Врата СНиП: унутрашњост и улаз, инсталација у складу са стандардима

Прије постављања унутарњих или улазних врата, важно је процијенити изглед тканине и квалитете цијеле конструкције. Али, такође је неопходно да се упознате са постојећим нормама СНиП-а и проверите изабрана врата да би испунили захтеве. То ће омогућити квалитативно извођење инсталација и створити услове за даљњи сигуран рад производа.

Стандарди за СНиП за унутрашња врата

У оквиру грађевинских норми и правила (СНиП) главне димензије унутрашњих врата су јасно регулисане. Поред тога, у документу су регистроване и допуштене димензије платна у облику висине и ширине. Ова информација се налази у документу под шифрама 21-7-21-13 и варира у зависности од материјала зидова. У већини случајева, произвођачи врата имају исте димензије.

Такођер у документацији СНиП у одјељцима 24-15 и 24-19 прописани су захтјеви за крпе за врата и методе градње. Међутим, с обзиром на значајне промјене у кориштеним материјалима и принципима рада, ове норме су ирелевантне.

До сада се користи листа одговарајућих крила врата према кутији. Дакле, према СНиП-у, сви уграђени у собна врата треба да имају следећи однос ширине платна према кутији врата:

Ширина тканине, м Ширина отвора, м
1.5 1.58-1.6
1.4 1.48-1.5
1.2 1.28-1.3
0.9 0.98-1.1
0.8 0.88-0.97
0,7 0.77-0.87
0,6 0.66-0.76
0.55 0.63-0.65

Осим тога, непромијењени захтјеви су димензије прописане за изградњу различитих типова зграда. Тако, у цигленим кућама, висина зидова од пода до плафона износи 2,25 м, бетонски скакач, који се налази изнад улаза, треба бити смјештен на надморској висини од 1,88 м.

У случају уградње унутрашњости врата у монолитним зградама висине стропа од 2,25 м, скакач се налази на удаљености од 1,87 м од пода.

У дрвеним кућама висина стропа је 1,97 м. У овом случају скакач је на удаљености од 1,85 м од пода.

Постављање нестандардне рупе

У случају неусклађености утврђених параметара означених у СНиП-у, са постојећим димензијама врата, потребно га је прилагодити одговарајућим величинама. Ове мјере се морају провести прије завршетка завршних радова на зидовима. Важно је запамтити да се максимални преклоп преклапа са плочом 3 цм

Смањење ширине рупе мора бити равномерно на обе стране. Међутим, превелико излагање може да се уради не више од 3 цм са сваке стране. Да бисте изградили зидове прихватљиве величине, морате користити ширу јединицу врата.

Намена и функционалне карактеристике унутрашњих врата

На основу захтева санитарних норми и СНиП-а, отвори врата морају обавезно испунити неколико основних критеријума:

  • Отвор унутрашњих врата на отвореномплатно не би требало да ствара препреке за пролаз и мере евакуације;
  • Ширина отварања врата мора омогућити особи да слободно хода;
  • Величина отвора унутрашњих врата мора да обезбеди довољно простора за коришћење специјалних превозних средстава у облику легла;
  • Према захтјевима заштите од пожара и санитарних норми, минимални отвор врата не може бити мањи од 0,8 м ширине и 1,9 м висине.

Тренутно је непоштовање скупа таквих правила прилично ријетка појава. Међутим, требало би знати да свако одступање параметара, укључујући и након планирања, доводи до проблема у процесу регистрације у БТИ и архитектонској служби. Кршења могу резултирати изрицањем новчане казне, као и обавезу поновног развоја врата.

Захтеви за монтажне радове

Према СНиП-у, постоји низ обавезних захтјева, према којима ће уградња унутрашњих врата бити квалитетна и сигурна. На основу стандарда, причвршћивање рекова на раму треба да буде најмање 2 места са обе стране. Размак између заграда варира унутар 1 м.

Избор стране кретања платна врши се на принципу отварања врата према просторији или просторији која је велика. Нова унутрашња врата треба да буду монтирана тако да се други отвори врата не блокирају током отварања. Према томе, према захтевима СНиП-а, врата унутрашњег типа за приватне и вишестамбене зграде треба да буду следећа:

  • Купатилои тоалет - отварање се одвија напољу;
  • Кухиња - углавном отворено отварање;
  • Спаваћа соба и дневни боравак - на основу жеља власника.

