Врсте боја за цигле, пећи и камине (отпорне на топлоту, ватросталне)

Упркос популарности пећног третмана керамичким плочицама, често се боје и циглени горионици. То је због разних задатака који се могу ријешити премазивањем површине гријача, ако одаберете исправну композицију боје.

Данас се производе довољно високотехнолошки материјали за бојење пећи од цигле. Поред тога, до сада су успешно коришћена решења која су направљена независно од старих рецепата, чија се старост мери вековима.

Да би се осигурао резултат бојења, јединица за гријање је била успјешна и одржавана што је дуже могуће, детаљније размотрити састав боје и лака индустријске производње, комбиниране према карактеристикама групе "боја за пећи и камине".

Функције лакирања и лакирања гријача опеке

Боја каменог гријача врши се у сљедеће сврхе:

 • заштита површине пећи од упијања загађивача, и одеће - од прашине од опеке у контакту са зидовима;
 • олакшавање свакодневне бриге, односно одржавање неопходног санитарног и естетског стања;
 • побољшање декоративног дизајна јединице;
 • Прилагођавање дизајна уређаја за грејање постојећем ентеријеру.

Ако је цигла изведена без сортирања камена у боји, боја кућишта са ЛФМ отпорним на топлоту (лакирање) једне или више боја ће исправити ситуацију. Али, чак и завршио са лицем циглепећ се окреће након наношења, на пример, безбојног премаза за боје и лакове, што доприноси сочности и мат нијанси каменог зида.

Захтеви за боје за пећи

Главни фактор који дефинира захтјеве за боје и лакове за пећне уређаје је њихов рад на високим температурама.

Важно! Опсези температурних вредности после загревања у различитим елементима грејача (опеке које долазе у контакт са уређајем од ливеног гвожђа, кућиште од пећи) су различите. У овом случају, топлотна упијајућа боја за пећи, која одржава радну температуру металних елемената јединице, према другим карактеристикама (еластичност, адхезија) често није погодна за наношење на тијело од цигле, које загријава много мање.

Степен отпорности на високе температуре премаза за боје и лакове се дијели (у смјеру смањења) у ватроотпоран, отпоран на топлину и отпорност на топлину.

ватростални заштитни боја за пећи користи се за заштиту металних јединица индустријских јединица од корозије под дјеловањем отвореног пламена, агресивних продуката сагоријевања и издржљивих температура до 1800 0С. Такви материјали су скупи, али у њиховом свакодневном животу нису нашли широку примјену из другог разлога - њихов високи потенцијал отпорности на топлину када се користи у уређајима за загријавање стамбеног простора остаје непотврђен.

Боје отпорне на топлоту за домаћинство пећи се користе за покривање металних делова грејних тела од цигле и кућишта пећи од челика. Опсег примењених температураЛФМ отпоран на топлоту, у зависности од сорте, је 600 - 1000 0С.

За бојење камених тела пећи и димњака (цигла, раствор шавова) користи се топлотно отпорна боја за пећи и камине, за наношење на површину, чија је радна температура 200-400 ° Ц. Поред боја, у ову подгрупу спадају и лакови отпорни на топлоту од 250-450 0С.

Напомена.Високотемпературне боје за камине и пећи не би требало мијешати са успоривачима пламена, са сличним називом који има другачију намјену - заштиту њихове изложене базе од вањске стране ватре.

Поред отпорности на високе температуре, боја отпорна на топлоту за пећи цигле треба да има друге карактеристике:

 • безбедност - када се загрева не емитује штетне материје у ваздух;
 • довољна топлотна проводљивост - не омета размену топлоте између површине пећи и ваздуха;
 • отпорност на кућне хемикалије - очување физичких својстава и естетике након вишеструких поступака за свакодневну његу;
 • еластичност - не стварају пукотине са температурним колебањима;
 • Покривеност - да се обезбеди једно-слојни премаз када се наноси више од три слоја.

Врсте боја и лакова за опеке од опеке

Асортиман боја отпорних на топлоту, које данас нуде домаћи и страни произвођачи, довољно је широк да задовољи потражњу потрошача у свакој ситуацији - да ли да обезбеди другачију боју опеке, идеално се уклапа уунутрашњости, или створити прозирни заштитни слој, чувајући природни изглед зиђа. Ако је површина јединице омалтерисана - технологија бојења другог, али премаза отпорног на топлоту постоји за ову врсту третмана. Коју боју или лак применити зависи од изабраног решења за питање естетике јединице.

Размотримо детаљније ове групе на примјеру специфичних премаза отпорних на топлоту.

