Завршавање плафона у купатилу са пластичним панелима

Декорација плафона у купатилу са пластичним панелима - ово је једна од најбољих опција за декоративни поправак просторија, чија површина је стално изложена променама влаге и температуре. ПВЦ не само да је отпоран на агресивне факторе, већ има и прилично видљив изглед. Ове плоче се лако инсталирају властитим рукама.

Предности пластике у третману купатила

Пластичне плоче се монтирају на висећу конструкцију, која сама по себи има значајне предности над плочицом или бојом:

 • једноставност и велика брзина рада - нема потребе за уклањањем старог завршног материјала и изравнавањем површине
 • могућност постављања рефлектора
 • обезбеђивање простора за практично постављање топлотних, хидро- и бучних материјала
 • могућност скривања комуникација испод плафона
 • Једноставност поправке или потпуна замена премаза

Међутим, на оквир се могу причврстити различити материјали - природне облоге, суви зидови или метални панели. Зашто да користим пластику за третирање плафона у купатилу?

Поливинил хлорид се користи за производњу пластичних панела, који се одликује неупоредивом способношћу да игнорише практично било које радње са којима се може сусрести у свакодневном животу. Отпоран је на влагу, високу температуру, биолошку деструкцију, механичко хабање, кућне хемикалије. Служи пластику веома дуго - готово заувијек, ако се обавља квалитативно. Штавише, он:

 • имамала маса, а плоче су опремљене погодним системом међусобног повезивања - захваљујући томе, плафон се може обрадити чак и сам
 • .
 • јефтиније од осталих материјала
 • налази се у великом броју различитих боја - чак може имитирати природне материјале

Недостатак једног - за разлику од исте пластике од гипсане плоче отпорне на влагу не дозвољава да се изграде вишеслојне закривљене конструкције, јер ће у том случају бити видљиви спојеви између плоча. Али, с обзиром на малу површину купатила, то није потребно.

избор материјала

За монтажу пластичног плафона биће потребан мали сет материјала:

 • саме плоче
 • ПВЦ профили за повезивање делова и завршетак изградње
 • алуминијумске водилице или дрвене шине за конструкцију оквира
 • причвршћивачи, лампе, ожичење и друге ситнице

Избор сложености водилице није другачији - сваки метални профил на плафону (ЦД или УД) ће одговарати. Носећи елементи дрва, ако су одабрани, треба претходно обрадити антисептичким и антифунгалним растворима против пропадања. Ако је купатило врло мало, не можете користити носаче уопште, једноставно уметањем плоча у пластични профил.

Приликом одабира истих ПВЦ делова морате знати на шта обратити пажњу, да се украс стропа у панелима купатила показао квалитативним и естетским.

избор панела

Сва разноврсност пластичних плоча је подељена на типове по величини, дебљини, дизајну и дизајну. Све овокритеријуме треба узети у обзир приликом одабира материјала.

Дужина панела варира од 2,6 до 3 м. Ширина је 100-375 мм, у зависности од врсте производа. Која ће величина бити боља зависи од површине стропа; Пожељно је одабрати величину за практичност рада и економичност средстава тако да буду вишеструке величине радног простора.

Дебљина панела - од 5 до 10 мм. Из њега, као и из броја ивица укрућења, зависи маса производа. Дебљина и густина пластике утичу на изглед стропа - превише танки производи ће се осветљавати приликом укључивања рефлектора. Да би направили грешку, могу се просветлити кроз снажну батеријску лампу прије купње. Само проверите једну ствар - ако ће други бити из исте партије, онда ће се њихов квалитет поклапати.

Конструкција панела је следећих типова:

 • "Полка" - уски производи (ширине 100 мм) са уском бравом
 • Еравотонка пластика - исти облик, али шиљци и утори су шири
 • Широки (240-375 мм) панел без браве и шавова

И задња ствар коју треба пазити је дизајн. За третман стропа у купаоници препоручује се да одаберете сјајне производе од свијетлих нијанси - то ће учинити собу визуално пространијом и свијетлијом.

