Врсте унутрашњих врата на материјалу производње и врсте шарки, фотографије различитих модела

Ако у кући постоји грандиозна поправка и унутрашњост стана ће бити потпуно промијењена, онда је могуће без мијењања врата. Овај елемент ентеријера је одувек био "лице" власника, који је служио као лакмус тестамент његовог финансијског стања. Различити типови унутрашњих врата хармонично ће изгледати и наглашавати дизајнерски стил просторије ако су правилно одабрани и добро постављени.

У овом чланку ћемо говорити о врстама унутрашњих врата, различитим материјалима за њихову производњу, као ио коришћеним оковима. Нећемо отићи без странке и питања исправне инсталације.

Класификација врата која се користе за производњу материјала

За почетак, размотрите врсте унутрашњих врата на материјалу производње. Као иу претходним временима, данас произвођачи радије користе дрво за производњу врата. Доказано је да овај материјал има добар ефекат на људски организам, јер има способност да "дише". Штавише, издржљива је и лепа. Међутим, дрво није панацеја, технологије напредују и све више нових материјала се производи.

Тако су унутрашња врата:

  • дрвени;
  • фурнирана;
  • метал-пластика;
  • ламиниран;
  • Стакло.

дрвени

Цена врата од масивног дрвета може се уплашити. Али њихова цијена ни у ком случају није прецијењена. Дрвена врата су издржљива и издржљива. Наравно, под условом да су они добро збринути. Не заборавите на лепоту дрветаврата, из којих директно гори топлином и удобношћу. Врата од дрвета су обично направљена од пепела, букве, ораха. Највредније и најскупље платно од махагонија. Најпопуларнија и најприступачнија су врата из бора.

фурниране

Фурнирана (пресована) врата појавила су се у продаји релативно недавно, али су одмах стекла значајну популарност међу купцима. Засновани су на плочи од МДФ-а, на којој су двије стране прекривене танким листовима. Ако се користи фурнир, фурнир је потпуно природан - онда ће цијена цијелог дизајна бити већа, ако је умјетна - цијена ће бити знатно јефтинија. Фурнирано платно за врата је тешко оштетити, али ако се то догоди, лако се може поправити чак и код куће.

метал-пластика

Главне предности металлопластике су висока топлотна проводљивост и добра звучна изолација. Такође, овај материјал је лако обезбедити било коју текстуру и боју. Иако произвођачи обично производе врата испод боје дрвета. Нажалост, иако изгледају као дрво, метал-пластична врата не допуштају пролаз влаге и нису еколошки прихватљива. Због тога врло често, поготово када се погрешно инсталирају, постају извор влаге у просторијама.

ламиниран

Ламинирана врата су врло лагана, прекривена посебним филмом, који служи као декоративни слој врата и доприноси његовом трајном раду. Сличан премаз може бити обојен у било којој боји, стилизован за било коју врсту дрвета. Таква врата могу издржати температурне флуктуације,који суштински проширује спектар њихове употребе. Њихова цена је прилично демократска, што вам омогућава да купите таква врата за ширу јавност. Главни недостатак је немогућност поправке.

стакло

Модерна стаклена врата израђена су од специјалног стакла дебљине око 10 мм, што је врло тешко разбити. Ако су врата сломљена, она ће се распасти на много фрагмената с досадним рубовима, што се не може повриједити. Стаклена врата визуелно проширују простор. Израђене су од стакла различитих нијанси. Посебно добра врата са њима причвршћеним цртежима, погодна за унутрашњост стана.

Раздвајање по типу отварања /затварања

Врсте унутрашњих врата за механизам отварања и затварања су:

  • клизање;
  • комплекс;
  • Орхидеје;
  • царински службеници;
  • Ротација.

клизање

Ефикасна клизна врата се инсталирају у просторијама у којима је потребно уштедети простор, на примјер у кухињи. Отварајући се, они се крећу дуж зида. Од минуса можемо идентификовати слабу звучну изолацију и пролаз страних мириса. Осим тога, таква врата нису погодна за купатило или купатило.

Цомпосед

Склопива врата се често називају "хармоника" за изглед, слично овом музичком инструменту. Они могу добро да диверзификују унутрашњост, али се не уклапају у све просторије. Због тога се често користе у козметичким салонима, баровима или свлачионицама.

воћњаци

Ово су најчешћа врата која су у свакомекод куће. Овисно о жељама домаћина, оне су с једном тканином или двије.

