Узгој краставаца у стакленику зими - детаљна упутства, савјети!

Свежи краставци из њиховог стакленика усред зиме - шта би могло бити укусније? Са развојем модерне технологије узгоја поврћа у зимским стакленицима престала је бити ријеткост. Набавите свеже краставце на стол или само за продају. Потребно је само правилно опремити стакленик и слиједити препоруке стручњака за избор сорти и технологије.

Узгој краставаца у стакленику зими

Захтеви за стакленику

Краставци су усјеви који воле топлоту и воде, па свако смањење температуре или влажности неминовно утиче на принос и здравље биљака. Зимски стакленик за краставце мора се загријати и опремити системом гријања.

Зимски стакленик за краставце

Најбољи резултати се могу постићи под следећим условима:

 • правилан дизајн и постављање стакленика;
 • интегрисано загревање земље и ваздуха;
 • подесива влажност;
 • додатно вештачко осветљење;
 • плодна растресита земља.

Створите ове услове у стакленику од стакла или поликарбоната. Филмски стакленици су лоши за зимску употребу због ниске чврстоће филма: са снажним падањем снијега филм скаче, снијег се одлаже и може срушити конструкцију.

Гаража од поликарбоната

изградња пластеника

Главни захтев за зимске стакленике је заштита биљака од хладног и максималног преноса сунчеве светлости. Најбоље карактеристике су зидне столарије са двоструким оквирима икоси јужни зид. Као премаз, стакло или поликарбонат се користи оквир од дрвене шипке или профилне металне цијеви. Висина стакленика је боље изабрати тако да буде у складу са условима односа површина и запремине 2: 1 - за краставце, то је оптимално.

Схема зидног стакленика

Нагиб крова и јужни зид у таквом стакленику зависи од кута сунца изнад хоризонта у вашем региону. У идеалном случају, ако подневни зраци пролазе кроз стакло под правим углом - коефицијент рефлексије је у овом случају минималан.

Угао сунца изнад хоризонта и правилан дизајн стакленика

Кревети у стакленику за најбоље загревање такође чине падине или у облику степенастих тераса. Ово ће омогућити сунчевој светлости да ненаметљиво осветли сваку биљку. На полеђини глувонемог зида препоруча се бојање у бијелој боји или рељеф са фолијом - рефлектирајући се од њега, зраке ће покрити биљке од позади.

Распоред гребена у облику тераса

Боље је ући у зимски стакленик кроз предворје - то ће спасити биљке од протока хладног зрака. У предворју можете ставити спремник за воду и опрему за гријање. Систем вентилације, за разлику од летњих стакленика, не може се извести кроз отворе - промашени краставци су контраиндиковани. Изводи се кроз довод-испушну цијев и израђује се од пластичних цијеви.

Гаража са предсобљем

грејање

Краставци не пате од превише сувог ваздуха, стога се не препоручује уградња у стаклениксушачи ваздуха: конвектори, грејачи уља, као и металне пећи. Боље је монтирати систем гријања воде: тло се загријава цијевима положеним у кревете, а зрак - радијаторима или регистрима, растегнут дуж периметра стакленика.

Систем за загревање воде у стакленику

Пећ или котао се користе за загријавање расхладног средства. Друга опција је боља: време сагоревања котла је дуже, а ниво аутоматизације већи. Котао за загревање стакленика може бити гас, електрично или чврсто гориво. Капацитет котла за стакленику висине 2-2,5 метара је изабран из калкулације од 1 кВ на 8-10 м2 површине. Дакле, за стакленике са површином од 30-35 м2 налази се само котао за 4 кВ.

Котао за грејање у стакленику

Такође можете повезати стакленик са кућним грејањем ако се налази у близини куће. У том случају, котао мора имати довољан капацитет за грејање стакленика. Постоје и други начини за загревање стакленика из поликарбоната зими.

расвета у стакленицима

Зимски дан је кратак, а активност сунца је ниска, стога зимски краставци захтијевају додатно освјетљење. То је могуће урадити уз помоћ лампе различитих типова, а потребно је посматрати два параметра - ниво осветљености и температуру боје.

