Зашто вам је потребан троструки вентил за грејање са термостатом?

Од огромног броја запорних вентила који се користе у систему грејања, постоји веома ретко употребљен елемент - трокраки вентил за грејање са термостатом. У облику изгледа као чај, али је дизајниран за потпуно различите функције. Како функционише тространи вентил са серво-ом и шта треба размотрити у овом чланку.

Принцип рада троструког вентила

Тросмерни вентил мешалице је инсталиран на тим деловима цевовода, где је неопходно поделити главни проток носача топлоте на 2 контуре:

 • са променљивим хидрауличним режимом;
 • са константом.

Најчешће је потребан константан проток за особу којој се расхладно средство испоручује високог квалитета иу утврђеним количинама. Његова регулација задовољава индикаторе квалитета. Што се тиче исте променљиве, она се користи за објекте где метри квалитета нису кључни. Овдје важну улогу има индикатор коефицијента квантитета. Другим ријечима, испорука топлог носача у овом случају врши се потребном количином.

Обратите пажњу! Један од елемената закључавајуће арматуре је аналогни уређај, који описујемо у овом чланку, који се назива двосмјерни вентил. У чему је разлика? Она се разликује од принципа рада. Чињеница је да један од елемената његове конструкције, кљун, не може преклапати проток флуида, који има константне хидрауличке карактеристике.

Шипка је стално отворена, подешена је на одређену количину течности. На основу тога,корисници имају могућност да добију потребан износ како у квантитету, тако иу смислу квалитета. Уопштено, овај уређај не може зауставити довод течности у мрежу са сталним хидрауличким протоком. Међутим, проток променљивог типа може да блокира, што омогућава регулацију притиска /протока.

Можете креирати један троструки вентил спајањем пара двосмерних. Али они би требало да раде у обрнутом режиму, тј. Када отварају један, други треба да се затвори.

Тросмерни вентил за топлу подну или другу намену ради са следећим редоследом:

 • до колектора, који је један од елемената топлог пода, доводи се топла вода;
 • степен загревања течности се одређује током његовог проласка кроз термореактивни вентил;
 • у случају када температура прелази постављени ниво, отворен пролаз из којег улази охлађена течност;
 • оба тока су помешана изнутра;
 • након што температура падне на задату границу, пролаз за хладну воду се затвара.

Недостаци трокраких вентила укључују могућност оштрог скока температуре који се може појавити када се покрене топла вода, што може имати негативан утицај на стање цјевовода током мијешања.

Троструки термостатски мешни вентил се користи за:

 • ако је потребно, преусмјеравање токова из различитих цјевовода;
 • да се мешају токови дијаметрално различитих температура, да би се добио протоктемпературе;
 • да динамички контролише смер протока да би се добио проток са стално подешеном температуром;
 • у водоводном систему, да се произведе проток са датом стабилном температуром;
 • у систему грејања је пријем одвојене јединице за мешање са стабилном температуром константне циркулације.

Са конвенционалним кугластим вентилом, можете га ручно подесити. Изгледа да изгледа као обични вентил, али има такву могућност као додатну опцију. Овај тип арматуре се користи за принудно ручно управљање.

За аутоматско подешавање се користи специјални трокраки вентил који је опремљен електромеханичким уређајем за промјену положаја стабла. Потребно га је прикључити на термостат како би се регулисао температурни режим у просторији.

Варијанте вентила за грејање

Без непотребних увода, рецимо да постоје два типа уређаја који се у принципу разликују од рада. Догађа се:

 • разведен;
 • мешање.

Принцип рада уређаја видљив је из његовог назива. Дизајн уређаја за мешање има два излаза и улаза. Ово је потребно да би се мешали различити токови течности да би се смањила његова температура. Иначе, ово је најбоља опција за подешавање жељеног режима за "топли под".

Сам процес контроле температурног режима је сасвим једноставан. Потребно је само знати каква је тренутна температура улазне течности како би сепрецизно израчунајте потребне пропорције сваког тока тако да добијете потребан излаз. Успут, уз правилну уградњу овог управљачког уређаја, он може радити на одвајању протока.

Дељење истог вентила дели један ток на два, на основу тога има један улаз и два излаза. Овај уређај се углавном користи за поделу топле воде у системима ПТВ. Иако се врло често може наћи у везивању гријача зрака.

Обе варијанте су веома сличне једна другој. Али када погледате цртеж, где су уређаји приказани у одељку, можете видети главне разлике. У уређају за мешање, кљун има један кугласти вентил. Налази се у центру и гледа на главни пролаз.

Сепаратор је опремљен са два таква вентила монтирана на излазима. Они раде на овај начин: један од њих је притиснут на седло, затварајући пролаз, док други отвара други пролаз у овом тренутку.

Метод контролирања модерних модела је:

 • упутство;
 • електрични.

Најчешће коришћени уређај је ручна метода контроле, изгледа као куглични вентил, али има три излазне цеви. Али модели са електричном контролом имају аутоматску контролу, која се углавном користи у приватним кућама. Његов задатак је да подели топлоту. На пример, корисник може да подеси температурни режим у просторијама, а носач топлоте ће бити испоручен у зависности од тога колико је простор од грејача уклоњен.Као опцију - можете га причврстити на топли под.

Троструки вентили, као и други уређаји, подељени су према притиску у систему и промјерима напајања. Све то је одређено регулаторним актима ГОСТ-а. А ако се ови захтеви не испуне, то се може сматрати грубим кршењем, посебно у случајевима када се односи на притисак унутар аутопута.

Где се користи овај уређај?

Тросмерни вентил, чији је принцип рада разматран раније, је широко распрострањен. На пример, такве варијанте као што су електромагнетни уређај или уређај са термалном главом могу се лако наћи у модерним аутопутевима, где је потребна корекција пропорција током мешања два одвојена тока течности, али то не би требало да смањи волумен или снагу.

Код куће је најпопуларнија термостатска направа за мијешање, која, као што је већ споменуто, помаже у регулацији температуре расхладног средства. Може се испоручивати и на цјевовод топлог пода и на радијаторе гријања. А у случају када је вентил опремљен аутоматском регулацијом, онда се контрола температуре проводи без икаквих проблема.

Пазите! Коришћење тросмерног система за грејање ради уравнотежења температурних разлика корисно је не само за удобност и удобност окружења, већ и за уштеду новца.

Закључак је да се регулацијом температуре расхладне течности на "обрнутом" положају грејног уређаја може значајно смањити запремина.Осим тога, повећава се и ефикасност самог система. Код неких система инсталација вентила је једноставно неопходна. На пример, у систему "топлог пода", овај уређај не прегрева подну облогу изнад ње је неопходно за удобне услове, чиме се лишавају непријатних осјета.

Управљачки уређаји ове врсте се такође користе у системима за снабдевање водом како би се добио стални проток са жељеном температуром. Најчешћи пример је уобичајен миксер, који омогућава подешавање температуре воде отварањем и затварањем вентила.

Критеријуми за избор за куповину

Треба имати на уму да приликом куповине обратите пажњу на техничке карактеристике уређаја, које укључују следеће:

 1. Пречник везе са грејном линијом. Најчешће овај параметар варира од 2 до 4 центиметра, иако већи део зависи од карактеристика система. Ако није могуће подићи уређај потребног пречника, онда морате користити посебан адаптер.
 2. Могућност монтаже серво уређаја како би се осигурао његов аутоматски рад. Ово је посебно важно када се вентил поставља на подни систем топле воде.
 3. Коначно, ово је капацитет гасовода. Под овим појмом подразумева се запремина течности која може да прође кроз њу одређено време.

На домаћем тржишту постоје многи произвођачи трокраких вентила.Избор одређеног модела зависи пре свега од:

 • тип механизма (и он, сјећамо се, може бити механички или електрични);
 • подручја употребе (ПТВ, ХВ, "топли под", гријање).

Најпопуларнији уређај је Есбе - шведски вентил из компаније која постоји више од стотину година. То је поуздан, квалитетан и дуготрајан производ, доказано у многим областима. Комбинација европског квалитета и модерне технологије.

