Вентили за заустављање цевовода

Прикључци цјевовода су додатни уређаји који се уграђују на цјевоводним комуникацијама, пројектовани да управљају транспортованим текућим медијем као резултат промјене пресјека главног цјевовода. Вентили за блокирање и регулацију су индустријски, за домаћинство. Техничке захтјеве за ове механизме одређује ГОСТ52720.

Класификација цевовода

Према прописима, запорни вентили су подијељени у неколико категорија према сљедећим критеријима:

 • подручје примјене;
 • функционална сврха;
 • механизам контроле механизације;
 • варијанта повезивања уређаја са цевоводним комуникацијама;
 • методом заптивања.

Прикључци цевовода за функционалне сврхе

Функционалност вентила за затварање воде је кључни параметар за његову класификацију. Према томе, разликују се следећи типови фитинга:

 • Закључавање. Намена: пуни прелив течног медијума који се транспортује кроз цевовод. Ова група уређаја је подељена на подгрупе: дренажа - дизајнирана да уклони течни медијум из цевовода; контрола - дизајнирана за напајање радног течног медија на контролним уређајима.
 • Регулатива. Сврха: контрола протока цевовода. Подкатегорије: закључавање и регулација; гас - за смањење комуникације радног притиска цевовода повећањем отпорахидраулиц
 • Заштитна. Сврха: обезбиједити заштиту у ванредној ситуацији опреме прикључене на цјевоводни систем, главног вода. Заштитни механизам уклања подручје неисправног цевовода из кружног прстена. То вам омогућава да извршите потребне поправке. Димензија заштитне арматуре је обрнути механизам који спречава проток течног медија у супротном смеру.
 • Безбедност. Намена: заштита цевовода и опреме инсталиране на њему од преоптерећења аутоматским одлагањем у систем вишка притиска.
 • Дистрибуирано. Намена: комбиновање, мешање два тока транспортована течним медијем суседних цевовода.
 • Повезан. Намена: пристајање одвојених цеви, полагање цевовода у неколико праваца. У ову групу спадају: Т, крстови и други елементи. У том случају, материјал од којег су направљени прикључни елементи мора одговарати материјалу од којег је направљен цевовод. Данас с тим нема проблема, јер постоје добро успостављене производне линије за производњу додатних елемената за цјевоводне системе, како од метала тако и од полимера.

У зависности од области рада производа, може постојати индустријска, кућна сврха.

 • Индустријске арматуре су додатне компоненте, механизми који се користе на цевоводима хемијске индустрије, нафте и гаса и прехрамбене индустрије.
 • Кућни - запорни вентили за грејање, снабдевање водом, снабдевање гасомстамбене зграде.

Посебна категорија - бродска арматура, која се производи посебно за војну индустрију, бродоградњу. Одликује се повећаном издржљивошћу, поузданошћу.

Карактеристике неких елемената запорних и регулационих прикључака

Гасни кугласти вентил

За производњу унутрашњих елемената користе се производи који не кородирају, тако да се такви кранови могу користити за гасне системе. Механизам је дизајниран да контролише проток гаса.

Куглични вентил за ГСК

За производњу кугластог вентила користи се дебела алуминијумска цев која савршено замењује мање трајни тешки челик. Период рада производа је 30 година, без потребе за његовим одржавањем. Постоје разни типови кугластих вентила ГСХК: прирубнички, рукавац, међупланелни, за заваривање.

Челичне браве од ливеног челика

Именовање клинастих засуна: преклапање цјевовода кроз које се врши транспорт нафтних производа, гаса, воде, паре, неагресивних течних медија.

Угљични челик високе чврстоће користи се за производњу производа. Контрола протока флуида врши се челичним клином, који је даље прекривен гумом или обрађен специјалним распршивањем ради повећања непропусности преклапања.

трокраки вентил

Ова ставка је потребна за правилну уградњу у водоводни систем манометара. Функционалност троструког крана: уређај омогућава лако растављањемерни инструменти, помоћу којих се врши регулација притиска након уклањања података из манометра.

Зауставни вентили за цевоводе на локацији хттп://астингроуп.ру/сторе/запорнаиа_арматура/"Трговачка кућа" Астин Гроуп "