Завршите поткровну гипсану плочу својим рукама

Сан сваког кућног мајстора је да изврши поправке што је брже могуће и уз најмање финансијске трошкове. Завршетак поткровља није изузетак, па прије него што почнете, требали бисте пажљиво размислити о свим нијансама будућих трансформација у овој просторији.

Какав добар сухозид за мансардску обраду

У поређењу са другим методама обнове ове просторије, обрада мансардног сухозида омогућава вам да добијете жељени резултат у кратком временском периоду. Зид у овом случају добија савршено глатку површину и прекрасан изглед. Овако висок квалитет обраде привлачи многе градитеље који теже да раде што прије, али без деградације квалитета обраде. Премаз мансардног сухозида властитим рукама је у моћи свих, тако да је овај начин обраде популаран и тражен, а једноставност уградње сухозидних плоча омогућава вам да све радите без помоћи других.

Завршна обрада поткровља од стране сухозида утиче на здравље. Зид је неометан "дише", тако да се сухозид, за разлику од синтетичких материјала, препоручује алергичарима и особама са болестима плућа.

Важна предност сухозида је мала тежина. Захваљујући малој маси сухозидних плоча, лако се транспортује и поставља, ау већини случајева цијели процес монтаже овог материјала може обавити једна особа.

Завршна обрада стропа мансардног сухозида је атрактивна, јер је због тога могућеКада је материјал мокар при промени облика, многи дизајнери успевају да направе таваницу у поткровљу најневероватнијих и неочекиваних облика. Многи креативни људи не морају тражити достојну замјену сухозида како би остварили свој дизајн у дизајну.

Како обрезати поткровну гипсану плочу на дрвеној калдрми ће бити детаљно описана у наставку.

Како изабрати сухозидом за мансарде

Постављање сухозида на поткровље поткровља, који материјал изабрати из широког спектра производа представљених на тржишту?

Да бисте направили прави избор за суву градњу, морате прије свега разумјети увјете под којима ће се овај материјал искористити. Како се гипсани зид треба обрађивати поткровље, треба ријешити прије него што се почне с радом израчунати приближна цијена материјала.

У простору испод крова нужно ће бити влажан ваздух, тако да треба покупити материјал отпоран на влагу. Још један важан услов за одабране сухе зидове је отпорност на пожар. Само у том случају не може се бојати пожара у таквим непоузданим просторијама у смислу заштите од пожара.

Што се тиче дебљине лима, препоручује се употреба гипсане плоче у дебљини од 12,5 мм за равне зидове, али ако је потребно израдити лучне конструкције за строп, одабрати материјал треба бити 6,5 мм.

Материјали и алати

Довршавање поткровља унутар гипскартона захтијева не само правилан одабир главног материјала за ову врсту радова, већ и потребан сет алата идодатне материјале.

Покривање мансардног сухозида сопственим рукама врши се коришћењем следећих алата:

 • спатула
 • ниво
 • Рулет
 • Хацксавинг он метал
 • Сет одвијача
 • електрична бушилица
 • сет бургија
 • Алати за сечење ГЦЛ
 • маркер

Постављање сухозида у поткровље не може се извести без сљедећих материјала:

 • перфоратед
 • Метални профил различитих величина
 • метални производи
 • Конструкција за постављање прореза између лимова

Сви наведени материјали и алати морају бити пажљиво одабрани прије почетка радова, те како ће се детаљно детаљно описати како правилно примијенити таванску гипсану плочу.

Облагање поткровља сухозидом: инструкција корак по корак

Пре завршетка радова обавезна је инспекција крова. Ако се открију цурења, онда их треба обрадити прије почетка рада.

Такође се препоручује да се провери поузданост дрвених кровних конструкција. Упркос лакоћи материјала за облагање, кров би требао бити у савршеном стању, будући да ће у будућности приступ гредама и сплавовима бити потпуно одсутан, а уништавање дрвета почело је да напредује.

Када су просторије очишћене од страних објеката, и сви недостаци на крову су елиминисани, мора се направити ознака на којој ће накнадно бити уграђени суви зидови.

изолација

Мансардна соба ће бити загријана и то ће бити могућеда живе током календарске године, тако да би требало да урадите квалитативно загревање.

