Завјесе у спаваћој соби (233 фотографије): прекрасне завјесе и модерне завјесе, дизајн 2018 и прекрасне завјесе

Завесе могу створити хармоничну и угодну атмосферу, као и довршити унутрашњост спаваће собе. Елементи текстилне декорације прозора у ентеријеру користе се не само у естетске сврхе. Они су дизајнирани да штите намештај од сунчеве светлости, ови производи штите приватност својих власника од странаца. Избор завјеса по правилу се врши након спаваће собе, јер је важно узети у обзир основни стил и дизајн интеријера како би се свака соба претворила у складно уређену зону за одмор и спавање.Историја

Мало људи размишља о томе како су се појавили ови привлачни предмети унутрашњости. Ако се вратимо на порекло, онда можемо рећи да је прототип модерних завеса био примитивна кожа животиња коју су примитивни људи користили да заштите своје домове од сунца, хладноће и ветрова.

Касније завјесе су добиле нешто другачији изглед: умјесто кожа кориштене су густе тканине, постепено везене и украшене везом и цртежима. Не само заштитни него и декоративни елемент, почели су се користити у древном Египту и Риму. Од тада нису изашли из моде, иако се њихов дизајн променио са сваким новим стилским правцем.


Бохемизам и луксуз дошли су из Византијског царства, али су постепено израђени везени узорци и драперије почели да излазе из моде. Чак и сада такве масивне завесе су врхунацКонстантинопољ се може ријетко сусрести.

Уместо помпозности византијског стила, дошла је готика. Оштар контраст и ограничења луксуза накратко су уклонили завесе за употребу, у готичкој архитектури су обезбеђени мали прозори - пушкарнице или витраји, што не би имало смисла јер су се налазили веома високо.

Најживљи у смислу уметности тог доба је ренесанса. Ренесанса се претворила у антички стил. Тешке густе завесе, поуздано штите од сунца и по свом дизајну су сличне уметничком платну, допуњене су светлим тилом шифона, мреже, батисте или свиле.


Французи су дали непроцјењив допринос садашњем широком спектру производа, што је довело до сувремених стилова као што су модернизам и постмодернизам, као и давање људима ријечи "слијепи", што у пријеводу значи "сакрити и затворити". У Француској и Европи, функционалне ролетне су стекле популарност.

У прошлости, завјесе су кориштене као унутрашњи објект који показује луксуз племства. Мање богати људи, сељаци су користили и завесе, али су се вероватније заштитили од пропуха и сунчевих зрака.С настанком индустријске револуције и открићем технологије за производњу умјетних материјала (укључујући тканине) завјесе су почеле да се користе свуда, њихова цијена је опала. Од почетка двадесетог века и до данас производња завеса је у пуном замаху, а текстилни салони пружају велики асортиман боја, стилова и материјала наизбор Промена стилова, предности, модели, системи управљања, али завесе остају веома важан део сваког ентеријера.


Облици и модели

Широк асортиман стилова и разноврсност узорака омогућава вам да одаберете дневне завесе за сваки дизајн ентеријера и укусне преференције купца. Да бисте комплетирали текстилни дизајн спаваће собе, морате имати довољно информација о постојећим типовима декорације прозора.

Уз компетентан избор боја, стилова и текстилних материјала, завесе ће повољно нагласити стил и декорацију спаваће собе. Важну улогу играју и такве тривијалне ствари као декоративни елементи на завесама. Неки додаци могу бити лоше комбиновани са целокупним стилом ентеријера, други ће допунити композицију и пружити беспрекоран изглед читаве спаваће собе.

