Узгој парадајза у стакленику зими

Узгој парадајза у стакленику зими је праћен низом додатних потешкоћа везаних за потребу одржавања потребног трајања свјетлосног дана, температурног режима и оптималне влажности зрака. Вреди размотрити какве потешкоће се јављају код почетничког вртлара на путу од сетве до жетве богате жетве. Инсталирањем стакленика са системом осветљења, заливањем и грејањем, пре свега треба да се побринете за мешавину земљишта за узгој парадајза. Квалитет и количина будуће жетве директно зависи од припремног рада у овој фази.

Врсте парадајза за узгој у стакленику током зиме

Најбоље сорте парадајза за пластенике.

Као што можете видети, сорте парадајза и хибриди за узгој у стакленику су веома велики, па вам нудимо најпознатије и култивисане чешће него друге сорте:

 • Гондола је високородни средњовјечни и детерминантни хибрид талијанског узгоја с густим плодовима црвене боје изврсне луцидности. Просечна тежина воћа је 160 г, али често има и оних чија тежина прелази пола килограма. Плодови ове сорте су добри за исхрану, а за прераду на соковима и сосовима, за маринирање и за сољење;
 • Ураган је продуктивни хибрид, чија се берба може добити 85 дана након појаве степеница. Тежина плодова погодна за конзумирање и конзервирање, 80-90 г;
 • Мајор је детерминистички, сорта отпорна на болести и каприцу времена, са веома слатким и мирисним ружичастим плодовима сагусто месо;
 • Силуета - средње хибридни хибрид, отпоран на неповољне услове са благо заобљеним округлим плодовима одличног квалитета;
 • Ружичасти краљ је средњорочни, који даје детерминантну разноликост са свијетло ружичастим равним плодовима;
 • Лонг Кипер - средња не-агрономска продуктивна касно-жедна биљка са великим заобљеним плодовима, која достиже масу од 300 г и сазрева у лежећем положају;
 • Лелиа - нови брзорастући, релативно продуктивни хибрид са црвеним парадајзом који тежи више од 100 г слатког и киселог меса;
 • Монеимакер је такође популаран међу сународњацима раног, старог универзалног, разноврсног, неосетљивог на болести и даје светло црвене, сочне и глатке плодове тежине око 100 г;
 • Кап меда - сорта средњих година са медом, јајоликог облика, тежине до 30 г;

Узгој парадајза у стакленику зими из семена

Ако сезона садница пада на септембар-октобар, онда степенице захтевају додатно осветљење, јер је у то време светлосни дан знатно смањен. Ако се семе семена парадајза посади крајем новембра - децембра, онда ће главни раст биљака морати да буде у јануару - фебруару, када светлосни дан расте и могуће је смањити трошкове повезане са додатним осветљењем.

За сејање семена парадајза на садницама најпогодније је користити специјалне касете - саднице или пилуле за тресет. Чим пети - седми дан семена ће почети да клија, саднице ће битипотребно вам је додатно осветљење. У раним данима пожељно је истакнути саднице за 24 сата, постепено смањујући то време на 16 - 12 сати.

Слично томе, степенице захтевају већу концентрацију угљен-диоксида. У индустријској производњи поврћа помоћу специјалних генератора, у малим пластеницима може се ставити контејнер са свјежим гнојивом, потопљен водом. Приликом ферментације ове смеше биће ослобођен угљен диоксид.

Развој парадајза зависи од квалитета и броја корена, тако да саднице захтевају замишљање. У фази појављивања овог листа, саднице се коцкају у одвојеним посудама. Да би се повећали корени образовања, стабљика се савија и корени су изгледа "наопако", након чега сви заспу са земљом.

Засад семена парадајза у стакленику зими

У јужним регионима са блажом климом, дозвољено је узгој парадајза од семена директно у земљишту. У овом случају, одлучите када ће се сијати парадајз у стакленику због температуре тла и зрака. Али не можете овисити о временским колебањима и убрзати процес загријавања тла.

