Захтеви за осветљење у случају нужде

Захтеви за хитну расвету

Одговорити на питања која су задовољена за хитну расвјету, прво ћемо разумјети, а што је то? Хитна се зове расвета, која је укључена у рад са нестанком главног осветљења.

Она је подијељена на сигурносно освјетљење и освјетљење за евакуацију. Свака од ових врста хитне расвјете подлијеже посебним захтјевима, које ћемо размотрити у нашем чланку.

Где се примењује осветљење у случају нужде?

Пре свега, хајде да схватимо у којим случајевима треба уопште да се примени. На крају крајева, ова врста расвете треба да буде опремљена не свим собама.

За које објекте треба да монтирам безбедносно осветљење?

За почетак, погледајмо сигурносно осветљење. Њен главни циљ је да обезбеди минимум неопходног нивоа осветљења на местима где престанак сервиса опреме може довести до пожара, кршења технолошких процеса, кршења рада установа за децу, као и престанка телесног или радијског емитовања.


Сигурносна расвјета у индустријским просторијама

 • Према одредби 2.2 ВСН 59-88, потребно је обезбиједити сигурносно освјетљење на диспечерским и оператерским мјестима, електранама, топлинским и црпним станицама стамбених зграда, котловницама и станицама за гашење пожара. Али само ако постоје стално запослени радници у њима.
 • За малопродајна мјеста, сигурносно освјетљење треба битиорганизовани су у шопинг моловима, као и преко благајника. За ресторане, сигурносна расвјета треба бити смјештена у дворанама, као иу ормарима ако су намијењени за више од 300 мјеста за одлагање одјеће. Осим тога, ова врста расвјете треба бити изнад сигурносних мјеста.
 • За хотеле је присуство таквог осветљења у предворју, као и на местима где се складиште спашава, обавезно. У присуству дечјих дворана за игру или трпезарија треба да се монтира и сигурносно осветљење.
 • За медицинске установе, ову врсту расвјете треба организирати на мјестима окупљања редовних тимова, у операцијској сали, у манипулативним, процедуралним, одијевања, породиљским, лабораторијским и пријемним просторијама.

За које објекте треба монтирати евакуационо осветљење?

Правила за хитно осветљење захтевају присуство осветљавања евакуације у местима са високом концентрацијом људи и опасних места. Сва таква места су дата у стр.7.62 СНиП 23 - 05 - 95.

Евакуациона расвјета у стамбеним просторијама

 • За индустријске зграде , овај тип расвјете треба организирати ако зграда нема природно свјетло, ако механизми настављају дјеловати у случају нестанка главног освјетљења. Расвета је организована у главним пролазима ако укупан број запослених прелази 50 особа.
 • За јавне и комерцијалне сале , расвјета за евакуацију треба бити организована на стубишним распонима и главним пролазима када је укупан број евакуираних једнак или већи од 50 особа. Поред тога,таква расвета треба да буде у зградама у којима истовремено може бити више од 100 људи, као иу свим малопродајним објектима са површином већом од 90м2.
 • Инструкција за освјетљење евакуације предвиђа успостављање свих вртића и предшколских установа , спортских објеката, купки и установа за лијечење и превенцију.
 • У стамбеним зградама, ова врста расвјете у случају опасности треба да се обезбеди у свим зградама висине 6 или више спратова . Поред тога, у складу са ставом 2.2 ВСН 59 - 8, осветљење за евакуацију треба да се обезбеди у спаваоницама са бројем живих 50 или више особа.

Захтеви за осветљење у случају опасности

Сада погледајмо директно на оно што прописи о ванредној расвјети износе прописи? Ови захтјеви у великој мјери овисе о врсти расвјете у случају опасности.

Захтеви за безбедност

Безбедносне мере предострожности не морају бити укључене само када главно осветљење нестане. Може радити у нормалном режиму. У том случају мора имати властите уређаје за управљање.


Захтеви за безбедносно покриће

 • Према тачки 7.63 СНиП 23 - 05-95, сигурносна расвјета мора обезбиједити не мање од 5% нормализованог укупног индекса освјетљења за ову просторију. Наиме, по захтеву за осветљење у просторији од 100лк, сигурносно осветљење треба да обезбеди 5лк.
 • Али постоје и минимална ограничења. У сваком случају, сигурносна расвјета не смије бити мања од 2лк унутар зграда. Изван ове собеиндикатор је 1 лук.
 • Али то није све, постоје ограничења и максимално осветљење када се ради само безбедносно осветљење. То је 30к. Прекорачење ове норме је дозвољено само уз одговарајуће оправдање.
 • У светиљкама за безбедно осветљење можете користити светиљке са жарном нити и флуоресцентне сијалице. Гасне сијалице се могу користити само ако су тренутно поплављене. Укључујући и поновно укључивање.
 • Инсталација линија за ванредно осветљење такође има своје нијансе. Прије свега, треба имати на уму да се не препоручује постављање у исту посуду, кутију или хрпу хитних линија и главног освјетљења. Када их координира, треба предузети кораке како би се избегло оштећење једне линије од друге.
 • Важно је напоменути да је строго забрањено прикључити утичнице или било које друге уређаје за напајање на линије за расвјету у случају нужде. Од њих би требало да једе само светло. Штавише, коефицијент употребе овог осветљења у прорачунима треба узети једнак.

