Захтеви и норме вештачког и природног осветљења

Без вештачког осветљења не могу

Норме природног и вештачког осветљења зграда забележене су у СНиП 23 - 05 - 95. Међутим, тешко је разумети ово питање са "нападом" без познавања минимума. Стога ћемо у чланку објаснити и објаснити главне компоненте сваке врсте расвјете и разумјети њихов утјецај на квалитету освјетљења у прорачуну.

типови осветљења


природно светло

По својим својствима, осветљење у просторији је подељено на три главне врсте - природно је, комбиновано и вештачко. Природно се назива светлост која долази од сунца. Овај извор светлости је потпуно слободан, тако да је његова најефикаснија употреба током дневног светла најважнији задатак.


комбиновано осветљење

Комбиновано - ово је врста осветљења просторија, у којој се део светлости добија из природних извора, а делом од вештачких. Користи се у зградама у којима је немогуће постићи одговарајуће показатеље природног свјетла због архитектонских, географских или техничких и економских показатеља.


Артифициал лигхтинг

И последња врста расвете је вештачка. То се односи на два случаја. Када нема апсолутно никаквог природног светла у кући, иу оним случајевима када је немогуће користити природно осветљење - то јест, ноћу.


Могућност укључивања цијелог или дијела расвјете

У нормалним случајевима, у зградама током дана користи се природно или вештачко осветљење. И само у неким случајевима и уз одговарајућу студију изводљивости има смисла применити комбиновано осветљење. Типично, за ове сврхе постоје делови вештачког осветљења који имају посебан прекидач и остају укључени чак и током дневног светла.

природно светло

Природна и вештачка расвјета и дизајнерски стандарди СНиП-а недвосмислено тврде да у свим просторијама, у којима се људи стално налазе, треба постојати природна светлост. Изузетак могу бити само конференцијске дворане, кино и позоришта, технолошки објекти за праонице, ормарићи, санитарне просторије за помоћне зграде, чекаонице за салоне, лична хигијена и ходници.


Формула за израчунавање КПО

 • Један од главних параметара природног осветљења је такозвани КПО. Ова скраћеница се дешифрује као природни фактор светлости.
 • Овај параметар је однос процента између осветљења у сунчаном дану на отвореном простору и осветљавање одређене тачке унутар просторије.


Документ који прописује правила за организацију вештачког и природног осветљења

 • Наравно, изузетно је важно да се точка у којој се та тачка налази у односу на коју израчунавамо коефицијент КПО. И овде све зависи од врсте природног светла. Може бити бочна, горња и комбинована - то јест, горња и бочна.


Опција дистрибуцијеприродно светло у различитим собама

 • За већину ових типова нормализованих постоји условна тачка у метрима од зида насупрот прозора, или у метрима од зидова и преграда у горњем и комбинованом осветљењу. Као што се може видети на видео снимку, изузетак је само двосмерно осветљење, када је нормализована тачка у средини собе.

Обратите пажњу! При израчунавању КПО потребно је узети у обзир не само директни свјетлосни ток, већ и његову рефлектирану компоненту. Зависи од боје зидова, врсте материјала, храпавости површине и неких других индикатора.

 • Али, као што се можете сјетити из лекција географије, свјетлосни ток је негдје на екватору неколико пута већи од свјетлосног тока у исто вријеме негдје на Арктику. Стога се у нашој земљи развија посебна мапа лаке свјетлости, која земљу дијели на пет зона, од којих неке имају додатну дистрибуцију.

Цлимате Сунсхине Табле

 • На основу ових опсега развијена је табела соларне климе која уводи факторе корекције за прозоре различитих типова под различитим угловима њихове оријентације. Сасвим је логично да лук који се простире на север пролази много мање светла у просторији од истог прозора који иде према југу.
 • И овде смо дошли до питања као што је конструкција светлосних шупљина. Она је једнако важна. Аерација осветљења и противавионска светла могу се користити за високо осветљење. Која од њих, где да се примени, зависи од категорије визуелног рада, климатскоглокација зграде, оријентација светлосних шупљина, количина вишка топлоте у просторији и опрашивање простора.