Још један популаран модел је амерички Хонеивелл - прави замисао високе технологије. Једноставне контроле, удобност и удобност, компактност и поузданост - то су карактеристике ових вентила.

Коначно, што се тиче "младих", Валтец вентили су обећавајући уређаји - резултат заједничке сарадње инжењера у Италији и Русији. Сви производи су високог квалитета, продају се са гарантним роком од седам година. Разликујте оне који имају прилично приступачну вредност.

Монтирање вентила властитим рукама

Представљамо вам неколико шема за уградњу вентила за мијешање.

Схема, која се углавном користи у котларницама оних система гријања који су прикључени на хидраулични сепаратор или на колектор без притиска. Пумпа, која је у другом кругу, обезбеђује потребну циркулацију расхладног средства.

Пажња! У том случају, када се планира да се вентил директно повеже са заобилазницом извора расхладне течности, који се повезује са портом Б, онда ће такође бити потребно инсталирати вентил са хидросопровитиение, који ће бити еквивалентан сличној отпорности.овог извора.

Ако се то не уради, брзина протока расхладног средства на А-Б сегменту ће варирати у зависности од кретања залиха. Треба напоменути да ова инсталациона шема подразумева могући прекид циркулације расхладне течности кроз извор, ако је инсталација изведена без циркулационе пумпе или хидропусника у главном кругу.

Не препоручује се прикључивање вентила на колектор притиска или на систем грејања у одсуству уређаја, којима се пригушује додатни притисак. У супротном, проток расхладне течности ће озбиљно варирати.

Када је дозвољено прегревање, дозвољено је да се уклони вишак притиска помоћу краткоспојника који је монтиран паралелно са мешањем вентила у кругу.

Имплементација квантитативне регулације промјеном протока флуида - главна је функција података које изводи тросмјерни термопар. Користи се тамо где постоји могућност трансфера течности на "обрнуто", али је заустављање циркулације, напротив, веома непожељно. Представљамо и инсталациону шему која одваја трокраки вентил:

Важно! Слична шема повезивања постала је веома популарна у чворовима воденог и ваздушног грејања који су повезани са појединачним котловима.

Да би се спојила хидроизолација, неопходно је да губитак притиска потрошача буде једнак губицима на вентилу - балансеру у бајпасу. Овдје приказани круг треба користити за монтажу на оне цјевоводе у којима постоји прекомјеран притисак. Кретање течности се врши на рачун јаког притиска који се формира помоћуциркулациона пумпа.

Поједностављени елементи за мешање са температурном бравом

Аутономни тростепени вентил поједностављеног типа дозвољен је за уградњу у некомплицираним системима гријања приградских кућа, гдје топлина долази из ТТ котла. За рад не захтева термалну главу са температурним сензором, а тамо нема залиха.

Термостатски елемент који је уграђен у кућиште, подешен је на специфичну температуру расхладног средства на излазу, на пример. 50 или 60 оС (треба навести на телу).

Мешалица овог узорка увек одржава подешену температуру расхладног средства на излазу, ова инсталација се не мења. Стога постоје позитивни и негативни моменти када се користи таква арматура:

 • предност је јефтинија, за разлику од главе са главом. Разлика је око 30%;
 • је недостатак - не постоји могућност контроле загријавања расхладног средства. Ако су фабричка подешавања подешена на 55 ° Ц, тада ће увек обезбедити воду на овој температури ± 2 ° Ц;
 • пре куповине вентила за поједностављени дизајн, пажљиво прегледајте документацију за котао на чврсто гориво, обично означава минималну повратну температуру.

Термостатски троструки вентил - ово је веома корисна ствар у систему грејања у приватној кући, што омогућава да се ефективно користи загрејана течност и на тај начин уштеди гориво. Осим тога, овај дио омогућава и повећање трајања котлова на чврсто горивоигра улогу сигурносног елемента. С друге стране, није потребно обликовати вентил, гдје је, боље је увијек конзултирати стручњака који је добро упућен у то.