Биљке требају светлост која је што је могуће ближа дану, тј. Има температуру боје 5000 ° К. Луминесцентне, живине (МХЛ) и металхалогене (ДНаТ и ДНаЗ) лампе имају ово светло. Истовремено у фази растабоље је користити лампе са хладнијом бојом - 6500 ° К, ау фази цветања и плодног - са топлијим, тј. око 4000 ° К. Истовремено, биљке се не издвајају, остају јаке и формирају јајник.

Температура боје различитих типова лампи

За светлосну снагу, флуоресцентне лампе ће много изгубити - биће потребно много више простора за исту област. Истовремено, цена је нижа, али се практично не загревају. На слици је приказана успоредба свјетлосног излаза различитих типова лампе. Одређени број различитих лампи ће омогућити свјетлосни ток од 50.000 лумена, што одговара освјетљењу стакленика од 4-5 м2 за краставце.

Светлосни флукс различитих врста светиљки

Број лампи потребних за потпуно осветљење зимских стакленика различитих подручја дат је у табели 1.

Табела 1. Прорачун осветљења зимских стакленика за краставце.

Површина стакленика, м2 Лампс ДНаТ, ДНаЗ, МГЛ, 400 Вт Сијалице, уштеда енергије, 150 В Луминесцентне лампе, 54 В
5 1 5 10
10 2 10 20
15 3 15 30
20 4 20 40

У циљу осветљавања биљака, могуће је користити и ЛЕД жаруље посебно дизајниране за узгој биљака. Такви уређаји се разликују у црвено-плавом спектру, што омогућава убрзање раста и побољшање плодоносности.

ЛЕД фито светиљке у стакленику

Обратите пажњу! Продужена акцијацрвено-плави спектар може имати штетан утицај на звезде. Рад у стакленику је бољи са природним светлом.

припрема земљишта

Земља у стакленику за краставце треба да буде лабава, плодна и влажна. То је могуће постићи коришћењем мешавине тла погодне за биљке и дренажне уређаје.

Тло у стакленику

Кревети у зимским стакленицима могу бити две врсте:

 • изоловано или загрејано од дна кутије;
 • ров, испуњен биоразградивом органском твари.

Оба типа кревета омогућавају да биљке буду заштићене од смрзавања корена. Изолација се врши уз помоћ изолационих плоча од полистирена или полиуретана који се налазе на дну кутија и ровова. Грејање може бити вода, у облику цеви за грејање или електрично (грејни кабл).

Загревање земљишта каблом

Загревање земљишта загревањем цеви

Топли кревети са биоразградивим органским пуњењем са дрвеним шећером, гранама, сламом, сувим лишћем и травом, а од горе - плодним земљиштем. У том случају на дну су смјештене велике избочине и гране, које додатно играју улогу дренаже.

Припремите "топли кревет"

Врсте и уређај топлих тркача

Компоненте топлог кревета након почетка разградње органских материјала садрже све потребне елементе за биљке, довољно је да се редовно храни током читавог вегетацијског периода. Земљиште за загрејани гребен треба бити добро припремљено.

Састав земљишта за узгој краставаца:

  \ т
 • прошле године дрвна пиљевина од тврдог дрвета - 1 канта;
 • надвишење - 2 канте;
 • тресет - 2 канте;
 • дрвени пепео - 1,5 чаше;
 • нитропхосца или нитроамофоска - 150 грама.

Ова количина је довољна да попуни кревет висине 30 цм и површину од приближно 1,5 м2. Компоненте су помешане у посебном контејнеру или директно у кутији, слој је заливен топлим раствором мангана да би се дезинфиковао од бактеријских инфекција. Тада се земља третира раствором "фитоспорина" из гљивичне труљења.

Након што држите кревет два дана, посипајте ЕМ-препарат разријеђен у топлу воду ("Бајкал", "Емочек", "Свијетло") и покријте филмом или покривним материјалом тједан дана. За то вријеме тло је структурирано, почиње активан рад бактерија тла и гнојива се претварају у добро пробављени облик биљака. Стакленик је спреман за сијање или садњу.

Избор сорти и припрема семена

\ т

Нису све врсте краставаца погодне за узгој у зимским стакленицима. Да не би разочарали као резултат и добили пристојну жетву, важно је придржавати се неколико правила при одабиру сорте.