У стакленику можете уредити систем грејања. Ово се ради или притиском или електричним каблом кроз дно стакленика. У првом случају, на самом почетку припреме тла за слијетање, на дно рова ставите коњски гној, поспите га ријечним пијеском, а изнад плодног тла. Гнојиво при распадању издваја топлоту и загрева стакленик и биљке.

У исто вријеме потребно је пажљиво пратити температуру и влажност, како не биомогућавају сушење степеница. Ако се сјеменке сије директно у земљу, онда је неопходно да се сјеменке коље.

Ово се ради након појаве два правог лишћа. После бербе, садница се брже укршта и расте боље. Не заборавите на ђубрење гнојивима.

Када ставите парадајз у стакленику у време, време је да будете потпуно сигурни да је његова старост погодна за слетање. Ако је сувише млада, онда она неће имати довољно времена да сазри већину биљака.

Тло за парадајз зими у стакленику

Приближан идеалан састав тла за парадајз је тресет, пијесак, компост за 60%, 20% и 20%. У овом случају земља ће имати најбоље показатеље. Међутим, тешко је пронаћи тресет у неким дијеловима земље, па се често замјењује пијеском. Али то није најбоља опција, пошто је садржај влаге у таквом тлу још гори, морат ће се чешће залијевати.

Квалитет и састав земљишта као целине у великој мери зависе од региона, региона, па чак и локације локације у мањем обиму. И тако, пре него што почнете да радите на припреми земљишта, морате да одредите коју врсту земљишта имате. Да бисте то урадили, пажљиво размотрите и осетите земљиште, обратите пажњу на његове физичке карактеристике. Узмите мало земље у руку, лагано навлажите, претварајући се у густу пасту, и преузмите је у кобасицу са пречником од око 3 мм. После тога покушајте да га окренете у прстен и видите шта се десило.

Ако је прстен био у стању да уради са лакоћом, онда имате глинасту земљу, тешку.

Ако прстен пукне, алиКобасица је још изашла - имате иловаче, средње тешка тла.

Ако не, онда се прстен, али и кобасица не може направити - имате пјешчану или пјесковиту, лагану земљу.

Свака врста земљишта има своје предности и недостатке. На пример, обрано млеко веома слабо чува воду, али је лакше упити током наводњавања. Али овде, заједно са водом дубоко у земљи и корисним супстанцама, тако да таква земљишта треба да буду више оплођена. Такођер, несумњива предност јухе - то је брзо загријавање, тако да у таквом тлу саднице могу бити посађене раније. Глина или тресетна тла, напротив, много су хладнија.

Такође је важно знати и индекс пХ тла како би се утврдило које гнојиво треба увести у тло. Овај индикатор се може одредити помоћу посебног теста који се продаје у свакој башти.

Брига за парадајз у зимском периоду у стакленику

температуре

Приликом адаптације садница у новим условима стаклене баште, температура ваздуха треба да се одржава у оптималном распону од +22 до +25 степени, са земљом која се већ загрева изнад +15 степени. Под таквим условима, биљке брзо стварају нове корене и читају интензивно да расту. Брига за парадајз у стакленику од поликарбоната подразумева потребу за сталним праћењем температурног режима.

Поликарбонат има високу топлотну изолацију и добру трансмисију светлости, тако да у сунчаном времену температура ваздуха током дана може нагло да расте и достигне критичну вредност за биљке (изнад +35 степени). Отворена врата и трамвајиће смањити температуру. Ако нема трајног загријавања у стакленику, тада се мора инсталирати додатни извор топлине по могућој појави мраза. У свом квалитету могу се користити разни типови пламеника, топлотних топова или само керозинске лампе.

заливање

Пре садње, пожељно је да се саднице не залијевају 2-3 дана. Неће се сломити и добити ће додатно гашење. Одмах након садње парадајза потребно је обавити обилно залијевање. Ово је једно од важних правила за негу парадајза у стакленику.

