Валовита цијев од нехрђајућег челика за топли под

За опрему у стану или у кући топлог пода често се користе компоненте и потрошни материјали који нису у потпуности погодни за такве случајеве. Лажна идеја о самом систему грејања, о "топлом поду", о томе како би опрема требало да ради, постаје чест узрок хитних ситуација. Да би се ријешио такав проблем, омогућит ће се точно придржавање технологије полагања подне топле воде, кориштење материјала посебно дизајнираних за кориштење у овом случају.

Главни чланак: како одабрати цеви за топли под?

Један од елемената на којима се заснива систем за загревање воде? То је валовита цијев од нехрђајућег челика, посебно дизајнирана за полагање топлог пода. Производ је први пут видео свет у Јапану, где због ограничених животних услова у градовима, стално покушава да пронађе најбоља инжењерска и техничка решења за постављање потрошачких комуникација. Захваљујући успешној комбинацији валовитог и нерђајућег челика, било је могуће добити флексибилан и издржљив канал, који се користи као цев за полагање топлих подова.

Цеви за разматрање ће се користити као главни довод топле воде, као и за елементе ожичења када се спајају топли подови, радијатори грејања на грејном уређају.

Својства цијеви, сировина и саме производне технологије. За производњу валовитих производа користи се специјални нерђајући челик марке АИСИ 304, који се убацује у тракумашине за прешање, обликовање. Након проласка кроз серију ваљака и кривина, излаз излази из цилиндричног облика. Након транспортера, радни комад од нерђајућег челика улази у апарат за варење, где се под утицајем посебно створеног гасног окружења ствара шав за заваривање.

Напомена: Специјални гасни медијум обезбеђује компоненте легирања метала током заваривања. Када се кува на отвореном, вредне легирајуће компоненте испаравају, због чега челик губи својства нерђајућег челика. Кршење технологије заваривања доводи до чињенице да се вара на цеви од нерђајућег челика брзо руши током рада.

Као резултат, након свих манипулација, добија се цилиндрични канал, који је спреман за употребу. Међутим, да би се обезбедиле све неопходне технолошке и конструктивне карактеристике, потребно је да се завршена цев подвргне жарењу. Гофра се топлотно третира под утицајем високих температура, након чега долази фаза хлађења производа. Крајњи производ је валовита цијев од нехрђајућег челика која има високу чврстоћу.

За референцу: цијеви од нехрђајућег челика, валовита, савршено издржавају динамичка оптерећења, задржавајући уобичајени облик без деформације. Поредећи жарено ребро са обичним, може се рећи да приликом савијања у конвенционалном каналу од нерђајућег челика може доћи до изобличења облика.

За разлику, спаљене цеви се пакују у поклопце који се наносепосебне ознаке У супротном, немогуће је разликовати обични цевовод од нерђајућег челика од готовог спаљеног производа који често користе бескрупулозни продавци.

Да би се одредила оптимална величина ребрасте цеви за њен систем грејања, само погледајте следећу табелу.

Пречник валовитог канала у мм Запремина воде у линеарном метру Раскрсница канала
15 0,219 литара. 0,064652 м2
20 0,447 литара. 0,09004 м2
25 0,71 л. 0.121394 м2
32 0.982 литара. 0,15218 м2

Када купујете валовиту цијев од нехрђајућег челика за ваш стан, најважније је да јасно слиједите критерије одабира:

 • прво? степен коругације на целом каналу мора бити исти;
 • друго? Заварени шав треба да буде целе, једнаке, без видљивих недостатака.

За поузданост наборања можете пробати савијање. Одсуство експлицитног напрезања и уништавање шава, указује да производ испуњава све потребне стандарде и стандарде. За спојнице направљене за повезивање валовитог цјевовода, важна ствар је не само комплетна монтажа производа, већ и стање бртвених прстенова. За сада асортиман окова омогућава извођење било које варијанте повезивања.

 • Предности и мане валовитих цеви од нерђајућег челика
 • Ребрасте цеви од нерђајућег челика за грејање. инсталација
 • \ т
 • Препоруке за рад са валовитом цеви од нерђајућег челика

Предности и недостаци валовитих цеви од нерђајућег челика

Захваљујући њојвисоке технолошке карактеристике и карактеристике дизајна, нерђајући челик постаје све популарнији у приватној кући. Конструктивне карактеристике валовитог нехрђајућег челика омогућавају рјешавање неколико техничких проблема одједном, што увелике поједностављује инсталацију сустава гријања. Валовита црева од нерђајућег челика имају следеће предности:

 • савијање цеви се може обавити ручно, за сваки радијус савијања;
 • размак црева у положају савијања се не мења (мин. Д савијање је једнако 3 пута Р цеви);
 • цеви се производе у пушкама затвореним у трачницама од 50 м;
 • лака и брза инсталација цеви које се повезују са изворима топлоте и уређајима за грејање;
 • мали коефицијент храпавости смањује брзину насипавања и зачепљења лумена рупа;
 • Рок трајања валовитих цевовода ограничен је само на стање затварача;
 • црева имају малу тежину, ниску границу буке.

