засади на доњој тачки, и ближе врху, оне су више.

Избор биљака директнозависиће од локације на падини у свету.

погодна за Соутх солнтселиубивие сушом толерантни биљака. На пример, јавор, глог, лоза, клека, планински бор, Амеланцхиер, Царагана грм, жбун кантарион, Спиреа, јоргован.

Остали камените баште (роцкериес, Роцк Гарденс, Роцк Гарденс) и биће смештена на јужним и југозападним падинама. Они украшавају слатке и подземних поклопца биљке су закржљала. На пример, арабис, тимијан, иасколка, иенотера, непета, стонецроп, вербеиник монетцхатии, стахис вунену, травианка, вишегодишња Пхлок. Додај Цхарм лусх јастуци вијук, пупољци и леп гроундцовер ружа. Виазел пахизандра поклопац и нагиб дебели тепих и да ојача.

На западној падини комфорно Булбоус Примросес и перунике, ехинацеа, слез, алиссум. Исток погодан за Дицентра, Астилба, Бергениа, аквилехии.

Северна нагиб истим проблемом, он је сумњив, влажна, не превише топло. У овој области може бити посађено патуљка ЕПХЕДРА, Цхамаеципарис хорохоплоднии, Хазел, вретена дрво, снезхноиаходник, риабинник. Спринг цветање задовољство јагорчевина, медунак, анемона, а затим ухватити палицом Астилбе, Волзханка, геранијум, отров, родзхерсииа. Можете одабрати и нијансу-толерантни Гроунд Цовер биљке, као што су зимзелен, Сакифраге, диусхенеиа, зхивуцхка.


У равнице савршено прими мали украсни рибњак. Помогне подићи своје обале дербенник, Астилбе, Магационер, Мисцантхус, домаћини,геранијумска мочвара, купаћи костими, бруннер, разне папрати.

На једној од горњих тераса можете уредити простор за опуштање, тако да ће бити лијепо одморити се, дивити се панорамском погледу на цијелу парцелу. Ако сте више него сами, онда креирајте рекреативни простор испод, тако да је у врелом љетном дану било могуће у тишини и хладу прочитати занимљиву књигу.

Терасе ће вам дати прилику да покажете сву креативну машту. Можете користити различите области дизајна како бисте направили секцију са нагибом. Најуспјешнији је алпски врт у стилу планинског или сеоског (природног) стила.

Размотрили смо главне принципе планирања и пројектовања територије са предрасудом. Сада знате како да направите свој "комплексни" сајт са косинама удобним, лепим и оригиналним. Упркос сложености процеса, резултат ће исплатити све тешкоће. Добићете много више од баналног правоугаоника земље.