Врата-хармоника: инсталација властитим рукама

Дизајнери су веома пажљиви када гледају инсталацију на вратима, ово је важна ставка у кући која обавља одговорну функцију. Ако се врата не уклапају складно, онда ће се читава врста ентеријера покварити. Улазна и унутрашња врата имају различите боје, текстуру и материјале који се користе у производњи. Улазна врата имају заштитну функцију, а унутрашњост је првенствено естетска. Могућности унутарњих врата су широке, тако да дизајнери показују не само вјештину већ и професионалност. Врата-хармоника је практична и занимљива.

Зашто инсталирати таква врата?

Ако је стан мали и нигдје се не може окренути, онда су таква врата одлична опција за инсталацију. Обична врата заузимају додатни простор на отварању, а када то мјесто није довољно, популарност покупи управо "хармонике". Врата се крећу у посебну нишу у довратку или само до зида. Књига врата разликује се од хармонике, није толико функционална и састоји се само два пута када је хармоника неколико пута.

Слична врата се инсталирају у свакој просторији, она може бити у дневним собама, дјечјим собама, у канцеларији. Недавно су таква врата популарна у кухињи. Ако имате сауну или туш у приватној кући, онда су врата тамо инсталирана. Ако врата изведете властитим рукама, узмите пластику или дрво, овисно о стилу интеријера. У неким случајевима се инсталирају витраји, али то није увијек прикладно.
Независна уградња врата

Ширина сваког панела не смије бити мања од 12 цм, међусобно су повезани са петљама. Причврстите задњи панел на држач, врата без вођица не могу исправно да функционишу. Шипка је причвршћена на вратило и на њега су постављени ваљци. Помоћу чепа, врата се уздржавају од самозапаљења и од самоотварања. Ваљкасти лежајеви не стварају буку у радном положају врата. Ширина је стандардна, а висина врата може варирати.

Као и свака врата постоје њихови недостаци. Поузданост врата је нижа, јер садрже много различитих ситних делова. Што је опрема боља, производ ће дуже трајати. Звучна и топлотна изолација је врло ниска. Ако је ограда постављена на тишину, онда то није најбоља опција. У малим собама и становима, хармоника врата постају право спасење. Изгледају необично, чувају сваку јединицу целог простора.