Захтеви за ожичење у приватној кући: размотрите детаљно

Како монтирати ожичење у приватној кући?

Инсталирање ожичења у приватној кући се разликује од ожичења у стану на много начина. За приватну кућу постоје различита правила за увођење електричне енергије, може бити доста моћних потрошача, као и комуналне и вањске расвјете. Сви ови параметри знатно комплицирају електричну мрежу приватне куће и намећу јој посебне захтјеве.

Захтеви за инсталацију главних елемената кућне мреже

Електрична мрежа приватне куће може се подијелити на неколико компоненти. Један од првих је увођење струје у кућу, након чега слиједи расклопни уређај, који може бити два или више. Посебан проблем је дистрибуција електричне енергије код куће, као и изван просторија.

Електрична енергија улази у приватну кућу

Једна од "најтежих" питања је повезивање куће са електричном енергијом. Ову акцију спроводи ваша компанија за уштеду енергије.

За повезивање, потребно је да дизајнирате кућно напајање, као и техничке услове повезивања. Тешко је властитим рукама направити сву ову документацију тако да је лакше поднијети захтјев специјализираним организацијама.


Увод у приватну кућу авиокомпаније

 • Осврнут ћемо се на чисто техничке аспекте уношења електричне енергије у зграду. Упознавање са кућом се може обавити на два начина - кабловском или ваздушном линијом. АтУ пракси, Енергосбит у 90% случајева захтева увођење ваздушне линије, што је лакше проверити без крађе.
 • Увођење ваздушне линије обично се обавља помоћу СИП жице. Број вена и његово пресек зависе од номиналних параметара напајања. За уобичајене једнофазне улазе, обично је довољно жица са попречним пресјеком фазне жице 16 мм 2.


Једнофазни једнофазни И /О

 • Растојање од зграде до стуба окоснице не би требало да буде веће од 25 метара. Ако је та удаљеност већа, онда ће бити потребан додатни стуб.
 • Висина локације жица на кући треба да буде најмање 2,75 метара. У исто време, са кровног визира, жица мора бити уклоњена најмање 20 цм. Код паралелног полагања са фасадом објекта у складу са 2.4.57 ПУЕ жица треба да буде најмање 20 цм удаљена од зида куће и најмање 1 метар од прозори, балкони или терасе.

 • Прије инсталирања ожичења у приватној кући, треба ријешити питање постављања бројила. У посљедње вријеме све више практицира своју инсталацију на фасади куће. То вам омогућава повезивање са пулта на штитник централе помоћу прикладнијег кабла.
 • Ако се бројач налази у разводној плочи, онда ћете на штит бити присиљени да положите жичани СИП. Ова жица је прилично неудобна за постављање кроз зид и за стављање у разводну плочу, али на другачији начин како Енергосибут можда неће радитивезе

Обратите пажњу! На разним локацијама можете пронаћи приједлог за уградњу улазне машине на фасаду куће прије чијег увођења је жица СИП, а закључак је прикладнији кабел. Али правила ПУЕ забрањују постављање таквих аутоматских машина.

 • Пролаз жице кроз зид куће треба бити изведен у металној цијеви. У том случају, цев мора бити израђена на такав начин да се искључи увлачење и накупљање влаге у њој.

Монтажа разводне табле

Кабл за напајање улази у расклопно постројење. Овде имамо улазни аутомат, у неким случајевима и бројач, групне аутомате, средства заштите и контроле квалитета електричне енергије и аутоматизације.

У суштини, ово је "срце" наше електричне мреже код куће, тако да би његову правилну инсталацију требало посветити највећу пажњу.

 • Пре него што се позабавимо местом са начином инсталирања разводне табле, погледајмо која је електрична опрема уграђена у њу.

Уводни аутомат је једнофазни


Уводни аутомат је трофазни

Свака разводна табла мора имати улазну машину. Може бити једнофазна или трофазна у зависности од извора напајања.

једнофазни бројач


трофазни бројач

Ако бројач није постављен на фасаду куће, он се налази у разводној табли.


Гуме за прекидач

Са пултаЕлектричне жице су обично повезане са гумама.


Једнополни групни аутомат

Гуме су подељене у посебне групе. Заштита појединачних група аутоматизованих јединица.


УЗО мацхине

Да би се особа заштитила од случајног додира, додељују се машине УЦС-а. За неке групе оне су обавезне


Трифазни супресор пренапона

За додатну заштиту електричне мреже у разводној табли, уграђени су пренапонски заштитни уређаји. Њихова инсталација је посебно важна за домове који се напајају ваздушним водовима.


Уређај за контролу квалитета електричне енергије у три фазе

За додатну контролу квалитета електричне енергије, могућа је уградња посебних уређаја. Важно је да су ови уређаји лиценцирани на одговарајући начин. Да се ​​њихови искази могу користити на суду.


Трансформатор 220 /12В

Ако се у нашој електричној мрежи планира мрежа 12В, практичније је и уградњу трансформатора у разводну плочу.

Обратите пажњу! Разводне табле, у којима је обавезна инсталација бројача, морају бити затворене кључем. Осим тога, такве плоче би требале имати стакло, за свједочење без отварања штита.

 • Према параграфу 7.1.28 ПУЕ, разводне табле треба да буду постављене у сувим просторијама, на местима која су погодна за сервисирање. Ако је ова просторија подложна поплавама, онда треба да буде висина инсталације штитаизнад нивоа поплаве.
 • Удаљеност од гаса, водоводних цеви и сл. Треба да буде најмање 1 метар. У овом случају, сами цевоводи не би требали имати огранке, засуне или филтере у овој просторији. Изузетак је само огранак за грејне регистре у просторији.
 • Став 7.1.29 ПУЕ забрањује уградњу разводних ормара испод купаоница, кухиња, купатила и слично. Таква инсталација је дозвољена само уз одговарајућу хидроизолацију.
 • Кабелски сноп мора бити исправно инсталиран пре ожичења у приватној кући. За то можете користити зглобне или уграђене штитове. Избор начина инсталације у великој мери зависи од врсте књижења коју ћете користити у будућности.

