Ватра са пелетом са воденим кругом - могућности избора, дизајн и карактеристике

Потрага за ефикасним гријањем стамбених простора је увијек, сватко настоји пронаћи за себе оптимално рјешење овог питања.

Модерна опција, која се уграђује у станове и ладањске куће, је камин са воденим контурама. Његово име преноси метод грејања. Као гориво користе се грануле - дрвени пелети од дрвеног брашна.

Као и друге области нашег живота, системи грејања се константно побољшавају како би се побољшала ефикасност и максимална ефикасност опреме.

Камини су обично декоративни и не могу правилно загревати простор. Али камини на пелете, који имају атрактиван изглед, савршено се уклапају у функције грејања.

Такви дизајни су се недавно појавили и постали популарни међу потрошачима средње класе.

За већину људи, слика камина је повезана са огромном собом и горућом масивном ћелијом која грије околни простор зими. У модерном свету постоји нова слика центра, која не само да ствара пријатну и удобну атмосферу, већ и загрева целу кућу захваљујући јединственом механизму коришћења водене кошуље.

Технолошки опис уређаја

Изглед ових уређаја се не разликује много од стандардних камина, иако имају сложенији систем са технолошке тачке гледишта.


Прва разлика се односи на врсту горива, овдје се не користе обична дрва за огрјев и користе сеспецијалне пелете. Карактеристика је аутоматско снабдијевање горивом до одјељка, што је врло погодно за постојаност процеса и дугог сагоријевања.

Друга карактеристика је повезана са затвореним ложиштем, што вам омогућава да подесите температурни режим независно.

Унутар конструкције налази се комора за измјену топлине испуњена водом. Уз зидове камина се налазе челичне цеви, које преносе расхладно средство у друге просторије.

варијације модела

Међу различитим моделима опреме за пелетирање, може се издвојити позната трговачка компанија Термал, која представља камине у три боје:

 • у црном;
 • у бордо;
 • беж боје.

Присуство различитих боја доприноси избору уређаја, у зависности од шеме боја ентеријера. Уређај има апсолутну еколошку чистоћу, софистициран изглед, као на слици.

Овај камин комбинује ефикасно загревање просторије и једноставност система за гориво, што обезбеђује безбедност рада. Дизајн додаје оригиналну боју простору и има много позитивних коментара од купаца.

Летне конструкције могу имати ваздушни круг или водени круг. Уређај с воденом јакном може смјестити зграду до 300 четворних метара стамбеног простора. Сличан је као дрвени котао за функционалност, док изгледа одлично у унутрашњости просторије.

Још један популаран модел на тржишту је српска компанија Мбс, која има водени круг и састоји се од висококвалитетног челика и ливеног гвожђа. Дизајн (на фотографији)Има емајлирану сјајну превлаку вањских зидова и израђена је у двије боје: беж или бургундија.

Предности и недостаци

Позитивни квалитети постројења за производњу пелета укључују:

Потпуно аутоматско. Гориво се испоручује аутоматизовано према инсталираној снази грејања. Постоји функција програмирања тачног времена рада опреме током седмице. Тако је могуће подесити време укључивања и искључивања камина у било које доба дана или ноћи.

Показатељи високих перформанси. У овим уређајима, фактор ефикасности је 2 пута већи од камина са отвореним пламеном. Захваљујући воденом кругу можете прикључити додатне батерије за гријање других просторија.

Заштита од пожара. Аутоматска контрола обезбеђује безбедност током процеса грејања. Када искључите машину, сви пелети у горионику су потпуно спаљени. Мала количина горива изгори и камин је искључен. Овај процес се одвија за 5-10 минута након искључења.

Не сушите ваздух у просторији. У просторији у којој је уграђен камин, зрак није спаљен. То је због чињенице да је проток сагоревања одвојен од околног ваздуха. Обично се у ту сврху користи ваздушни круг који узима кисеоник из подрума, док се суши простор под високом влажношћу.

Може се даљински управљати. Функција даљинског управљања помаже у контроли рада опреме из било које точке у просторији. Једном пуњење гориварезервоара, могуће је да се неколико дана не пуне пелети.

Опрема за пелет са воденом јакном истовремено обавља неколико функција и отвара следеће могућности:

 • Исте пелете се израђују од исте величине и стога се користе аутоматско снабдијевање горивом у каминима.
 • Стално пуњење пелета може подржати систем грејања у активном режиму током 6 сати, а понекад и око једног дана. Време рада се односи на производне карактеристике сваког система.
 • Подешавањем довода горива можете подесити унутрашњу температуру.
 • За нормалан рад, нема потребе за инсталирањем скупог димњака. За конструкције пелета можете инсталирати најчешћи димни плин од нерђајућег челика. Потисак у сваком случају ће бити добар, јер контура воде загрева унутрашњи ваздух и убрзава излаз испушних гасова.
 • Лакоћа уградње, посебно ако постоји спреман камин, затим унутар опреме за пелет.
 • Економија, финансијски трошкови су изједначени са дрвеним пећима са воденим кругом или обичним камином. То значи да су пелети профитабилнији за грејање од гаса или струје.

Поред бројних предности ове врсте опреме за грејање, она има следеће недостатке:

 • Опрема за путеве. Нису сви потрошачи могли да приуште да плате високу цену за овај дизајн, његов трошак је знатно виши од цене камина на дрва.
 • Зауставите цео систем нанестанак струје. За рад постоји врло мала количина електричне енергије, иако је у његовом одсуству рад потпуно заустављен.
 • Као гориво се користе само пелети. Није могуће заменити специјалне пелете другим горивима.
 • Ова опрема има ниске перформансе и не може се користити као главни систем грејања. Обично се комбинује са другим методама грејања.

Комбиновање камина на пелет са гасним котлом или електричним грејачем може уштедети значајну количину новца. У овом случају, соба је украшена додатном врстом живе ватре у дизајнерском камину.

Постављање камина на пелете

Монтажа се врши самостално, у складу са техничким параметрима наведеним у пасошу. Размислите о потребним материјалима унапријед, бројите и планирајте оплемењивање водног система.

Приручник о опреми детаљно описује процес инсталације и важне карактеристике које укључују перформансе перформанси и перформансе.

 • Систем пелета се такође може инсталирати у стари камин, тако што се претходно демонтира непотребно ложиште, при чему се бивши димњак успјешно користи за ефикасан рад опреме.

У закључку, можемо рећи да смо са доласком пелета корак ближе удобном и сигурном животу. Постају популарни захваљујући комбинацији високе ефикасности и естетике дизајна.