Зашто вам је потребан чвор за мешање за топле подове?

Данас, међу грејним системима који се користе у свакодневном животу, топли подови воде добијају на популарности. Повећана пажња потрошача на овај начин гријања је због високе ефикасности гријаних подова, посебно када је нагласак на квалитету унутрашњег уређења стамбених просторија. Радијатори гријања не изгледају увијек естетски, док је скривена вода у поду потпуно невидљива.

Мито у овом случају и уградња опреме за грејање. Правилним планирањем и усклађеношћу са свим потребним технолошким суптилностима, направити топле подове у сопственом дому је прилично реалан и ефикасан за свакога. Да би успели, довољно је да имате идеју о томе како ради топли под који долази са опремом. У процесу рада морат ћете се суочити не само с избором начина гријања расхладне текућине, већ и с избором и полагањем цијеви воденог круга и спојница опреме. Кључни елемент система гријања "пода топле воде" је чвор мијешања топлог пода.

Шта је опрема? Који је његов дизајн и сврха? Хајде да се позабавимо тиме, потребно је да будемо детаљнији.

Зашто подно грејање за грејни систем захтева дугме за мешање

Топли подови данас се могу наћи у практично свим стамбеним просторијама. Урбани станови, ако то допуштају пројектне карактеристике стамбене имовине, често се загријавају на сличан начин. Многе приватне куће, викендице, подови за воду су честа појава.Захваљујући карактеристикама дизајна, систем топлог пода може да се користи као комплетно, основно грејање стамбених просторија, као и као додатна опција грејања. Правилна инсталација, доступност одговарајуће опреме ће вам омогућити да користите водене подове уз максималну ефикасност. И то ће вам помоћи у томе, чвор мијешања за ваше топле подове.

Подови на топлој води су нискотемпературни системи гријања. За разлику од радијатора, неопходно је имати носач топлоте, чија температура варира у опсегу 35-550С, за нормалан рад кругова грејања воде. Вода која циркулише у систему централног гријања је много топлија, да не спомињемо носач топлине, који се загријава као резултат рада котла. Рад на припреми воде за контуре воде се врши помоћу чвора за мијешање. Осим тога, кроз систем колекторских улаза, носач топлоте се дистрибуира кроз топли подни цјевовод.

Напомена: Треба напоменути да је чвор мијешања или чвор мијешања неопходан када сте изразили жељу да се гријање у вашем дому врши помоћу гријаних подова. За друге опције грејања, ова техника није потребна.

Принцип рада јединице за мешање

Као и сви други системи грејања у којима се користи течна расхладна течност, грејање помоћу подова топле воде функционише по истој шеми:

 • извор топлоте (аутономни котао или централно грејање);
 • цјевовод за довод и повратак воде, то је контура воденаслаган у поду гријаног простора
 • уређаје и контроле контролне групе.

Вода се загрева на трошак котла или се доводи у систем из главне топле воде и централног грејања. У аутономној котловници вода се загрева на температуру од 75-950С, у систему КО је температура воде нешто нижа, 55-750С. Према санитарним нормама, идеална температура подног гријања би требала бити 310с, због чега се ствара простор за угодан боравак у котловници. Да би се постигли такви температурни параметри у воденој петљи, доводи се вода, загрева на температуру од 35-5 ° Ц. Торта лишћа узима додатну топлотну енергију, дајући оптималне температурне индексе на површини пода.

Да би се проток воде до круга воде довео до жељене температуре, постављен је чвор мијешања за топли под. У супротном, систем гријања на топлом поду ће бити губитак новца. Без подешавања температуре расхладног средства ваш под ће се претворити у врући тигањ, а бетонски естрих и подна облога ускоро ће постати неупотребљиви.

Важно! Треба имати на уму да је јединица за мешање способна да ради само ако обична вода циркулише у систему грејања.

Чвор је постављен у непосредној близини просторије за гријање, гдје су кругови гријања дошли на површину. Повезивање опреме врши се на обе цеви, на цевовод топле воде и на повратни вод. ИнКао резултат рада, претјерано врући кондензатор мијеша се са залеђивањем, умирује отпадну воду, дајући као резултат оптималну температуру воде за цијеви за гријање.