 • За просторије чији су зидови изграђени од запаљивих материјала, боље је користити шарке са шаркама. У овом случају, саме плоче морају бити израђене од негоривих материјала.
 • За просторије чији су зидови израђени од негоривих материјала, могуће је користити плоче од запаљивих материјала. У овом случају, могуће је нанети и штитове од зглобног и уграђеног типа.
 • По П.7.1.22 ПУЕ, централа за приватну кућу не може бити таква. Ако имате просторије, одвојене у пословне сврхе, боље је да организују посебан штит. Обично се поставља у гаражу или радионицу. Од њега се обично храни екстерно осветљење. У неким случајевима, за вањско освјетљење, монтирајте још једнусвитцхбоард

Избор методе инсталације ожичења

У разводној табли су инсталиране аутоматизоване јединице из којих се електрична енергија испоручује директно купцима - расвјетним тијелима, утичницама и другим електричним апаратима. Дистрибуција је последица ожичења и њена правилна инсталација у великој мери зависи од поузданости ваше електричне мреже.

Књижење у приватној кући може се поставити на отворен и скривен начин (види упутства за ожичење: види детаљно). У принципу, у свакој кући можете инсталирати ожичење било којом од ових метода. Само се цена ове инсталације може значајно разликовати.

 • Отворено ожичењесе најчешће користи у зградама од запаљивих материјала. У овом случају, довољно је користити металне цијеви, кутије или наборе за везивање кабела или жице. Успут, коришћење кабла се може обавити и мање строгим захтевима.
 • Али, да би се извршила скривена ожичењау таквој кући, мораће бити обмотана. Чињеница је да у складу са ставом 2.2.19 ПУЕ у овом случају, жица мора бити заштићена са свих страна слојем незапаљивих материјала. У том случају њихова дебљина не би требала бити мања од 1 цм.


скривено ожичење

\ т
  \ т
 • Скривено ожичење најчешће се користи у зградама од негоривих материјала. У овом случају, жице се могу положити директно на зидове конструкција са накнадним малтерисањем.
 • Ако не желишДа бисте уништили зидове, сасвим је могуће положити жицу и отворити пут. У овом случају, производи од запаљивих материјала могу се користити за заштиту жица од механичких оштећења.
 • Ова правила су погодна за стамбене просторије. Али за кућне просторије постоје одређена ограничења. Дакле, П.7.1.37 ПУЕ препоручује да се само ожичење са отвореним крајем обавља у сировим и нарочито влажним просторима. Поред тога, у упутству се препоручује коришћење само отвореног начина инсталације у подрумима и таванима.


Постављање на тавану

 • А стр.7.1.39 ПУЕ нам ограничава употребу отвореног ожичења у местима кухања. У ту сврху треба користити само кабл.

Обратите пажњу! За кухиње станова дозвољена је примјена истог типа књижења, као и за стамбене просторе.

 • Параграф 7.1.40 захтева употребу скривених ожичења у кадама, саунама, туш кабинама и слично. Само у неким случајевима дозвољено је коришћење отвореног начина инсталације, а затим само кабловских производа.

спољно ожичење

Али да би се знало како да се исправно објави у приватној кући, треба обратити пажњу на вањску електричну мрежу. На крају крајева, приватна кућа поред одређеног броја привредних зграда може имати прилично озбиљну мрежу вањског освјетљења. А за вањске мреже правила имају своје нијансе.

  \ т
 • Књижење изван зграда може се поставити ваздушним или кабловским путем.Ваздушне линије на окућници су веома узнемирујуће и не баш лепе. Због тога, у већини случајева, користе подземне кабловске жице.


Да би се заштитили од механичких оштећења, треба користити неметалне производе

 • У овом случају, не можете користити металне цеви или наборе за везивање кабла. Став 2.1.78 ПУЕ категорички забрањује такав начин инсталације. За заштиту од механичких оштећења у овом случају, употријебите пластично ребро или цијеви.
 • Међутим, за полагање не на тло и на фасаду зграда није забрањена употреба металних цијеви или набора. Штавише, за фасаде зграда од запаљивих материјала, овај начин инсталације је обавезан. За незапаљиве фасаде зграда дозвољено је извођење отвореног начина инсталације помоћу пластичног валовитог картона.


Књижење на циглама испред зграде

 • У свим случајевима, механичка заштита жице или кабла треба да буде запечаћена и изведена тако да се у потпуности елиминише вероватноћа накупљања и влаге као на видеу. Ово се односи чак и на вероватни пад росе.
 • Ако је ожичење повезано са свјетлима инсталираним у приземљу, тада у том случају систем за одводњавање мора бити на мјесту прикључења. Ово би требало да искључи вероватноћу накупљања влаге преко уређаја.
 • Да, и опћенито за све електричне производе и уређаје нужно имају одговарајућу заштиту. За спољаинсталација не би требала бити нижа од ИП44.

заклучение

Заиста се надамо да вам је наш чланак помогао да научите како да правилно поставите приватну кућу. Али ово питање је прилично широко и једноставно га је немогуће у потпуности разоткрити у једном чланку.

Поред самог процеса инсталације, треба обратити пажњу на избор ожичења, електричних кола, као и на многе мале нијансе карактеристичне за различите просторије. Стога, детаљније са свим карактеристикама инсталације и дизајна, можете се упознати на другим страницама нашег сајта.