Зашто ми је потребна ињекциона хидроизолација зграда?

Стално присуство подземних вода и атмосферских падавина има негативан утицај на стање зидова и темеља зграде. Могуће их је заштитити од уништења помоћу хидроизолације конструкције. Један од начина ове заштите је хидроизолација ињекције.

Употреба заштите од ињектирања на објектима

Употребом ињекционе хидроизолације, постоји могућност да се створи или обнови заштита од влаге зграда било које сложености. Овај метод изолације се може користити на објектима који су већ у употреби.

Заштита од влаге убризгавањем може се извршити на следећим објектима:

 • елементи објеката који су испод нивоа земље. Може бити подрум или подрум, подрум или гаража;
 • зидови зграда од цигле или камена, подложни су активном утицају атмосферских падавина и температурних флуктуација;
 • бетонске или армиранобетонске зграде у којима се могу јавити пукотине услијед скупљања, вибрација или других вањских утјецаја;
 • камени лучни мостови;
 • подземне станице метроа, паркиралишта, повезивање тунела, резервоара и водених канала;
 • ископавања која треба поправити како би се осигурао даљи рад.
 • вештачке акумулације.

Да би се одабрала заштита од ињектирања од влаге, потребно је провести истраживање структуре, одредити степен утицаја влаге, дубину цурења подземних вода. На основу резултата студије потребно је изабрати неопходнепунилац за пумпање и одређује редослед акција.

Хидроизолација убризгавањем се врши у овим објектима током планираних или хитних поправки.

Предности и недостаци ињектирања зграда

Употреба ињекционе заштите је све популарнија. Разлог за то могу бити позитивне стране које се разликују:

 • Способност избјегавања великих поправака. Они могу настати ако је потребно за вањску хидроизолацију подземног дијела зграде.
 • Изолационе мере се могу спроводити како у фази изградње зграде, тако иу току њеног сталног рада. Нема потребе за ломљењем унутрашњег малтера, уништити плочице или друге материјале за завршну обраду.
 • Због својих карактеристика, заштитна мембрана након заптивања осигурава да нема цурења. Пумпајући изолатор може продирати у све слободне просторе.
 • Може се користити за хитне поправке на тачкама и за цурење воде.
 • Да ли је у стању да издржи значајан притисак воде, ниске температуре и њихове оштре падове.
 • У зависности од карактеристика пунила, време његовог стврдњавања може се смањити на неколико секунди. То је суштинска разлика у хитним поправкама.
 • Изолациони материјал нема нежељени ефекат на воду за пиће.

Што се тиче предности и недостатака, може се приписати брзини којом се заптивач испуњава. Осим тога, за извођење радоваињекције на зиду морају имати специјализован уређај. Убризгавање зидова може припремити специјалиста. Без знања и вјештина је немогуће самостално извршити ињекцијску заштиту објекта.

Суштина и начело ињектирања заштите од влаге

Технологија заштите зграда убризгавањем је једна од најједноставнијих, најефикаснијих и најсавременијих. Овај метод не дозвољава цурење зидова, штити спој шава, испуњава формиране ваздушне шупљине водонепропусним материјалом.

Основа мјера које треба провести је стварање слоја између влаге и елемената зграде (зидови, подруми, темељи темеља). Заштита се може извести на два начина: са спољне стране зграде или директно у грађевини.

Када се користи први метод кроз структуру изван посебне опреме, употребом пакера за игле се уводи мешавина. Изолациона смеша, због своје течне конзистенције, затвара спољашње пукотине и замрзава. Тврдоћа заштитне мембране зависи од употребе пунила. Мембрана у овој методи не само да има улогу изолатора против влаге, већ и јача структуру.

Да би се ојачала хидроизолација, извршавају се додатне рупе на месту спајања плафона и зида.

Код другог начина изолације, бушилице или перфоратори су опремљени са отворима за убризгавање на траженој дубини.Исто тако, као иу претходном поступку, специјална опрема која је користила пакер игле увела је смешу. Уведени пунилац испуњава празнину и замрзава.

Пунила за ињектирање хидроизолације

Развијено је неколико типова пунила за обављање ињекционих хидроизолација. Свака од њих има своје карактеристике и сврху.

Полимерни полиуретански гел

Висока ефикасност и ниска цена. Најчешће се користи за ињектирање изолације. Од судара са влагом може се повећати запремина за 18-20 пута. Одликује се чињеницом да може запушити све поре, пукотине и друге слободне просторе без остављања влаге за даље продирање.

Када се полиуретански гел пумпа у суху шупљину, формира се хомогена чврста компонента која чини једну цјелину са зидом.У присуству течности формира се чврста пена. За ињектирање водонепропусности при ниским температурама користи се катализатор. Користи се и када је вода под притиском. Наношење катализатора омогућава да се пунило замрзне у року од 10-12 секунди.

акрилатни гел

Ексципијент на бази акрилне киселине. Најчешће се користе у оним случајевима када је потребно извршити ињекциону хидроизолацију од утицаја флуида под притиском. Акрилатна заштита у овом случају долази у контакт са земљом и шири се дуж зида. Ствара се заштитни филм који штити зграду од протока вањске воде. За креирање таквог филма пожељно је нанијети акрил пунило, што је инхерентна еластичност и мекоћа.

Гелови направљени на базиполиуретан или акрил су поузданији материјали за заштиту од влаге. Њихово стврдњавање настаје у контакту са течношћу. Другим речима, присуство воде је катализатор у коме течни гел постаје чврст.

епоксидно пунило

Ово складиште се може замрзнути само ваздухом. Композиција се замрзава током испаравања смола и других елемената. Неприхватљив контакт таквог течног пунила. Не може се користити за хитне поправке. Такве карактеристике ограничавају његову примену.Употреба епоксидних депонија је могућа само на објектима који имају суву површину. Позитивне особине укључују чињеницу да се након очвршћавања епоксидног пунила повећава чврстоћа зграде.

Мицроцемент

Ово пунило је направљено у облику цементно-песковите мешавине. Одликује се добрим попуњавањем шупљина и пукотина. Карактеристична је могућност обнављања структуре зграде.

Методе заштите од ињектирања од влаге

Специјалне рупе за пуњење, назване рупе, користе се за снабдевање пунила унутар или изван конструкције. Снабдевање пунила до отвора може се извршити на два начина: убризгавање под притиском или уобичајено лежиште.

У уобичајеном заливу, прилив пунила у зидани материјал се одвија под сопственом тежином.Ако се залив врши у зиду конструкције, онда је потребно извести отворе са зида под углом од 30 до 45 степени у односу на под.Пуњењепунило се изводи у отворима по принципу: одоздо према горе. У овом случају, тежина пунила треба да се повећава као прелазак из доње рупе у горњи. Импрегнација зидова се дешава током дана. Овај метод се не може користити ако пунило служи за брзо затварање складишта или хитне поправке.

Снабдевање пунила под притиском врши се коришћењем посебне опреме. Овај метод се користи код ињектирања зидова или бетонског зида, у присуству цурења воде под притиском, разлика у цементним фугама. За попуњавање пунила, отвори се израђују до 1,5 цм у пречнику и у кораку њихове инсталације не више од 50 цм.

Недостатак овог начина пумпања је немогућност извођења радова на температури од плус 5 степени или нижој.

Редослед рада на заштити од влаге

Квалитет изолације ињекције у великој мери зависи од припреме површине, избора пунила, поштовања технологије рада.

Хидроизолација убризгавањем се врши следећим редоследом:

 • Зидове и таванице зграде треба испитати на присуство пукотина или места могућег продора подземних вода. Присуство унутрашњих пукотина одређено је употребом специјалних ултразвучних инструмената.
 • У означеним подручјима потребно је бушити рупе, пречника 1,5-2,0 цм у корацима од 30 до 50 цм.Пречник отвора се одређује у зависности од величине и густине изолације која се планира инсталирати. Ако се планира заштита од удара тлачне воде, препоруча се извођење додатних рупа. Рупе се изводе на дубини од 2/3 дебљине парцеле, која ће бити изложена хидроизолацији. У случају пукотине у зиду, рупе су избушене по цијелој линији.

 • Пакери се убацују у рупе. Пакер - цев од метала или полимерног материјала, са славином на крају. На славину се причвршћује црево које напаја из хидро-заштитног пунила.
 • Након отварања славина на Пацкеру, пунило се сипа у или изван структуре под притиском или у конвенционалном заливу.
 • Ако рупа не пређе и пуњење се врши под притиском, онда не би требало да пређе 0,5 мПа. То ће бити довољно за потпуно и сигурно пуњење шупљина и пукотина у зидовима или темељима.
 • 6. Након што се увјерите да је пунило замрзнуто, пакери се извлаче из рупа.
 • Вишак пунила са унутрашње стране зидова или пода се уклања кухањем површине за завршне радове.

закључак

Прописана процедура за провођење ињектирања изолације и препоручених пунила помоћи ће у заштити објекта од притиска воде и вањских падавина. Начин ињектирања заштите зграда од влаге подразумијева присуство стручњака са потребном опремом и прорачуном. То ће узроковати одређене финансијске трошкове, али ће брзо и поуздано штитити зграду.

Пре него што пређемо на таквеметод заштите, потребно је размислити о свим позитивним и негативним аспектима који ће настати у обављању посла. Хидроизолација убризгавањем - помоћи ће вашој структури да издржи много година.