Водоотпорна импрегнација дрвета: хидроглисер или лак?

Дрво је један од најраширенијих материјала који се често користи у грађевинарству. Овај материјал је једноставан за руковање, а његов изглед је прилично естетски. Дрво се налази у елементима ентеријера и других објеката.

Дрво је погодно за изградњу стамбених кућа, сауна и купатила. Међутим, влага и штеточине негативно утичу на површину овог материјала. Да би се заштитила површина стабла у продаји, постоје многе опције за водоодбојно намакање.

Већина импрегнација је водоодбојна, јер је главни непријатељ дрвећа влага, која може проузроковати знатна оштећења структурних елемената.

Наменска водоодбојна импрегнација

Главно својство хидрокриле је одлична заштита дрвета од влаге. Хидрофобизатори помажу у очувању дрвених конструкција као што су купке, ограде, сауне, куће и друго. Хидроизолација за дрво може бити самостална супстанца или може бити унутар складишта биограндовока. Био-прајмер се наноси на површину прије бојења.

Водоотпорна својства имају тониране супстанце које се користе у производњи намештаја и декорација. Након наношења на површину овог производа, дрво добија леп изглед, као и куповину офензивних функција од прљавштине и влаге. Ова предност је најважнија за унутрашњу изградњу купатила и сауна.

Површина може бити оштећена не само водом. Други непријатељ дрва је ововатру Дрво може бити испаљено.Наравно, не постоји такав материјал који би потпуно заштитио површину од паљења. Међутим, модерне импрегнације могу смањити вјероватноћу пожара.

Следећи непријатељ су ултраљубичасти зраци.Дрвене плоче, које падају на директну сунчеву свјетлост, губе засићеност за неколико година, постају сиве, а привлачност нестаје. Антисептици који у свом саставу имају ултраљубичасте филтере помажу у суочавању са овим проблемом. Површина третирана таквим антисептиком ће задржати свој атрактивни изглед дуги низ година.

Постоје инсекти за које је дрво омиљена "деликатеса". Такви штетници су посебно мрави. А личинке поткорњака могу запушити дрвени производ изнутра. Антисептици, који у свом саставу имају инсектициде, помоћи ће у рјешавању овог проблема.

Као што смо видјели, има много непријатеља у дрвету, и боље је користити универзалну оплодњу да би се с њима носили, што ће одмах помоћи ријешити све проблеме.

типови хидрофобних једињења

Хидрофобицатори за дрвене производе се ретко продају без додатних адитива који обезбеђују материјале додатне заштите. Шта је боље купити? У зависности од области и сврхе примене, подељени су следећи типови:

  • Импрегнација за дрво уз присуство функција заштите од пожара. Због утицаја овог медија, површина дрвеног материјала постаје запаљива. Вјероватноћа паљења материјала је минимизирана, тако да пожар не може чекати.Додатна предност ретарданта је да се инсекти не могу појавити на дрвету. Хидроглера са запаљивим пламеном садржи супстанце које су безбедне за ваше здравље. Период заштите од пожара је око седам година, након чега се мора поново примијенити.

  • Хидрофобицатори који штите премаз од плијесни, влаге и пропадања. Овај тип је постао раширен у изградњи дрвених фасада, плоча од шперплоче и других. Овај тип има максимални ниво водоодбојних функција. Посебност овог материјала је безбојност. Безбојност минимизира вјероватноћу кварења изгледа дрвеног производа.
  • Тоничне супстанце. Поред додатних адитива, унутар складишта налазе се специјално дизајниране боје за дрвене производе. Не ствара се само влага, већ се појављује и елегантна нијанса.

Постоје три врсте хидрофобизатора за дрвене производе.

Употреба препоручених импрегнација

Са великом количином импрегнације постаје тежак избор. Због тога је неопходно знати за најбоље водоодбојне супстанце.

Међу стручњацима Белинкин материјал је изузетно популаран. Захваљујући интегрисаном приступу у току развоја, водоодбојна импрегнација за дрво је стекла огромну популарност. Након наношења Белинца, површина дрвета ће стећи заштитна својства од прљавштине, влаге, ултраљубичастих зрака, пожараи друго.

