Захтеви за проводнике за уземљење: шта треба да знате

Захтев за уземљење жица

Уземљење је један од битних елемената сваке електричне инсталације. Његова главна сврха је заштита од индиректног контакта са дијеловима електричне инсталације који су под напоном. Индиректан је додир дијелова опреме који под нормалним увјетима нису под напоном, на примјер, кућишта мотора, трансформатора или чак оловка сушила за косу.

Али због кршења изолације дијелова (жица) који преносе струју, они могу бити под стресом. Управо ради заштите од таквих прилика и предвиђене су заштитне земље.

мало теорије

Обичан човек, који није нарочито у стању да базира електротехнику, тешко је разумети у свим овим нијансама. Нарочито када почну да раде са таквим концептима као што су уземљење, уземљење, тупо уземљење или ефективно уземљени неутрални. Стога, за почетак, покушајте да објасните суштину свих ових знакова на приступачном језику и дефинишете главну сврху с којом су замишљени.


Неутрал Елецтрицал Екуипмент

 • Постоји пет главних схема за повезивање неутралне електричне опреме.Неутрално се назива заједничка точка намотаја електричне опреме прикључене на звезду. Веза звезде је код три намотаја повезана са одговарајућим фазним жицама, а крајеви ових намотаја су међусобно повезани - неутрални.
 • У тачки повезивања крајева ових намотаја, под идеалним условима, потенцијал ће бити нула.Исти потенцијал има земљиште. Дакле, користећи аутобус или диригентИзводи се неутрално уземљење жице. Обично се повезује са специјалном сабирницом стационарног прекидача за уземљење.
 • Такав систем се назива ТН или систем са тупом уземљеном неутралном страном.У нашој земљи, он се обично користи у електричним инсталацијама до 1000 В и подијељен у три подврсте.
 • Али пре него што почнемо да анализирамо ове подврсте, одредимо шта је нула и заштитна жица.Као што је наведено у упутству, проводник спојен на неутрално се зове нула или неутрална жица. У круговима се ова жица обично означава - "Н".

Разлике приликом демонтаже и уземљења

 • Поред тога, постоји и такозвани заштитни уземљивач.Означава се са "ПЕ". Користећи ЦОП 066 1 стезаљку уземљивачке жице за уземљење или други сличан тип прикључка, он се повезује са земљом и са телом опреме, чиме се обезбеђује нулти потенцијал на кућишту. Али, као што се сећамо, у мрежама са мутном уземљеном неутралном, она се такође повезује са земљом.

Управо на овом услову постоје три типа веза у ТН мрежама:


Систем ТН-С

Прва опција је ТН-С. У том случају, до неутралне жице је повезана једна жица, а друга жица заштитног уземљења. Они се не повезују са крајњим потрошачем.


ТН-Ц систем

Друга опција је ТН-Ц. У овом случају, жице су уземљене и проводник је нулаприкључити на неутралну тачку у једној тачки, а дуж цијеле дужине су једини водич. Такав проводник се зове "ПЕН", тј. Нула и заштитни.


Систем ТН-Ц-С

Последња опција за системе са тупим уземљеним неутралним је ТН-Ц-С систем, тј. Систем који комбинује прве две опције. Овај систем карактерише употреба једног проводника за повезивање са неутралним. Али онда је подељен на два проводника - уземљење и уземљење. Жице за уземљење за смањење потенцијала зграде и уземљење за електричну инсталацију. У будућности се не преклапају.


ТТ систем

Поред горе наведених система, још увек постоје ИТ (изоловани неутрални систем) и ТТ (систем са ефективно утемељеним неутралним). Такви системи се најчешће користе у мрежама већим од 1000, где без одговарајуће обуке и знања није потребно пењати се. Зато што је цена грешке веома велика. Зато их у нашем чланку нећемо ни разматрати.

Важно: Позивајући се на ТН-С систем уземљења, неки "електричари жалости" покушавају да га имплементирају код куће користећи нулти проводник као неутрални и заштитни. Међутим, према члану 1.7.132, ПУЕ за једнофазне мреже је забрањен. То је због чињенице да је пробој нулте жице велика вјероватноћа појаве напона на тијелу опреме, која је подложна. Према томе, ако не постоји посебан круг уземљења, боље је без њега, него да се кућиште уређаја повеже са нултим проводником.

Захтеви за уземљење

Па, пошто смо се бавили главним теоријским аспектима, хајде да разговарамо о самим лидерима. У зависности од тога где су инсталирани, подлежу потпуно различитим захтевима. Стога, одвојено размотримо укључивање жица за уземљење за стационарне и мобилне електричне инсталације.