Захтеви за осветљење евакуације

Што се тиче расвјете за евакуацију, она такођер може радити заједно са генералом. У овом случају, освијетљеност коју стварају треба узети у обзир у опћем освјетљењу.

Захтеви за безбедност пожара за евакуационо осветљење

 • У хитним случајевима, осветљење евакуације треба да обезбеди адекватно осветљење за безбедну евакуацију људи. По стр.7.63 СНиП 23 - 05 - 95 запросторија ова норма износи 0,5лк. Изван зграде, стандарди за осветљење и пројектовање у случају опасности треба да обезбеде ниво осветљења од најмање 0.2к.
 • За осветљење евакуације, важан аспект је разлика између већине и најмање осветљених подручја. Уосталом, значајна разлика може да дезоријентише човека. Стога се уводи норма која не дозвољава разлику између тачака осветљења више од 1/40.
 • Одређене норме се примјењују на локацију расвјетних тијела. Према томе, према тачки 6.1.23 ПУЕ, светлосни знак "Излаз" треба да се налази изнад сваког излаза из куће. Висина инсталације овог индекса не смије бити мања од 2 метра.
 • Светла за хитно осветљење треба да се налазе у ходницима на сваких 25 метара. Без обзира на удаљеност између чвора, они морају бити на сваком кораку.

Обратите пажњу! Ставка 7.65 СНиП 23 - 05 - 95 дозвољава употребу натписа умјесто свјетлосних показивача постављених на зид. Али у овом случају сваки натпис треба да има лампу повезану на мрежу евакуационе расвјете, што квалитативно истиче овај натпис.

 • Посебни захтјеви намећу се на уређаје у здравственим установама. За њих је неопходно обезбедити светла следећег осветљења, које се повезују са мрежом евакуационе расвете. Ови уређаји морају бити постављени у посебне нише на надморској висини од 0,3 метра изнад пода.
 • За децу и предшколске установе, светла за осветљење евакуације морају бити постављена на висини од 2,2 метра. Ако ониналазе се на нижој надморској висини, онда морају бити напајани мрежним напоном који није виши од 42В.

Кругови за расвјету у случају нужде

Посебан проблем је снабдевање евакуацијом и безбедно осветљење. Захтеви за ватрено и ванредно осветљење треба да укључују независно напајање. Али постоје одређена одступања од ових захтева. Погледајмо детаљније ово питање.

На слици је приказана шема осветљења у случају опасности од извора друге хране

 • Требало би обезбедити напајање у случају опасности за расвјету у случају опасности. Ово може бити друго напајање зграде, које се изводи засебном линијом или КТП, може бити дизел мотор или пуњиве батерије.

Обратите пажњу! Према клаузули 6.1.24 ПУЕ за инсталације прве групе за поузданост снабдијевања електричном енергијом треба обезбиједити три независна напајања.

 • Најлакши начин за даљи сервис је повезивање другог напајања. У складу са ставом 1.3 ВСН 59-88, може се извршити из исте подстанице, па чак и од истог трансформатора, али мора бити извршена одвојеном линијом.
 • У овом случају, у складу са ставом 5.12 ВСН 59-88, у једном случају је дозвољен један извор енергије. У овом случају, линије сигурности и расвјета у случају нужде требају бити одвојене од главних разводних кутија куће.
 • Али с обзиром на чињеницу да трошкови прикључивања другог напајања могу битидовољно ненаметљиво за напајање хитних мрежа користе независни извор. Може бити дизел, бензин или плин генератор.
 • У овом случају, за мреже расвјете у нужди, потребно је само организирати АВР ормар, који ће осигурати аутоматско активирање генератора у случају нестанка главног напајања. Иако треба напоменути да су оперативни трошкови за ову врсту независног напајања знатно виши.


Шема за расвјету у случају нужде за батерије

 • Према члану 7.2.24, за инсталацију акумулаторске батерије препоручује се ПУЕ за просторије за посматрање намијењене за више од 800 људи, за забавне садржаје за дјецу, као и за забавне садржаје с једним извором главних оброка. Они би требало да обезбеде расвјету у случају нужде и ватродојавне кругове.
 • У овом случају, поред ормана АВР и саме батерије одговарајућег капацитета, биће вам потребан уређај за пуњење. Он ће обезбедити пуњење батерије након употребе, као и компензацију самопражњења.
 • Тешко је имплементирати такве системе властитим рукама. А оперативни трошкови таквих независних извора напајања могу бити веома значајни. Због тога се у задње вријеме све више користе расвјетна тијела за случај нужде са уграђеним батеријама.


Шема спајања расвјетних тијела са уграђеном батеријом

\ т
 • Такве лампе, осим за пуњиву батерију,способне да обезбеде светиљку до 3 сата, обично имају уграђени уређај за пуњење и системе за аутоматско надгледање. Њихов радни вијек је обично од 4 до 10 година.

закључак

У овом чланку, били смо у могућности да се позабавимо само најопћенитијим питањима у погледу хитне расвјете. Видео на страницама ће вам помоћи да боље схватите ово питање. На крају крајева, ово питање је регулисано мноштвом нормативних докумената и има много нијанси које зависе од планирања и означавања зграде. Стога, у већини случајева, без помоћи стручњака то не може учинити.