Препоруке за изградњу прозора, у зависности од величине просторије

 • За бочно осветљење користе се различити системи прозора. Упутство за прорачун природног светла садржи табелу са препорученим параметрима отвора бочних прозора за просторије различите површине и висине.

Препоруке за коришћене сијалице

 • Али када смо додирнули прозоре, онда не можете заобићи пажњу и лагани саобраћај. Уосталом, и овде постоје њихове препоруке. Они зависе од дизајна прозора, климе, унутрашњег простора просторије и неких ограничавајућих фактора. На пример, профилно стакло се може користити у просторијама у којима раде погонски механизми, као и експлозивне материје, као и стакло у узорцима у просторијама са високим садржајем прашине.
 • Али то није све. Приликом креирања природног осветљења обавезно се мора извршити обрачун смањених трошкова расвјете. Уосталом, понекад је стварање великог броја прозора за постизање жељене вриједности КПО једноставно неприкладно, због пропорционално повећања трошкова гријања. У овом случају, врши се комбиновано осветљење.

Вештачко осветљење

Природна и вештачка расвета и правила дизајна у погледу правила за инсталирање вештачког осветљења су много компликованија. Уосталом, постоји велики број параметара, којиОбавезан је за све просторије.

И сами показатељи су много већи. Дакле, за практичност, поделимо их на квантитативне и квалитативне.

Типови и квантитативни параметри вештачког осветљења


врсте осветљења

\ т

Умјетна расвјета је подијељена према функционалној намјени и начину уградње. По функцији, она може бити општа, локална, хитна, евакуација, безбедност, безбедносно осветљење, реклама и декорација. По начину монтаже може бити усправан, бочан и комбинован, тј. Горњи и бочни.


Типови осветљења за поједностављене инсталације

 • Свака од ових врста расвјете има своје стандарде, који зависе од намјене и начина инсталације. Поред тога, ови параметри зависе од типа просторије, околине и многих других параметара. Откључавање сваке од ових опција за све типове осветљења биће веома обимно. Стога ћемо Вас упознати са основним концептима и критеријумима који су релевантни за већину врста расвјете.


Шта је илуминација?

 • Један од главних параметара је осветљење радне површине. Мјери се у апартманима (Лк) и добива се из количине свјетлости која пада на 1м2.
 • Да бисмо рукама израчунали осветљеност радне површине, морамо знати низ додатних параметара. Пре свега, ово је растојање од извора светлости до радне површине. И овде треба имати на уму да је радна површина за различите просторије другачија.
 • На пример, покривамофоаје кина Важно је обезбедити добро осветљење на поду просторије. На пример, за демонстрационе сале важно је обезбедити добро осветљење вертикалне равни на којој се роба приказује. Обично је та висина на нивоу очију 1,5 метара.


Критеријуми су дати у СНиП стандардима за појединачне просторе

 • Према томе, удаљеност између радне површине и лампе ће се мијењати, а кут упадања свјетла ће се промијенити. Ово треба узети у обзир, и зато је у СНиП 23 - 05 - 95 за већину радних површина дата висина радне површине.
 • Поред тога, сам извор светлости је важан фактор. Једна сијалица нам даје светлосни ток од 600 лумена (лм), а друга сијалица даје 1500 лм. И то не зависи само од врсте лампе, већ и од њене снаге. Што је снажнија лампа истог типа, то је већи свјетлосни ток који он пружа.


Формула за израчунавање осветљења методом тачака

  \ т
 • Светлосни ток из лампе је равномерно распоређен по просторији. Постепено се распада, али се може и одразити. Због тога, да би се израчунало осветљење радне површине, треба узети у обзир не само светлосни ток посебног светла, већ и светлост која пада на површину из удаљенијих извора светлости, као и рефлектована светлост. За прорачуне таквог осветљења развијена је тзв. Тачкаста метода за одређивање осветљености, коју смо већ поменули, а методологију коју ћете наћи у претходним чланцима на нашем сајту.

