Вртни третман у прољеће од болести и штеточина у рано прољеће

Третман врта од болести и штеточина у прољеће укључује елиминацију инсеката и њихових личинки, превенцију болести, јачање отпорности грмља, дрвећа и других биљака на временске услове, као и пружање заштите од утицаја животне средине. Истражите технологију, временски распоред и стадијуме свих наведених радова, сазнајте како да припремите простор на одговарајући начин за љетњу сезону, како би се жетва богата жетва у јесен.

Која је потреба за третманом пролећног врта

Питање "Зашто се носити са раним пролећем, ако се сви ови инсекти и ране још не виде?" Занимљиво је да су само новопридошли у врту, док сваки искусни вртлар разумије потребу за овим поступцима. Ево неколико разлога зашто је још увијек вриједно обратити пажњу на подручја парцела у прољеће:

прво, превенција појаве болести (чак и ако није била у претходној сезони) никада неће наудити. Боље је спречити болест биљке него је третирати на било који могући начин;

друго, чак и ако је у јесен дошло до квалитативног третмана од штеточина и болести, не постоји гаранција да је дио тих другова уништен и да није сигурно преживио зиму;

треће, чак и ако се још не види траг штеточина, то не значи да нису. Они једноставно нису изашли из својих спремишта. А када се појаве и видеће визуелно, тада почиње прави рат на жетви.

Према томе, на основу таквих једноставних ствари, може се схватити зашто вртлари троше толико енергије на пролеће да припреме својеподручја за летњу сезону, прскање, подмазивање, обрада искрцавања.

Услови за прераду пролећне баште

Изаберите право време када је најбоље попрскати башту од штеточина и болести. Обично прије почетка сезоне, вртне културе у сеоском домаћинству обрађују се у четири фазе: рано прољеће, а затим, прије, за вријеме и након цватње. Први третман од штеточина и болести је неопходан да би се уништили паразити у кори и дрвету дебла. Однесите га на начин на који биљке растварају бубреге. Користите алат који преклапа приступ кисеоника кисеонику - на пример, дизел гориво које формира филм на дрвету.

Затим прскати лековима који штите од болести као што су:

 • монилиоза;
 • краста;
 • гластерироспориум;
 • коко микоза.

Како управљати баштом у пролеће пре и током цветања

Пре него што се пупољци на дрвећу и грмљу почну растворити, морају се третирати како би се заштитили од напада садница јабука, гусеница и других инсеката, како би се спречио развој мрља и шуга. За то можете користити "Царбофос" (са 10% лека у рачунању 70г /10 литара воде на собној температури).

Током цветања, ниједна акција у башти није најбоље извршена. Али када се заврши, обрада се мора обавити ради превенције, како би се повећала отпорност засада на болести. Ово треба урадити унапред, јер се период цветања пупчаника комбинује у времену са ослобађањем зимских гриња.

Дрвеће и грмље треба третирати колоидним сумпором: 80 грама 70% пасте растопити у 10 литарасапунаста вода. Ако пропустите овај тренутак и не задржите заштиту на време, крпељи ће значајно оштетити засаде на локацији.

Народни лекови за штеточине и болести врта у рано пролеће

Они који у пролеће често одлазе у сеоску колибу могу користити једноставан, али ефикасан у мрачном времену, методу борбе против многих штеточина - три пута, у размацима од 3-4 дана, тресући се штеточинама на кревету ако је температура ваздуха виша од 10 степени. Од штеточина које живе у земљишту (пиле, камини, стакласта лећа, кукци), препоручује се покривање тла под дрвећем и грмљем са трудом, филмом и рибозом. Њихове ивице морају бити уземљене. Штеточине неће моћи да побегну из склоништа и пропадну. Однесите склониште на почетку цватње, т. К. У то вријеме из тла се појављују корисни инсекти.

Ефикасно прскање узорцима и бујонима духанске прашине, цитрусних паприка, лука или суве плесни, семена купине, белог лука, иглица четинара.

 • Дуванска прашина. За припрему раствора, 400 г дуванске прашине инсистира се у 10 литара воде током дана, затим пола сата куха, затим охлади и филтрира. За прскање на сваких 10 литара воде потребно је узети 100 г раствора, додајући у њега 40 г сапуна за бољу адхезију.
 • Сијалица. Пола лука прелијте кантом топле воде, покријте, инсистирајте два дана, проциједите и попрскајте.

 • Сува бухача. 1 кг укисељеног током цветања и осушене гвожђе сипати 10 литара воде и кухати на лаганој ватри 15 минута, охладити,сој За прскање на сваких 10 литара воде, узмите 100 г раствора, додајте 40 г сапуна и поспите.
 • Инфузија белог лука. Смрвити 100 г чешњака, сипати 10 литара воде дневно, проциједити и попрскати.
 • Инфузија дробљених агрума. 1 кг цитрусних коре потопити, проћи кроз млин за месо, сипати 3 литре воде, чврсто затворити и инсистирати 5 дана у мраку, напрезати, стиснути, пунити, зачепити. Користите по потреби 100 г раствора на 10 литара воде.

Покушајте да паднете на доњу страну листа, јер се тамо налазе, по правилу, штеточине.

Биопрепарати за сузбијање штеточина и болести врта у рано пролеће

Не постоје само домаћа средства за прераду биља. Произвођачи производе такозване биолошке производе:

 • Фитоспорин;
 • Фитофарме;
 • баријера;
 • Бацопхит;
 • Ацарин;
 • Батсикол;
 • Биттоксибацилин и други.

Основа биолошких материјала - гљиве, бактерије и вируси који инхибирају развој патогене микрофлоре и доприносе уништавању штеточина инсеката. Делују мање ефикасно од хемикалија, али мање штетне за људе и биљке.

Хемикалије за сузбијање штеточина и болести у рано пролеће

Хемикалије Третман баште хемикалијама (пестицидима) сматра се најефикаснијим начином заштите дрвећа и жбуња од болести и штеточина.

Савремени пестициди дјелују врло брзо и задржавају ефекат дуго времена, али, за разлику од биолошких, могу изазвати овисности од штеточина. Као што је горе наведено, обрадабиљке у рано пролеће не представљају опасност за здравље људи или домаћих животиња, јер се након одређеног времена након примене већина пестицида потпуно разгради. Још једна предност хемијских производа је да се лако растварају у води и генерално се продају у брзим паковањима. Међутим, за разлику од биолошких препарата, кључну улогу има правилна доза пестицида: прекорачење препоручене дозе може довести до оштећења биљака (опекотина, смањења одрживости полена, уништења штеточина) и оштећења животне средине, док „недостатак раста“ стимулише развој штетних утицаја. организама имунитета на одговарајући отров.

Потребно је радити са хемијским производима само што је могуће ближе, јер токсин може проузроковати повреде људи и кућних љубимаца не само када се прогута, већ и кроз кожу и респираторни тракт.