Вртлар испред куће са својим рукама, стиловима, карактеристикама и фотографијама

Смјештај у приватној кући даје вам прилику да покажете своје креативне способности пуним капацитетом приликом уређења и побољшања дома и сусједне територије. У овом случају, једна од најуспјешнијих опција за уређење територије на којој се кућа налази је кориштење зелених засада. Постоји много опција како уредити врт испред куће, то можете урадити сами и уз помоћ дизајнера.

Палисадник - елемент дизајна пејзажа

У пејзажном дизајну постоји неколико врста декорација, од којих свака има своје особине и предности. То су цвјетне гредице, рабатки, саксије, камини и друго. Али, упркос чињеници да је ова реч позната многима, неће сви моћи да прецизно дефинишу шта је баштован. Тако можете именовати ограђено подручје, које се налази испред стамбеног простора. Од како добро опремљен овај простор зависи од целокупног предњег погледа на кућу, тако да би се створио предиван поглед требало би мало труда.


Вани, овај елемент дизајна је, по правилу, правоугаона платформа која се одвија од куће до цесте и испуњена је украсним биљкама. У ту сврху користе се и травнате вишегодишње биљке и грмље, дрвеће.

врсте вртова

У зависности од врсте ограде, њеног присуства или одсуства, сви камини су класификовани на следећи начин:

  1. Затворени тип. Такав елемент пејзажа има ограду, тако да можда и нијевидљива или видљива дјелимично са пута, у зависности од врсте ограде и њене висине.
  2. Отворени тип. Овај вртлар се може видјети не само са сусједног подручја, већ и са улице. То је пут, цветне гредице, уредно уредјен травњак пред становањем.

Затворени тип мачевалацаОтворени тип мачевалаца

Поред тога, у зависности од стила којим се користи глава снопа може бити:

 • Европски изглед. Његове главне карактеристике су строго придржавање геометријских линија и пропорција, слободно размишљање и слободан приступ нису добродошли. Такође, овај вртни центар често нема масивну ограду.

Европски изглед

 • Руске врсте. Мора да има ограду. Точност линија при стављању свих њених компоненти није неопходна, главни захтев - да се гледајући простор испред куће обрадује очима.
 • Поред горе наведених главних праваца, дизајн камина може бити изведен иу оријенталном стилу. Карактерише га присуство камења у декорима и четинарским биљкама, пожељно патуљастих облика. Идеално је да такво игралиште буде слично традиционалном јапанском врту.

оријентални стил

 • Палисандер медитеранског типа значи присуство цвијећа, а понекад и дрвећа које расту у посебним контејнерима. Могу се договорити, зависно од преференција власника куће. Осим тога, постоје и други детаљи - скулптуре, лампиони. Главна ствар јеКомпонента таквог дизајна је простор за рекреацију - лава, стол, надстрешница.

Медитерански тип

 • Ако се желите преселити у дјетињство, сјећајући се остатка у селу, онда можете преферирати рурални стил. Увек има ограду, а иза ње је засађено мноштво цветних биљака, у зависности од укуса и предности власника стана.
 • Постоји још једна варијанта изведбе предњег врта испред куће - у романтичном стилу. У овом случају, у декору се налазе лукови, а биљке подижу оне које ће обложити ограде, лијепо и дуго цвату.

романтиц стиле

Предности и недостаци

Обично подручје, које се налази испред стамбеног простора, веома је важно у погледу изгледа. Приликом посјете сеоској кући на прво мјесто пада у око овог подручја. Због тога треба посветити највећу пажњу његовом побољшању. Предиван камин је један од најбољих излаза у тренутној ситуацији.

Главна предност овог дела пејзажа је његов висок степен декоративности. Без обзира на изабрани стил извођења, са компетентним приступом, палисандер је у стању да прикрије недостатке куће, ако их има, а погодне стране - напротив, наглашавају и украшавају радњу.

Што се тиче недостатака, једина од њих се може назвати потребом за сталним одржавањем стања локације испред куће у реду. Да би се то постигло, потребно је уклонити осушене биљке, оставити лишће, на вријеме истрести воду, а исто тако и пљунути и ако је потребноТкати цветну гредицу. Међутим, све ово се исплати због високе естетике створених композиција.