избор профила

Профили могу држати панеле, ако нема металних водилица, и повезати бешавне производе, али чешће се користе за скривање крајева дасака по ободу просторије.

Завршна обрада плафона у купатилу са пластиком се врши таквим типовимаПрофил:

\ т
 • Стартер у облику слова У - постављен на зидове дуж обода плафона
 • подне облоге - исто као и стартер, али са декоративном завесом
 • Подна плоча у облику слова Ф је поједностављена верзија, уместо рубњака која је допуњена равном пластичном даском
 • угао - залијепљен дуж обода стропа како би се сакриле празнине
 • Х-облик - за повезивање делова дуж дужине
 • спољашњи и унутрашњи углови - за повезивање плоча под углом

У већини случајева, могуће је извршити само стартни профил, ако је потребно, додавањем његових углова, који су залијепљени силиконским или течним ноктима како би се заптивале фуге између панела и зида.

Монтажа пластичног плафона у купатилу

Потребно је третирати плафон након завршетка радова на зидовима. Алат за руковање је једноставан: ниво, бушилица, тестера или нож и одвијач.

Припремни рад

Завршна обрада стропа у купаоници с пластичним плочама не захтијева пажљиву припрему површине. Уклањање старог премаза је могуће само ако је просуто и може оштетити пластику. Није потребно поравнавање главног стропа. Можете га третирати као прајмер за заштиту од плијесни.

Главни дио припреме за рад је ознака. Уз помоћ нивоа морате поставити равнину будућег плафона и направити ознаке на којима ће се водити. Одлазак од главног стропа треба да буде 7-10 цм, ако ће се инсталирати лампе.

уградња оквира

Велика разлика, сашта направити оквир, не - с једне стране, метал се може савити под утицајем корозије, али је поцинкован, с друге - дрво се окреће, али не брже метал уз правилан третман. Изаберите нешто од чега ћете лакше радити. Иста технологија инсталације је иста без обзира на материјал.

Инсталација се врши у следећем редоследу:

 1. Процењено на зиду је почетни профил. Ако су зидови поплочани, завртње треба заврнути у шавовима између плочица;
 2. Ребра се убацују у профил са кораком од 50-60 цм и завијају се завртњима на њега;
 3. Детаљи оквира су причвршћени на плафон помоћу конзола у облику слова П које су причвршћене на површину помоћу типли.

Поцетна пластична или плафонска лајсна причвршћена је на почетни метални профил вијцима. Ако се користи дрво уместо метала, ПВЦ профил може да се фиксира са кламерицом за градњу.

расветна инсталација

Затим, као што је приказано на фотографији плафона купатила са пластичним панелима, треба поставити лампе.

Пре тога, потребно је исцртати тачке монтаже и проводити ожичење, ширећи га паралелно - у овом случају квар једне лампе неће довести до потпуног нестанка светлости. Жице за временску изолацију изолације ради безбедности.

Приликом уградње панела најједноставније је одрезати рупе испод уређаја. То се постиже бушилицом са круном или убодном пилом. Инсталација лампе не изазива компликације - они имају специјалне ушице које треба савити, уметнути уређајрупу и отпустите елементе за причвршћивање - лампа је сигурно причвршћена.

монтажа панела

Уградња панела за третман плафона у купатилу врши се следећим редоследом:

 1. Пластични елементи се секу дуж дужине помоћу пиле, убодне пиле или ножа;
 2. Први део се убацује у почетни профил. Ово је учињено: покренута је једна ивица, затим се производ савија, а други крај панела је уметнут;
 3. Производ је причвршћен на оквир помоћу вијака;
 4. Инсталиране су друге плоче. У зависности од њиховог типа, морате или да покренете шиљак у жлебу или да користите профиле у облику слова Х;
 5. Последњи панел је такође причвршћен за носач.

На крају, само требате затворити празнине с углом, а строп је спреман.

Дакле, посао је веома једноставан и лак за рад чак и без искуства. Ако нешто није у чланку, очито је да погледате видео снимак купатилских стропова: