УЗО за бојлер, веш машину и другу опрему у купатилу

Постојећи захтјеви за електричну сигурност за кућанску мрежу, било у стану или приватној кући, укључују инсталацију и спајање двије главне врсте заштите. Први су прекидачи који штите мрежу од кратких спојева и преоптерећења. Други елемент је заштитни уређај за искључивање (РЦД) који осигурава сигурност људског живота од електричног удара у тренутку додира са дијеловима који преносе струју или појаве струја цурења. Посебно је важна ова заштита у просторијама са високом влажношћу, односно у купатилу. Зато ћемо се осврнути на питање како одабрати УЗО за бојлер или машину за прање рубља.

Како функционише УЦС и која је његова потреба?

Прво, морамо разумети разлику између РЦД и аутоматских прекидача.

Машина је главно напајање. У случају пренапона у тренутку преоптерећења или кратког споја, склопни уређај ће реаговати на вишак струје и искључити се, одсећи подручје нужде и спасити цијелу мрежу од оштећења.

Главна функција ЕЛВ-а је заштита не мреже, већ особе и реагује на овај уређај на мале вриједности струја цурења. Како се то дешава?

Данас у нашим домовима има много различитих кућних апарата, а неки уређаји имају доста снаге. У електричним инсталацијама животни век није вечан, што дуже ради, већа је вероватноћа отказивања изолације. Оштећење изолационог слоја доводи до повезивања ожичења са земљом, урезултат мења путању струје, сада тече на тло. У неким случајевима, особа може постати диригент текућег цурења.

Најјасније о принципу уређаја на видеу:

Модерне машине за прање и грејачи воде сматрају се уређајима са високом потрошњом енергије. Они узимају максималну снагу у време када ТЕН ради и долази до загревања воде (око 3-3,5 кВ). За електричне инсталације то је веома велико оптерећење које може изазвати прерано старење изолације.

Претпоставимо да је у машини за прање дошло до квара изолационог слоја, што је резултирало стресом. Након додиривања машине, особа може ући у струју.

Да бисте се заштитили од ове ситуације, морате ставити УЗО за машину за прање веша.

У случају цурења струје у земљу, уређај ће се искључити и зауставити довод напона.

Уз потрошача, УЗО је спојен у једном кругу у серији, а принцип његовог рада се заснива на мерењу разлике између улазних и излазних струјних вредности. Идеално, требало би да буде једнако нули, то јест, која је вредност струје ишла, таква и изашла. Чим дође до цурења, излаз ће бити још једно сведочење, мање чак и по величини, ишло је другим путем струје. Сходно томе, измерена разлика ће се променити. Када тренутни цурење достигне вредност за коју се израчунава читач, одмах ће одговорити и прекинути везу.

Нема посебне тешкоће у повезивању уређаја. Прво коло долази са аутоматским прекидачем, после његаУЗО, од почетних контаката од којих жица иде до потрошача, односно утичнице за веш машину или котао.

Карактеристике употребе аутоматске машине

Да би се одвојено монтирао РЦД и машина за веш машину или котао, ова два склопна уређаја могу се заменити једним уређајем. Веома је популаран, што је применило широку примену у електричним кућним мрежним диференцијалним аутоматима.

Уређај је комбинован у једном случају и комбинује заштитно дејство УЗО и машине.

Аутомобил има један недостатак, то је висока цијена. Због тога му се више свиђају два испоручена уређаја за секвенцијално пребацивање (УЗО и обичан аутоматски прекидач).

Али морамо само да замислимо колико је машине и ултразвуку потребно за купатило, ако постоје машине за веш, бојлер и електрични бојлер. А у приватним кућама, често се соба налази у близини купатила, гдје се налази пећница. Оно што би требало да буде расклопни уређај за прилагођавање толико аутоматизације. Може се испоставити да нема довољно простора на дин шини за све уређаје. Због тога се препоруча ставити у перилицу рубља, котао и друге кућне апарате у купаоницу посебну дијагностичку машину.

