Заливање у стакленику пластичних боца: 7 предности

Можете покушати да подигнете капање наводњавањем стакленика уз помоћ пластичних боца са својим рукама. Али понекад је организовање веома тешко и скупо. Али наводњавање капањем рјешава све те проблеме.

Шта је наводњавање пластичним боцама у стакленику

Заливање пластичних боца се зове капање. Његова суштина лежи у продирању влаге у земљиште капљицама и постепеном продирању у коренски систем биљке. У овом случају, стварање наводњавања кап по кап има неколико опција за извршење.

Постоји неколико начина за инсталацију капања наводњавањем помоћу боца

Начини организовања заливања боцама:

 1. Стварање капљица које су укопане у земљу поред кореновог система сваке културе.
 2. Изградња траке која пролази дуж цијелог стакленика. Једна страна система је прикључена на довод воде, а друга на утикач. Вода је спор када се вода укључи.
 3. Системи за наводњавање који имају прилично високе трошкове.
 4. Самопроизведена верзија капсуле са гуменим цревом са више рупа.
 5. Капаљке од боца са великим бројем рупа.

Најновија верзија је најпрофитабилнија и једноставнија. Често га користе туристи, јер је залијевање боца једноставно организовано и истовремено је могуће уштедјети не само на дизајну, већ и на кориштењу воде за наводњавање. Такође, влага се равномерно распоређује, што искључујепреливање биљака.

Капљевито наводњавање може значајно уштедети време. Било који други систем захтева сталну контролу, али са тамно зеленом опцијом, не можете трошити много времена и времена на сервисирање механизма.

За постројења, наводњавање капањем има неке предности. Због протока воде директно до корена културе расту брже. У исто време, коренски систем се не зноји.

Индекс влажности са таквим наводњавањем остаје стабилан. Земља је сува, јер вода не долази у додир са површином земље. Као резултат, у стакленику се смањује вјероватноћа развоја паразита и формирање корова.

За и против заливања пластеника са боцама

Капљевито наводњавање има озбиљне предности. Али то такође има довољно негативних страна. Морате се упознати са свим овим и креирати властиту објективну процјену боце.

За организацију заливања потребно је велики број обичних пластичних боца са поклопцима и шавом

Предности капања наводњавања:

 1. Можете креирати механизам својим рукама. Ово не захтева одређена знања, алате и материјале. Једноставно се опскрбите старим пластичним боцама.
 2. Ово је опција са највећим буџетом. Главни материјал је материјал који се може рециклирати.
 3. Наводњавање боца је веома једноставно за употребу и не захтева много времена.
 4. Метода вам омогућава да уштедите на потрошњи воде. У исто време, никакав пад неће бити узалудан, јер вода одмах долази до корена биљке.
 5. Вода је равномјерно распоређенау земљи, што омогућава да свака биљка буде потпуно засићена.
 6. У боцама воде брзо се загрева до жељене температуре.
 7. Ако је потребно, капање за наводњавање може се лако поправити заменом оштећених елемената. Такође можете лако да раставите систем.

Али постоји неколико минуса. Њихов ред је мањи од плусева, али јесу. Прије свега, треба напоменути недостатак практичности кориштења ове методе за велике стакленике.

Опција капања неће заменити потпуно залијевање. Ово је добар систем за кратко време за мале баштованке.

Није увек могуће користити опцију боца. Он неће моћи да замени потпуно заливање. Поред тога, наводњавање се може користити у сјајним и тешким земљиштима. Дизајн једноставно неће моћи да функционише у таквим условима.

Припрема за организацију наводњавања у стакленику кроз боце

Главни материјал за наводњавање капањем је пластична боца. Прије рада потребно је одредити њихову оптималну величину. Зависи од врсте културе, јер неке биљке захтијевају интензивније наводњавање, док друге захтијевају мање влаге. Такође, у овом броју потребно је ослонити се на климу у региону и учесталост посета стакленику поред летње резиденције.

Заливање од пластичних боца је веома популарно јер је сасвим могуће да га направите својим рукама

Потребни алати за рад:

 • пластичне боце;
 • комад тканине од памука или најлона;
 • Сховел;
 • владар;
 • Схило.

Употреба малих боца је неудобна. Често ћете морати посјетити стакленик за текуће прскање. Најпреправније бирајте капацитете за означавање у 1,5 или 2 литре. Ако су усеви веома влажни, онда ћете морати да користите велику боцу од 5 литара. Али велике димензије су неудобне.

У стакленичкој води је много брже него извана. Али у исто време могуће је брже добити усеве, што компензује знатне трошкове течности.

Многи људи су заинтересовани за сврху ткива у наводњавању капањем. Но, чињеница је да су отвори у боцама често пуни земље, а вода не може проћи и потпуно извршити своје функције. Тканина је омотана са спољашње стране боце и постаје нека врста филтера.

Такође је потребно унапред размислити о броју рупа у боци. Све зависи од својстава земљишта. Ако јако упија влагу, онда морате направити више рупа.

Можете отворити рупе помоћу врућег чавла или шивати. Бочице саме требају бити постављене на основу једне биљке по контејнеру. Али за културе које заиста не воле, можда ће вам требати само једна боца за неколико садница.

Различити начини капања бочице властитим рукама

Укупно постоје 4 опције за самостално уређење капања наводњавања код куће. Један од начина је да се боцу потпуно закопају у земљу. У овом случају, потребно је одредити капацитет по дну према доље.

Влажење тла помоћу умочене пластичне боце је идеалноалтернатива наводњавању на уобичајени начин

Фазе инсталации кап по кап наводнениа с полној резервоар резервоара:

 1. Копа се ископава на или близу сваке биљке. Његов пречник је једнак пречнику контејнера, а дубина је 10 до 15 цм.
 2. 3-4 цм од грла бочице треба да остане напољу. Због тога је важно да се тај интервал мери пре урањања.
 3. Затим морате отворити рупе у боци без додиривања горњих димензија.
 4. Следећи корак ће бити замотавање бочице са крпом.
 5. Затим спустите боцу на земљу и закопајте је.
 6. Врат би такође требао прекрити тканину тако да не буде више смећа.

Сљедећи начин је спуштање боце на тло са вратом према доље. Да бисте уредили ову опцију, рупе у контејнеру треба једноставно урадити на другој страни. Рупе су направљене у самом хауби. Мораће да сече дно боце. Копање рупе у овој методи је мало једноставније.

Када потпуно потопите боце у земљу да бисте спречили испаравање влаге, можете носити поклопац на врату. Истовремено, у њој треба направити рупе, тако да се амбалажа не распада када вода оде.

Трећи метод подразумева обешење бочице преко усева. Припрема боце у овом случају је слична другој методи. Потребно је пробушити поклопац и одрезати дно. На дну контејнера морате направити пар проврта. Затим се боца инсталира на удаљености од 35 до 50 цм од тла. Важно је да заливање не долази на лишће, већ на стабљике.

Заливање у стакленику кроз пластичне боце (видео)

Капљично наводњавање је веома популарно међу туристима. Ово је јефтина опција која се може самостално организовати. Осим тога, не захтијева сталну пажњу и бригу. Можете залити воду у флаше и оставити на недељу дана, ау то време биљке ће бити равномерно пуњене влагом.