Потребно је створити контакт коријена са земљом. Ако се то не уради, биљке могу испљунути и онда се разболети дуже време, што на крају негативно утиче на принос. Даље наводњавање се врши када се горњи слој земље осуши.

Влажност се одржава на 85% од укупног садржаја влаге. Најлакши начин да се одреди провођење је компримирање тла у шаци слоја испод 10 цм.Ако се након отварања длана формира, куглица се не распршује и не размазује се на рукама, онда је влага оптимална, са прскањем дојке потребно је залијевати. У врућим љетним данима, понекад вам је потребно свакодневно заливање или чак два пута дневно. Претјерано излијевање тла је штетно за коријење, тако да у хладном времену, воду треба проводити не више од једном за 3-4 дана.

опрашивање

Брига о парадајзима током масовног ширења пупољака укључује операције које побољшавају формирање јајника. Парадајз има најфиније цвеће. Тако да се полен излио и погодио пумицу довољно да се сутра мало тресебиљка

Ова операција се изводи у првој половини дана у сунчаном времену. Током прозрачивања у стакленику лете инсекти који помажу цветовима да се опрашују. Бумбар је веома добар. У стакленик можете ставити кошницу са бумбром како бисте повећали кравату плода. Пратећи сва описана правила за негу парадајза у стакленику, можете добити обилан број укусних парадајза.

Узгој парадајза у стакленику зими

Парадајз - култура која је веома захтевна за концентрацију хранљивих материја. Током вегетације 3-4 пута се храни.

У доби од 20 дана, саднице почињу снажно расти и треба их хранити. Ово је погодно за мешавину азота и фосфора - калијума, разблажену водом. Други пут би требало да буде када на садницама већ постоје четири правих слова. Чим на садницама буде најмање пет или шест правих листова, време је да се посади на кревету зимског стакленика.

Азотна ђубрива су тражена у периоду раста стабљика и лишћа. У том тренутку се врши обрада која садржи уреу или амонијум нитрат. Добар резултат је сложена смеша која садржи минералне и органске супстанце: 0,5 литара краве + 1 ст. л нитрофоски за 10 литара воде. На канту воде можете узети 250 г птичјег измета и стајати најмање 24 сата. Ова смеша се наноси у 2-3 литре у бунар испод корена.

За гајење зими, минерална ђубрива захтевају не мање органски парадајз. Најлакше је користити сложене смјесе које садрже све главне елементе у траговима: аммопхос и нитро-амфоскоп.

У одсуствуИнтегрисана ђубрива припремају саму смешу. Мешати калијум магнезијум или калијум сулфат, суперфосфат и амонијум нитрат или уреу. Сви састојци се узимају у истим количинама. Такво храњење се врши од почетка причвршћивања воћа.

Парадајз је захтјеван за садржај елемената у траговима. С обзиром на недостатак болести, имунитет се смањује. Једном месечно, корисна је након исхране корена раствором микронутријената:

 • сумпорни манган - 4 г;
 • сумпор диоксид бакар - 2 г;
 • борна киселина - 2 г;
 • сумпорни цинк - 2 г;
 • вода - 10 литара.

Болести зимских парадајза у стакленику

\ т

У раним фазама раста, може се погодити фусаријумским поклонима. Погођене биљке се понашају као да немају довољно влаге, спуштају лишће, као да блиједе. Међутим, лишће је само манифестација болести, али вилтинг почиње са поразом кореновог система. Главна превентивна мјера је плодоред и промјена тла. И ако постоје такве болести парадајз у стакленику, како их третирати ће вас подстакнути такав лијек као "Трицходермин", то је биокомплекс, или можете користити кемијски "Превицур".

Чак и добре сорте парадајза за стакленике могу покупити гљивичне болести и не дају очекивани принос. Пре испуштања, сва семена морају бити дезинфикована, али скупи холандски хибриди већ су у продаји, који већ имају фабричку обраду од паразита и гљивичних инфекција.