Загревање темељне траке

Да ли је потребно топлотно изолирати темељ темеља за зиму? Власницима приватних кућа, изграђених на уским, плитким подрумима, поставља се такво питање. Размотрићемо у овом чланку питање како самостално изолирати темељну траку у приватној кући изнутра и извана, што је најбоље користити материјал за топлинску изолацију и показати видео упутства за ову тему на крају чланка.

Нико није расправљао о важности прорачунавања дизајна у фази пројектовања. Пошто чврстоћа будућег темеља зграде зависи од прецизног прорачуна, она је гаранција поузданости конструкције. Али када је у питању питање потребе да се изолује плитко подрум Тецхноплек - почети жестоке расправе присталица и противника овог поступка.

Да ли је неопходно загревати спољашњи део темељног појаса зграде

Није тајна да бетонски и метални елементи који се користе у изградњи темеља купатила и кућа имају високу топлотну проводљивост. Бетонске конструкције су проводници хладноће са улице, стога је потребна одговарајућа топлотна изолација. Неопходно је заштитити структуру и гашење око куће од смрзавања, више о видеу.


Како и шта изоловати темељну траку напољу, унутар куће

Квалитативна изолација темељне траке приликом изградње зграде је важан услов за стварање удобне микроклиме у дому за сјеверне регионе Русије. Могућа је дуга експлоатација плитког подрумасамо са својим квалитативним загријавањем. Индивидуални третман хидро и топлотне изолације тракастих и стубних темеља омогућава решавање три важна задатка:

  1. У изградњи објеката на тамним тлима или са високим нивоом подземних вода, изоловано гријање око зграде ће смањити дубину замрзавања тла;
  2. Изолована подлога ће значајно смањити губитак топлоте из стамбених просторија током зимског периода, и стога ће смањити ваше трошкове одржавања угодне климе у животном простору током периода грејања;
  3. Топлотна изолација пјенастог полистирена ће заштитити бетонску конструкцију од смрзавања, такођер ћете заштитити зидове подрума од појаве кондензације и смањити вјеројатност појаве времена с плијесни и гљивицама на зидовима.

Шта изоловати спољашњу површину траке

Као што смо већ споменули, изолација зграде извана је направљена да заштити бетонску конструкцију од смрзавања и смањења топлотних губитака. Независна топлотна изолација тла по ободу зграде Пиноплек или Тецхполек штити тло у близини куће од смрзавања. Ови радови ће заштитити вашу подлогу и зидове куће од уништења у случају евентуалног подрхтавања тла зими.

Изолација ових конструкција штити темељ од разарања у случају могућег кретања и колотура тла у јесенско-зимском периоду.

Екструдирани пјенасти полистирен треба користити као топлотну изолацију на влажним подручјима иу земљишту. Овај материјал има високу механичку чврстоћу и отпорност на влагу.Екструзија УРСА КСПС не губи своје карактеристике чак ни у води. Слој пјенастог полистирена дебљине 5 цм ће смањити губитак топлоте због темеља за 20% и заштитит ће тло под приватном кућом од смрзавања и рибања.

Како правилно изоловати темељ траке

Изолација темеља плитког подрума може се обавити и током фазе изградње и након пуштања објекта у рад. За додатну заштиту бетонске конструкције од утјецаја влаге у тлу, потребно је додатно хидроизолирати кућу мастиксом или рубероидом.

Изолација плитког подрума пјеном

Пена (пјенасти полистирен) - један од најпопуларнијих материјала за топлинску изолацију разних структура. Плоче од пјенастог полистирена су водоотпорне, имају малу топлотну проводљивост, док се пјенаста пластика лако поставља. Ако желите додатно заштитити тло око куће од смрзавања, онда бисте требали направити загријавање помоћу геотекстила или кровних материјала.

Изолација темеља пјеном полистирена је како слиједи:

  1. По ободу зграде треба направити ров на дубини од око 500 мм и ширине од око 500 мм како би се добио приступ до темеља приватне куће;
  2. Темељ је очишћен од остатака земље и третиран је продорном пенетрацијском хидроизолацијом или битуменском мастиком;
  3. Плоче од пјене, које се могу причврстити монтажном пјеном, причвршћују се на бетонску конструкцију. Спојеви између плоча такођер пропениваетсиа;
  4. Надаље, врши се изливање јастука од пијеска у ров,проводи се са водом за скупљање, а пјенасти малтери постављају се на тло;
  5. На поду грејача је положен неткани геотекстил или рубероид РЦП-350, који штити топлотну изолацију плоче од оштећења;
  6. Надаље, врши се излијевање тла и изравнавање премаза.


Како изоловати темељну траку пјеном и Финоплеком

Плоче од експандираног полистирена треба полагати испод нагиба куће тако да тло и кишница оду од темеља.

Изолација плитког подрума Финоплек

Дебљину пене или базалтне изолације треба прво израчунати на калкулатору топлотне технике. Подсјетимо се да изолација било које конструкције изнутра није пожељна, јер остају незаштићени од смрзавања. Истовремено се на зидовима може накупити кондензација, која ће прије или касније довести до појаве гљивица и плијесни у животном простору и брзог уништавања грађевина.

Код изолације темеља Пинопле извана - фазе рада се не разликују од горе описаних фаза. Изолација изнутра подразумева монтажу изолације од пенасте изолације на зидовима подрума уз помоћ пенастог лепка. По потреби, слој топлотне изолације прекривен је слојем малтера или обложен ОСБ-плочама ради заштите од механичких оштећења и глодара.

Изолација плитког подрума са полиуретанском пеном


Изолација темељне траке изван ППУ-а

Полиуретанска пена (ППУ) је распршена топлотном изолацијомчешће се користе последњих година да изолују различите структуре. Материјал о карактеристикама чврстоће и отпорности на влагу премашује савремени грејач, док топлотна изолација која се наноси прскањем ствара површинску превлаку. Али употреба ППУ-а подразумева доступност специјалне скупе опреме.

Прије наношења полиуретанске пјене, темељ се чисти од тла, није потребно наносити водонепропусност на површину, јер је материјал отпоран на пару и влагу. Након стврдњавања топлотне изолације ствара се континуирани премаз без мостова хладноће. Даље, земљиште је поравнато и уређај је поплочан бетоном или плочицом. За више информација о овој теми погледајте видео испод.

Видео. Како загрејати темељ сопственим рукама