Важно је запамтити да проблем блокирања крила врата може имати неколико варијанти решења. Дакле, као излаз из ситуације, промена правца отварања платна не само заснована на принципу кретања изнутра и споља, већ и на положају левог или десног.

У процесу инсталирања могуће је поставити праг. Међутим, његова инсталација се врши у присуству разних подних облога. Присуство предмета исте врсте не укључује постављање прага.

Инсталација унутрашњих врата на СНиП-у

У складу са установљеним стандардима, уградња унутрашњих врата је условно подељена у неколико фаза: припрема, инсталација и преглед. У складу са тим треба пратити сваки корак. Дакле, припремна фаза нужно укључује провјеру документације производа означених гаранцијским обавезама. Поред тога, платно и кутија подлежу темељном испитивању присуства дефеката и чипса.

Пре почетка фазе инсталације, додатна верификација подлеже:

  • Параметри рупе;
  • тачност означавања;
  • Правилно постављање причвршћивача.

У фази инсталације се врши пуни технички преглед. У процесу прегледа врши се испитивање непропусности изолационих делова који се налазе у процепу између косина и оквира. Процењује квалитет оквира, његових причвршћивача и елеменатасеалант Обавезно је проверити усаглашеност готовог пројекта са пројектованим параметрима и исправношћу сечења делова арматуре.

Фаза верификације се врши директно од стране клијента или његовог овлашћеног лица.

Стандарди СНиП-а за постављање улазних врата

Процес инсталирања улазних врата који не испуњавају захтјеве описане у СНиП-у представља озбиљну повреду. Такве радње кажњиве су изрицањем новчане казне и обавезом поновног постављања врата. Ове мјере су посљедица именовања улазног материјала. Дизајн је важан у процесу евакуације и ни на који начин не ствара препреке за пут. Полазећи од тога, СНиП одређује спољашњи тип отвора као најпогоднији. Међутим, ово стање се може примијенити само ако улазна врата не стварају препреке за отварање сусједних врата.

Један од главних захтјева за конструкцију улазних врата је висок степен непропусности крила врата у односу на оквир. Сама рупа не може имати димензије мање од 0,8 м ширине и 1,9 м висине. Чистоћа правилно уграђене конструкције не може бити већа од 1,5 кг /м2 на сат. Квалитативна звучна изолација је назначена у нормама на нивоу од 30 дБ.

У процесу пуног отварања платна потребан је 1 м слободног простора. Рад на вратима ни на који начин не ствара потешкоће при кретању.

Монтажа улазних врата за СНиП

Документ СНиП 3.01.01-85 регулише правила по којима се спроводимонтажа предњих врата. Сам процес пројектовања састоји се од три фазе: демонтажних радова, инсталације и завршне фазе.

Током процеса демонтаже, не само уклањање старог платна и оквира, већ и усклађивање постојеће рупе са купљеном структуром врата. Ако је потребно, у овој фази се врши монтажа величине рупе испод постојећих врата. Поступак експанзије се врши тако што се избијају зидови. Сужење се врши уз помоћ цементног малтера. Обавезан услов за спровођење инсталационих процедура је усаглашавање са нивоом бочних делова отвора и џампера.

процедуре инсталације

Монтажни радови се могу изводити на више начина: монтирањем директно у зид зида преко посебних отвора или помоћу специјалних монтажних плоча.

Метод монтирања са плочама је популарнији и лакши за употребу. Да би се имплементирао у претходно припремљену рупу, уметнут је оквир. Фиксирање се врши помоћу клинасте подлоге. Потребна је процедура поравнања и извршена је будућом локацијом петља. Након тога се врши фиксирање претходно припремљених металних плоча. Њихово причвршћивање се врши на површини сусједног зида.

Уградња металног сталка под бравом је изведена пре монтаже. Потребно је проматрати размак од 2 мм од површине оквира. Клинови за држање се не уклањају до завршне фазе.

ПремаСНиП, завршни поступци уградње се изводе са затвореним крилом врата. Такве мере су неопходне да би се избегло нарушавање оквира и тканине производа. У току рада, подупирачи се могу уклонити, али по жељи, они се једноставно прекидају приликом поравнавања, након уметања шупљина са монтажном пјеном.