Важно! Ако вода у систему није толико критична за топлу подну вриједност, чвор мијешања није потребан. Ако аутономни котао ради на грејању и обезбеђује топлу воду за кућну употребу, без ножа за мешање је немогуће.

Биће прикладно рећи. Немојте мешати чвор за мешање и колектор. Први је скуп опреме, од којих свака обавља своје функције појединачно. Колектор је саставни део јединице за мешање и намењен је за сакупљање и дистрибуцију токова воде у систему грејања.

На основу конфигурације следи принцип мешалице.

Носач топлоте из извора топлоте улази у колектор. Присуство сигурносног вентила и термостата спречава слободно кретање топле воде. При високој температури воде, аутоматски режим је укључен. Улазни вентил се отвара и хладној проточној води се додаје вруће испирање течности у супротном смјеру. Када вода достигне жељене температуре, вентил се аутоматски затвара, заустављајући довод топле воде у систем. Овај процес се одвија непрекидно и непрекидно током рада система грејања.

Комплексност јединице за мешање

Принцип рада опреме је једноставан и разумљив. Друга ствар је који уређаји и опремаобезбеђује функционалност целог блока. Најједноставнија опција коју можете да урадите својим рукама је миксер опремљен колектором, сигурносним вентилом и циркулационом пумпом.

Први врши задатак расподјеле протока кроз водоводне цијеви топлог пода. Сигурносни вентил обезбеђује довод топле воде у колектор и контролу температуре грејне воде.

Циркулациона пумпа пријављује проток воде до жељене брзине, осигуравајући интензитет и уједначеност снабдијевања водом система топлих подова.

Сложенији дизајн мјешалице је цијели низ додатних елемената. Поред већ озвучених уређаја, колектор, сигурносни вентил и пумпа, у комплету уобичајеног миксера локације су:

 • Бајпас - елемент који штити вашу опрему од преоптерећења и прегревања;
 • дренажа, испусни вентил;
 • Сигурносни вентил;
 • вентилациони отвори;
 • Тхерморелле.

Нож за мешање треба да буде компактан дизајн који може успешно да се сакрије у колекторском ормару.

Напомена: ако је предвиђено да се топли подови опреми у неколико просторија, сваком од њих ће бити потребан посебан чвор за мешање. Можете инсталирати једну јединицу за све кругове гријања, само у овом случају је боље користити колектор с великим бројем улаза и додатни број сигурносних вентила.

Троструки и двосмјерни вентили се обично користе за опремање славина. Други је још увијек прихваћенкоји позива вентил. Због свог пуњења, термостата и сензора, вентил реагује на најмању промену температуре загревања воде у систему, отварајући или блокирајући довод воде.

Не препоручује се употреба двосмјерног вентила за гријање просторија с површином од преко 200 м2.

Тросмерни вентил има неколико функција. Захваљујући својој конструкцији, вентил је способан за извођење и мијешање. Захваљујући таквом уређају у јединици за мешање долази до мешања топле воде која долази из уређаја за грејање са повратком. Обично се за мешање примењује вентил са серво-погонима, који независно, у аутоматском режиму регулишу ниво мешања. Завршетком блока за мијешање са троструким вентилом заједно с регулатором који овиси о временским приликама, добит ћете потпуно аутоматизирани сустав контроле температуре гријања. Осим тога, трокраки вентил је дизајниран за рад на топлим подовима великог простора.

Ако желите да сачувате опрему, користите вентил за подешавање са подешавањем. Штедњом на аутоматизацији добићете додатни проблем. Када је ручно подешено, тешко је одредити оптимални проток расхладног средства у систему. Аутоматизација решава ове проблеме лакше и брже.

Монтажа јединице миксера. опције инсталације

Правилним одабиром компоненти, уз све потребне техничке услове, уградња миксера не би требала узроковати потешкоће. Одређивањем локације јединице за мешање,Симулирајући дизајн ормарића за сакупљање, започните монтажу.

