Загађење ваздуха: узроци, заштита атмосфере, људски утицај

Ако узмемо у обзир еколошке проблеме, једно од најхитнијих је загађење ваздуха. Еколози су алармантни и подстичу човечанство да преиспита свој став према животу и потрошњи природних ресурса, јер ће само заштита од загађења ваздуха побољшати ситуацију и спречити озбиљне последице. Сазнајте како ријешити тако акутно питање, утјецати на околишну ситуацију и спасити атмосферу.

Природни извори зачепљења

Шта је загађење ваздуха? Овај концепт обухвата увођење и продирање у атмосферу и све њене слојеве не-карактеристичних елемената физичке, биолошке или хемијске природе, као и промену њихових концентрација.

Шта загађује наш ваздух? Загађење ваздуха је последица великог броја узрока, а сви извори се могу конвенционално поделити на природне или природне, као и вештачке, односно људске.

Почети са првом групом, која укључује загађиваче настале природом:

 1. Први извор су вулкани. Како испаравају, бацају огромне количине ситних честица различитих врста, пепела, отровних гасова, сумпорних оксида и других не мање штетних супстанци. И мада се ерупције јављају веома ретко, према статистикама, као резултат вулканске активности, ниво загађења ваздуха се значајно повећава, јер се годишње у атмосферу баца до 40 милиона тона опасних супстанци.
 2. Када се разматрају природни узроци загађења ваздуха, вреди напоменути датресети или шумски пожари. Најчешће опекотине настају услијед ненамјерног паљења особе која није повезана с правилима сигурности и понашања у шуми. Чак и мала искра из пуне количине откупљене ватре може изазвати ширење ватре. Мање пожара је узроковано врло високом сунчевом активношћу, због чега је врхунац опасности у врућим љетним мјесецима.
 3. Узимајући у обзир главне врсте природних загађивача, не можемо не споменути прашне олује које настају због јаких удара вјетра и мијешања струјања зрака. Током урагана или другог природног феномена, узгаја се тона прашине која изазива загађење ваздуха.

вештачки извори

Загађење ваздуха у Русији и другим развијеним земљама често доводи до утицаја антропогених фактора узрокованих активностима које обављају људи.

Ми набрајамо главне вештачке изворе који узрокују загађење ваздушног базена:

 • Брз развој индустрије. Почевши од хемијског загађења ваздуха, узрокованог активностима хемијских постројења. Отровне супстанце које се испуштају у ваздух га отрују. Такође, загађење атмосферског ваздуха штетним супстанцама проузрокују металуршка постројења: прерада метала је сложен процес, који укључује огромне емисије као резултат загревања и сагоревања. Осим тога, загађују зрак и ситне честице, које настају у производњи грађевинских или завршних материјала.
 • Посебно хитан проблемзагађење ваздуха путем пута. Иако и други типови изазивају емисије у атмосферу, али аутомобили имају најзначајније негативне ефекте на њега, јер су много више него било која друга возила. У издувним гасовима, који се додељују моторним транспортом и настају током рада мотора, садржи много супстанци, укључујући и оне опасне. Тужно је што се сваке године количина емисија повећава. Све више људи добија "гвоздени коњ", што наравно има штетан утицај на животну средину.
 • Експлоатација термоелектрана и нуклеарних електрана, котларница. Животна активност човечанства у овој фази је немогућа без употребе таквих инсталација. Они нам обезбеђују виталне ресурсе: топлоту, струју, снабдевање топлом водом. Међутим, приликом сагоревања било које врсте горива долази до промјене атмосфере.
 • Кућни отпад. Сваке године се повећава куповна моћ људи, што резултира повећањем обима произведеног отпада. Њиховом одлагању не придаје се довољна пажња, али неке врсте отпада су изузетно опасне, имају дуг период распадања и разликују парове који се разликују по изразито негативном утицају на атмосферу. Свака особа свакодневно загађује ваздушну средину, али много опаснији отпад индустријских предузећа, који се одводе на депоније и не користе.