силиконска органска једињења

Ова решења су високо квалитетне мешавине (боје, емајли, лакови), које се израђују на бази органских смола и користе се, зависно од карактеристика, како за спољне завршне радове (фасаде зграда), тако и за фарбање унутрашњих елемената ентеријера, укључујући пећи и камине.

Силикон-органске растворе отпорне на топлоту (Не треба мешати са средње отпорном отпорношћу) ради и може издржати температуре до 100 0С).

Довршавање цигленог тела грејача са силиконским складиштима - широко распрострањено решење због доступности ценовног опсега и следећих предности материјала:

 • висок степен адхезије на површинама било које текстуре;
 • јачина формиране љуске;
 • отпорност на влагу;
 • трајност;
 • висока термичка отпорност комбинована са еластичношћу (200-250 циклуса грејања-хлађења).

Недостатак силиконско-органских топлотно отпорних премаза може се приписати ограниченој бојиГама је управо ова врста раствора, због хемијског састава и места примене.

Наношење на подлогу врши се уз помоћ четке, ваљка или ременице након припреме површине - уклањање прашине и прајмер отпоран на топлоту на бази тла, на пример, течни раствор стакла, фосфор или Г-77.

Важно! Употреба за бојење четке или ваљка за фарбање обезбеђује боље приањање на основну конструкцију.

Поштовање упутстава за наношење боје на пећ на амбалажи је гаранција висококвалитетног и издржљивог премаза.

Акрилне боје отпорне на топлоту

Ова група је дисперзиони (чврсти у течном) лакирању и лакирању од акрилата, направљених на воденој или угљоводоничној основи.

Обе ове врсте акрилних смеша погодне су за бојење пећи или камина, али се у свакодневном животу најчешће користе дисперзионе боје за воду, које се рачунају, у зависности од сорте, на радну температуру од 200 - 400 ° Ц.

Ови ЛКМ отпорни на топлоту дубоко продиру у поре покривене базом и на њој стварају чврсти филм, што је довело до њихове класификације као емајла.

Након темељитог мијешања и додавања воде жељеној конзистенцији, нанесите четком, ваљком за боју или спрејом за боју на површину, потребан број слојева - два, вријеме сушења сваког слоја - од 24 сата, без мириса приликом бојења.

Скала боја акрилних боја је широка, али нема сочних тонова, али је ефекат додавања бојилакраткорочно

Напомена. Опечне површине гријача могу бити прекривене обичном, не топлински отпорном акрилном емулзијом, али трајност такве обраде није висока - око годину дана.

алкидне емулзије

Корен "алкидних" ових ЛФМ формира се спајањем две дефиниције: алкохол и киселина (киселина).

Обавезни састав ових емулзионих (течних у течности) боја обухватају алкидни лак, боју и растварач, обично бели алкохол. У зависности од типа ЛФМ, у раствору могу бити мермерна или гранитна прашина, антифунгални и противпожарни додаци.

Алкидна емулзија може покрити изградњу грејних опека, ако се температура површине не подигне изнад 100 ° Ц. Ови ЛФМ-ови ће бити задовољни разноликошћу и богатством боја, али су очврсли након наношења филма раствора много мање еластичнији од акрилних композиција, те стога слабо одржавају температурно ширење базе, а до краја године покривена је мрежом малих пукотина, што захтијева замјену третмана.

Важно! Када радите са уљаним бојама које имају оштар мирис растварача, неопходно је користити личну заштитну опрему за респираторни систем и проветравати просторију.

Термостабилност алкидних боја појачава се додавањем алуминијумског праха, али састав ових цигли није погодан за бојење цигле.

Овај видео ће бити добар преглед садржаја овог чланка:

закључак

Горе наведени материјали за боје и лакове за пећи и камине - нису свилиста боја отпорних на топлоту. Штавише, свака група обухвата неколико варијанти решења које карактеришу карактеристике и начин примене.

Осим тога, ако из неког разлога није могуће набавити боју за пећницу, могуће је користити рецепте за самопроизводњу ЛФМ - многи власници гријача опеке су познати.

Основна тачка чланка

 1. Боје отпорне на топлоту за опекарска тела пећи и камина користе се не само за повећање естетског третмана гријача, већ и за заштитне сврхе.
 2. Приликом одабира боје за циглу од пећи, потребно је одредити намјену, односно оно што се планира урадити, осим заштите подлоге - промијенити третман гријача или нагласити изведену висококвалитетну облогу.
 3. Када планирате да бојите грејач од цигле, морате да знате основне карактеристике које нуде произвођачи ЛФМ, да не бисте били разочарани неочекивано кратким веком трајања премаза.
 4. Постоји алтернатива широком спектру композиција отпорних на топлину и лакова - материјала независне производње, који су често инфериорни у погледу функционалности у односу на решење индустријске производње.