Врсте земљишта, земљана земља

Приликом изградње различитих објеката треба обратити пажњу на врсте земљишта, јер се свака од њих понаша различито у истим климатским условима. Поузданост темеља и саме зграде зависи од физичких својстава земљишта. Главни индикатори су: повезаност, хомогеност, пропусност и растворљивост. Посебна пажња заслужује параметре лабавости, дуктилности, компресибилности и трења.

Постоји пет главних типова земљишта. Размотримо их заузврат:

1. Глина земља.Таква тла су најтежа за структуру. Имају све негативне карактеристике које успоравају изградњу. То укључује: смрзавање, отицање, замућење, слијегање. Приликом израде темеља потребно је извршити врло темељите и прецизне прорачуне. Сама земља је вискозна, може се деформисати под било којим оптерећењем. Повезаност је смањена због смањења влажности. Темељ је постављен на максималну дубину смрзавања. Земљиште је подложно седименту који је резултат масе конструкције. Сам процес таложења траје неколико година. Што је већа порозност, то ће бити више опсаде.

2. Тресетна земља. Има један велики недостатак - када се прекомерна количина влаге претвара у течност. На њему такође не би требало да се граде неке зграде. Понашање прашњавог тла је практично немогуће замислити. То је песак, поплављен подземном водом. Међутим, упркос овим недостацима, темељ је и даље истиможе бити договорено. Главна ствар је да одаберете праву технологију. Само овде су скупи, и нико неће дати стопроцентну гаранцију да се тло неће смирити након 5-10 година.

3. Пешчана земља.Водоотпоран је, тако да је врло поуздан. Земљиште је идеално за изградњу темеља било које зграде. Лако се изравнава, забија. Велике честице песка могу издржати велико оптерећење. Земља се практично не замрзава, па чак ни зими земљиште неће бити деформисано.

4. Камено земљиште.Ово је најпоузданија основа за фондацију. Тло је густа стијена која је покривена једноставном земљом одозго. На њему се темељ може полагати без посебних удубљења, поставља се директно на површину. Главни недостатак је немогућност стварања квалитетног подрума.

5. Отпадна земља. То је збирка шљунка, остатака камења и разних камених стијена. Тло се не раствара, може издржати било какво оптерећење, не ломи се. Међутим, пре него што саградите кућу на оштећеном терену, мислите да ће вас фондација коштати много. Не дозволите замућење, јер земља није повезана.

суглавни типови земљишта . Свака од њих има своје предности и недостатке, које је немогуће ријешити. Стога, прије изградње темеља, размотрите да ли ће тло стајати.