Завршава поткровље

Поткровље је поткровље, опремљено као дневни боравак. По први пут се таква опција појавила у Француској у КСКСВИИ веку када је обновљена једна од краљевских палата. Тада су ову иновацију процијенили власници профитабилних кућа и почели обнову поткровља за изнајмљивање као јефтин стан. Сада поткровље доживљава "друго рођење" у приватној стамбеној изградњи - предвиђено је у пројектима и викендицама у економској класи иу елитним домовима. А када се врши реконструкција или ремонт крова, обрађује се већ постојећи таван.

Карактеристике, предности и недостаци поткровља као стана

Конструктивна карактеристика поткровља је неуобичајена геометрија зидова и плафона (ако се тако могу назвати). Али овај фактор позитивно утиче на естетику дизајна - сваки ентеријер је на свој начин индивидуалан, чак и ако су стилска решења и завршни материјали исти.

Ако говоримо о финансијама, онда је уређење поткровља профитабилније за изградњу још једног спрата. И иако корисна површина и запремина излазе мање него у собама са "нормалним" плафоном, али ово повећање је често довољно.

Још једна значајка су прозори. Постоје опције код уградње обичних, вертикалних прозора (на бочним страницама испод крова са двоструким кровом или у посебним удаљеним објектима који се називају "џепни"). Али чешће бирају специјалне прозоре који су монтирани у равни крова и стропа. Они се називају мансарди и пружају виши ниво природногосветљавање собе.

И то је само лепо - у поподневним сатима - посматрајте како облаци плутају, а увече се дивите звездама.

Један од недостатака је највећа област "контакта" са улицом. Свака нагибна површина заобљене површине је нагиб крова. Ова карактеристика диктира високе захтеве за изолацијом, звуком и испаравањем условних зидова и плафона.

Такође, недостаци укључују потребу за звучном изолацијом поткровља. Постоји такав појам за површине затворености - "индекс изолације буке". За преклапање између неискоришћених отвора и просторија за становање, норма се сматра 17 дБ за буку која се преноси ваздухом, а шокови шока нису нормализовани.

Када поткровље служи као засебна кућа, индекс изолације је 50 дБ за буку у ваздуху и 67 дБ за удар. Али то је стандардни захтев за преклапање два стана.

Ако је то мансарда у приватној кући, онда се она изједначава са собом у двоетажном стану. У овом случају, индекси звучне изолације би требали бити најмање 41 дБ за буку у зраку и 75 дБ за удар.

Нису све собе у поткровљу нужно "посебне". Ако је таван висок - на два нивоа или са мезанином - онда собе на нижем нивоу неће бити много другачије од стандардних соба. Њихова геометрија и обрада могу бити исте као и унутрашња облога стропа зграде и њених преграда. Осим једне површине која се поклапа са нагибом крова.

Опције за мансардни аранжман

Традиционална примена нерезидентнихсоба у поткровљу - спремиште. И обично складиште ствари сезонске намене, које не захтевају услове грејања: алате, спортску опрему, баштенску гарнитуру. Могуће је да се не одступају од традиције, већ да се поткровље претвори у другу категорију система за складиштење - направите гардеробер на загрејаним и грејним таванима.

Самоидентитет и изолација од нижег нивоа објашњавају популарност уређења канцеларије, кућне канцеларије, уметничког атељеа или просторије за музику.

Овдје можете имати кућно кино, играоницу или билијар. Обавезна звучна изолација пода и употреба материјала који апсорбују звук у третману ће добро заштитити доње спратове од ваздушног и ударног шума.

Из истог разлога, успешна опција би била просторија за децу средњих школа и адолесцената. Могу да се мешају овде, играју своје омиљене игре и слушају музику великог обима.

Спаваћа соба - још један популаран начин уређења поткровља. На факторе као што су изолација и изолација, може се додати и листа бенефиција које се обично користи једном дневно - увечер се повећавала само ујутро. Није потребна за вријеме будности, стога се не односи на собе "интензивне његе". Али у овом случају, препоруча се додијелити собу у близини купаонице.

Дневни боравак и кухиња у поткровљу су ријетко опремљени. Ове две собе се налазе у стандардном стану или приземном објектуналазе се у близини или спојени заједно. Дневна соба је заједничка просторија за све чланове породице и просторија за пријем гостију. Стога, трпезаријска група и салон са сточићем за кафу треба да буду у непосредној близини кухиње. И да би их довели на виши ниво да би спавацу собу и децију собу испод, није разумно. Неколико примјерака дневног боравка на тавану ниске зграде карактеристично је у оним случајевима гдје се у поткровљу налази потпуно одвојени стан.

Припремни радови пре обраде мансарда

Да би се поткровље претворило у стан, потребно је обавити припремне радове.

