Вакцинација дрвећа је корак по корак фотографија

Вакцинација воћака - везивање за једну биљку резница другог. Поступак коришћења најновијих побољшања у старом дрвету када се смањује плодност, као и берба неколико сорти на једном бурету. Један од циљева догађаја је повећање отпорности на мраз. У овом случају као основа узима се сорта прилагођена локалним условима (подлога), а будући да је инокулум јужнији, чије се узгој планира на овом локалитету. Гратед петељка ће почети да доноси плодове за 2-4 године, а квалитет плодова ће се значајно побољшати. Вакцинација воћака за повећање приноса користи се иу великим расадницима иу приватним кућама. Обавите операцију сваком вртлару-вентилатору. У нашем чланку ћемо вам рећи како да инокулишете дрво корак по корак.

Шта је инокулација дрвећа и зашто је потребна

Вакцинација - акутна операција, која захтијева вјештину и високе временске трошкове. Стога, биљке инокулирајте само у оним случајевима у којима ниједан други начин није могућ:

 1. За добијање садница. Размножавање семена доводи до губитка квалитетних квалитета, а резнице већине стабала су изузетно сиромашне. Осим тога, многа украсна биљака не дају семе или њихово сјеме није слично.
 2. елиминисати непожељне особине. На пример: вишње коријандера дају много прасади, а вакцине расту у једном деблу, не иде никуда.
 3. Прикупљање подлоге узимајући у обзир растући регион, могуће јеповећати отпорност биљака на зиму и сушу, прилагодити их стању тла, повећати отпорност на болести и штеточине. На пример, инокулација топлотно-љубави сорти у круну је високо зимостоикие стабала омогућава вам да жетву јужног воћа у подручјима са хладним зимама, а кориштење грожђа филоксије-резистентне подлоге га спашава од страшног штеточина, у једном тренутку готово уништио винограде Еуропе.
 4. За декоративне културе вакцинације, не само начин размножавања, већ и способност добијања форме. Далеко је увек могуће уклонити високи штамбл, користећи формацију. Патуљасти и стлантсевој облик, који се користи за добијање лоптица на гранама и спектакуларним каскадама, генерално није у стању да формира високе чврсте дебла. Дакле, они се калемљују на брзорастуће врсте биљака. Посебан декоративни ефекат даје инокулацију неколико сорти, које се разликују по боји листова или цветова, у круни једне биљке. Ова техника је такође добра за воћне усеве. Замислите дрвену башту на којој сазревају плодови разних сорти!

Оптимално време за инокулацију дрвета

Времена вакцинације игра важну улогу. Пролећна вакцинација се најбоље спроводи када се стабилна позитивна температура постави ноћу. То се, по правилу, дешава у другој половини априла. Треба напоменути да мали фактори смрзавања не утичу на опстанак.

Веома је важно спровести процедуру пре него што пупољци пупају на подлози, јер касније вакцинисање може изазвати јаку камеедектификацију (селекција)смеђе или јантарне лепљиве густе течности на трупу и гране, што резултира знатно смањеном зимском тврдоћом у дрвету и успоравањем раста. Најбоље је извршити вакцинацију биљке у сухом али мрачном дану, у доба дана, квалитет не утиче на било који начин.

Компатибилност дрвећа за вакцинацију

Проучавање компатибилности усјева у овом случају је веома важно. Ако, на пример, убризгамо јабуку на брезу, онда ништа добро од тога неће доћи. Пракса показује да би инокулација требала бити слична сличној, тј. Јабука на јабуци или крушци, шљива - шљива или трешња. Само у овом случају можете добити успјешан резултат.

методе вакцинације

Причвршћивање јастучића на подлогу врши се на различите начине. Њихов избор зависи од разноликости и величине дрвета, климатских услова, годишњих доба.

Постоји неколико техника за извођење операције:

 • наочаре;
 • вакцина против оспица;
 • копулација;
 • рез у резу;
 • инокулација раздвајања;
 • аблактировки.

Што се тиче вакцинације, постоје прољеће, љето и зима. У току пролећног мријеста, резнице расту и развијају се током љета. Ако се операција одвија у љето, онда ће се развој догодити идуће године.

Копулација стабала

Да би се на овај начин посадило воћке, потребно је да резнице и гране подлога буду исте дебљине. Једноставна копулација је следећа: на подлози и стаблима су направљене косине резине, које имају дужину од око 3 цм, а затим се одсецање резница наноси на рез вилица, авеза је фиксирана помоћу фолије или изолационе траке.

Препоручујемо читање наших других чланака

Горњи део реза је подмазан вртном варијантом. За такве радове најприкладнији је почетак прољећа. После 2-2,5 месеца биће могуће видети резултат - подлога ће почети да се спаја са погоном. Ако се изврши побољшана копулација, потребно је створити додатну површину за стезање виљушки и бризгаљки. Поред тога, рез не чини биљке глатким - требало би да изгледа као рајсфершлус. Захваљујући овом цик-цак долази до формирања својеврсног дворца током повезивања, што доприноси бољој повезаности.