Постоје многи основни елементи декорације који се најчешће користе у дизајнерским одлукама:

 • Портфељи. Густи текстил на подлози савршено штити собу од сунца. За драперије најчешће користе баршун, жакард или таписерију, они се сматрају једним од најтрајнијих материјала. Мање употребе чине памук, лан, свила и вискоза - то су лакши материјали. Портири су двострана вертикална платна засићених боја, прекрасне завјесе у сјени.
 • Завесе. За завјесе су танке и прозирне, лаганеи тканине које продиру на светло, савршено пристају тилу, органзи и велу. Често су завесе мирни и неутрални тонови. Таква тканина може да делује као један елемент декорације прозора иу комбинацији са драперијом. • Ламбрекини. Декоративни елемент за затварање вијенца, који се одликује коврчавим обликом и занимљивим детаљима за декорацију. Дизајн ламбрекина у потпуности зависи од стила спаваће собе. За савремене трендове у дизајну ентеријера, проналажење одговарајућег ламбрекуина је прилично компликовано, прилично је класичан декоративни елемент који спаваћој соби даје луксузнији изглед.

Материјал за ламбрекуин може бити исти као и на завесама, али је контрастна верзија повољнија за надопуњавање схеме боја просторије. Ламбрекини могу бити украшени ресама, плетеницама или четкама.


   Бандо. Једна од варијанти ламбрекина, има круту основу и направљена је од нетканих материјала. Овим декоративним елементом лако можете визуелно променити висину плафона и ширину прозорског отвора. За банде користите не драпиране материјале на основи љепила.
  ) 9 фотографија

  • Свагхи. Друга врста ламбрекина је мека, текућа тканина у наборима. Овај декоративни елемент погоднији је за класичне интеријере. У модерном дизајну боље је избјегавати сличне детаље.
  7 фото

  • фрог. Слободно пада листова ткиво налази ни на ивицама или у средини вијенца. Фрог савршено комбиновати са СМАД.  • Тумблинг. Слободно виси на једној страни тканине бачена преко платформе. Трећа врста свагс у унутрашњости. Сомерсаулт елемент ствара благе набори и таласи у ткиву може додати фрилл, везује или кокиле (виси елементе са многим превоја и слободне локације).

  • Цанопи. Декоративни елементи за текстилну декорацију, али без прозора и кревета. Најчешћи сматрају Маорске надстрешнице. Они су два типа разликују по облику и оквир.

  Неке се налазе или на кревета или у центру, са округлим вијенцем. Други имају квадратне основе и савршено погодна за велике и луксузне кревета у класичном стилу.
  7 фото

  • Фрилл. Декоративни елемент који пружа празничну атмосферу. Руффлес може бити део рецкав украс изнад прозора или врата, завесе и завесе.  • пицкуп. Причвршћивање аранжман за регулисање текстил. Направљени од тканине обично причвршћена на зид. Међутим, постоје магнетне металне копче са текстилним елементима који не треба зидни носач.  Стиле завесе треба да будедиректно проширење стила спаваће собе и комбиновање са другим објектима ентеријера:

   У минимализму ће се складно појавити лагани монотони тил. Скала боја може бити контрастна или једнобојна у односу на зидове. Наравно, минимални прибор и равни рез.

  • Класични стил поздравља драпиране тешке завесе са узорцима и бројним декоративним елементима. У дизајну ентеријера, добро решење ће бити да покупите неколико артикала у истој шеми боја и са истим отиском као и завесе. Најчешће су то јастуци или прекривачи.
  Димензије соба, висина стропа такође увелико утичу на избор стила.

  Мале спаваће собе могу се визуелно повећати, а ниски плафон - подигнути са директним завесама на прстенима.  Дизајн завеса одређује декоративне детаље, прибор, као и систем кретања и локације текстилног материјала на завеси:

  • Роман блиндс. Овисно о принципу једра, тако се и називају брод. Направљени су од густих материјала и имају слабу пенетрацију светлости. Ово је одличан стил за модерну и лаконску спаваћу собу.  ) 8 фотографија

  • Јапанске завесе. Такав стил су клизне тканине, фиксиране на покретним вијенцима одозго и одоздо. Ове завесе савршено пристају и за текстилни дизајн прозора и за зонирање просторија.
  7 фотографија

   \ т
  • Француске завесе. Драпирани тил са бројним наборима одличан је за класичне и луксузно опремљене спаваће собе.


   \ т
  • Ролетне. По дизајну, ролетне завјесе су донекле сличне римским, али главна разлика је у суставу монтаже. Из назива је јасно да су савијени у чврсти прамац, а римски - савијени (као ролетне).


  • Лајсне завесе. Ово је алтернатива за слепе. Савршено у комбинацији са модерним ентеријером и композитна хармоника тканина на посебном вијенцу. Ово су неке од најбољих светлосних завеса.


  • Турске завесе. Овај стил вела има велики број цветних мотива и вез на густим завесама - у хармонији са светлом велом.  материали

  Много зависи од избора материјала. При одабиру текстила потребно је обратити пажњу не само на његове вањске квалитете, већ и на такве карактеристике: практичност, отпорност на хабање, нагиб контаминаната и хипоалергеничност.

  Најбоље решење ће бити куповина природних тканина, вештачки аналози не иду у поређењу са памуком, ланом и свилом. Ови материјали имају високу пропустљивост ваздуха. Као што знате, потребни су природни текстиливише бриге, прилично је хировит.

  Сваки материјал има своје предности и недостатке:

  • Лан. Еколошки материјал формира глатку линију и добро пролази кроз свеж ваздух, али у исто вријеме лако се мумља и ограничава у смислу стилова.


  • Свила. Луксузан екстеријер, пријатан материјал на додир, лак за огртач, али скуп, захтијева пажљиву његу и њежно прање, лако се прља, појављује се затезање, брзо губи засићеност боја при директном сунчевом свјетлу.


  • Велвет. Поседује висок ниво заштите од светла и апсорбује звук, али се брзо истроши, акумулира много прашине и није погодан за мале просторије. Сезонски материјал, који се користи само током хладне сезоне, лети је штетан. Из такве тканине направите завјесе отпорне на свјетло.
   \ т
  • Синтетика. Буџетска варијанта, велики асортиман боја и стилова, али може изазвати алергијску реакцију, има малу пропусност ваздуха и лако се електрификује.


  типови причвршћивача

  Завесе и декоративни елементи причвршћују се за стрехе, које се могу представити у три варијанте:

  • Витражни вијенац - стандардна округла структура која се причвршћује за оквир прозора може бити израђена од метала или пластике.

  • Округли вијенац - имаистог облика као и витраж, али опремљен додатним декоративним модулом и монтиран на зид. Од дрвета, метала и пластике.  • Рударски вијенац - дизајн је опремљен кукама за причвршћивање завјесе. Може се састојати од неколико редова и имати додатну шипку која затвара кукице. Сам дизајн је комбинован и може комбиновати пластику, метал и дрво. Фиксира се или на зид или на плафон.  Прије него што одаберете конструкцију, пажљиво измјерите удаљеност од прозора до вијенца, она не смије бити мања од 10 цм. За ваљкасте и римске завесе, вијенац је причвршћен за прозорски оквир.

  И саме завесе се могу поставити на вијенце на неколико начина. Постоје следећи типови причвршћивача:

   \ т
  • куке;
  • цлипс;
  • петље;
  • трака;
  • луверс;
  • прстенови и друге варијанте.

  Сваки тип тканине за причвршћивање на вијенац даје свој ефект дизајна и ствара одређени стилски нагласак у унутрашњости.

  на жлебовима

  Завјесе се причвршћују на застор помоћу трака и везица везаних за чвор или лук. Обично су израђени од лаких материјала, за теже тканине су потребни широки и дебели причвршћивачи. Ова врста завесе ствара атмосферу лакоће. Нежне боје, цветни узорак савршено се уклапају у спаваће собе романтичара.

  На куковима (шарке)

  Тканина је причвршћена на стрехе украсним петљама. Разноврсност овог стила вам омогућава да користите такве завесе у савременим и класичним интеријерима. Предност завјесе на шаркама је у томе што шарке не морају бити одвојено везане, већ се лакше монтирају.  саме петље могу бити отворене или затворене. Затворене се не отварају, чврсто су ушивене за главни материјал, а отворене су са причвршћивачима или чичак. Ту су и тастери и дугмад.

  Ширина петљи зависи од стила ентеријера, али је број директно у корелацији са тежином текстилног материјала. Тежине које петље захтевају за равномерну расподелу тежине.

  на капцима

  Овај тип причвршћивања значи произведене прстенове који могу бити израђени од метала и пластике. Завјесе на ушима карактеризирају висока отпорност на хабање и глатке линије, визуално продуљују зидове и скривају дизајн надстрешнице. Завјесе на надстрешницама су погодније за модеран дизајн интеријера.


  на кулиску

  На полеђини завјесе налази се џеп за ткиво, с којим се слијепи причвршћује за стрехе. Овај тип причвршћивача је бучан и савршен је за прозоре у спаваћој соби у поткровљу или у спаваћој соби, у комбинацији с лођом.  он прстенов

  Прстење је најпопуларнија опцијапричвршћивање - због отпорности на хабање и елегантних равних линија. Они поздрављају многе власнике спаваћих соба са модерним стиловима ентеријера.  Боје и бојање

  Колористичка скала у спаваћој соби игра важну улогу ако желите створити угодан и складан амбијент. Избор боје завјесе зависи од неколико фактора: димензије спаваће собе, унутрашњи стил, осветљење и психотипа власника:

  • Тамне завесе (на пример, црне, тамноцрвене или љубичасте нијансе) најбоље су смештене у добро осветљеној спаваћој соби, са прозором на сунчаној страни. Да бисте створили хармонију боја у светло осветљеној просторији боље је да покупите хладни распон нијанси. У светлу просторије можете да обесите светло плаве, ружичасте или салатне завесе. Сиви и бели тонови такође стварају удобност, а најважније - визуелно повећавају простор.  • Ако спаваћа соба има мало природног светла, боје завеса могу бити светлије, топле и светле. Боље је не користити тамне тонове. Одличне беж, брескве, светло браон и теракотне нијансе.   \ т
  • Класични трендови у дизајну ентеријера подразумевају стварање опуштајућег и луксузног амбијента у спаваћој соби, тако да у таквом украсу ретко представља место засићених тонова. Међутим, у модерном дизајну у спаваћој соби, морају преовладати свијетле боје - у свим врстама нагласака. Завјесе у модерној спаваћој соби могу бити црвене, лила,зелене и плаве боје.


   \ т
  • Дупле завесе, које комбинују две контрастне боје, такође изгледају спектакуларно. Приликом избора завјесе за дјечју спаваћу собу у свијетлим бојама, можете комбинирати пругасти узорак свијетлог тила с наранчастим текстилом средње густоће.

  Искусни дизајнери су дали неке основне препоруке о одабиру боје завјеса за спаваћу собу:

   \ т
  • Боја завесе треба комбиновати са главним објектима ентеријера.
  • Текстилни дизајн прозора не би требало да буде приметан ако је главна мрља у боји кревет.
  • За собе у пастелним и мирним тоновима, завјесе могу постати главни акцент боје.
  • Остатак ентеријера и завеса треба да буду у хармонији не само са схемом боја, већ и са структуром.

  Ми бирамо облик прозора

  Нису сви прозори исте величине и геометријског облика, тако да избор завјеса значи појединачна мјерења и обрачун прозора:

   \ т
  • Правоугаони прозори. За стандардне типове прозора уклапају се завјесе било којег облика, у овој њиховој свестраности. Остаје само да се одлучи да ли ће визуелно повећати прозор и висину стропа.
  • За прозоре у поткровљу савршен додатак ће бити ролете.
  • У спаваћој соби с балконом можете објесити филигранске завјесе, римске или ролетне како бисте омогућили слободан приступ балконским вратима.
  • Неуобичајене и сложене форме прозорских отвора формализују улогу табела, постоје модели за троугласту, асиметричну, округлу илучни прозори.

  У недостатку неопходне опције за декоративне прозоре, увек можете наручити индивидуално шивање - узимајући у обзир све параметре зоне прозора.

  дужина

  Израчунавање димензија завеса зависи од величине прозорске рупе и просторије. Дужина завјесе одређена је размаком од сидришта до подне облоге. Ако су завесе причвршћене за прстенове, онда се мери дужина прстена.

