Загађење атмосфере: врсте, узроци и последице

Питање атмосферског загађења је веома релевантно у Руској Федерацији и другим земљама и представља забринутост за заштитнике животне средине, јер може довести до тужних и непоправљивих последица. Стога је заштита животне средине, за коју људи морају дјеловати на сложен начин, посебно акутна. Сазнајте главне разлоге за ситуацију и начине рјешавања проблема.

Релевантност проблема

С обзиром на глобалне проблеме човечанства, један од најактуелнијих проблема је загађење Земљине атмосфере. Његова релевантност је предодређена специфичностима живота модерних људи и њиховог односа према планети.

 1. Прво, практично сва земаљска популација је непристојна и веома ирационално користи природне ресурсе, укључујући и необновљиве. А у процесу примене неких од њих постоје штетне емисије које негативно утичу на ваздух.
 2. Друго, индустрија се убрзано развија, што такође изазива глобално загађење атмосфере: супстанце које се производе у процесу производње или прераде извлаче се кроз цеви и готово одмах улазе у животну средину.
 3. Треће, становници развијених и земаља у развоју активно користе моторна возила. Приликом рада мотора стварају се изгарање бензина и интеракција дијелова, ситних честица и вишекомпонентних испушних плинова.
 4. Четврто, читаво човјечанство тежи побољшању удобности живота, а неРазмишљајући о томе колико је прљав зрак опасан. За загревање користе се различити гориви материјали, од којих сагоревање производи опасна једињења која доприносе загађењу атмосфере у Русији и другим деловима света.

Главни извори загађења

При разматрању процеса загађења атмосфере може се издвојити неколико варијанти.Прво и најважније, постоје умјетни и природни загађивачи.Први се називају и антропогеним, а они укључују загађење атмосфере од стране особе, односно његову активну активност. Природни или природни извори су узроковани природним феноменима и не зависе од људи. Природно и вештачко загађење ваздуха снажно утиче на квалитет ваздуха и изузетно је опасно.

По природи утицаја разликују се сљедеће врсте загађења:

 • Физички извори комбинују електромагнетни, термални, радијацијски, шумски и механички.
 • Хемијско загађење атмосфере обухвата негативне ефекте различитих аеросола и гасова.
 • Биолошки извори су активности различитих патогених микроорганизама који директно утичу на животну средину или, у процесу живота, излучују токсине.

Антропогени извори, пак, су подијељени у неколико група.Ако треба узети састав главног критеријума за класификацију, могуће је разликовати механичку, хемијску и радиоактивну контаминацију атмосфере.

По нарави излагања, загађивачи се дијеле на:

 • транспорт, због коришћења аутомобилатранспорт и друге његове врсте
 • производња, додељена од стране индустријских предузећа током технолошких процеса емисија
 • домаћинства формирана путем отпада и активном употребом различитих врста горива

Антропогено и природно загађење

Прво, треба размотрити загађење атмосфере узроковано људским дјеловањем узроковано људским дјеловањем и изузетно негативан утјецај на ионако не баш повољну еколошку ситуацију.

Идентификовати следеће вештачке узроке атмосферског загађења:

 • Индустријско загађење условљено је брзим развојем различитих врста индустрије, укључујући металуршку, хемијску, прерађивачку и друге врсте. Готово сви технички и индустријски процеси неминовно производе штетне састојке, а ако компанија не користи постројења за пречишћавање отпадних вода, тада долази до емисије свих супстанци које загађују атмосферу.
 • Функционисање нуклеарних или термоелектрана, котларница. Тренутно, такве станице немају неопходна постројења за прераду која могу неутралисати штетне емисије. У процесу сагоревања горива формира се и улази у околину маса разних супстанци.
 • Још један проблем је употреба различитих горива за загревање и друге области живота.
 • Акутни еколошки проблем атмосферског загађења - аутомобили. Многа возила користе много возила, а већина машина ради на бензин, при сагоревању велике количине опасних супстанци у ваздух. Такође и испушни каналисадрже чађу и друге честице.
 • Вреди напоменути опасност од загађења атмосфере тешким металима, која се може појавити када се непрописно одлагање опасног отпада, као што су батерије, акумулатори. Због тога је веома важно правилно одлагати такве предмете!