Квалитативни параметри вештачког осветљења

Али поред директног осветљењаприродна и вештачка расвјета и стандарди дизајна претпостављају бројне параметре који се морају узети у обзир прије процеса инсталације. О њима ћемо говорити у овом дијелу.

Препоруке за локацију расвјетних тијела за уједначеност расвјете

 • Један од главних параметара је равномјерна расподјела расвјете. Овај параметар је однос између минималног осветљења и просека. Да, ми нисмо направили грешку у просеку, а не толико колико сматрамо максимумом. Приликом израчунавања коефицијента коришћења, најпопуларније методе израчунавања освјетљења, овај параметар се обично узима не више од 1,3. Уопштено, не би требало да прелази 2.

На фотографији је индекс неудобности

Занимљива чињеница. Због неравномерности осветљења, можете створити архитектонске илузије. На пример, ако желите да створите илузију конвексног плафона, онда истакните његов централни део. Ако желите визуално да добијете конкавну површину, онда напротив, замрачите центар просторије. Ову методу често користе архитекти, а не само централни део просторије.

  Други важан фактор је индекс слепила. То је дериват између висине инсталације лампе, њене осветљености и преовлађујућег угла. Овај параметар је посебно важан када се користе моћни извори светлости у ниским окружењима. Уосталом, у овом случају, угао упада погледа на извор светла је довољно мали, што може довести до блиставог ефекта.


Коефицијент пулсације муње

 • Још један показатељ, којем је недавно посвећена велика пажња, је стопа валовања. Многи извори светлости (не само диоде) имају различите брзине светлосног флукса током рада. То јест, лампа гори, не гори. Промена ових режима је тако брза да је људско око не осећа. У међувремену, на одређеним фреквенцијама, то може имати веома негативан ефекат на људски вид.
 • Према СНиП нормама, коефицијент пулсирања за различите типове рада и различите типове расвјете треба да буде у распону од 10 до 20%. Штавише, за мање прецизан рад, овај индикатор је већи.

Обратите пажњу! За одређивање коефицијента мрешкања потребно је купити посебан уређај - лукметар. Али цена овог уређаја је доста висока. Због тога, у животним условима, можете одредити висок ниво пулсирања лампе једноставним усмеравањем мобилне камере на извор светлости. Ако се на екрану појаве тамне пруге, онда је таква лампа боље ријешити се.


контраст осветљења

\ т
 • Следећи важан параметар је контраст осветљења. Ако желите да видите мали жути предмет на белој позадини, онда је то, у зависности од удаљености, тешко урадити. Црна ствар коју приметите је много лакша. То је разлика између позадине и боје објекта и назива се контраст. А што је ниже, потребно је више светла за радно место.

индекс преноса боја

\ т
 • Стандардизација вештачких иПриродна светлост омогућава контролу другим параметром - преносом боје светлосних извора. За неке области, на пример, за коридоре, лобије, купатила, ова опција није важна. Али у полиграфским центрима, продавницама, комодама и сличним просторијама, то може бити од виталног значаја.
 • Овај индикатор директно зависи од врсте извора светлости. На крају крајева, многе лампе нису у стању да емитују светло у одређеним опсезима. Ово утиче на квалитет боје објеката на којима пада. Испод извора са лошом бојом, плава боја ће се појавити љубичаста, а наранџасто црвена и обрнуто.
 • Овај индикатор је обично означен на извору светлости под скраћеницом Ра. Што је ближе 100, то боље. И овде је важно запамтити да вредност испод 90 није много, али овде изнад 98 је већ добро.

закључак

Врсте и нормализација природног и вештачког осветљења су прилично разноврсне и ригорозне. Тешко их је разумети самостално, а готово је немогуће независно узети у обзир све могуће параметре. А ако прорачун расвјете у приватној кући не захтијева увијек тако дубоко знање, онда је за индустријске и трговачке просторије боље користити помоћ професионалаца.