Овдје је прикладно рећи сљедеће. Могућност лаког савијања црева у било ком правцу омогућава вам да се умањи уградња топлог пода, чиме се смањује број прикључака. Ова карактеристика игра значајну улогу у поузданости система грејања. Друге предности нерђајућег ребра укључују отпорност материјала на корозију, способност да се толеришу скокови и притисци и варијације температуре. Други аспект је посебно важан када је у питању постављање система гријања у региону са озбиљном климом. Готово цријево од нехрђајућег челика се готово не бојиодмрзавање

С обзиром на тлак који одржава цијев, параметри су сљедећи:

 • максимални притисак 50 бар;
 • максимални радни притисак на т 1100С је 15 бара;
 • мак, притисак лома (на 200 ° Ц) је 210 бар;
 • температурни опсег је -50 степени Целзијуса до 110 степени.
Што се тиче велике листе бенефиција, тако дуго је постојала листа недостатака који су карактеристични за овај материјал. Ваља се осврнути на неке од њих, важне и значајне са техничке тачке гледишта. Нехрђајућа валовита цијев карактеризира недовољна отпорност на механичка оштећења. Такав дио захтијева обезбјеђење цјевовода који се налази у отвореном, приступачном облику, који захтијева заштиту (кућиште). Ако ставите цевовод у отворени приступ, естетика унутрашњости ће бити знатно погођена.

Валовита цев је високо изложена електрокемијској корозији. Спријечити квар постављањем тла и употребом диелектричних бртви.

Важно! Приликом полагања цријева за топли под, потребно је користити заштитне кемијске заслоне. Приликом пуњења цјевовода важно је узети у обзир састав расхладног средства (употребом антифриза).


Приликом уградње топлог пода помоћу валовите цијеви, морате редовно провјеравати поузданост спојева. Много је важан високи коефицијент преноса топлоте, који поседује валовита црева од нерђајућег челика. Носач топлоте, који циркулише кроз нехрђајућу цијев сустава гријања, брзо губи својетако да је црево од нерђајућег челика најбоље смештено у бетонску кошуљу која ће радити као хладњак.

Сви ови недостаци се дешавају, али компетентним приступом могу се лако елиминисати и трансформисати у одређене предности.

Ребрасте цеви од нехрђајућег челика за гријање. инсталација

Са многим предностима, ребраста цев од нерђајућег челика је веома удобан материјал за топлу подну инсталацију. Посебно атрактивне ребрасте цијеви у случају цјевоводног система гријања. Овде ће вам бити потребан само сет фитинга и кључ. Монтажа црева на све изворе топлоте и уређаје за грејање врши се на следећи начин:

 • цијев тражене дужине се одсече помоћу резача цијеви. Овде је важно да рез буде строго окомит на раван саме цеви. Рез не треба да има звоно и храпавост.
 • дошао је и ред прегиба. Важно је да је био у досадној комплетности. Уметните црево у њега, пажљиво затегните матицу. За боље заптивање, матица је затегнута кључем. Инсталација је завршена.

Слично томе, врши се прелаз са конвенционалне цеви на ребрасто црево од нерђајућег челика. Пећ или други испуст цеви је опремљен одговарајућим прикључком, на једном крају на који је уметнута ребра. Затим се затегне заптивни прстен.

Приликом уградње валовите цијеви важно је имати на уму да је довољно флексибилан. Ако се круг гријања стави на топли под, цијев се фиксира у посебним жљебовима. Приликом монтаже цевовода на панеле, причвршћивањемора бити инсталиран што је чешће могуће.

Препоруке за рад са валовитом цеви од нерђајућег челика

Приликом употребе валовите цијеви у свакодневном животу слиједите савјете стручњака. Према мишљењу стручњака, валовита цев има већу отпорност на проток воде, за разлику од глатких цевовода. Присуство циркулационе пумпе довољне снаге слободно решава овај проблем.

У градским становима, такве цеви се често користе у комбинацији са уређајима за грејање на гас. Нехрђајуће цијеви чине сустав гријања, уграђују топле подове у дневним собама и купаоницама.

Полагање топлог пода помоћу валовитих цијеви од нехрђајућег челика проводи се по принципу - један обрис - један сноп цијеви. Прикључци у овом случају нису затегнути. Боље је користити чешљеве.

У већини случајева, уз компетентно везивање, док слиједи полагање цијеви одређени корак, можете постићи дуги и континуирани рад на топлом поду.

Користите у систему грејања валовиту цев - да одлучите за вас. Што ће бити боље метал-пластичне цијеви или нерђајуће валовита, вријеме ће показати. У сваком случају, једноставност инсталирања топлих подова уз употребу сличних материјала показује колико је материјала навикло и који је добар потрошни материјал за системе кућног гријања. Једини фактор који тренутно израђује цијеви од нехрђајућег челика у потражњи, поузданости и трајности цјевовода и прикључних точака.