Природни извори су мањи, али је и њихов утицај опасан. Разликују се следећи разлози:

 • Активност вулкана, када се ерупција тона штетних спојева емитује у атмосферске слојеве.
 • Тресетни и шумски пожари често се јављају током љета и обично су посљедица немара људи. Такви пожари су по правилу огромни. Стога је размјер негативног утицаја прилично велик.
 • Прашне олује, које се формирају кроз урагане, торнаде и мешање ваздушних маса. Распршивање у атмосфери, пењање по компонентама тла изазива загађење ваздуха.
 • Изненађујуће, ширење загађујућих материја условљено је егзистенцијом представника фауне и флоре. И животиње и биљке емитују различите гасове у животну средину, разлажу чврсте компоненте и ситне честице.

Када се наводе главни загађивачи атмосфере, могуће је разликовати, као што су угљен моноксид, прашина и суспензије, сумпор диоксид, разни тешки метали, угљоводоници, сумпорне и азотне киселине, угљен диоксид, диоксиди и оксиди сумпора и азота, и озон.

Озбиљне последице

Атмосфера и њена контаминација су нешто о чему мора да се брине цијело човјечанство, јер посљедице деградације околиша могу бити озбиљне инеповратан. Први и већ има очигледне манифестације - ово је ефекат стаклене баште. Кроз њега, атмосферски слојеви мењају структуру и густо се збијају, што доводи до продора топлоте у планету и емитује га, нема способност испаравања, што доводи до стварања кондензата.Ефекат стаклене баште већ је значајно измијенио климу, али и најозбиљније и најопасније глобално загријавање, што изазива активно и брзо топљење ледењака, значајно повећање нивоа воде у свјетским океанима.

Када се наведу глобални проблеми загађења, треба напоменути да се киселе кише формирају због контаминирајућих компоненти које реагују. Падавине са високом киселошћу почеле су све више да падају и већ су нанеле непоправљиву штету природи: кроз њих трпе биљке и животиње, које у блиској будућности могу да промене екосистем и чак доведу до његовог колапса.

Утицај атмосферског загађења на људско здравље је опасан, јер контаминирани ваздух неминовно улази у респираторни систем, а из њега се заједно са крвљу шири и на друге органе и на цео организам.

Ефекат практично било ког загађивача може да изазове последице у облику хроничних болести плућа и бронхија, тешке алергијске реакције. Ако је ваздух загађен, сви органи су веома исцрпљени и престају да раде непрекидно и потпуно. И дугорочно гледано, ефекти загађења ваздуха на људе могу изазвати мутацију у ћелијама, односно развој рака.

методе заштите

Неки утицаји загађења ваздуха на животну средину су већ почели да се појављују, али можете покушати да их зауставите ако решите проблем на свеобухватан начин.Съгласно следните мерки се могат употребити за борба с атмосферским загадењем:

 1. Када се набрајају глобалне методе борбе, треба размотрити развој закона који штите околни простор. Оне већ постоје и важе, али неке морају бити ревидиране, а друге само треба увести.
 2. Заштита атмосфере ће постати могућа ако човечанство почне да замењује алтернативне изворе енергије, као што су угаљ и нафта. Дакле, они могу укључивати соларне панеле, вјетар и воду. Они нису само обновљиви него и производе мање штете него фосилна горива. Докле год се они развијају и тек почињу да се спроводе, важно је да наставимо да делујемо у том правцу.
 3. Да би се атмосфера заштитила од загађења, требало би бити могуће одбити возило, преферирајући га за тролејбусе и трамваје. Такође је неопходно развити еколошки прихватљива возила која не испуштају штетне загађиваче у ваздух.
 4. Други начин за борбу против атмосферског загађења је инсталирање опреме за чишћење и филтрирање која може помоћи у рјешавању проблема у индустријским постројењима.
 5. Развој и имплементација мјера за спречавање негативног утицаја на нивоу предузећа. Да, ефикасна организација надзорних мјеста за загађење атмосферског зрака, посебно у постројењима која укључују злонамјерну производњу.
 6. Садња зеленила ће се побринути за спречавање штетних ефеката. Као што сви знају, зелене биљке ће угљични диоксид претворити у кисик, апсорбирајући штетне твари.
 7. Рециклирање отпада помоћи ће да се елиминишу неки загађивачи у атмосфери и спријечи низ проблема.

Утицај атмосферског загађења на животну средину - изузетно важан и озбиљан проблем не само у Руској Федерацији. Прљави ваздух - претња клими, људима и свим живим бићима на планети. Да би се смањио утицај атмосферског загађења на здравље Земљине популације, требало би да почне да делује што је пре могуће и заједно. Разумите питања животне средине и не будите равнодушни према њима.