Врсте жица за полагање жица

Електрична жица, кабл или кабл је бакарна или алуминијумска жица, која пролази струју и изолацију, која обезбеђује линију од кратких спојева, а особа од утицаја опасног напона на њу. Све врсте жица разликују се само по дебљини металне стоке и изолационом материјалу, што одређује његову отпорност на загревање, утицај на животну средину и вероватноћу паљења.

Главни типови жица

Прије свега, подјела се врши према сврси. Прве врсте електричних жица и каблова биле су снаге, дизајниране да испоручују електричну енергију потрошачу. Тада се испоставило да је наизменична струја профитабилнија за пренос електричне енергије и што је напон већи, то је мањи губитак почео да тражи његове оптималне вредности. Као резултат тога - електричне жице су подељене онима који преносе електричну енергију из електрана у градове (напоном од 20-150 хиљада волти) и онима који га директно доводе у домове потрошача (110-380 Волти).

Са проналаском и развојем телефонских комуникација појавиле су се одговарајуће жице - пошто телефони не захтевају много напона за рад, онда је употреба жица за напајање за каблове сувише скупа. Поред тога, за повезивање великог броја претплатника потребан је кабл са одговарајућим бројем живих и заштитом од влаге.

Са развојем радија и телевизије потребне су посебне жице, сигнали за повезивање који репродукују уређај са антеном. Један од основних захтева за њих је присуство заштите, јерБез њега, слаб сигнал предајника ће бити искривљен паразитским струјама.

Када је дошло до потребе комбиновања рачунара у једну мрежу, онда су биле потребне нове врсте каблова и жица - посебно за те сврхе. У почетку, за ове сврхе, коришћене су телефонске линије, али је брзина преноса података остала на веома ниском нивоу. Пробој у овој области је дошао из проналаска оптичких влакана, која је почела да се користи за пренос сигнала на велике удаљености. За повезивање локалних локалних мрежа почели су се користити каблови типа "уплетена парица".

Поред главних врста жица које се користе нестандардно - на пример, за грејање, осветљење или само декоративне.

жице за напајање

Одређен за пренос електричне енергије из електрана до дистрибутивних трансформатора, а затим до крајњег корисника. У првом случају, жице су дизајниране за рад на отвореном и издржавају напон до 150 кВ - оптималну вриједност за пријенос електричне енергије на велике удаљености.

Домаће електричне инсталације су пројектоване за наизменичну струју фреквенције од 50-60 Хертза и напона до 1000 Волти. Често се класификација користи на материјалу текућих проводних вена, које могу бити израђене од алуминијума, његових легура или бакра. Алуминијум је јефтинији у производњи, а бакар је мање отпоран на електричну струју, тако да имају мање раскрснице. Пожељно је користити бакарне жице - то је више издржљив и поуздан, али због цијене алуминија се још увијек користи прилично често, ау линијамаелектрична енергија и уопште - практично свуда.

ВВГ је тржишни лидер

Кабл за канализацију електричних система са двоструком ПВЦ изолацијом - обојен на сваком кућишту и општа камбра. Једножилни проводници или вишежилни, попречни пресек 1,5-240 мм? Има следеће варијанте:

 • АВВГ. Слово "А" пре имена каже да је живи кабл од алуминијума.
 • ВВГунг. Изолација жице се не пали у већем температурном опсегу.
 • ВВГп. Разликује се само споља - равна форма. ВВГз. Високо безбедносни кабл - унутар њега сви празни простори су испуњени гуменом масом.

НИМ кабл

Направљен у складу са европским стандардима и иако у проводним својствима сличним ВВГ жицама, класа изолације премашује домаће аналоге, као што је у производњи, празнина између вена испуњена обложеном гумом. Направљен је са низом проводних вена од 2 до 5, попречног пресека од 1,5-16 мм ?. Инсталација на отвореном је дозвољена, али са додатном заштитом од сунчеве светлости, јер се изолација не разликује по отпорности на ултраљубичасто зрачење. За разлику од домаћих аналога може се полагати са радијусом савијања од 4 пречника.

КГ - флексибилни кабл

Без губитка својих својстава, кабл може радити на температурама од -60 до +50 ° Ц. Углавном се користи за спајање електричних уређаја на мрежу, а живио је за струјну фреквенцију до 400 Хз, што га чини добрим избором за употребу у заваривањуапарати Заостали проводници живели су само са бакарном мулти-жицом са гуменом изолацијом. Број може бити у распону од 1 до 6, скривен испод опште вањске љуске.

