Врсте ЛЕД трака: класификација по главним карактеристикама

ЛЕД трака - најтраженији уређај који се користи као декоративно позадинско осветљење. Разлог за то је скуп јединствених карактеристика, комбинован са лакоћом употребе и економичним перформансама. Шта су ЛЕД траке? Зависно од услова рада, трака долази са различитим степенима заштите: отворена, затворена, потпуно заптивена. Тип напајања их дели на нисконапонске и високонапонске, које раде са мреже од 220 В. Разлике у боји зрачења које нуде монохроматски и обојени уређаји. Постоје траке, чије зрачење превазилази видљиви спектар, укључују инфрацрвену и ултраљубичасту. Постоје различити уређаји, како у куту расипања тако иу правцу светла: сприједа и са стране. Такође, траке се разликују по врсти ЛЕД диоде, њиховој густоћи на плочи и укупној снази уређаја.

Тип ЛЕД-а

Међу популарним ЛЕД тракама, могу се идентификовати они који користе ЛЕД чипове:

 • 3014;
 • 2835 (прочитајте о карактеристикама ЛЕД 2835);
 • 3528 (препоручујемо познавање карактеристика СМД ЛЕД 3528);
 • 5730 (карактеристика ЛЕД);

Ове цифре значе ознаке и истовремено укупне димензије самог полупроводничког уређаја (28 мм к 35 мм). Наравно, светлосни флукс је већи у већој диоди.

Густина постављања елемената

Поред тога, разлике између ЛЕД трака могу бити резултат густине постављања елемената по линеарном метру.Стандард разликује број комада по метру:

 • 30;
 • 60;
 • 90;
 • 120;

Постављени су два или три паралелна реда како би се повећала емисија светлости у ширини траке. На основу изабраног типа ЛЕД-а и густине њиховог постављања може се издвојити још један важан параметар: потрошња енергије сваког линеарног метра траке.

снага

Доња табела показује популарност популарних врста ЛЕД трака које тврде произвођачи.

Имајте на уму да ако купујете јефтине кинеске производе, нема ништа страшно у томе, али такви параметри неће задовољити снагу. И мања потрошња ће резултирати мањим светлосним флуксом. Постоје још тужнији случајеви када снага задовољава потребне показатеље, а свјетлосни ток је слабији. То значи да су коришћени полуводички уређаји ниског квалитета, у којима је индикатор перформанси (лм /В) нижи од показатеља марке.

Правац и угао

Ако говоримо о локацији ЛЕД на основу, онда, поред густине, постоји још један параметар - правац зрачења.

На слици лијево је ЛЕД трака са фронталним сјајем, на десној страни. Други тип је много мање распрострањен због боље изведбе фронта. Поред тога, први угао дисперзије је 120 °, док је на страни само 90 °. Али у посебним случајевима, када постоји хитна потреба за бочним осветљењем, а не најмањеМогућност примене фронталног ЛЕД - знајте да постоји излаз.

Напајање

Врсте ЛЕД трака се још увијек разликују по напону извора напајања. Постоје траке које се хране и константним и наизменичним напонима. У основи, када је у питању константан извор, користи се напајање од 12В, али постоје снажније траке које захтевају 24 волта, па чак и 36 волти. 220 В. У комплету са уређајем налази се посебан адаптер, који је исправљачки мост. Иначе, важно је запамтити да резање трака на константну и наизменичну струју треба различито. Код једносмерне струје он је вишеструки од три ЛЕД диоде сегмента, за наизменичну струју - вишеструку од 60. На било којој ЛЕД траци постоје специјалне платформе означене маказама, да би се искључила грешка.

цолор

Веома важан параметар је боја позадинског осветљења. Постоје црвени, плави и зелени полупроводнички кристали, на основу којих се производе монокромне траке ових боја. Можда ћете се изненадити, али најчешћа бела боја се ствара уз помоћ плавог луминофора обложеног ЛЕД-ом. Бели сјај карактерише и температура боје:

 • топла бела (2800 К);
 • неутрална бела (4000 К);
 • хладно бела (6000 К).

Поред монохроматских ЛЕД трака, постоје и вишебојне, тзв. РГБ траке. Њихова особина је да у случају ЛЕД-а постоје три кристалацрвена, плава и зелена, комбинације које стварају различите нијансе. Ови уређаји укључују наменски програмабилни контролер и даљински управљач. Разноврсне шарене варијације и динамички ефекти су једноставно огромни.

Одвојено, могуће је идентификовати егзотичне сорте које чак не спадају у видљиви спектар човека. То укључује ултравиолетне и инфрацрвене ЛЕД траке. Међутим, обојица проналазе потрошача: први - међу дизајнерима плесних подија у ноћним клубовима, други - међу љубитељима флоре, власницима домаћих пластеника (већ смо рекли како се узгајамо биљке под ЛЕД лампом).

Поред различитости сјаја, може се разликовати и фактор, боја базе. Ова поставка такође разликује уређај. У зависности од боје површине која се монтира, беле, црне, сиве, беж или транспарентне траке могу бити изабране.

Готово све тренутно произведене траке су самољепиве. Захваљујући лепљивој страни леђа, лако се монтирају.

ниво заштите

Степен заштите од спољашњих фактора, означених словима ИП-а, такође је важан параметар који треба узети у обзир при одабиру уређаја. Постоје отворене (ИП20), затворене (ИП65) и херметичке (ИП67-ИП68) ЛЕД траке.

У зависности од услова у којима ће се изводити рад уређаја, бира се неопходна заштита од прашине и влаге. Отворене траке уопште нису заштићене. Он ПЦБ Флекиблепостављени елементи, а агресивна околина може пореметити њене перформансе. Ако је потребно да се трака обрађује у влажном и прашњавом окружењу, вреди изабрати ону у којој је темељ затворен слојем силикона. Херметичке ЛЕД траке раде чак и са директним урањивањем у воду, због чињенице да је плоча постављена у силиконску цев и заптивена са заптивачем.

Из чланка се може закључити да су ЛЕД траке најбољи модерни уређај у свјетлосној техници. Разумејући њихове параметре, моћи ћете да пронађете праву опцију. Обратите пажњу на произвођача, познати делириј гарантује вам карактеристике и вијек трајања операције.