царински службеници

Окретна врата се отварају изнутра и извана. Раније су се користили искључиво на јавним местима: подземним, продавницама, баровима, а сада се налазе иу приватним зградама. Захваљујући једноставној инсталацији и практичности царинских службеника, врата су чврсто укључена у свакодневни живот.

ротатинг

Вратна врата се обично користе за улазак у тржни центар, аеродром, болницу. Али љубитељи необичних и светлих интеријера их користе код куће.

Фитинзи за унутрашња врата

Кваке за врата, шарке, браве - све то су елементи за унутрашња врата. Бира се на основу намјене врата, величине и жеље купца. Исправно одабран прибор може да украси чак и најзанимљивији ентеријер.

петље

Петље одређују колико се глатко отварају или затварају врата. Стога је њихов избор веома важан.

Врсте петљи које се користе за унутарња врата могу се подијелити на подијељене и недјељиве. Осим тога, они се разликују по механизму отварања, док су у лијевом или десном извршењу.

Ако се врата често уклањају из шарки (за уклањање или уклањање намештаја или за друге сврхе), боље је купити сплитске шарке. Ако то није планирано, онда су недељиви. Њихова цена је нешто јефтинија.

Чак и при изборупетље морају узети у обзир како ће се врата отворити: са лијеве или десне стране, за обје варијанте, потребне су посебне петље. Од великог значаја је материјал из којег су направљени. Тако се разликују месингане или челичне шарке.

Месингане петље су лакше, не захтевају стално подмазивање и најчешће се користе за унутрашња врата. Челичне петље су јаче, могу издржати пуно тежине, по правилу, ставити на улаз у метална врата. Међутим, челични производи захтевају пажљиву бригу и они су скупљи.

дугмад

Ручке врата за механизам отварања су типке и ротациони систем.

Најчешће коришћена. Ручке су израђене од легура обојених метала, израђене од челика, дрвета, пластике и чак стакла. Производе се иу нашој земљи иу иностранству.

Стаклене и дрвене ручке су врло необичне и лијепе, али брзо пропадају, па се ријетко користе. Челичне ручке су различите вањске вилице, са засунима или без њих, избор је ограничен само маштом особе која их је одлучила купити.

Избор унутрашњих врата

Пре него што одаберете унутрашња врата, потребно је проучити све њихове типове, прегледати фото-каталоге произвођача, разговарати са консултантима. Као резултат тога, нећете морати да бринете о губитку сличне варијанте.

Клизна врата се у правилу купују у стандардном стану или кући. Ово је најприступачнија опција, стога се таква врата лако инсталирају, направљена су од различитихМатеријали ће се уклопити у сваки ентеријер захваљујући великом избору боја и окова.

Ако можете нацртати дизајнера, можете користити врата да направите веома занимљив ентеријер, на пример, да у дневној соби поставите клизна врата са различитим шаблонима или да окренете спаваћу собу, одвајајући гардеробу уз помоћ "хармоника" врата. Могуће је осмислити дизајн и самостално, показати жељу и мало фантазије. Пожељно је да сва врата у кући имају исту боју, текстуру и стил. Онда це цијели стан изгледати складно.

Без обзира на врсту унутрашњих врата које одаберете, фокусирајте се на репутацију произвођача - онда нећете морати да жалите што трошите новац.

Монтажа унутрашњих тенди

Добри продавци врата увек нуде бесплатну инсталацију. Али ако не постоји таква услуга или је њен трошак јако надуван, онда можете покушати да инсталацију обавите сами.

Припремна фаза

У припремној фази, старо платно и кутија су растављени. Овај поступак треба обавити што је могуће прецизније, затим поравнајте и залијепите газиште. Захваљујући овој инсталацији нова врата ће бити много бржа.

инсталација кутије

Ставите кутију за врата. То ће помоћи дрвеном чекићу или мало. Приликом инсталације, ми стално користимо ниво за одржавање једнакости сваког елемента тока. Сећамо се да је и најмања нетачност - и врата ће бити слабо затворена.

Након постављања кутије, пажљиво уметните све шупљине с монтажном пјеном.Одвијачем причврстите одабране петље на кутију и крило врата. На једним вратима су два сета. Али пракса показује да је употреба три сета много поузданија. Оставимо кутију суву за један дан.

Причвршћивање крила и плоча врата

За 24 сата можете објесити сама врата и узети греде. Плоче су пажљиво измерене, пиљене под углом и закуцане чекићем до ивице кутије.

Остале врсте унутрашњих врата имају своје особености приликом уградње, али пажљивост и прецизност мјерења, усклађеност с редослиједом рада увијек су најважнији.