ВБбСХв - арморед

Повећана заштита од механичких оштећења обезбеђена је тракама, које су намотане пре наношења главног слоја изолације. Спојени проводници од бакра, одвојено изоловани ПВЦ, количина - 1-5 комада, која се састоји од једне или више набавки. Хомогени се користе у преносу једносмерне струје.

Постоји једно ограничење употребе кабла - не препоручује се инсталирање без заштите од ултраљубичастог зрачења. Користе се следећи типови:

 • АББбСХВ - са алуминијумским жицама;
 • КВБбСхванг - у случају претераног загревања, изолација не гори, већ се мрља;
 • КВБбСхвнг-ЛС - минимум дима и гасова при гашењу.

Каблови за телефонске линије

Постоје два типа жица и електричних каблова - за повезивање плоче са линијом и за повезивање појединачних претплатника.

 • ТППеп - кабл са језгром 0,4-0,5 мм ?, Заштићен алуминијум-полимерском траком. Неке од његових варијанти омогућавају повезивање са дистрибутивним штитовима станице за 500 претплатника. Ради лакшег телефонирања, одвојене жице су упредене у паровима и додатно састављене у групе од 10-20 парова, иако таква подела не може бити. Заштићени и заштићени слојеви кабла вам омогућавају да га користите у свим постојећим жичарама - подземним и ваздушним.
 • СРВ - равна жица са двије или четири жиле и ПВЦ изолацијом, са једном или двије жицепретплатник се повезује на телефонску централу. Дизајнирана да се уклопи у телефонске инсталације у зградама. Може радити при влажности ваздуха до 80%.
 • ТРП - аналог СРВ-а, али са ПЕТ изолацијом. Ово је више издржљив материјал, тако да се пртљажник може обавити на улици.
 • СТЛП - кабл равног облика попречног пресека вишеструке жице живио је од 0,08 до 0,12 мм? Његова сврха је уградња телефонских линија и прикључака унутар телефонских апарата (у производњи или поправци).
 • ПРППМ - равна жица са две проводне вене са попречним пресеком од 0.9-1.2 мм? са појачаном двоструком полиетиленском изолацијом. Може се полагати у земљу и на подупираче, задржава своја својства на -60 до +60 ° Ц.

антенски каблови

Њихов главни задатак је да пренесу сигнал са антене на пријемник без изобличења. Структурно, постоји једна бакрена језгра, на коју се преноси сигнал. Ради заштите од механичких оштећења и искључивања фреквентних прекривача, језгро је изолирано слојем полиетиленске пјене дебљине 1-2 мм. Од паразитских струја главно језгро је заштићено заштитним слојем од фолије или плетенице. Напољу, све је зашивено ПВЦ омотачем.

Упркос њиховој једноставности, ови каблови имају много могућности које можете изабрати:

 • Електрични отпор главног проводника - утиче на максималну могућу дужину жице.
 • На којој фреквенцији сигнала се израчунава жица. За ДВ и ВХФ комуникацију, неопходни параметри ће се значајно разликовати - што је фреквенција већа, то је јаче ширењеструја на површини, па је у другом случају потребно користити кабл са вишежичном кућицом.
 • Квалитет скрининга - овде је пожељно узети у обзир природу паразитских струја и изабрати да неутралишемо екран од континуиране фолије или плетенице.
 • Неопходно је узети у обзир гдје ће се кабл поставити - да ли треба заштиту од механичких утицаја и отпорност на температурне флуктуације.

За више информација о избору антенског кабла погледајте овај видео:

Компјутерски каблови

По аналогији са телефонима, овде се користе два главна типа жица - за повезивање крајњих корисника са дистрибутивним уређајем и повезивање овог са Ворлд Виде Веб-ом.

Влакнаста влакна која се користе за пренос података на велике удаљености нису електрични каблови, јер то нису електрична струја, већ свјетлосни импулси које треба претворити у електричне. За повезивање таквих жица потребна је посебна опрема и особље високе квалификације, тако да се практично не користе у свакодневном животу.