Типови биљака погодних за вртове

Сакупљање биљака за предњи део баштенског простора треба да се заснива на оном стилу који власник жели да следи, као и на карактеристикама територије. Ако желите да направите врт властитим рукама на ограниченом подручју, онда је основно правило које треба слиједити компетентна дистрибуција свих његових елемената. Једноставним триковима, мала површина испред куће може изгледати много пространија.

Један од услова за биљке које се користе испред куће је да морају бити одабране тако да осигурају континуирану цветност или декоративни карактер током топлог периода. Осим тога, прекрасан ватрогасац је дужан да не изгуби свој атрактиван изглед у јесен, тако да треба изабрати дио биљака које имају спектакуларну боју лишћа у јесен, као и анимирано мјесто зими.

Избор усева треба извршити иу зависности од изабраног стила. На пример, у рустикалном стилу, сунцокрети су савршено погодни, комбиновани са једноставним дивљим цвећем као што су камилица, звона и заборавници.

Романтични стил ће захтијевати велики број прекрасних цвјетних култура као што су љиљани, хортензије, руже. Сигурно би требало да постоје и слободне биљке - на пример, Цлематис.

Гама боја

Цвеће у камину можеразличите боје. Ово се посебно односи на сељачки стил, где је велики број различитих нијанси добродошао. Пројекат такође може имати на уму и перформансе у једној скали, према којој су одабране културе цватње.

На пример, ако је стил куће и простор пре него што је концизнији, најбоље је ограничити једну или две блиске нијансе. Треба имати на уму да су хладни тонови - плава, плава, лила која визуелно проширује простор. Топле исте боје - жута, наранџаста дају осјећај освјетљења. Ово се може користити ако нема довољно сунчеве светлости на парцели.

Предуслов је комбинација коришћених усева и општег састава - боја зграде, ограда. Поред светлих зидова куће боље је посадити скромније сорте цвећа. Више је могуће уредити врт ако је кућа обојена у неутралне тонове - бијела, сива, беж или боја старог дрвета.

Које усеве треба изабрати за садњу

Често се једногодишње и вишегодишње зељасте биљке користе за уређење територије испред стамбеног простора. Међутим, грмови и чак дрвеће нису мање распрострањени. Осим тога, за стварање травњака узимају се сорте погодних биљака.

Цвијеће се може засадити на цвјетним гредицама најразличитијих - све зависи од изабраног стила и укуса власника. Важно је запамтити да ће у малом простору културе са малим цвијећем и лишћем изгледати боље.Величанствене сорте треба засадити ако има довољно простора. Коврчави усјеви захтијевају подршку, тако да се налазе уз зидове, ограде, лукове.

Грмови нису ништа мање тражени. Најчешће су жутика, орлови нокти, багрем, кукови, спираја, јоргован. Важно је напоменути да су поред украсног грмља - јорговани, чубушници веома популарни и воћни и бобичасто житарица. Палисадник властитим рукама, у којем се виде јапанске дуње, рибизле, бокови, глог, изгледат ће једнако добро у прољеће тијеком цвјетања лишћа и цвијећа, те у јесен. Од неких врста грмља може направити велики јеж, слетјети их на малој удаљености једни од других и редовно се обрезати.

Дрвеће на парцели испред куће, по правилу, не би требало да буде пуно, али се користи за означавање акцената и привлачење пажње до одређене тачке. Можете користити и листопадне и црногорске пасмине. Други ће изгледати најспектакуларније, посађени појединачно и формирани у облику лопте или у облику колоне. У исто време, дизајн баштенског врта је често последица патуљастих црногоричних стабала.

Одвојено, треба узети у обзир употребу травњака и украсних трава. Приликом сјетве травњака потребно је одабрати сјеме према његовој намјени. Ако се травњак користи за шетње - препоручује се да су биљке отпорне на жеђ. Поред травњака, постоје и травнате биљке које имају украсне листове и користе се за њихслијетање у цвјетне гредице и рабатки. Најчешћи су домаћини, папрати, геичери, баштенски јакови, неке травне траве.

Важан детаљ украса - ограда

Ако се поставља питање како украсити вртну биљку поред главне методе - селекције и садње биљака, потребно је обратити пажњу на њену ограду. Може бити или потпуно декоративна, или једноставно оградити парцелу са вањске територије. Постоји неколико врста ограда, у зависности од материјала који се користе за његову производњу.

 • Ограде за камин могу бити од еуростилеа, камена, метала, дрвета. Једноставна ограда од профила или опеке неће бити естетска. Ако желите да одаберете металну ограду, боље је дати предност кованим оградама са отворима.
 • Дрвена ограда од ограде је класика у распореду предње стране парцеле. Његови параметри вам омогућују да створите баријеру, ау исто време видите територију испред куће. Што се тиче боје, можете се ограничити на природну боју дрвета, традиционално плаву, белу. И можете обојити ограду иу живописнијој нијанси.

 • Ако имате питање, како украсити оријентални стил оријенталног стила, можете поставити ниску камену ограду која не штити од продора, али ће бити велика декорација.
 • Још једна опција за реализацију ограде - жива ограда. За његово стварање, одабране су биљке које имају густу круну и добро се стављају на правилну фризуру. Они су засађени један поред другог и до те мјереРаст се стално смањује. Као резултат тога, извесно време излази густа ограда која има високе декоративне особине.

Како организовати камин - правила

Да би ово подручје изгледало заиста лијепо и угодно оку, мало креативног приступа дизајну. Потребно је узети у обзир одређена правила, која ће учинити подручје, које се налази испред стамбеног простора, заиста атрактивним и удобним.

Прва ствар коју треба да знате је концепт као композиција. То подразумева исправан и складан распоред објеката на територији. Да бисте знали украсити врт властитим рукама, прије свега морате се усредоточити на изградњу исправне композиције. У њему се, заузврат, бира један централни елемент, који се зове фокална тачка - само око њега и сви други ансамбли ће бити креирани.

Средишњи елемент, који је истакнути грм, дрво или скулптура, заузврат, не би требало да буде сам - то ће пореметити хармонију. Око фокалне тачке треба поставити друге мање елементе који неће дозволити да се издваја и ствара неопходну позадину. Као додатни детаљи, цветни кревети, трава, рубњаци и други грмови са контрастним бојама или лишћем ће стати. Важно је да се жаришна тачка разликује од других компоненти и, пре свега, привлачи поглед.

Палисадехник властитим рукама - неке идеје при стварању

Да бисте постигли жељени ефекат, можете прибјећи одређеним дизајнерским одлукамаће вам помоћи да се носите са бројним недостацима и показати кућу у најбољем светлу. На пример, ако се испред куће налази травњак, онда је боље да у близини куће поставите цвеће и грмље, уз зидове и испред улаза. У исто вријеме, у позадини, биљке ће изгледати добро, а испред њих је боље ставити цвијеће на цвјетне гредице. На тријему можете додатно ставити лонце за цвијеће.

Може се десити питање како украсити вртну греду властитим рукама, и ако је простор прије стамбеног простора довољно мали. У овом случају, требало би да приберете неким триковима који ће вам помоћи да визуелно повећате простор. Једна од њих је употреба биљака са мањим цветовима и лишћем, као и са светлом бојом. Овај приступ вам омогућава да обезбедите додатну територију.

Други начин је да се на зидовима куће користе искривљене биљке као позадина за остатак цвјетног врта. Овај пријем такође визуелно проширује количину расположиве меморије, чини је дубљом и засићенијом.

Додатни елементи декорације

Дизајн греде греде, поред биљака и ограде, омогућава употребу других детаља декорације. Једна од њих су стазе и стазе. Правилно и лепо изведени, у стању су да створе необичну или умирујућу атмосферу и допуне укупну композицију. Нарочито релевантан ће изгледати као пут који пролази кроз травњак. Својим великим обимом боље је направити неке завоје, а са стране да се биљке расту да би одвратиле пажњу.

Други детаљи се широко користе у декорацији вртлара - то јескулптуре Могу бити камен, дрво, глина. Главна ствар - не претјеривати са својим бројем. Осим тога, можете користити лампе, посебно за осветљавање шавова у мраку. Не мање популарни у уређењу локалитета и камења - они ће омогућити да се нагласак истакне на одређеном мјесту.

Ликови животиња и бајковити ликови могу се користити иу изградњи и декорацији камина. Можете их купити у продавници, али их можете сами направити. Поред тога, за декорацију се примењују и ниске ограде, дизајниране да одвоје једну зону од друге.

Да бисте својим рукама направили и украсили палму, морате уложити мало труда и показати креативан приступ. Као резултат тога, кућа и простор испред ње ће процветати светлим бојама и задовољит ће домаћине и њихове госте.