Зашто је ЛЕД трака загријана?

Када купујете ЛЕД траку, то је ретко питање колико ће се тешко загрејати током рада. Главне детерминанте избора су: цена, боја сјаја, дужина, снага и степен заштите од влаге и прашине. Купац заборавља на гријање и лијепи ЛЕД траку на неспремну базу. Зашто? Одговор на ово и многа друга питања можете наћи у овом чланку.

ЛЕД траке и њихово грејање

Од масивног појављивања првих ЛЕД трака на чиповима као што су СМД 3528 и СМД 5050, требало је око 10 година. За то време научници су успели да повећају светлосни учинак кристала неколико пута, уз очување минијатурних димензија ЛЕД-а. Тако су се појавиле високо ефикасне светлеће диоде СМД 3014, СМД 2835, СМД 5730 и њихови деривати, који се данас успешно користе у производњи ЛЕД трака.

Нажалост, данас научници не могу постићи ефикасност ЛЕД-а близу 100%, тако да се велики дио енергије још увијек расипа у облику топлине. Након повећања трансмисије светлости, кристал зрачи растом потрошње енергије и, као последица тога, повећањем снаге која иде на топлоту. Другим речима, ЛЕД-ови су почели да се загревају. Нажалост, у техничким спецификацијама за водене траке нема информација о количини топлотне енергије и препорукама о потреби да се она инсталира на површину добре топлотне проводљивости.
Колико је јака ЛЕД трака загрејана? Одговорити на ово питање је неопходнопогледајте на датасхеет на ЛЕДс инсталиран на флексибилну подлогу у овом производу. Одређени параметар у загревању светлосне диоде је расипање снаге. Што је већа његова вриједност, то више топлине додјељује кристал.

Следи снага расипања најистакнутијих типова СМД белих ЛЕД диода које се користе у ЛЕД тракама:

  • СМД 3528 - до 100 мВ;
  • СМД 5050 - 300 мВ;
  • СМД 3020 - 100 мВ;
  • СМД 3014 - 150 мВ;
  • СМД 2835 - 500 мВ;
  • СМД 5630 - 500 мВ;
  • СМД 5730-1 - 1000 мВ.

Ово показује да је снага неких ЛЕД-ова порасла неколико пута у поређењу са пионирским СМД 3528, што јасно доказује потребу за монтажом на површини која проводи топлину.

Савјети за будуће купце

Снага расипања није једини фактор на који зависи колико се ЛЕД-а загрева током рада. Једнако је важан и радни простор кристала, односно степен заштите од влаге, број ЛЕД диода у једном метру и температура околине.ЛЕД траке са високим степеном заштите од влаге и прашине (ИП65 и више) не би требало да се користе на местима где то није потребно. На пример, инсталирање водоотпорног дела у кухињи који може случајно да добије воду за прскање је неоправдано. Повишена температура околине и заштитна силиконска љуска знатно отежавају уклањање топлоте из ЛЕД диода, што доводи до прераног губитка њихове светлости. Много ефикаснијеКористите лед траку са заштитом ИП33, фиксирану унутар алуминијумског профила са дифузором.

Требало би користити ИП65 траку и треба је користити у отвореном вањском окружењу с високом конвекцијом. На пример, подешавање дна аутомобила, спољно оглашавање.

Са средњом и великом густином инсталације (60-120 ком. /М), топлота коју емитује светлећа диода протеже се до елемената постављених један поред другог. У идеалном случају, температура укључене и загријане траке за пола сата (без обзира на врсту) не би требала прелазити 45 ° Ц, то јест, требало би да буде топло. Ако се загреје, мора се дефинитивно поставити на алуминијски профил.

Покушаји да се искључи прегријавање СМД чипова довело је до проналаска ЛЕД трака и модула који представљају симбиозу ЛЕД траке и радијатора. Иако немају флексибилност, али у многим ситуацијама могу замијенити траку.

У закључку, желио бих подсјетити још један фактор који би могао изазвати прегријавање. Ово је производ ниског квалитета. Неки произвођачи намјерно прецјењују потрошњу енергије СМД ЛЕД диода како би јасно показали високу свјетлину својих производа. Као резултат таквих трикова ЛЕД диоде у врпци се брзо прегријавају, што се одражава у наглом смањењу излазне свјетлости. У овом случају, излаз је само један - позадинско осветљење ће морати да се преради.