Твистед паир. Ожичени, добро познати корисницима Интернета - управо такав кабл долази до рачунара и повезује се са мрежном картицом. Структурно, постоји осам струјних проводних вена, уплетених у пару. Свака вена има засебну ПВЦ или пропиленску изолацију и, у зависности од класификације жица, сви могу бити пресвучени додатним заштитним и заштитним слојевима:

 • УТП - све жице су упредене у парусами, а на врху су затворени само вањском љуском;
 • ФТП - испод спољне љуске је екран фолијског слоја;
 • СТП је кабл са двоструким оклопом. На сваком упреденом пару налази се посебан екран и окружен је бакреним жичаним појасом;
 • С /ФТП - такођер двострука заштита, овдје се примјењује само фолија.

Провођење посебне намјене

Користе се друге врсте електричних жица ако оне захтевају посебна својства која нису доступна у конвенционалним кабловима и за повезивање електричне опреме у оним местима где је коришћење стандардних проводника тешко или уопште немогуће из било ког разлога. На пример, конвенционалне жице се не могу користити када се спајају електрични гријачи који се загријавају на високе температуре. Исто важи и за купке или подруме, при чему се поред температуре мора узети у обзир и фактор влажности.

Поред утицаја температуре и влажности, мора се узети у обзир вероватноћа механичких оштећења, посебно у случају жица које се постављају у подземље.

Нестандардне електричне жице

РЦГМ. Флексибилна једножична жица за монтажу енергетских инсталација на местима са високом температуром - не мења своје карактеристике у опсегу од -60 до +180 Ц °. Изолациони материјал издржава напон до 660 волти, отпоран је на вибрационе ефекте, 100% влажност ваздуха, не колапсира се од изложености калупу и контакту са агресивним течностима - лаковима или растварачима.

ПСТН. Једнозидна челична жица у ПВЦ изолацији са пресјекомструјни проводници од 1,2 до 3 мм ?. Материјал и пресјек су одабрани тако да се жица загријава при проласку кроз себе електричном струјом. Најчешће се користи као грејни елемент у топлим подовима или на градилиштима приликом улијевања бетона у хладној сезони - то омогућава употребу бетонских отопина на минус температури.

писта. Вишежична, једножична жица, пресјека од 1,2 до 25 мм? са двоструком изолацијом. Дизајниран је за рад у артерским бунарима, гдје се користи за повезивање напајања с електромоторима - то јест, не боји се воде и високог тлака.

Нестандардно декоративно ожичење

ЛЕД кабл. Поред главних струјних проводника постоји и додатни круг, који је спојен на ЛЕД диоде. Смјештени су испод прозирне вањске љуске на удаљености од око 2 цм и почињу свијетлити када је жица спојена на мрежу. Схема спајања ЛЕД диода је серијски-паралелна, што вам омогућава да исечете жицу на било којем мјесту, као и, у случају оштећења, показује мјесто лома кабла. Ако покупите ожичење са различитим бојама ЛЕД диода, онда можете креирати цијелу слику, која одређује најпопуларнију нишу помоћу таквог кабловско-сценског ефекта и повезивањем потребне опреме за њих.

Електролуминисцентне жице - раде због феномена предготовљене електролуминесценције чврстих материја. Главна жица жице прекривена је луминофором и слојем диелектрика.Са врха је омотан са двије танке чељусти и наноси се на изолатор - прозиран или обојен. У суштини, главни проводник и додатна одлагања је кондензатор, који захтијева измјеничну струју од 500 до 5,500 Хертз и напон од око 100-150 Волти. Приликом пуњења и пражњења кондензатора, под утицајем електричног поља, луминофил почиње да светли дуж своје дужине. Таква жица у свим параметрима је боља од неонских цијеви - има мању потрошњу енергије, јефтинија је у производњи, није ограничена по дужини и може слободно мијењати свој облик.

Декоративној инсталацији може бити и она која се односи на стил "ретро". То су обични енергетски каблови, али се претпоставља да неће бити скривени у зиду, већ ће бити постављени на његову површину, са одговарајућим захтевима за поузданост и изглед изолације. Најчешће се ради о двожичним или трожичним жицама са увијеним жилама.

Ово су главни каблови за пренос електричне струје, радио сигнала и дигиталних података. Наравно, још увек има доста варијанти и аналога, за које је само за пренос потребно доста времена, тако да су, на пример, изабрани изабрани, чије карактеристике највише одговарају класи жица које представљају.