Вакцинација у поделама

Један од најбољих начина за размножавање воћака. Нанесите на гране промјера од 4 до 8 центиметара. Сечак или одсечена грана са краја лица је подељена на дубину од око 6-8 центиметара. У исто време, сечење се реже да би се добио клин. Бубрег треба да буде на средини стабљике. Затим убацујемо стог у делове и уверавамо се да се слој ормарића подудара. Ово је веома важан услов. Треба се придржавати свих метода вакцинације. Сечимо се грање са вртном вариером.

Предности ове методе инокулације воћака могу се приписати снажној везаности за пећ, која не захтијева додатно фиксирање истим завојима или нечим другим.

Није подвргнут раздвајању грана:

 1. са слабом везом са главном граном воћног стабла;
 2. болесне слабе гране воћака;
 3. Гране са повредама.

Вакцинација против богиња

Овај метод је одличан ако се промјер вилице и вилице јако разликују. Још једна неоспорна предност ове методе је минимални трауматизам подлоге, чија ткива практично нису оштећена, ране се брзо затежу, пружајући одличну еластичност лака.

Када се врши вакцинација за коре, уситнити резати под углом од 30 степени, одрезати коре на подлогу, уметнути рез на стабљику тако да бубрег на њему "гледа" у центру подлоге. Након тога се гомила чарапа фиксира што је могуће чвршће, а мјесто цијепљења се подмазује вртном осовином. Ако је пречник вилице довољно велик, можете убризгати два или три пола одједном.

Препоручујемо читање наших других чланака

Треллисинг трее

Заједно са копулусом, повезивање је још један важан тип вакцине. У овој методи вакцинације потребна је само једна тачка (тзв. Бубрег, који је одсечен од инокулума и инокулисан на подлогу). Затим из биљке бубрега излази нова биљка. Одговарајуће време за наочаре су периоди у пролеће од маја до јуна и током лета од краја јуна до септембра. Пролеће се махне клијавим очима. То значи да око за цијепљење већ у љето формира лет, који, међутим, многе врсте дрвећа немају времена да се у потпуности формирају и могу се замрзнути у надолазећој зими. Због тога, када је баштован на пресађивању на отвореном, клијање изданака се ретко дешава (на пример, на обали), коришћењем добрих бубрега прошле године, или на бубрежним раковима, којигодине.

Локално воће и украсно дрвеће се размножава углавном спавањем очију. То значи да цијепљење око "спава" до предстојеће прољеће и тек у прољеће почиње да се буди, али то не значи да ће расти тек сљедећег прољећа. После 2-3 недеље након цветања лета, око се већ повећава, тако да би правилан избор одговарајућег периода за постављање требало да спречи само прерано буђење ока. Ако се још увек пробуди, највјероватније је да се формира од њега да би побјегао од замрзавања предстојеће зиме.

Вакцинација стабала корак по корак

 1. Берба и складиштење инокулумских изданака (резнице се могу купити од искусних вртлара, али се могу припремити самостално).
 2. Избор и припрема сточне хране.
 3. Сечење резница од инокулантних изданака и сечења.
 4. Вакцинација на најприкладнији начин.
 5. Греде места за вакцинацију.
 6. Контрола употребе стабљике и његе стабла за пресађивање.

Одржавање калемљених стабала

Ваша вакцинација је успела са успехом, биће јасно за месец дана. Успешан резултат је појава бубрега и нових изданака. Како дрво расте, место где се држи вакцина је запечаћено. У овом случају, везивање треба ослабити тако да се не сруши у труп који није повређен биљком, не ограничавајући његов раст на месту вакцинације. Свака компресија коре може довести до удара дијела за цијепљење и смрти саднице.

Запамтите потребу за подршкомвлажност на месту вакцинације. Истовремено, важно је осигурати да влага не падне у јаз између ткива подлоге и инокулација. С друге стране, превише суви ваздух такође негативно утиче на вакцину - пресађени део може пресушити. Управо из тог разлога спој треба везати траком и обложити вртном нијансом, јер губитак влаге директно утиче на зарастање вакцине. Такође, рез се може осушити због непропусности услед температурних флуктуација. Зато провјерите своје стање неколико пута тједно. Ако приметите било какву напетост, одмах је уклоните, иначе ће вакцина умрети.

Препоручујемо читање наших других чланака

Боље дрвеће бјелоглаве је боље заштитити од директне сунчеве свјетлости, јер се не препоручује прегријавање или сушење новоформираног ткива, што може довести до њиховог изумирања. Ово је од посебне важности у првој години након вакцинације. Па, ако локација вакцине осликава гране другог стабла. У супротном, можете сами изградити шатор од сунца. Када се млади избојци почну појављивати на гранчици, морају бити трајно везани за инсталиране носаче, јер расту врло брзо и могу се сломити. Такви нежељени ефекти могу бити изазвани јаким ветровима или птицама. Раст новог усева такође треба пажљиво пратити. Његов прекомерни раст испод места вакцинације може значајно ограничити унос хранљивих материја у вакцинисани део. То је само по себи озбиљно компликованоједући калемљену спајалицу која долази из корена. Тако брзо уклоните проклијале пупољке испод споја две варијанте, онда ће развој нове сорте бити комплетнији.

Вакцинација стабала наизменично