  Одговарајућа удаљеност од пода до завесе - 2-5 цм, али постоје изузеци:

   \ т
  • У луксузним интеријерима, масивне завесе могу лежати на површини пода.
  • Завјесе скраћене на прозорску даску су дозвољене у случајевима када је прозор комода или стол, али ова опција је погоднија за кухињу него за спаваћу собу.


  карактеристике дизајна

  Захваљујући широком асортиману одабира завјеса под одређеним стилом спаваће собе неће бити посебне потешкоће. У принципу, можете одабрати неколико група најпопуларнијих стилова. Оне укључују:

   \ т
  • Минимализам, хигх-тецх. Карактерише га једноставност облика, одсуство непотребних детаља, једнобојна шема боја са неколико светлих акцената, као и недостатак слике и декоративних елемената.

  • Барок и рококо. Луксуз је главна карактеристика ових стилова. Богати бујни украси, масивне завесе од ексклузивних природних тканина украшених везом, воланима, ресама, ресама и ламбрекинима.

  • Прованса и земља. Лигхт тонесцветни или геометријски отисци, декорација сеоских прозора и природни мотиви у елементима декорације одликују се завесама у стилу француске Провансе и сеоске земље.

  стилови

  Пошто су завесе коначни додир у распореду спаваће собе, њихов дизајн треба у потпуности комбиновати са декорацијом собе, и на много начина, и допунити:

  • Ако више волите минимализам, завесе морају остати неутралан део унутрашњости. Најбоље је да престанете бирати једноставне једноставне тканине - равни рез, са минималним бројем прибора (и боље - и апсолутно без њих). Минимализам је делимично оријентисан у дизајну ентеријера, тако да нема ничег изненађујућег што се јапанске завесе савршено уклапају у такав декор.


   \ т
  • Класичне дизајнерске завесе значе густе и масивне врсте текстилних материјала. Више елемената декорације и прибора, више помпозности и атмосфере аристокрације, високе цијене интеријера. За класичне завесе користите жакард, брокат, шинил, велур, баршун или сатенску тканину.


   \ т
  • Барокни стил у ентеријеру спаваће собе се такође заснива на стварању луксузне атмосфере и богатог намештаја. За овај ентеријер, француске завесе су савршено направљене од свиле, сатена или тафта, у комбинацији са светлим тилом и ламбрекинама.


   \ т
  • Једноставнији, али не мање диван стил Прованса, карактеристике као што је употребазавјесе од природних материјала - сито, лан и памук, дрвени вијенци, свијетло и свијетло камење (у комбинацији с њежним цвјетним принтом).

   \ т
  • Завјесе у стилу земље имају геометријски отисак и изгледају што једноставније. У ретро стилу земља преферира сеоске декорације и природне нијансе.

   \ т
  • Дизајн ентеријера у стилу сецесије подразумева одсуство равних линија и оштрих углова. Завјесе у свијетлим бојама постају цијела спаваћа соба, равне линије и максимални слободни простор због схеме боја, кориштење природних материјала - све то карактеризира задани стил.
  • Завесе у енглеском дизајну ентеријера одликују се масивношћу и великим бројем хоризонталних набора. Основни концепт овог дизајна - сажета комбинација боја и цртежа различитих унутрашњих предмета. Понекад постоје енглеске завесе без софистицираног узорка и равних линија.


  Модне идеје и новитети

  Потрага за модним трендовима обухвата све сфере људског живота, укључујући и распоред спаваћих соба. Најпопуларнији модели завеса су:

  • Двоструке или троструке завесе. Такве завесе се састоје од неколико текстилних материјала одједном - на пример, густих завеса и ваздушног тила. У погледу комбинације боја, двоструке завесе се деле на контрастне и монохроматске.   \ т
  • Најлонске завесе или измаглица. Нитро завесе обављају декоративну функцијудобијају популарност сваки дан. Користе се не само за прозоре за дизајн текстила, већ и за зонирање просторија.   \ т Лонгитудинал. Бриј се на 15-20 цм дуже него што је потребно, падајући на под. Проширене завесе се користе у класичним интеријерима.   \ т
  • Блакоут. Тканине отпорне на светлост разликују се не само по естетским карактеристикама, већ иу високој функционалности. Текстилни материјали направљени посебном технологијом блекате задржавају до 90% сунчеве свјетлости и поуздано штите простор од сунчеве свјетлости.   \ т
  • Са облогом. Завјесе с додатним слојем тканине служе не само као декоративни елемент, већ штите главни материјал од паљења.