Против и против УЗО или аутоматске машине на следећем видео снимку:

Параметри и карактеристике аутоматске машине

Да би се утврдило који УХФ ће се инсталирати за веш машину или бојлер, прво прочитати основне параметре и карактеристике уређаја:

 • Зависно од тога која мрежа ће бити инсталиранаДипхомотомат (једнофазни или трофазни), одабрани биполарни уређај (за радни напон 220 В) или четрихполи (380 В). Имајте на уму да називни радни напон мора бити назначен на кућишту уређаја.

 • Називна струја. Ово је вредност струје, која се мери у амперима, која може да прође кроз прекидач дуго време да ради. Стандардни распон називних струја је сљедећи: 6, 10, 16, 20, 32, 40, 50, 63 А.
 • Карактеристика временске струје ("Б", "Ц" или "Д"), овај параметар изражава зависност времена рада машине од тока струје.
 • Номинална диференцијална струја. То је величина тренутног цурења на које ће аутоматска машина реаговати и прекинути везу. Постоји и стандардни опсег диференцијалне струје - 10, 30, 100, 300, 500 мА.
 • Називна снага искључивања. Овај параметар представља максималну величину струје кратког споја коју диференцијална аутоматска машина може онемогућити и остати у исправном стању.
 • Температурни опсег. Обично се креће од -20 до + 45.

Сви ови параметри су назначени на кућишту уређаја.

Тамо ћете наћи шему повезивања, називну фреквенцију мреже (50 Хз), тип уграђеног ултразвука (електронски или електромеханички).

Такође, диференцијални аутомати су три типа, у зависности од облика цурења струје на који реагују:

 • "А" - за варијабилне синусоидне и континуиране пулсирајуће облике струје.
 • "АС" - запроменљива синусоидна струја цурења.
 • "Б" - за варијабилне синусоидне, константне пулсирајуће и исправљене облике пропуштања струје.

Изаберите безбедносни уређај

На основу горе наведених карактеристика, одабран је РЦД, али не заборавите узети у обзир стање купаонице (висока влажност).

Дајте приоритет "А" уређајима који реагују на наизменичну и истосмјерну струју. Упркос чињеници да у нашој електроенергетској мрежи постоји синусоидна наизменична струја, модерни кућни апарати опремљени су специјалним енергетским јединицама на електронским полуводичким елементима. Због тога се АЦ синус претвара у пулсни полуживот у напајању. А ако ће цурење бити такве природе, онда јефтинији уређај као што је "АС" неће одговорити на њега и неће радити.

Пажљиво размотрите пасош на машини за прање веша и бојлеру када ћете купити УЗО.

Произвођачи наводе потребну врсту уређаја управо за стројеве који се уграђују у купатилу, најчешће "А".

Неки од диференцијалних аутомата имају конструктивну имплементацију додатног блока, кроз који се потрошачи одвајају приликом пробијања нулте жице.

За кућне апарате у купатилима, препоручује се инсталација ПЛЦ-а са номиналном диференцијалном струјом од 10 мА. Према карактеристици временске струје, најбољи тип је "Ц".

Ако нисте сигурни да можете самостално одабрати сигурносни уређај, онда идите на куповину у трговинимреже које имају добру репутацију. Квалификовани консултанти за продају ће вам пружити помоћ која вам је потребна, сугеришући од које фабрике можете бирати, изаберите одговарајући уређај у складу са вашим финансијским могућностима.

фаулт

Повремено, када се УХФ искључи када се укључи бојлер или машина за прање веша. За то постоји више разлога:

 • грејач воде или сама машина је неисправна;
 • инсталирани УЗО или строј за урањање не задовољавају параметре електричне мреже;
 • дошло је до кратког споја у каблу за напајање;

 • оштећени мотор, напајање или ТЕН;
 • инсталација УЗО за веш машину или бојлер је направљена са грешкама;
 • било је скокова напона или струје у струји.

Пример проналажења и фиксирања једне од неисправности у којој је на видео снимку избачен бојлер:

Ако исправно одаберете и инсталирате УЗО на котао и машину за прање веша, дуго времена осигуравајте ефикасност опреме приликом прања и загревања воде, осим тренутних цурења и пожара. И што је најважније, заштитите људе од удара електричне енергије. Дакле, размислите о заштити унапријед, тако да не морате елиминирати посљедице.