 1. У зимском периоду, у стакленику нема пчела и других опрашивача инсеката, тако да би требало да изаберете самопрашујуће (или партенокарпијске) сорте и хибриде. При избору пчеларских сорти потребно је ручно опрашити, као и засадити корење краставаца мушким типом цветања - они ће дати потребан полен.

  \ т

  Краставци за гајење зими треба да будусамооплодни

 2. Природно свјетло у зимским мјесецима није довољно, али стварање умјетне свјетлости у спектру близу сунца је прилично тешко. Из тог разлога, биљке које воле светлост зими неће дати пристојну жетву. Треба да изаберете сорте отпорне на сенке.
 3. За одржавање у зимском стакленику природна влажност је прилично комплицирана: због загријавања зрака се суши, потребно га је навлажити честим заливањем или прскањем. У овом случају постоје флуктуације влажности и створени су услови за брз развој болести. Неопходно је одабрати сорте отпорне на бактеријске и вирусне инфекције, гљивичну трулеж.
 4. Формирање биљака у стакленику је неопходно - задебљање засада доводи до болести. Да би се олакшао овај задатак, вреди обратити пажњу на хибриде са ограниченим гранањем - они не дају дугачке бочне клапне, усмеравајући све силе на раст главног стабла. Погодно је да се формирају вертикално, са везом за стубове.

Хибридне сорте краставаца за пластенике

За гарантовани резултат боље је посадити двије или три сорте; Сви следећи захтеви одговарају следећим хибридима:

  Амур Ф1; Цхеетах Ф1;
 • Динамите Ф1;
 • Беренди Ф1;
 • Гарланд Ф1;
 • Брусница Ф1;
 • Мура Ф.

Након куповине сјемена потребно је извршити њихову припрему - то ће омогућити постизање пријатељских степеница и равномјерног раста садница, као и симултано плодоношење. Припрема се састоји од неколико фаза.

Припрема семена краставца за сетву

Корак1. Калибрација семена. У чаши хладне воде, скувајте кашичицу соли и спустите семе 10-15 минута. Уклонили су папа - неће пасти ни дати слабе биљке. У зимском стакленику, трошење времена и простора на њима је неразумно.

Ако су сјеменке скупе и бацити их на штету - оперите их и осушите, а затим их употријебите за љетњу садњу.

Друга тешка семена се перу у текућој води. Семе се може калибрирати и по величини, бирајући најбоље и највише.

калибрација семена

Корак 2. Дезинфекција. Одабрано семе за превенцију бактеријских инфекција снижава се 20-30 минута у љубичастом раствору мангана или три процента водоник пероксида.

Прерада мангана

Корак 3. Третман гљивичних инфекција. Од гљивичних трулих семенки потопите 2-3 сата у раствору "Пхитоспорин", који је припремљен према препоруци произвођача, назначено на паковању. Прање и сушење семена.

Обрада семена у раствору "Пхитоспорин"

Корак 4. Загрејати. Потрошен је за превенцију вирусних болести и повећање женског цвећа по биљци. Најприхватљивије је загревање семена у термосу - одржава константну температуру. Напуните термос воду са температуром од + 60 ° Ц, спустите семена тамо и издржите их 4-8 сати.

Загревање семена у термосу

Корак 5. Каљење. За зимске стакленике, важно је узгајати биљке које су отпорне на температурне варијације икраткорочна смањења у случају јаких мраза или прекида гријања. Семе се стављају у убрус, навлаже и стављају на тањир. Утврђивање се врши на доњој полици фрижидера на температури од 0 ° Ц до + 2 ° Ц током 2 дана.

каљење семена

Корак 6. Стимулација. Ова техника омогућава убрзавање степеница и активирање имунитета биљака. Стимулација се врши у раствору лека "Епин" или "Циркон" према упутству на паковању. Добри резултати дају народни рецепт: лист алое је одсечен, преполовљен, наслаган на рез, покријте исеченим делом и умотајте у убрус. Оставите за ноћ, а ујутро посадите без испирања.