Које супстанце најчешће загађују ваздух

Супстанце које загађују ваздух, невероватно велике, и еколози сталноотварају нове, што је повезано са наглим развојем индустрије и увођењем нових технологија производње и прераде.Најчешће у атмосфери су следећа једињења као што су:

 • Угљен моноксид, који се назива и угљен моноксид. Не садржи боју и мирис и формира се са непотпуним сагоревањем горива при малим количинама кисеоника и при нижим температурама. Ова веза је опасна и узрокује смрт због недостатка кисеоника.
 • Угљен диоксид се налази у атмосфери и има благо кисели мирис.
 • Сумпорни диоксид се ослобађа приликом сагоревања неких врста горива које садрже сумпор. Ово једињење изазива киселе кише и потискује људско дисање.
 • Диоксиди и оксиди азота карактеришу загађење ваздуха од стране индустријских предузећа, јер се они најчешће формирају у току својих активности, посебно у производњи одређених ђубрива, боја и киселина. Такође, ове супстанце се могу ослободити као резултат сагоревања горива или рада машине, посебно када се покваре.
 • Угљени хидрати су међу најчешћим супстанцама и могу се наћи у растварачима, детерџентима, производима прераде нафте.
 • Олово је такође штетно и користи се за производњу батерија и акумулатора, патроне и муниције.
 • Озон је екстремно токсичан и формира се током фотокемијских процеса или у току транспорта и рада фабрика.

Сада знате које супстанце најчешће загађују ваздушни простор. Али то је само мали дио њихатмосфера садржи много различитих једињења, а неки од њих су чак и непознати научнику.

тужне последице

Величина утицаја загађења атмосферског ваздуха на људско здравље и читав екосистем уопште је једноставно огроман и многи од њих су потцењени. Почевши од екологије.

 1. Прво, због загађеног зрака, еволуирао је ефект стаклене баште, који постепено али глобално мијења климу, доводи до загријавања и топљења ледењака, изазивајући природне катастрофе. Може се рећи да доводи до неповратних посљедица у стању околиша.
 2. Друго, све чешће се јављају киселе кише, које негативно утичу на све живуће на Земљи. Из њихове кривице умиру читаве популације риба које нису у стању да живе у таквој киселој средини. Негативан утицај уочен је приликом прегледа историјских споменика и споменика архитектуре.
 3. Треће, фауна и флора трпе, јер опасни парови удишу животиње, они такође падају у биљке и постепено их уништавају.

Контаминирана атмосфера има веома негативен ефект на људско здравље.Емисије падају у плућа и узрокују неисправан рад респираторног система, тешке алергијске реакције. Заједно са крвљу, опасна једињења се шире по целом телу и јако их погоршавају. Неки елементи могу изазвати мутацију и дегенерацију ћелија.

Како ријешити проблем и спасити околиш

Проблем загађења атмосферског ваздуха је веома релевантан, посебно имајући у виду да се животна средина знатно погоршалапоследњих неколико деценија. И неопходно је ријешити га сложено и на више начина.

Размотрити неке делотворне мере за спречавање атмосферског загађења:

 1. У циљу борбе против загађења ваздуха у појединачним постројењима, неопходно је успоставити постројења и системе за чишћење и филтрирање. На посебно великим индустријским постројењима потребно је започети са увођењем стационарних мониторинг станица за загађење атмосферског ваздуха.
 2. Да би се избегло загађење ваздуха, возила треба пребацити на алтернативне и мање штетне изворе енергије, као што су соларни панели или електрична енергија.
 3. У заштити атмосферског ваздуха од загађења, замена запаљивих врста горива ће бити приступачнија и мање опасна, као што су вода, ветар, сунчева светлост и други који не захтевају сагоревање.
 4. Заштиту атмосферског ваздуха од загађивања треба одржавати на државном нивоу, а већ постоје закони чији је циљ заштита. Али, такође је неопходно да се делује и врши контрола у одређеним субјектима Руске Федерације.
 5. Један од најефикаснијих начина да се загађење ваздуха укључи из загађења је успостављање система за одлагање или рециклирање свих отпада.
 6. Биљке треба користити за рјешавање проблема загађења зрака. Кроз уређење ће се побољшати атмосфера и повећати количина кисеоника у њој.

Како заштитити зрак од загађења? Ако се читаво човјечанство бори с њом, онда постоји шанса да се побољша околиш. Познавање суштине проблемазагађење атмосфере, њена релевантност и главни начини њеног рјешавања, потребно је рјешавати загађење на заједнички и интегрирани начин.