Узгој грожђа и њега у средњој стази

Грожђе - једна од најстаријих култура које је човек почео да расте. Није ни чудо што се зове "бобица живота", јер садржи огромну количину витамина и антиоксиданата корисних за организам. Многи погрешно верују да се плодоносна винова лоза може узгајати само у јужним крајевима. Многе сорте отпорне на мраз су изведене, тако да се слијетање грожђа и брига могу обавити чак иу средњој зони Русије.

Шта треба тражити када се узгаја грожђе у средњој стази

Грожђе у средњој траци треба да има кратак период од почетка формирања бубрега до коначног формирања зрелих бобица. У условима непредвидивог и кратког летњег грма потребно је имати времена да се ојача и ојача за зимски период. Посађено грожђе у средњој зони Русије требало би да донесе жетву до краја љета, јер постоји ризик од почетка раних јесењих мразева. Оптимални период сазревања је од 85 до 125 дана, што омогућава да се жетва пуни крајем августа, под условом да се грожђе сади у пролеће, а бубрези почну да се растварају крајем априла или почетком маја. Уз кратко, недовољно сунчано и топло лето, узгој сорти са просечним периодом сазревања од око 145 дана не може оправдати напоре. Бобице немају времена да дозријевају и добију потребан ниво шећера.

Препоручује се уклањање кластера почетком септембра за све ране врсте, осим за техничке сорте грожђа. Ако то не урадитевременом, грм са висећим кластерима неће имати времена за звецкање и припрему за зимовање. Незрели изданци неће моћи издржати лагане мразе, чак и ако су добро покривени.

Ако се не плашите потешкоћа, а ипак сте одлучили узгајати грожђе у средњој стази, онда прочитајте информације на нашем сајту, гдје ћете наћи корак-по-корак упуте о томе како узгајати грожђе и које врсте одабрати.

Избор сорте грожђа за узгој у средњој стази

У условима средње зоне Русије добро се апсорбују сорте које носе дуге зиме са јаким мразом и добро са високом стопом сазревања бобица. Жетва усјева би требало да доведе до значајног хлађења, тј. Е. У августу-септембру Добре сорте сорти, имамо право да очекујемо добру жетву. Ако желите узгајати грожђе са сјеном бобица од бијеле до ружичасте, одаберите сљедеће сорте отпорне на зиму:

 • Амбер;
 • Самара;
 • Ентузијазам;
 • Мускат;
 • Тсикхмистренко;
 • Мускатски десерт;
 • Алесхкин;
 • кристал;
 • Лаура.

Ако волите сорте грожђа са бојом плодова од плаве до тамно љубичасте, обратите пажњу на следеће сорте:

 • Бротхер Цаптуре;
 • Донате Агате;
 • Рано рано;
 • Кардинал;
 • Кишмиш је јединствен;
 • Цодреанка.

Ове сорте су велике слатке бобице са финим, деликатним укусом.

Избор места за слетање грожђа у средњој стази

Изабрати право место за земљиште је већ полауспех. Грожђе се осећа добро у том подручју са пуно сунца, топлине и недостатка пропуха. Стога је идеалан избор јужна страна локалитета или југозападна и југоисточна падина, заштићена од хладних вјетрова.

Садња садница грожђа у средњој стази

За садњу припремите јаму димензија 80к80к80 цм, а на средини ставите клин, а на дно сипајте слој шљунка или бит-опеке (дренажа), довољно 10-центиметарског слоја. Затим сипајте хумус или крављи гној (три 10-литарске посуде), поспите калијумовом соли (100 г), суперфосфат (250 г) и пепео (мало мање од лопате) на врху. Не више од трећине јаме је испуњено баштенским земљиштем и обилно залијепљено.

Затим се поставља питање: како правилно посадити грожђе? Око клина (ослонац) направи насип и формира се на горњим коријенима корена саднице, везује га комадом меке тканине на носач. Саднице ће слетети на исти ниво као што је расло у транспортном контејнеру. Остаци тла су пажљиво распоређени око биљке и благо збијеног тла. Препоручује се замрзавање кружних кругова помоћу хумуса, компоста или тресета, са довољном дебљином од 3 цм

.

Шта даље, како узгајати грожђе у башти? Можете одмах припремити носаче, који се састоје од оквира и дебеле жице. Прво истезање треба да се одвија на нивоу од 30 цм од тла, други - 50 цм, а трећи - 70 цм.најмање један и по метара. Приликом садње винове лозе дуж зидова или склопова треба повући 45 цм

Брига о грожђу у средњој стази

Постоји неколико техника за добијање зајамченог усјева и узгој здравог грожђа, узгој и негу у средњој стази током љета је сведена на попуштање тла, залијевање и резање посинка. Прво наводњавање треба обавити најкасније до тренутка отицања бубрега. Истовремено, у земљиште се уводи переприли гној, дрвени пепео и елементи у траговима (уреа, калијум хлорид и суперфосфат). Слиједећи дан након залијевања пожељно је отпустити тло око грма како би се побољшала аерација. Наводњавање се понавља након почетка цветања и приликом полагања бобица.

Превентивно лечење грожђа од штеточина

У пролеће, од зимског склоништа одштампано је грожђе попрскано раствором гвожђе сулфата. Супстанца лечи пукотине у дрвету, уништава одрасле штеточине и зидове и повећава отпорност биљака на ротационе мразове. Једнократно наводњавање ствара заштиту за 1 - 1,5 недеље.

Бордо грожђе у Москви се прска за заштиту од плијесни, сиве трулежи, оидијума, антракнозе. Обавезни третман су оне винове лозе, које су прошле сезоне биле задивљене неком болешћу.

У пролеће, када грожђе цвета у средњој зони Русије, превентивни третмани не чине. Спреј врт је дозвољен пре него што винове лозе почну цветати. Користите у овом тренутку Ридомил и Ордан. Курзат и оксикас се користе у фази сазревањацлустер У року од 3-4 недеље пре планиране жетве, прерада се зауставља.

обрезивање грожђа

Задатак обрезивања грмља грожђа је да се формира јак грм који носи воће. Цроп годишњи избојци. Што је трса тања, мање је на бубрегу. На пример, за лет промјера 10 мм током јесењег подрезивања, могуће је оставити чак 10-11 бубрега, а само 5 бубрега оставља пречник од 5 мм. У прољеће ће се из њих развити плодни изданци ове године. Да би се винова лоза узгајала у средњој стази била је успешна, боље је да се реже у два корака. Прво обрезивање врши се у јесен након плодоношења, састоји се у уклањању незрелих винова лоза и врло танких и оштећених изданака. Друга фаза обрезивања грожђа врши се у рано пролеће, након уклањања зимског покривног материјала. Такође уклања оштећене и замрзнуте изданке и доноси одлуке о оптерећењу, у складу са тим, орезивањем.

Склониште грожђа за зиму

Касно јесен, пре првих мразева, уклоните винову лозу са тапета, направите клип, уклоните остатке лишћа, пажљиво вежите и лежите на земљи. Основа грма треба да буде јако прилагођена. Ако постоји инокулација, онда лебдење мора бити обављено на такав начин да је потпуно скривено од земље.