Стимулација семена у "Епини"

Обратите пажњу! Већина купљених сјемена је већ обрађена! Пратите податке произвођача на паковању!

садња краставаца

Зими можете да засадите краставце директно на земљиште или начин сејања. Друга метода има своје предности: можете садити биљке залихама, а затим одабрати најјаче и најздравије. Поред тога, обезбеђивање неопходних услова за клијање је много лакше код куће.

Шема садње краставца у стакленику

Да би се биљка лакше пресадила, неопходно је правилно покупити саднице. Коренски систем краставаца у првој фази вегетације развија се не у дубини, већ у бочним странама, па би наочале требале бити довољно широке. Запремина чаша - не мање од 0,5 литара.

Можете садити садницекористити припремљену земљу за стакленику или куповну смјесу. Мешавина сопствене производње је пожељно дезинфикована загревањем до 80 степени у року од једног сата.

Корак 1. Припрема чаша за саднице. Чаше се третирају са раствором мангана и напуне смешу са пола, лагано подмазују и залијевају. Одржавати не мање од 2-3 сата, тако да се влага равномјерно распореди по волумену.

Припрема садница

2. корак. Обрађено семе се наслага на тлу са плазом. Често у литератури постоји препорука да се у сваку чашу посади 2 семена, затим да се изабере јачи клице, а други випипип. Међутим, за скупа хибридна семена, ова техника се ретко користи: они обично иду добро, али одбацују здраве избојке штете. На врх сјемена сипајте 1-2 цм сухог тла. Заливање засађених биљака није потребно - влага из доњих слојева тла је довољна за клијање, а горњи суви слој ће омогућити да семе удише.

садња семена

Корак 3. Пророчанство. Печатне чаше су покривене филмом или стаклом и постављене на топло место. Температура прије појаве степеница не смије пасти испод 25 ° Ц, оптимално - 28-30 ° Ц. Свјетлост у овом тренутку није важна, сјеменке расту у мраку. Чаше се прегледавају два пута дневно, истовремено узимајући 10-20 минута филма за вентилацију. Када се појаве степенице, чаше се одмах уклањају испод лампе.

клијање

Корак 4. Фаза листова котиледона.Најважнија фаза током које се полажу снага и принос биљака. На изглед петље, клице се стављају испод лампе и првих 2-3 дана их покривају 18-20 сати дневно. Ово неће дозволити да се биљке испруже. Ако су клице још испружене - сипајте земљу на саме котиледоне.

Саднице под лампом

Корак 5. Фаза првих два до три листа. Биљке расту и расту довољно брзо. Позадинско осветљење се смањује на 14-16 сати дневно. У фази другог или трећег слоја, ђубрење се врши са свеобухватним ђубривом са елементима у траговима ("Кемира", "Здравене"). Неколико дана након ђубрења биљке се могу садити у стакленику, бирајући најјаче.

Садња у стакленику

Обратите пажњу! Ако садите краставце одмах на пластеницима, они морају да обезбеде исте услове.

Садња краставца директно у земљу

Видео - Зимска садња краставаца

Нега током вегетационог и плодног периода

Краставци се саде у припремљеном и загрејаном земљишту. Да бисте то урадили, скухајте рупе, залијте их и сачекајте да упије влагу. Пажљиво извадите биљку из стакла, поставите је са земљаним грудима у бунар, продубите до листова котиледона и поспите земљом.

Садња краставаца у топлини кревета у стакленику

После слагања краставаца у стакленик, неопходно је да им се обезбеде услови за најбољи раст и развој. Краставци не воле велике флуктуације дневне и ноћне температуре: иструнули су се различитог порекла, заостајање у расту, пад јајника,и плодови постају горки. Најбољи услови за краставце у стакленику су дати у Табели 2.

Табела 2. Микроклима у зимском стакленику за краставце.

\ т \ т \ т \ т \ т \ т
параметер оптималне вредности критичне вредности
Температура у дану, ° Ц 23-25 ​​ Испод 8, изнад 37
Температура ноћу, ° Ц 17-18 Испод 8, изнад 37
Температура тла, ° С 20-22 Испод 15, изнад 35
Влажност,% 75-80 испод 40
Расвета, лк 10,000-15,000 Наставак испод 2500

заливање краставаца

Тло за краставце би у идеалном случају требало да буде умерено влажно. То можете постићи користећи наводњавање капима или редовно наводњавање испод корена. Краставци се залијевају само одлежаном топлом водом са температуром од 25-27 ° Ц до влаге од десет цм слоја земље. Да би се смањила количина залијевања, кревети су малч филет, тресет или слама.

