Узгој садница јагода из семена код куће

Можете узгајати јагоде из семена, али ће вам требати мало времена. За разлику од садница, семена се могу складиштити дуго времена, болести семена нису страшне. Можете сами бирати: купити готова семена или их припремити сами. Обично се сади зими да би се саднице добиле до пролећа.

Главна ствар коју треба узети у обзир приликом садње семена јагода или јагода на садницама - то је обично планирано време за прву жетву. Ако желите да задовољите своје домаћинство мирисним бобицама већ овог лета, онда се морате припремити за засијавање у јануару. И ако вам није било стало до куповине семена унапред (у новембру и децембру), онда то урадите хитно, пошто ће семе од јагода и јагоде скоро нестати са полица трговина до фебруара.

Треба знати да су далеко од свих сорти јагода погодне за узгој из семена.

Постоје оптималне сорте које се могу узгајати из семена.

 • Мутафаворит.
 • Гоурмет.
 • Сахалинска јагода.
 • Богота.

Избор семена јагоде за садњу

Наравно, најлакши начин за куповину готових сјеменки јагода, али можете их и сакупити од омиљених плодова. Ово се ради на следећи начин.

 1. Треба да узмете било које добро зрело воће. Само не хибридна сорта, јер се множе само брковима.
 2. Ставите га на сазревање.
 3. Након мало презреле бобице уклоните горњи слој. Средина се може јести или бацити.
 4. Пажљиво изолујте семе од пулпе под водом.Затим их раширите преко салвете или комада тканине, а затим осушите.
 5. Добро осушено семе може да се користи неколико година (3-4 године) када се правилно складишти.

КАДА НУДИМО СЕМЕНА СЕМЕНА СЕМЕНА

Најбољи период за сетву јагода је време од краја јануара до почетка пролећа. Зими има доста времена за организовање правилне неге садница. И већ се могу засадити прије почетка суше.

Ако посадите врт јагоде код куће касно, постоји ризик да саднице немају времена да расту до те мјере да би њихов трансфер на стално мјесто могао бити могућ. У супротном, биљке ће морати зимовати у лонцима.

ПРИПРЕМА БОМБАЖНОГ СЕМЕНА ЗА ДОМАЋИНСТВА

Прва фаза у узгоју садница јагода је њихово ницање.

Процес клијања је следећи:

 • Семе треба ставити у снег (или кишу) воде два дана. За то време, сјеме инхибитора клијања се уништава, што служи као кочница раста ембриона.
 • Отекле сјеменке врта јагода морају бити танко постављене на новински папир.
 • После тога, семе се стави у пластичну кесу и стави на топло место.
 • Када откријете да су семе већ уваљале, уобичајена шибица, свако зрно треба да се испусти у кутију. Фиока треба да има лабаво земљиште.
 • Следећа тачка је стратификација. Кутија са засијаним и (важним) влажним сјеменкама се ставља у фрижидер око двије или четири седмице, не више. А онда опет капацитетвраћа се на топло мјесто.

Сетва јагода у контејнеру

 1. Овом методом можете сејати семе из фрижидера, одмах после две недеље.
 2. Напуните капацитет са земљом, мало га збијете, добро навлажите пиштољем за прскање. Сада пажљиво раширите сјеменке, чачкалицу за зубе или оштру шибицу, или чак пинцету. Тихо га стисните на земљу, није потребно напунити семе. Добро клијају и на светлу.
 3. Покријте посуду поклопцем и ставите на топло, светло место, али не на сунчану прозорску даску. У супротном, семе може пресушити без проклијалог семена. И у поклопцу правите рупе за вентилацију. Први пут, прије клијања, боље је не отварати поклопац. Ту је влажна топла микроклима, вода се сакупља на поклопцу и вади натраг заливањем семена.
 4. Кроз прозирни поклопац посматрамо и контролишемо процес! Ако је поклопац сух, онда је влага ниска, потребно је полирање. Ако има толико капљица да семе није видљиво, то значи прекомерну влагу, морате отворити пећине и осушити капи из поклопца.

Брига о садницама ЦЛУБС

Да би се биљке добро развијале и развијале, капацитет за сјетву јагода треба да има одређене карактеристике. Узгој садница јагоде најбоље се ради у посудама са способношћу стварања микроклиме користећи филм или поклопац. Такође је пожељно имати рупе на дну за одвод вишка влаге. Сада можете почети са садњом и негом садница.

Након појаве пријатељских степеница, његу садница малосе мења У биљкама расте потреба за расвјетом. Заливање је сада под кореном. Ако се на поклопцу или зидовима појави кондензација, уклања се крпом (постаје штетна за нежне клице). Како саднице расту, оне су све више отворене на дужи временски период, прилагођавајући се околини.

Температура на којој сам култивисала своје саднице јагода била је око 20-210 ° Ц.

Расвета - дневна дифузна светлост. Као што сам рекао горе, директна сунчева светлост није дозвољена, тако да ако стигну до биљака, онда током ових периода, неопходно је да убоде јагоде. А ако има мало светла (посебно зими, када је кратак светлосни дан), онда направите додатно вештачко осветљење тако што ћете инсталирати, на пример, столну лампу или посебну фито лампу за биљке.

Сакупљање, складиштење и напуштање кругова на сталном месту

Потребно је само обавити снимање када се појаве прва два листа. Да бисте то урадили, ископајте биљке и пристхеп дуге коријене. Приликом пресађивања, покушајте да посадите саднице јагода грудвама земље - како не бисте повредили крхак систем корена. У кутијама са ћелијама или посудама величине 9к9 цм препоручује се пресађивање грмља

Пре садње садница у отвореном тлу, потребно ју је угасити. У ту сврху, биљке треба прво одвести на отворено по дану, а затим их оставити на отвореном преко ноћи. У исто време важно је да пазите на температуру да бисте избегли мраз.

Пресадити саднице у отворену земљуНајбоље је почети не раније од маја - јуна. Пожељно је слетјети на ужасан дан или вечер. У првој години садница ће повећати масу коријена и лишћа. Све што је потребно од вас у овом периоду - да прекинете стабљике и бркове. Током пролећне сезоне неке сорте могу бити задовољне жетвом у првој години.

Узгој јагода из семена код куће: