Зашто и зашто вам је потребан магнезијум анода у бојлеру за суву воду (Аристон)

Често су власници бојлера суочени са потребом за чишћењем резервоара од олоша и рђе, током којих треба заменити магнезијумску аноду. Какав је то елемент котла и какву улогу треба дати сваком ко има бојлер у кући.

Пхото 1 Магнезијум Андониум за бојлер

Магнезијум анода за бојлер: шта је потребно?

Главни материјал који се користи за производњу унутрашњих резервоара је нерђајући челик, који је, пак, легура гвожђа са угљеником. Када се загрева, кисеоник у води почиње да се истиче, у интеракцији са капацитетима челичног резервоара, што резултира формирањем оксида. Због тога, за заштиту унутрашње површине бојлера, произвођачи користе заштитну емајл, која продужава животни век производа и чини га безбедним.

Пхото 2 Процес настајања оксида на аноди

Не постоје идеални материјали, стога, уз стално коришћење бојлера, температурне флуктуације изазивају појаву пукотина у заштитном слоју, што доводи до почетка процеса оксидације.

За заштиту зидова од разорног дејства корозије мора се уградити посебна магнезијумска анода. Ова шипка је направљена од нерђајућег челика са слојем магнезијумске легуре. Причвршћивање се врши уз помоћ навојног дела у близини грејача.

Видео 1 Уклањање и чишћење Тена, замена магнезијумске аноде - водич корак по корак

Ако замислите шта је унутраНа бојлеру нема аноде, процес формирања галванске паре почиње на унутрашњој површини резервоара, што доводи до убрзане корозије и разарања резервоара.

Потенцијал материјала унутрашње површине резервоара је знатно мањи од потенцијала других материјала производа. Приликом уградње магнезијумске аноде са ограничењем потенцијала испод површине резервоара, главни оксидациони процес је на њему, тако да котао неће почети да хрђа изнутра. Другим речима, у одсуству аноде, његова улога обавља сам тенк.

Ако узмете аноду која још није коришћена, која је унутрашњи део котла, изгледа као шипка сивкасте боје, са грубом површином. Након неког времена рада бојлера на штаповима, постоје трагови корозије, али спремник ће остати нетакнут. Ако сте током планиране инспекције резервоара уочили да је више од 50% аноде прекривено дубоким кратерима, а сам материјал се мрви, обавезно га замените новим, али са свим параметрима првог.

Зашто користити магнезијумску аноду?

Неки људи се питају зашто се магнезијумска анода користи у бојлерима. Значење је да магнезијум има мали потенцијал. Поред тога, магнезијум је довољно јефтин да кошта, тако да је профитабилан и довољно ефикасан да га користи. Када дође у контакт са магнезијумском штапом, сол неће нестати, већ ће једноставно остати на својој површини.

Слика 3 Наношење соли на магнезијумску аноду

У процесу замене аноде, истовремено треба уклонити олош са зидоварезервоар и грејни елемент који ће значајно продужити период рада бојлера и значајно побољшати квалитет добијене топле воде.

Корисни савети

Да би ваш бојлер увек био у реду и функционисао дуго времена, треба да предузмете следеће препоруке:

  • Без обзира на то када се котао користи, стално прати његово стање, ако је током његовог рада присутан благи пролаз, то указује да је грејни елемент већ покривен скалом и да је потребна хитна замена;
  • Успон соли - то ће бити у сваком случају, без обзира на квалитет воде, али када је сол превише, чак и најпоузданија и најквалитетнија анода се не може носити с њом, стога је потребно провјеравати чешће него једном годишње;
  • Провјеравајте аноду с времена на вријеме, односно његову истрошеност, прву инспекцију отприлике 6 мјесеци након куповине, а ако пронађете и најмање трагове трошења, треба извршити замјену;
  • Ако у котлу нема аноде, строго је забрањено покретање у рад. Неке замене често укључују бојлер, без обавештавања о новом елементу, одлагање за касније, али вреди се сетити да је анода јефтина ставка, али последице рада без ње ће вас коштати много више;
  • У процесу замене сви водени вентили морају бити затворени и струја искључена.

Произвођачи бојлера препоручују њихово чишћење од скале најмање једном годишње. Активним радом могуће је и чешће, као и константно коришћење котловадоводи до појаве плака и шљама, који се таложе на зидовима резервоара. Наравно, то доводи до пропадања бојлера, док ће превентивно тестирање и замена магнезијумске аноде помоћи да се значајно повећа животни век котла и уштеди новац на поправкама.

Како очистити бојлер и заменити магнезијумску аноду

Узимајући у обзир да је током времена акумулациони бојлер покривен бомбардовањем кречом, треба га редовно чистити (најмање 1 пут у годину и по дана). Овдје ћемо вам рећи како замијенити магнезијску аноду властитим рукама.

Који су знаци контаминиране Тене:

  • котао се често укључује и искључује;
  • једва чујни пролаз током рада;
  • вода се не загрева или се споро загрева.

Ако је ТЕН прекривен бомбардовањем вапном, потребно је више времена и, према томе, потрошња електричне енергије за загријавање воде.

Без обзира на то које предузеће имате бојлер, процес чишћења Тене и његовог уклањања, у принципу, није много другачији.

За почетак, потпуно искључити котао из мреже и блокирати довод хладне воде. Потпуно лебди кроз место снабдевања хладном водом. Боље је повезати црево јер ће проток воде бити неконтролисан и све ће се сипати.

Када је сва вода изливена, са крстастим одвијачем, одврните и уклоните заштитни поклопац. Након што га извадите, снимите грејни елемент са свим везама да бисте вратили све што је било.

Онда све искључиМатице, узети сензоре и прирубницу. Нежно тресе ТЕН и извади га. Не заборавите да ставите посуду како бисте спојили воду.

Ако ТЕН ради, лако га је очистити. Да бисте то урадили, користите раван одвијач за врло уредну сцену. Када се чишћење врши редовно, плак се још увек не стврдњава и лако се уклања, иначе ће се морати растворити у лимунској киселини. Да би се то урадило, растворити 50 грама лимунске киселине у литру воде и потопити за дан-два ТЕН, након чега одвијач уклања плак.

Након што се ТЕН очисти, магнезијумска анода се искључује и умеће нову. Монтажа се врши обрнутим редоследом, сви сензори се спајају, ослањајући се на претходно направљену фотографију. Провјерите рад Тене тек након што је бојлер напуњен водом и провјерите да нема цурења.