Најпогоднији материјал за ову сврху је минерална вуна.

Први обавезни корак у имплементацији изолације - хидроизолација. Добра заштита изнутра поткровља може бити печена помоћу конвенционалног полиетиленског филма. Покривање водонепропусног слоја врши се преклапањем са затварачем не мањим од 20 цм, али само у овом случају можете поуздано заштитити изолацију од продора влаге извана. Када се филм затвори, изводи се инсталација изолационог материјала.

Неопходно је изолирати зидове муње на такав начин да је сваки сплав затворен са стране. Гријач постављен у шупљину између греда може значајно сачувати унутрашњи волумен просторије.

Када се ови послови заврше, можете наставити са постављањем дрвеног оквира на загрејане зидове.

склоп оквира

Оквир за суву градњу на крову поткровља фиксиран је вијцима. Пре постављања оквира за суву градњу у поткровље, можда ће бити потребно направити ознаке за ожичење које треба поставити испод завршног материјала.

Оквир за уградњу сухозида често се прави од облога. Овај материјал омогућава да основица за причвршћивање сухозида буде што је могуће глатко и причврсти лим тако да чак и при дуготрајној експлоатацији материјала нема деформације или помака у хоризонталној или вертикалној равни.Скелетна монтажа сухозида у поткровљу је најбоља.

Даље ће бити објашњено како правилно руковати мансардним сухозидом користећи дрвену калдрму, која, под другим условима једнаких услова, омогућава да добијете одличан резултат трансформације таванске просторије.

Надвратник је причвршћен на кровне греде помоћу ексера или саморезних вијака. Монтажа појаса врши се на следећи начин: једна рука држи плочу у паралелном положају, а друга рука поставља плочу на кровне греде. Плоче морају бити усмјерене у хоризонталној равнини, на удаљености од 0,5 - 0,6 м.

Неки мајстори потпуно одбијају да уграде суви зид и потпуно прекрију поткровље сводне собе. Боље је прекрити таван - сухозидом или облогом - зависи од естетског укуса, али ће облога коштати много више.

Како облачити поткровље од гипсаног картона, када ће бити направљена решетка - питање које је најчешћи код домаћих мајстора. Ресетовање је само основа на којој ће бити инсталиран суви зид, али ако је ова база исправно инсталирана, можете прећи на следећу фазу.

Постављање сухозида на летву

Уградња сухозидног лима на летву врши се из врата или из прозора.

Завршетак кровног прозора са сухозидом треба извести на такав начин да се плоча сухозида идеално отвара без отвора.

Инсталирање сувог зидаоквир од врата може бити много једноставнији, јер нема потребе за уградњом додатног дијела сухозидног лима на дно, као што је то потребно када је потребно ударити у тавански прозор. Соба у поткровљу, чија се завршна обрада врши сухозидом од врата, много је бржа за покривање, што ће уштедјети пристојну количину времена.

Гипс картонске плоче се лако причвршћују на летву помоћу вијака за дрво. Растојање између две тачке фиксирања не би требало да пређе 25 цм, у супротном суви зид може да се деформише или потопи под сопственом тежином.

Када се суви зидови постављају на решетку зидова, врши се уградња сувог зида на плафону поткровља.

Ако је плафон раван, онда у овом случају неће бити потешкоћа у покривању његовог ГКЛ. Подрум се такође користи за облоге. Дрвени оквир на плафону треба да буде паралелан са подом. Да би решетка била савршено равна, морате искористити ниво зграде.

Ако је потребна плафонска облога која ће имати лучни облик, онда је потребан потпуно другачији приступ. За лучну структуру, добро доказана метода, у којој се суви зид монтира на специјалне закривљене профиле. Ако не можете купити такве производе, онда се обрада стропа лука изводи помоћу закривљених профила властите производње. Да бисте то урадили, једноставно савијте уобичајени профил, унапред исеците његове бочне ивице маказамаби метал

Заобљени профил се причвршћује на тачку на неколико тачака на греде користећи привјеске за сидрење. Овај дизајн вам омогућава да сигурно причврстите конструкцију лука на плафону.

За додавање сухозидног лима жељеном облику, треба га натопити. Стање влаге материјала је обезбеђено са жељеним обликом, а након фиксирања листа и исушивања жељеног савијања.