За будућност. Контролна јединица за подно гријање мора имати слободан приступ. Иначе ћете морати наићи на потешкоће током рада.

Прво су повезани цевоводи који долазе из уређаја за грејање. Следи инсталирани колектор. На крају, систем може бити опремљен сензорима притиска, притиском и термометрима. Важно је одредити начин лоцирања чешља колектора. Начин на који је ваш систем грејања повезан са вашим системом зависи од тога како повезујете разводне сандуке. То може бити крајња веза или једноставна, горња и доња.

Боље је користити метално-пластичне цеви или полимерне материјале за довод топле воде. Ове компоненте су у стању да се носе са скоковима у систему и савршено подносе високе температуре.


Прикључивање опреме на водене кругове врши се у јасном редослиједу уз помоћ фитинга. На плаве улазне цеви се спајају цијеви, које слиједе хладна вода у супротном смјеру. На црвене цеви прикључује се водена цев која обезбеђује загревање пода у грејној просторији.

Ако планирате направити топли под за гријање великих просторија, требат ће вам циркулацијска пумпа. Велика дужина довода воде, велики број завоја и мали пречник цеви за грејање доводи до чињенице да је циркулација расхладне течности у систему приметно ослабљена. ИнсталледЦиркулациона пумпа осигурава нормално снабдијевање припремљене воде кругу гријања. Пумпа се препоручује на почетку јединице за мешање, где се испоручује цев и када се прикључи поврат.

Монтажа пумпе се врши у строго хоризонталном положају. Препоручује се инсталирање пумпи са неколико брзина. Овакви модели вам омогућују да ручно одредите потребан проток и интензитет протока.

У заточеништву

Након испитивања важности система гријања "пода топле воде", ножа за мијешање, начина на који то ради, можете рећи неколико ријечи о подешавању опреме. Без одговарајуће обуке, таква процедура је боље повјерити стручњацима - инжењерима топлине. Упркос чињеници да је уградња топлог пода и уградња славине којом се можете носити, прилагођавање регулаторне групе захтијева одговарајуће квалификације и знање.

За опште информације уочавамо неколико корака који су повезани са процесом конфигурисања миксера.

 • Боље је уклонити термалну главу или серво вентил тако да не утиче на подешавање јединице миксера;
 • Контролни вентил је подешен на максималну вредност од -0,6 атм, што тренутно не ради;
 • Положај балансирања вентила се подешава према прорачуну пропусне моћи;

Прорачуни ће бити приближно како слиједи:

Где, т1 је температура воде у цеви која се напаја из аутономног котла илиЦО системс;

испорука т2 је температура воде на улазу у водени круг;

т2обр је температура воде у повратку из петље протока воде;

К Т - стандардни коефицијент једнак вриједности 0,9.

Съдържание на податоци за израчуни со средни за операциа на автономен бојлер:

т1 = 95 ° Ц,

т2 деливери = 45 ° С,

т2бр = 35 ° Ц

Као резултат тога добијамо:

Ово је вриједност коју стављамо на балансирајући вентил.

Затим подесите пумпу, узимајући у обзир капацитет балансирања вентила и потребну брзину протока воде. Ако не можете да подесите пумпу на основу оптималних параметара, подесите је на минималне режиме рада. У будућности, када постане јасно да радна брзина пумпе није довољна, поново инсталирајте јединицу великом брзином.

 • Посљедња фаза укључује балансирање водене сексуалне петље. Са овим задатком се суочавају вентили за балансирање. Ако имате један огранак круга гријања, балансирање неће бити потребно.

Закључно, треба напоменути да је сакупљена јединица за мешање повезана са системом, што захтева обавезно везивање целокупног система грејања. Пратећи све потребне инструкције и препоруке стручњака, повјеравајући проведбу хидрауличких и термичких прорачуна специјалиста, можете рачунати на успјешан исход Вашег догађаја. Нож за мијешање, састављен према свим правилима, омогућит ће вашем кућном суставу гријања да ради што ефикасније. Поред тога, ви сте у суштиниПовећајте ниво удобности у кући и сопствену безбедност.