Заливање краставаца из левка

За омекшавање воде можете додати минималну количину органских ђубрива - 5-10 мл инфузије крављег или птичјег измета у кантици воде. Са таквим наводњавањем коријена са органским ђубривима неће бити потребна, биљке ће примати азотна ђубрива уз наводњавање. Меке воде се боље апсорбују од корена.

Различние сорти краставцев дла поликарбонатних пластеников

Избор култивара зависи од тога које краставце планирате да обрађујете и каква су ваша очекивања од будућих усева. Сада на тржиштусеме ових сорти је пуно, али да би изабрали најпогоднију варијанту, препоручујемо да прочитате овај чланак.

Оплодња и превенција болести

Гнојидба биљака је неопходна редовно - краставци повећавају велику вегетативну масу и брзо троше корисне елементе из тла. Недостатак азота утиче на раст грмља и процес фотосинтезе, недостатак фосфора и калијума - на облик и величину плода.

За инфузију користите 1: 5 или 1:15 пилећу инфузију. За обогаћивање инфузије калијумом, калцијумом и елементима у траговима, раствор дрвеног пепела - чашу додати у канту. Компоненте мешати у води и инсистирати два или три дана.

Припрема раствора пилећег легла

Такође можете користити интегрисана ђубрива за културе диње за крмне краставце. Узгајају се према упутствима и залијевају под кореном или се прскају на лист.

\ т

Обратите пажњу! Када се инсистира на ђубрењу од органског, ослобађа се угљен диоксид. То је корисно за биљке, песникова канта са инфузијом може се оставити у стакленику у близини гребена.

Видео - Храњење краставаца

За превенцију болести, прскање биљака "Фитоспорин" врши се три пута у току вегетације у интервалима од 15 дана. Помаже да се избегне појава гљивичних обољења. Такође је могуће применити наводњавање земљишта топлим растворима мангана и борне киселине.

Спраиинг Пхитососпин - профилакса

Формирање и сакупљање воћа

Да биљке то не радеЗатамњени једни друге, морају бити правилно формирани. У пластеницима се узгајају краставци вертикално - обезбеђује се вентилација, смањује се вероватноћа болести и олакшава приступ биљкама. Поред тога, са вертикалном подвезицом, један квадратни метар може да прими више биљака.

Правила за формирање краставаца

После садње и појаве првог педигреа цвећа, главна стабљика је везана за куле или дизајне стаклене баште. Први цвијет педунцлес одмах сломити - они се углавном састоје од празног цвијећа, али у исто вријеме спријечити раст краставаца. После појаве првих бочних изданака почињу да штипају шеме, у зависности од сорте.

Краставци са врстом букет плодоносне кравате у сваком интерстицијском сету воћа. Главни усјев у овим сортама и хибридима се добија из главног стабла. Ухватите их, допуштајући биљци да обрађује што је више могуће.

Настанак букета типа краставаца цветања

Краставци са малом количином јајника у сваком интерстице облику различито. На петој и шестој страни изданци остављају један лист и јајник, на следећем - два лишћа и два оверса. Тако ће принос усева бити максималан.

Формирање хибрида партенокарпских краставаца

Видео - Формација и подвезица од краставаца

Збирка краставаца након почетка плодоношења врши се редовно, идеално - сваки дан. Чак и онај који је остао на биљци има велики плод који спречава везивање нових краставаца ираст грма. Берба се врши ујутро или увече. То је згодније урадити након наводњавања - тако да су краставци мање шкрти.

колекција краставаца

Краставци из зимског стакленика задовољит ће вас током свих хладних мјесеци. Да би се продужио активни период плодоношења, могу се садити у неколико фаза, стално ажурирајући искрцај. Са правом агротехником и брањем сорти свежег поврћа увек ће бити на вашем столу.