Зашто вам је потребна полица за саднице и како то урадити својим рукама

Да ли вам још увек није досадно годишње да уклоните вишак земље са прозорских клупица, да на њих ставите тешке кутије или потпуно неугледне посуде за саднице? Увек се брините када биљке падну, саднице се сломе? Ако се ради само о вама, онда бисте требали купити регални регал који ће постати незамјењив помоћник за вас.

За узгој савршено здравих и јакихсадницадобра мјешавина земљишта, правилна обрада и залијевање су недовољни фактори за његу садница. Већина неискусних па чак и вртлара са дугогодишњим искуством заборавља на тако важне компоненте као што су расвјета и температура у свим фазама узгоја садница. Доиста, ово питање ће бити решено полицом за саднице.

Важност сталка за саднице

Многи расту саднице на прозорској дасци или лођи, у ствари, све оне не расту добро, зашто би ти људи трошили на сталак за саднице? Тешко је расправљати са њом, међутим, са носачима за саднице направићете биљке још бољим условима за развој и раст.

Предности коришћења регала за биљке

1. Мобилност.Да ли у кући има мачке? И да ли стално баца лонце из прозорске полице или их ломи? Излаз је - полице за биљке. Можете га преуредити где год желите. Можете изабрати место где ће мачка уопште бити незгодна да јој се приближи.

2. Декорациа.Сваки сталак је уређен по свом нахођењу. То може бити одлична допуна дизајну стана.

3. Компактност. Сада не моратеПомислите како да се приближите прагу и не додирујте све кутије и лонце са цвећем. Само премјестите сталак на мјесто гдје вам то неће сметати.

4. Одсуство прљавих развода на прозорској дасције обавезна компонента било које саднице.

5. Бржи и квалитетнији раст садница.Захваљујући сталку можете створити оптималне услове за узгој садница. На прозорској дасци биљке се могу прегријати или обрнуто да се осуше. На полицама су већ створени оптимални услови за успешно клијање садница. На таквом дизајну можете подесити ниво осветљености. Осим тога, са оштрим промјенама температуре, можете преуредити сталак на другом погодном мјесту.

Врсте полица за саднице

Постоје два главна типа: прозор и под. Постоје две велике опције. Први је погоднији за оне који имају широке прагове који гледају на јужну страну. Друга верзија је свестранија. Сталак за прозор је врло згодан, али многе биљке не можете ставити на њега. Само четири полице се могу направити за саднице са ниским растом. Такође обратите пажњу на цену садница. Када купујете јефтине моделе, ризикујете добијање нискоквалитетне робе, полице које нећете служити две године. Када купујете полице, не заборавите на важност квалитета материјала. Ако је бар нешто неповјерљиво, онда је боље купити полицу за саднице мало скупље. Постоји још једна могућност - да је изградите сами.

Како изградити полици за саднице властитим рукама?

Прије свега, потребно је одредити његову величину. У овој фази, све зависи од ваших преференција. Када планирате висину полице, не заборавите да ће саднице бити веће. Ако планирате да инсталирате додатно осветљење, онда креирајте резервну област. Не заборавите да извор светлости мора ићи преко ивица полица тако да је осветљење завршено.

Стандардне величине регала (приближно 5 полица):

1. Висина производа је 1,5 м.

2. Длина - 1.1 м.

3. Висина полице је 0,5 м.

4. Ширина полица - 0,4 м.

Како одабрати материјал за израду полица?

Овај сталак може бити израђен од готово сваког материјала. Одлична опција за метал, можете користити нехрђајући челик, лим. Није лоше изгледати као полица од дрвета или пластике. Поузданост производа не зависи од материјала, већ од квалитета сталка.

Како направити позадинско освјетљење на полицама?

Најчешће се користе флуоресцентне лампе, које се причвршћују дуж средине полице. Вртлари су сигурни да је за полицу ширине од око пола метра довољно двоструке љаме 2 * 18 В. Наравно, што је већа полица, потребно је више осветљења.

Пазите!Ноћу, саднице не осветљавају. Најбоља опција за осветљење је да упалите лампу рано ујутро и угасите је пре спавања.

Ако се саднице у лонцима почну извлачити, можете је учинити "тамном ноћи". У ту сврху, сталак није наглашен, већ, напротив, прекривен тамном тканином за цјелинудан Да бисте подесили интензитет позадинског осветљења, можете да причврстите лампе на полицу или да их причврстите на ланце. Од стадијума раста биљака, ланци су затегнути или спуштени на потребну висину. Алгоритам креирања полица за саднице није сложен, само се морате придржавати одређене секвенце.

1. Инсталирајте постоље.

2. Направите крајеве и полице.

3. Поставите полице и причврстите лампе.

Поуздана решетка за саднице је кључ за успешно гајење биљака код куће. Међутим, увек будите опрезни да не дозволите грешке у овом, у ствари, тешком послу.