У почетку се израђује промаја - не сваки кровни пројекат омогућава да се тавански простор распореди по поду. Само у овом случају, ако се линија пресека крова и фасаде налази прилично високо изнад нивоа пода, нема ограничења.

Ако се линија укрштања крова и фасаде поклапа са стропом, онда дио волумена, чак и на стрмом или сломљеном крову, "исјече" из волумена поткровља и уреди вањски зид на бочним носачима. Такође се не може користити као користан и као горњи део крова. У поткровљу може бити правилан строп и мало поткровље, које је опремљено као ненасељено.

Такве нијансе су важне за загревање поткровља, током којег се могу користити различите шеме:

 • Педименти на крову са двоструким кровом (или крововима од ламината), као и онај дио вањских зидова који се налазе на тавану изнад плафона, загријавају се вани за вријемеопћи фасадни радови. Под условом да су потребне
 • Ако се као ограничавајућа површина стамбеног простора користи кров, он је потпуно изолован
 • Ако унутар поткровља постоји вањски зид уздуж линија носача од нагиба до плафона, онда је у овом случају могуће гријати само ову преграду унутар тавана са стране која је окренута крову
 • Ако таван има сопствени плафон на нивоу затезања, онда је могуће изоловати само плафон тавана на крову
 • Загревање пода се може комбиновати. Изван стамбеног дијела, изолација стропа може бити израђена од обичне минералне (камене) вате. Унутар стамбене зоне потребно је користити акустичну минералну вуну - она ​​је скупља од уобичајене, али у овом случају, гарантовани параметри звучне изолације су важни

Материјали и методе изолације косог крова

Постоје два основна начина за изолацију косог крова: уградња ролне или материјала од плоча летвама и изолацијом од спреја.
Први метод се користи чешће, а као грејач обично изабирамо камену вуну. За разлику од пене, она има већу пожарну сигурност и еколошке карактеристике. У поређењу са стакленом вуном, лакше је и сигурније радити с њом.
Ако се кров сматра вањском облогом, тада је технологија изолације крова од камене вуне слична вентилираној фасади. У дијелу, изолирани кров поткровља има сљедећи изглед:

 1. Кров, причвршћен на ролу тракехидроизолација;
 2. рогови;
 3. Унутрашње закрпе за формирање вентилираног отвора са производима на крову;
 4. Водонепропусна мембрана која је пропусна за пару, причвршћена за унутрашњи режањ;
 5. Гријач, чврсто положен између рогова;
 6. филм о парној баријери;
 7. Гипсане плоче или зидне облоге.

Овај метод изолације има само један недостатак - он мора бити предвиђен чак и током пројектовања крова. Степен распореда рогова требао би бити нешто мањи од ширине гријача ваљака или једне од димензија камене вуне (ширина, дужина). Ако је корак мањи онда ће много материјала ићи на подрезивање, ако корак више, морат ћете ставити двије траке између којих ће бити испуцан.

Када је поткровље постављено унутар постојећег крова, а степеница рогова не "пада" по величини за оптимално полагање минералне вуне, онда можете користити екватор.

Загревање ЕКУАТИЦ вертикалних и косих површина може се извести на два начина: суво и мокро.

У првом случају, сува хоботница се отпушта у резервоар и доводи под притиском у унутрашњу шупљину између крова и унутрашње облоге.

На влажан начин, дисипација јајне ћелије је влажена и распршена на вертикалној или површини плоче са већ инсталираним фластерима под третманом лица.

Унутрашња декорација зидова и плафона мансарда

Унутрашње површине поткровља могу се обрађивати на различите начине, укључујући комбиноване.

У поткровном дијелу зидова (вањски и унутарњи) могу бити истиматеријали које сама зграда: цигла, грађевни блокови, СИП панели, цилиндрични трупци или дрво. Може бити забат, дио фасаде између стропа и мауерлат, унутрашњи носиви зид. У зависности од тога који грађевински материјал испод зидова изаберете метод третмана.

Зидове из опеке или блоки"Универсал". Њихова површина испод завршног слоја може се поравнати са обичним гипсом или сухозидом. Можете инсталирати решетку за зидне панеле. Наведене методе се односе на стандардне технологије, дакле, завршна обрада таквих зидова се не разликује од просторија доњег нивоа: декоративне жбуке, обичних тапета или испод слика, течне тапете (свилени малтер), било које врсте панела за унутрашњу обраду.

Кућа са дрвеном конструкцијом , као и камен, може се такође сматрати "универзалном" - избор завршне вертикалне површине поткровља зависи само од буџета и стила ентеријера.