Ако је радијус савијања мали, онда можете без влажног начина постављања сувог зида. Довољно је купити посебан танки материјал са филтере од стаклопластике, који ће омогућити да се десна округао на стропу.

Облагање поткровног гипсаног картона омогућава вам да направите просторију оригиналног облика, која дуго времена неће захтијевати додатна финансијска или радна улагања. Како исциједити зидове са сухозидом у потопљеном поткровљу, схватили смо, али морамо се сјетити и обраде забата.

Завршна обрада забата

Декорација поткровних забата практично се не разликује од уградње сухозида на косој равни зидова. Треба само водити рачуна о томе да дрвени забат треба добро загрејати прије шивања унутар гипсаних плоча. Могуће је покрити фронту уз помоћ горе описане методе помоћу дрвеног калдрме, уз употребу специјалних металних профила.

Након постављања плахте на бокове, као и на зидове и плафон, потребно је завршити завршну обраду површине.

Завршна обрада гипсаних плоча

Када је у соби у поткровљуће бити прекривен сухозидом, сваки зид је покривен завршном масом на цијелом подручју. Пре завршетка завршне обраде зид треба изравнати и сви спојеви се сигурно постављају помоћу армирајуће траке.

Прва фаза овог рада је полагање спојева између плоча сухозида. Рад се изводи коришћењем следећих алата и материјала:

 • спатула
 • армирајуће траке
 • спатула мик
 • Метални перфорирани углови

Довршавање спојева врши се у сљедећем редослиједу:

 1. Ојачана трака се поставља на споју тачно у средини;
 2. Једна рука треба да држи траку, док друга врши наношење радног раствора на површину зглоба.

Стога је потребно обрадити сва мјеста гдје су суви зидови међусобно повезани. Посебну пажњу треба посветити обради углова. Довршавање мјеста гдје су суви зидови спојени под кутом, изводи се на горе описани начин, али за поравнање површине треба користити посебну кутну лопатицу.

За пробијање углова (на пример, на месту где је прозор повезан са зидом сувог зида), перфориран. Таква места је потребно третирати истим решењем као и за уградњу траке за појачање на тачкама спојева материјала.

Прозор или врата захтевају пажљиву разраду, јер када се користи просторија, таква места се често подвргавају тестовиматрајности

Пре завршетка површине гипсане плоче, такође нанесите раствор на местима где је вијак уплетен да би се причврстио на клипу.

Када се заврши завршетак углова и спојева, завршити завршну обраду са китом на целој површини зида од гипсаних плоча. У ту сврху препоручује се употреба широке лопатице помоћу које се радна мешавина распоређује по површини зида.

Када се кит потпуно осуши, зидови се могу обојити или залијепити тапетама.

Прочитајте такође: Како припремити плафон од сувог зида за бојење

Типс анд Трицкс

 • Потребно је прерадити простор у поткровљу само током топле сезоне, у супротном радни раствор неће достићи потребну тврдоћу на минус температури ваздуха
 • Соба мора бити добро загријана. Изаберите прави материјал, сваки мајстор треба самостално, и само у таквим организацијама, где могу да пруже консултантску помоћ током куповине, иначе је веома тешко за новајлија градитеља да разуме сву разноликост представљену на модерном тржишту. Неки консултанти у трговинским организацијама такође могу дати разумне савјете о међусобној интеракцији различитих грађевинских материјала. Ако слиједите ове препоруке, у већини случајева можете преузети све потребне материјале који ће бити што је могуће уравнотеженији
 • Прозори и отвори за врата нужно морају бити израђени од металаперфорирани угао, у супротном, један непажљив потез када се крећу тврди и гломазни предмети могу лоше завршити због савршено направљеног поправка.
 • Да би се уградио суви зид у поткровљу, неопходно је не само изабрати одговарајући основни материјал за прераду, већ и извршити исправан прорачун потребног решења за кит, као и број алата који се примењују током обраде
 • Да би се контролисао процес поправке, може се направити фотографија након сваке фазе трансформације таванске просторије. Тако се можете упознати са напретком рада и анализирати га

Реад алсо: Декорациа тавана