Такође широко распрострањен материјал Аквалазул. Главна предност материјала овог произвођача је у томе што се може користити и унутар просторије и на отвореном. Исто тако, препознатљива карактеристика је да се након наношења на површину материјал у кратком времену суши, али нема непријатног мириса. То је могуће због чињенице да је основа за рјешење обична вода.

Најпопуларније хидрофлоре за дрво су производи на бази воде. Због тога што ови материјали немају никакав мирис, суви се у кратком временском периоду, лако се чисте и могу се користити апсолутно на сваком месту.

Супстанце са воденом базом се наносе на површину помоћу конвенционалног ваљка. Максимални број слојева је три. Захваљујући овој методи наношења импрегнације на дрвени производ не можете сумњати у квалитет заштите. Хидрофосизер за дрво Сенез Ецобио формира заштиту плијесни и гљивица.

Импрегнација, која има водену базу, биће потпуно бескорисна ако се наноси на површину старим бојама.

Материјали на бази растварача се користе веома ријетко, а имају и неки мирис. Стога се ова импрегнација за дрво најчешће користи на отвореном. Добро је обучена и што је најважније брзо. Материјал на бази растварача се такође примењује помоћу конвенционалног ваљка. У овом случају не може се користити спреј за боју, јер постоји јак токсични мирис.

Хидрофобизер, који има базу уља, служи за заштиту спољних фасада зграде. Мање коришћени лек се користи за обраду унутрашњости купељи или сауне.

Понекад су импрегнације отпорне на влагу замењене ланеним уљем. Пре наношења ланеног уља, потребно је загрејати уље на високу температуру. Захваљујући аквизицији високе температуре, уље може продријети дубоко унутар површине. Међутим, сушење ће се наставити дуго времена - око мјесец дана. Али обезбеђују се водоотпорне особине. Често, умјесто постељине, користите маслац од тиковине.

Такође, традиционални материјал за обраду површине дрвета је моторно уље. Овај алат третира оне површине површине које ваше очи неће моћи видјети. Зато што након наношења површина добија црну боју. Најбоље је користити трансформаторско уље. Ефекат ће бити мање или више задовољан.

Још један начин заштите површине дрвета је восак. Основна функција овог водоодбојног материјала је да испуњава поре дрва. Међутим, површина може слободно "дисати". Дрво добија посебан сјај. Овај пивски производ се најчешће користи за обраду намештаја или неких кухињских помагала.

Препоруке за избор

Пре него што изаберете, треба да се упознате са следећим питањима:

  • Да ли вам је потребна додатна својства осим водоодбојних функција?
  • Да ли вам је потребан додир тонирања дрвеног производа?
  • Колики је обим посла?

КакоСамо ви одговорите на ова питања, почните да бирате. То је лако, јер захваљујући широком распону, можете одабрати хидрофобну с потребним критеријима. Најбоље је купити водоотпорни лак са универзалним квалитетима који ће штитити површину од пожара, прљавштине, воде и ултраљубичастих зрака.

У купатилима или саунама постоје посебни услови.Стога је у овом случају потребно применити специјално дизајнирани лак за дрво. Поред водоодбојних својстава, површина мора бити у стању да издржи врло високе температуре, а све би требало да буде еколошки прихватљиво. Најпопуларнији произвођачи за купатила и сауне су "Сенезх Саун" и "Неомид".

Домаћи произвођачи нису лошији од страних. Главна предност домаћих произвођача је да су високог квалитета, али су јефтини. Стране компаније као што су Тиццурила и Пинотек ће узети додатни новац за свој бренд. Али изабери тебе.

Не заборавите да прочитате препоруке произвођача пре него што их купите и пратите их касније.

резиме

Прво, одговорите на питања која су горе наведена. Када то урадите, можете направити прави избор. Запамтите да има много непријатеља у дрвеним производима, тако да они морају да изаберу антисептик да им помогну да се носе са свима.

Не штедите новац. Мотор, трансформатор, ланено уље не би требало користити, јер може да поквари изглед. Погодни су дрвени домаћи произвођачи. Они суће се моћи борити против влаге, ватре, ултраљубичастих зрака и штеточина, помоћи ће у стварању хидрофобног премаза. Бићете задовољни изолацијом.