  • Плетене завесе. Давно заборављена стара се вратила у моду, многи станодавци одбијају да купе готове завјесе и украшавају прозорски простор властитим рукама. Од оригиналних завеса које могу употпунити сваки ентеријер.


   \ т
  • Печора. Још једно интересантно дизајнерско решење је зашивено од појединачних завеса. Они су необичан додатак етничком стилу ентеријера и савршено се надопуњују у спаваћој соби у дрвеној кући, довршавајући декор руралног стила.
  (699)
   \ т
  • Фото-оквири. Неки произвођачи их праве по жељи купцаизаберите графички приказ за сваки укус и за сваки ентеријер. Такво дизајнерско решење донијет ће разноврсност у спаваћу собу, претварајући завјесе у елегантно умјетничко дјело.  Савети за избор и пројектовање

  Приликом попуњавања распореда спаваћих соба, многи власници кућа и станова постављају сљедећа питања:

  • Како одабрати завјесе под бојом намјештаја? Дизајнери истичу неколико основних појмова комбинације боја у ентеријеру. Најпопуларнији избор за завесе су монохроматски и контрастни концепти. Први принцип је заснован на комбинацији различитих нијанси једне боје, а хладни распон боја је одабран да створи опуштајуће опуштајуће окружење и топлину - за активне зоне. Контрастни или комплементарни принцип заснива се на контрасту двије боје.

  Препоручује се употреба комбинације намјештаја и текстилних прозора за кориштење ова два концепта. Тако, на примјер, у спаваћој соби с тамним намјештајем можете поставити завјесе пастелних боја, фокусирајући се тако на подручје прозора и додајући више свјетла околном простору.

   \ т
  • Која дужина завеса треба да буде? Дужина завесе директно зависи од стила ентеријера, неопходних функција и ефекта. Скраћене завјесе помажу у стварању угодне атмосфере, али неће штитити људе од сунца и странаца. Проширени модели помажу у стварању луксузније поставке, али се не препоручујукористити на висини плафона мање од 2,5-3 метра. Још увек постоји стандардна дужина завесе - са повлачењем до 5 цм од површине пода. Врло кратке завјесе, саставни дио дужине не више од четвртине прозорског отвора.

  • Шта да радим ако зона прозора није стандардна? При слању прозора нестандардних типова постоје проблеми са постављањем вијенца и избором модела завјеса. Међутим, за ову врсту прозора постоји начин уређења. Прозор за завесе је завеса са ролнама или римским завесама, а вијенац дизајна по наруџби - узимајући у обзир облик завеса. Стандардне прозорске завесе се постављају на углу прозора. Ако су неки прозори близу угла просторије, тј. Могућност експериментисања и креирања једне декоративне структуре на два прозора.

  Асхтиметријски, овални, веома уски или полумјесечасти прозори су објешени Ролсхтори, само њихов дизајн омогућује вам да причврстите завјесу на оквир прозора било које геометрије.  Фенг Схуи

  Фенг Схуи није само начин да се утјеши спаваћа соба. Ово је стил живота. Оријентална филозофија само потврђује да сва свјетлосна енергија улази у кућу кроз прозоре, а завјесе штите собу од негативних. Да би се створио складан ентеријер на фенг схуи, најбоље је изабрати зелену нијансу у спаваћој соби. Има опуштајући и здрав сан. Наравно, све зависи у великој мери од ваших преференција, али сматрајте да је то кориснопрепоруке

  \ т


  Дизајнер ће вам рећи како да одаберете ролетне у спаваћој соби у следећем видеу.