Замахни од метала својим рукама

Наравно, могу се купити вртне љуљашке из продавнице метала у специјализованој продавници, али их учинити занимљивијим. Постоје многе опције дизајна, тако да кућни произвођач може безбрижно да узме готове цртеже, да их користи или да их усаврши, уводећи своје оригиналне идеје.

Љуљашке за љето могу бити направљене од дрвета, метала и уопште од било каквих импровизираних материјала. Металне конструкције се разликују по издржљивости, трајности и поузданости, а то је управо оно што је потребно за игралиште. Истина, за почетак је потребно одлучити гдје ће бити љуљачка, коме је то више потребно: за одрасле или дјецу, било да се ради о стационарном или преносивом, да ли треба направити надстрешницу изнад сједала.

Потребни алати и материјали за израду љуљачке

Уз неопходне материјале и алате, инспирацију и вјешту руку, могуће је изградити оригинално мјесто одмора у било којем мјесту сеоске куће. Да бисте својом руком направили вртну опрему, морате припремити сљедеће алате:

 • коже за металне површине;
 • лопату и бушилицу;
 • Бугарски за сечење метала;
 • мешалица за бетон или велики капацитет за мешање раствора;
 • кључеви, матице и вијци;
 • апарат за заваривање и електроде до њега;
 • чекић.

Биће потребни материјали:

 • металне цијеви округлог пресјека (промјер не мањи од 1,5 инча);
 • схарикопсхипники;
 • углови од челика;
 • песак, дробљени камен, цемент (М400) ивода за припрему раствора;
 • седишта (даска, лава, лим);
 • боје и антикорозивне премазе.

Цртеж и његов опис

Приликом састављања цртежа морате правилно израчунати величину љуљачке и количину материјала. Ако се планира опремање породичног типа љуљачке до колибе, тада се величине израчунавају на основу сљедећих параметара:

 • ширина клупа по особи (60 до 40 цм);
 • висина седишта (око 50-55 цм, тако да би било погодно да се љуља, кочи и устане);
 • удаљеност од седишта до раскрснице (рачунајући појединачно како не би ударали главу о оквир кад стојите и од тога да ли ће стајати).

Ако је потребно направити висеће љуљашке, онда је удаљеност од ивица клацкалице до бочних шина дефинисана као:

 • 15-20 цм са ланцем типа 2-4 и 404;
 • 25-30 цм за остале ланчане привјеске;
 • 35-40 цм са суспензијом ужета.

Чињеница је да ће се уз снажно љуљање сједиште помакнути на бочне стране и моћи ће ухватити или ударити носаче. Ово је прилично опасно. Стога, ова тачка мора бити узета у обзир.

Неколико варијанти цртежа (кликните за увећање)

Почетак рада

Многи туристи су заинтересовани за изградњу љуљачке тако да су сигурни, издржљиви и имају атрактиван изглед. За почетак, морате одлучити о локацији структуре. Затим направите ознакуи ископајте 4 удубљења или ровова, у зависности од тога како ће љуљашке бити причвршћене за земљу. Фото љуљашке испод:

Дизајнерске бочнице су најбоље направљене од А-облика, тако да ће бити издржљивије и поузданије. Иако је могуће припремити оквир од појединачних стубова, ојачати их угловима испод. Често, уз помоћ заваривања, направите доњи правоугаоник, на који вертикално поставите два троугла са џампером (као слово А). У овом случају, љуљачке су покретне. Ако то не урадите, дно повезује правоугаоник, онда би сталци требали бити добро бетонирани.

 1. цроссбар

Заварени трокути се повезују са хоризонталном шипком. Готова конструкција бочних зидова и укрштања се ставља у припремљене јаме или ровове и излаже строго вертикално и хоризонтално. У исто време, помешајте бетон који се продубљује. Да би се наставио даљњи рад, потребно је сачекати да се бетон потпуно замрзне.

 1. сеат

Пре постављања седишта, морате поново проверити да ли је дрвена љуљачка тачно постављена. Одрасли љуљачке - ово је обична клупа за врт, само без ногу. За децу је пожељно да направите једно или двоструко седиште. Седиште можете изабрати по жељи. Пожељно је ојачати га одоздо.

 1. ланци

Висеће летве из ланца нису скупе, али имају бројне предности: јаке су, не успоравају пумпање, имају примјетне знакове погоршања када не успију, тако да могу бити правовременето реплаце За дечја љуљачка боље је узети ланце малог калибра како би се елиминисала вероватноћа да се прсти стисну.

 1. паинтинг

Након инсталације потребно је одмах обојити одговарајућу боју. Поред непосредног побољшања изгледа љуљачке, боја ће заштитити метал од рђе и корозије.

 1. Руст цонвертер

Да би се метална конструкција заштитила од корозије до максимума, користи се претварач рђе - специјално дизајнирана композиција која чини јак заштитни филм. По правилу се користи као интермедијер, спојни метал и боја.

Неколико савета у видео снимку за израду свингаМере безбедности

У случају лоше дефинисане и ломљиве инсталације металних замаха, танке металне цеви могу, након неког времена, да искоче из земље или да се разбије преко површине обложене бетоном. Због тога се препоручује да се ураде са потпорним оквирима у облику троугла и да се доњи део бетона затвори у ров.

Љуљашке треба израђивати од округлих цијеви, а не из профила!

Према сигурносним техникама, када се користе вртне љуљашке иза и испред, мора постојати слободан простор од најмање 2 - 2,5 м. Одсуство истурених елемената смањује ризик од повреде приликом употребе.

Самопроизведене љуљашке од метала без заваривања и бугарски неће радити. Стога, када радите је потребноПри раду са електричним апаратима, придржавајте се свих сигурносних правила. Посебно треба обратити пажњу на сигурносне мјере ако се ради о дјечјим љуљачкама.

закључак

Уградња металне љуљашке за врт властитим рукама није посебна потешкоћа. Они који барем мало разумеју конструкцију и могу руковати инструментом, овај рад ће изгледати занимљиво и једноставно.