Дрвена кућана подсвјесном нивоу намеће ограничења при избору материјала. Декоративни слој жбуке, облога од плоча од пластике или пластике, МДФ плоче као зидне обраде је ирелевантан - посебна атмосфера дрвене куће ће нестати. Мансардни зидови трупца или дрвене грађе обично су полирани и прекривени лаком. Могу се третирати дрвеним ормаром или блок кућом.

Нагибне површине су лакиране преко бачви инсталираних преко парне бране која штити кровни гријач. Такве површине се називају и нагибни плафони поткровља,чија се завршна обрада може подударати и разликовати од обраде вертикалних зидова.

Када се користи тапета или декоративна жбука на плочама кровне плоче монтирају се плоче сухозида.

Оквир од дрвене греде или челичног поцинкованог профила. Дрвена греда треба да има величину пресека 40к70 мм. То је довољно да издржи тежину стандардног лима сухозида дебљине 12,5 мм. Дебљина греде у 40 мм је оптимална за причвршћивање плоча са одвијачем за дрво 3,5к35, те за скривено полагање каблова система расвјете и напајања кућанских апарата, те за полагање нисконапонских водова кабловске телевизије, Интернета и сустава видео надзора. Ширина греде од 70 мм осигурат ће сигурно причвршћивање два сусједна лима у споју - од руба греде до точке причвршћивања треба бити 20 мм, а од вијка до руба листа 10-15 мм.
Дрво је лако руковати, држи га добро и није мост хладноће. Сноп треба да буде сув и третиран антисептицима. Једини недостатак је нестабилна геометрија.

Рад са металним галванизованим профилима је тежи, али је њихова геометрија беспрекорна.

Монтажа оквира, ГКЛ облога и обрада врши се према стандардној технологији:

 1. Горњи и доњи водећи профил (или греда) су причвршћени на регале, изравнавајући их у хоризонталној равни и један према другом;
 2. Ако је потребно, додајте средњи носећи елемент оквира;
 3. Монтирајте попречне елементе оквира (профиле или греде) у сваки угао, плуссредњи елементи за спајање суседних плоча облоге и причвршћивања у средини листа;
 4. Поставите оквир за прозорске и балконске отворе;
 5. Покријте оквир сухозидом, осигуравајући да спољни лимови одоздо, одозго, у отворима и у угловима затварају оквир, а средњи спојеви падају у средину хоризонталних и попречних елемената оквира;
 6. Ако је омотач у два реда, онда се први горњи слој реже на пола, тако да се не формирају укрштени шавови;
 7. Урезници су прошивени тако да на угловима отвора у равни нагибног стропа не падају пресеци два или три листа;
 8. Уобичајени спојеви су фиксирани серпианком, угао - перфорирани угао;
 9. Схпулкуиу серпианка, углови и тачке фиксирања сухозида;
 10. Мљевење пастозних плоха;
 11. Обавите поступак завршне обраде.

Кровни плафони могу и даље бити покривени било којим плетеним, зидним панелом или блок кућом. Разлике у односу на суву зидну облогу су само у параметрима носивог оквира. А ако су зидови обложени облогом, обично са вертикалном облогом, онда се за нагибни плафон чешће користи хоризонтални правац трачница.

Посебан случај је једноставан, хоризонтални плафон. Поред висећих конструкција, које користе сухозид или надстрешницу, могућ је још један унутрашњи плафон: лепљиви панели, шински системи, растезљива тканина или ПВЦ плафони.

Подови на тавану

Изолација пода у поткровљу је релевантна ако је доњи простор непокривен. То је случајКућа сталног пребивалишта је ријеткост, стога је много важније звучно изолирати под, а не изолацију. У ту сврху користи се акустична минерална вуна, која, поред апсорпције већине енергије буке која се преноси ваздухом, делује и као топлотно-изолациони материјал (два у једном). Коефицијент апсорпције звука таквог материјала је скоро максималан - 0.9. Оптимална мешавина се сматра сендвич типом чврстих зидова и звучно изолованим материјалом, у којем минерална вуна заузима око 50% запремине.

Звучна изолација ударног шума разликује се по физичким принципима. Његова основа није апсорпција енергије звука, већ рефлексија са губитком већине енергије. За то нам више нису потребни влакнасти материјали са равномерном густином по волумену (као у акустичној вуни) и порозним материјалима чији зидови имају малу вредност модула еластичности. Енергија ударног шума биће "утрошена" на деформацију зидова.

Као звучна изолација ударног шума користи се техничка плута и пјенасти полиетилен у облику облоге или плутеног пода.
Оптимална конструкција за поткровље се сматра подом на трупцима или пливајућим подовима на бетонској скели, која се састоји од слоја акустичне минералне вуне дебљине не мање од 50 мм и танког слоја од 3-4 мм подлоге (или кортикалне подне облоге).