Општи захтеви за жице за уземљење

Али, хајде да започнемо наш разговор са општим захтевима који су наметнути проводницима који се користе за уземљење. Као што сте већ схватили, они би требали осигурати смањење потенцијала заштићене опреме на нулу или близу ње. У том смислу, они би требали бити у стању проћи струју једнаку струји кратког споја у овој електричној инсталацији.

 • Чини се да у том смислу, пресек таквих проводника, нужно не смије бити мање од фазних проводника, али није. Чињеница је да фазни проводници треба да обезбеде дуготрајан проток великих струја. Али заштитна жица треба да пружи такву могућност само за време заштите. Обично ово време не прелази 2-3 секунде.

Попречни пресек проводника уземљења

 • Овај дио можете дефинирати властитим рукама захваљујући таблици 1.7.5. За жице са пресецима радника који живе до 16 мм2, попречни пресек заштитних проводника треба да буде идентичан. За жице од 16 до 35 мм, пресјек заштитних жица може бити 16 мм 2. За жице већих раскрсница, заштитни водич мора бити најмање двоструко мањи.раскрсница


Структура кабла са нултом жицом мањег дела

Према ГОСТ стандардима, сви кабловски производи морају да садрже обиљежавање крижања жила. Штавише, ако се попречни пресек уземљења и уземљења у живо разликује од радника, онда би то требало посебно назначити као на видео снимку.

 • У неким случајевима, дозвољен је посебан прорачун пресека уземљивача. Да бисмо то урадили, користимо формулу која узима у обзир индикаторе као што су струја кратког споја, време заштите, тип изолације и проводник, као и начин полагања кабла. Али коришћење ове методе одређивања раскрснице је ретко.
 • Сада, што се тиче ознака уземљења и нула проводника. Већ знате њихову абецедну скраћеницу. Осим тога, имају и боју. Уземљење са системом за уземљење са пет жица треба да има жуто-зелену боју. Нула жица је означена плавом бојом.


Сигнал за уземљење

 • Посебан проблем је квалитет уземљења. Одређује се мерењем његове отпорности. Према одредби 1.7.101 ПУЕ за трофазну мрежу са линеарним напоном од 380 В, она не би требала бити већа од 4 охма. Ово је прилично мала количина, која је условљена само унутрашњим отпором проводника.


Шема мерења отпора уземљења

 • Вијчане стезаљке треба користити за постизање одговарајућег уземљења. Они вам омогућавају да једноставно искључите проводник за поправке и тестоветакође пружају квалитетан контакт. Продужено уземљење и нулти проводници нису добродошли, али дозвољени. У овом случају можете користити стезаљку уземљивачке жице ЦОП 066 1 или сличне стезаљке за жице мањег раскрснице.
 • Посебан проблем је одвојено полагање жица за уземљење и уземљење. Према одредби 1.7.127 ПУЕ, бакарна жица за уземљење не би требала бити мања од 2,5 мм 2 ако има заштиту од механичких оштећења и не мање од 4 мм2 ако није. За алуминијумску жицу, без обзира на методу заптивања, попречни пресек не сме бити мањи од 16 мм 2.

Захтеви за преносно уземљење

Лидери су засебна тема за привремено кориштење. Уз помоћ заштитног уземљења и спајања електричних инсталација привремене природе. То могу бити мобилне кабине, механизми или возила.


портабле еартхинг

\ т
 • У ту сврху се користи специјално преносно уземљење.Слични проводници се такође користе за стварање сигурних радних услова.
 • Такви проводници не би требали имати изолацију, то је учињено како би се увијек визуално провјерио његов интегритет.За монтажу на петљу за уземљење и механизам мора имати стезаљке. Шипка жице за уземљење мора бити причвршћена на жицу заваривањем или вијчаним спојем.


Покретна петља за уземљење

 • Водич мора бити бакар и вишејезични.И број растрганихЖице су строго регулисане и не смију прелазити 5%.
 • \ т Пресек таквих преносних земљаних плоча мора бити најмање 16 мм 2 за електричне инсталације до 1000 В и најмање 25 мм 2 за електричне инсталације високог напона.За уземљење машина и механизама, можете користити жицу попречног пресека од најмање 16 мм2 без обзира на класу напона.

На фотографији, преносни терен за машине и механизме за уземљење

Квалитет таквог уземљења је тешко проверити. Стога је једини услов обавезно скидање металне површине пре наношења.

закључак

Неутрални водич уземљења и уземљивач играју веома важну улогу не само за стварање сигурних услова, већ и за перформансе целог система. Стога овај аспект електричне инсталације не треба занемарити. И надамо се да вам је наш чланак помогао да разумете ово питање.